בולגריה והשואה היהודית

בולגריה והשואה היהודית

דיון שהתנהל בקומונה 'קפה יאפא'. http://www.tapuz.co.il/Communa/ViewmsgCommuna.asp?Communaid=27557&msgid=25563667

המשך:

יהודי בולגריה גופא לא נשלחו למחנות וזה המקרה היחיד באירופה. העובדה הזו מדגישה ביתר שאת את ההתנהגות המבחילה של שאר האירופאים "התרבותיים" בזמן השואה, שהרי רוב רובה של היהדות בארצות שהיו כבושות בידי הנאצים הושמדה תוך שיתוף פעולה נלהב בדרך כלל מצד האוכלוסייה המקומית. כך שלומר כי המקרה הבולגרי אינו שונה עקרונית ממה שאירע בארצות האחרות אינו מדוייק. אגב, ותקן אותי אם אני טועה: מדבריך עולה איזו נימה של משהו בנוסח "אי אפשר לסמוך על הגויים הם כולם חארות". כללית, אם עוסקים בעמים הנוצריים הרי שהדבר נכון יען כי היחסים בין הנצרות ליהדות סבוכים מאד ובברקע עומד תמיד העניין הלא פתור של המשך הקיום היהודי למרות שהנצרות היא היא "היהדות האמיתית" ומכאן הדרך קצרה לשאיפה לאיין את היהדות ואת העם הנושא אותה. אבל - וזה אבל חשוב מאד! לא כל הגויים הם כאלה. הבולגרים, כעם, התנהגו בצורה הרבה יותר אצילית מאשר עמים אחרים בתקופה ההיא, וזאת יכול אני לומר לך ממקור ראשון שכן הורי חוו את האירועים הללו על בשרם. הדבר המוזר ביותר בכל הפרשה הזו היא העובדה שלאחר השואה משום מה בכל סיפרי הלימוד שעליהם התחנכנו הודגשה תמיד הצלת יהדות דנמרק ו"הצלת" יהדות הולנד. הצלת יהדות בולגריה אוזכרה אם בכלל כאיזה פרט שולי ולא חשוב. להינדוס הזה של הזיכרון ההיסטורי היו סיבות, ואחת מהן הייתה העובדה שבולגריה הייתה בשנים ההן שייכת לגוש הקומוניסטי שנתפס בארץ כשייך לצד של "הבחורים הרעים".

masorti

New member
עיין שוב בספר הסטוריה...

המקרה של בולגריה אינו המקרה היחיד באירופה. קודם כל יש את המקרה המפורסם של דנמרק, שבו מרבית היהודים הוברחו לשבדיה ורק כ- 500 נשלחו לטרזינשטט. (אגב, גם מתוך אלה הוחזרו כ- 200 לדנמרק לקראת סוף המלחמה משום שהגרמנים חששו ממרידה של הדנים) יש גם כמובן את המקרה של פינלנד. פינלנד אמנם לא היתה כבושה ע"י הנאצים ולא גרורה של גרמניה בדומה לבולגריה או הונגריה, אבל מטעמיה שלה היא קיימה שיתוף פעולה צבאי הדוק עם הגרמנים. למרות זאת יהודי פינלנד לא נפגעו ואף שרתו בצבא הפיני (בפועל הם לחמו נגד ברה"מ לצד הגרמנים). ידוע על מקרה אחד ויחיד של 8 יהודים שלא היו אזרחים פינים והוסגרו ע"י פינלנד לגרמנים.

למזלך הוריך לא היו בתראקיה או במקדוניה

כי אז היו להם זכרונות אחרים לגמרי מהבולגרים: הם היו זוכרים אותם כמו שאנחנו זוכרים את קלגסי האס-אס. הגרמנים לא היו צריכים לנקוף אצבע כי הבולגרים אירגנו בשבילם את המשלוחים של היהודים לטרבלינקה שמהם כמעט אף אחד לא חזר.

אמת ויציב, אבל עדיין יהדות בולגריה גופא

לא נפגעה כלל והיא הנותנת. וכמה שלא נהפוך בסוגיה הזו עדיין אנו נותרים עם העובדה הבלתי ניתנת לעירעור שבולגריה הייתה ה"צדיק בסדום" בזמן ההוא. למסורתי - הסיפור של יהודי דנמרק ויהודי פינלנד שונה לחלוטין לדעתי: העברת היהודים הדנים חשבדיה הקיפה למיטב ידיעתי כ 3000 איש בלבד ותמורת ההעברה הזו קיבלו הספנים הדנים סכומי עתק. לגבי יהדות פינלנד אין כלל מקום להשוואה משום שזו לא הייתה תחת כיבוש גרמני. זה כאילו היינו טוענים כי פינלנד לא הסגירה את יהודיה לנאצים וזאת בניגוד לספרד ופורטוגל שעשו כן.

גם בולגריה לא היתה כבושה,אלא משתפית של הנאצים

במרץ 1941 היא הצטרפה לציר הנאצי-פאשיסטי ואיפשרה לווהרמאכט הנאצי לעבור דרך שטחה להתקפה על יוגוסלביה ויוון. בולגריה נטלה את חלקה בכיבוש שתי המדינות ע"י סיפוח מקדוניה ותראקיה, וזאת לאחר שהבטיחה לעצמה עוד קודם את סיפוח דרום דוברוג'ה מרומניה. בבולגריה שלטה בתקופה זו ממשלה פאשיסטית לכל דבר שנמנעה עם זאת מטרור גלוי נגד חוגים אחרים באוכלוסיה והשתדלה לא להסתבך יותר מדי במלחמה שנוהלה ע"י גרמניה. היא סרבה למשל להצטרף לפלישה הגרמנית לבריה"מ - בניגוד לרומניה ולפינלנד שהיו משת"פיות גרמניות במצב דומה. לגבי היהודים דובר כבר ארוכות. הניסיון שלך להמעיט במבצע ההצלה של הדני תוך נפנוף במס' הקטן יחסית של היהודים שניצלו (מדובר אגב בכ-6000 ולא 3000) די משונה. אלה היו יותר מ-90% מיהודי דנמרק, ודנמרק בניגוד לבולגריה היתה כבושה. לגבי הטענה על הכסף שהדנים קיבלו הרי אוכל לומר רק זאת שעדיף לקבל כסף עבור הצלת 6000 יהודים מאשר לקבל אתנן עבור הסגרת 12000 יהודים כפי שעשתה בוגריה שבתור 'פרס' על ההשתתפות בהשמדה קיבלה את שני המחוזות. בנוסף, אם מהללים את בולגריה על הסרוב להסגיר את אזרחיה היהודיים הרי צריך להלל גם את מוסוליני שגם הוא סרב להסגיר את יהודי איטליה לנאצים, ושם דובר במספרים עוד יותר גדולים מאשר בבולגריה. כידוע, רק לאחר כיבוש צפ' איטליה ע"י הגרמנים בעקבות נפילת מוסוליני ב-1943 הוחל במשלוח היהודים למחנות.מוסוליני בתקופה זו היה בובה גרמנית, אבל פאשיסטים איטלקיים ממפלגתו עזרו לגרמנים ללכוד יהודים ולשלחם למחנות. בבולגריה היו אלה הצבא והמשטרה הבולגריים שאירגנו את שליחתם של יהודי תראקיה ומקדוניה להשמדה.

Y. Welis

New member
גם ברומניה היתה תופעה קצת דומה

הרומנים מחוץ לרומניה היו גרועים כמו הנאצים (השתתפו באחד מהחיסולים הגדולים שנערכו באודסה), אבל מרומניה עצמה היו מעט משלוחים - אלא יותר הגליה מאיזורי המזרח לטרנסטריה, או מטרנסילבניה (שסופחה להונגריה), כך שיותר ממחצית היהודים שבה שרדו. גם האיטלקים הצליחו למנוע הסגרה, כל עוד נשמר המימשל הרגיל. רק המשטר השני של מוסוליני (למעשה בובה בשירות הגרמנים) הביא למשלוחים.

mishauli

New member
"יהודי בולגריה גופא" כנגד יהודים זרים - מזכיר

לי "בדיחה" סובייטית ממלחמת העולם השנייה: חיילי הצבא האדום ראו מה שקלגסיו של היטלר עוללו ליהודים שלנו ונשמבעו לנקום באויב ולעשות אותו דבר ליהודי גמניה.

Y. Welis

New member
אגב זה, בחמישי שעבר הוקרנה בערוץ 1 תוכנית

מרתקת על משפטי נירנברג (וגם דיון באולפן שלא ממש ריתק, כי לא הובאו מומחים רציניים), שבה בין השאר תואר איך המשפטים הפכו בעצם לגילוי איטי של זוועות הנאצים, למרות שבתחילתו התובעים הודיעו לאירגונים היהודיים שלא יתייחסו לשואה (שטרם נודעה בשם הזה). הסתבר בחקירת העדים השונים שחלק מהם היו אחראים לכך בעצמם (כמו אולנדורף, שבעקבות עדותו נערך משפט נפרד למפקדי האייזנצרגרופן, או פון דם באך-צלבסקי, שהיה עד מטעם התביעה נגד אנשי הצבא, שגם הצליח לחמוק ממאסר רציני). אחד הדברים המרתקים שלא ידעתי כלל, הוא שהתביעה הסובייטית החליטה להראות סרטים משלה על מעשי הגרמנים, לאור הרושם האדיר של הסרטים שצילמו בעלות הברית המערביות על מחנות הריכוז שבשטחן. בתוכנית הוצגו כמה קטעים כאלה - כמו גוויות אזרחים מסוף דצמבר 41' בסביבות מוסקבה, וכן עוד אזרחים הרוגים ברוסטוב מפברואר 43', זמן קצר אחרי כיבושה מחדש ע"י הסובייטים. מה שמעניין הוא שהדברים האלה היו כנראה (אם הסרטים היו אכן אמיתיים ומהתאריכים והמקומות האלה) מעשי ידי הצבא הגרמני, ולא יחידות מיוחדות - לא היתה פעילות אייזנצקומאנדו בקירבת הקוים בסוף 41' (עד כמה שידוע לי), וכן היחידות האלה כבר לא התקיימו אחרי קיץ 42' ולא היו בנסיגה מהדון בתחילת 43'. מוזר שדווקא את הקטעים האלה הרוסים בחרו להראות, ולא מקומות מוכרים יותר של טבח - אולי כדי להימנע מהנקודה היהודית. אם הם אכן אותנטיים, אז יש בהם להראות על הרצחנות שהיתה קיימת גם ביחידות הצבא, בשעת הצורך.

קוכולין

New member
לא נכון

אני יכול לומר לך בוודאות, שהיתה פעילות נרחבת של אייזנצקומנדו מאחורי הקוים ובקרבתם, לפחות בשטח של קבוצת הארמיות מרכז, בסוף 1941 ובכל מהלך 1942. לאחר מכן, אני כבר פחות בטוח. בזמנו קראתי מסמכי איינזצקומנדו בשביל למצוא שם משהו ספציפי, וגם קצת ספרות משנית בנושא, כך שאני זוכר קצת.

Y. Welis

New member
ידוע לי שהיתה התארגנות של יחידות שלהם לקראת

כיבוש מוסקבה, כהכנה למס' הגדול של יהודים שהיו עתידים להיות שם, אבל פחות סביר שהם פעלו באיזורים הקפואים מאחורי הקוים - מקום שהיהודים היו במספרים נמוכים לעומת ביילורוסיה והערים הגדולות. בסרט גם נראו רוסים רגילים, כפריים, מתאבלים מעל ההרוגים, כך שקשה לומר מי חיסל אותם. חבל שלא נעשה מחקר עדכני על מקור הסרטים האלה, שמאחר ומקורם בבריה"מ, קשה לדעת עד כמה הם אותנטיים. בין השאר הובאה בתוכנית עדות של אחד מעוזרי התביעה האמריקאים שסיפר על טיפ שהם קיבלו על קיומם של סלילי פילם של הס.ס. עם תיעוד דברים שונים שנשמרו בדרום גרמניה, אבל כשהגיעו לשם הם מצאו שהסלילים נשרפו.

קוכולין

New member
תגיד לי, אתה חושב שחיילים

או רוצחים במדים, לצורך העניין, פועלים לפי מזג האוויר? אני חוזר פעם נוספת: המקורות מצביעים בבירור על פעילות אייזנצגרופן נמרצת מאחורי הקווים בסוף 1941 ולאורך 1942.

Y. Welis

New member
וודאי - זה יותר נוח. זו לא היתה פעילות קרבית

אלא אידיאולוגית, תחת מסווה של לוחמה. גם מקובל היה שבשלב ראשון היה נאסף מידע על מס' היהודים במקומות שנכבשו (לעיתים שוחחו עם ראשי הקהילה), ואז אחרי שהם סומנו ונקבע מספרם, הגיעו היחידות המבצעות. היה שפע של אנשים לחסל במקומות שנכבשו לפני מערכת מוסקבה (ושהיו פחות קפואים) ועל כן ההנחה שלי. כמובן שרק בדיקה ביומני היחידות (או מפקדת קבוצת הארמיה) תספק את התמונה המדוייקת.

spoty1

New member
פינלנד בזמן המלחמה

מעניין לציין שהרמטכ"ל הפיני בזמן המלחמה היה יהודי...ושבניגוד למדינות אחרות,פינלנד לא לחמה לצד גרמניה מסיבות אידאולוגיות או תמורת שטחים כלשהם.

Y. Welis

New member
מרשל מאנרהיים? הוא לא היה ממוצא יהודי

אבל היו יהודים בצבא הפיני (לא היתה שום הפרדה על רקע דתי), חלקם היו קצינים שאף זכו לעיטורי צלב הברזל הגרמני, אבל סירבו לקבל אותו.

למעלה