בוסניה-סיפור לא פשוט

• פותח הנושא עב
  • פורסם בתאריך

עב

New member
בוסניה-סיפור לא פשוט

איפה עובר הגבול ומה צבעו? איך מחנכים לחיים בדו קיום? בוסניה, סיפור לא פשוט היום ב"הארץ"

מעניין שמומחית גרמניה מסבירה

הגרמנים לאורך השנים נאמר את זה בעדינות לא הוסיפו ליציבות בבלקאן. הייתי מעדיף לשמוע עוד דעות מלומדות ולקרוא מחקרים, גרמניה שתשפר את החינוך אצלה בבית. רובי סרבי

Ohle74

New member
בושניאק....

לפני כמה שנים כשאמרתי למישהו (ישראלי) שסבי נולד בבוסניה, נשאלתי האם הוא היה בוסני סרבי או קרואטי. אני צחקתי ועניתי שהוא היה יהודי כמובן (והשמות הפרטיים שלו מעידים על המורכבות- קרלו/ קרל, שמואל, דרגו). ובדיחה בנושא (שיש לה זקן די ארוך): אי שם ביוגוסלוויה (לשעבר), במחנה צבאי עומדת כיתת חיילים. המ"כ דרגוטין זדנקוביץ' מעמיד אותם בשורה וצועק: : "כל הסרבים התקדמו שני צעדים קדימה" (כמעט מחצית מתקדמים) ואח"כ: "כל הקרואטים התקדמו שתי שורות קדימה" (כמעט מחצית מתקדמים) ורק חייל אחד נותר עומד. הוגו רבינוביץ' צועק המ"כ על החייל היהודי "מדוע אתה לא מתקדם?" והוגו עונה: "המפקד, אני לא מתקדם כי אני יוגוסלווי". מתאימה גם ליהודים בלגים, בריטים וכד'. בנושא ספרי הלימוד (הישראליים) היה אגב פולמוס די מעמיק באקדמיה הישראלית לפני כשנתיים. נכתבו מס' מאמרים בנושא (כמה ע"י ד"ר אלי פודה). הניתוח מתאר את השינויים שעברו בחברה הישראלית באשר לסכסוך הערבי-ישראלי, והשפעת השינויים על ספרי לימוד ההיסטוריה.

טשאפק

New member
ביוגוסלביה היו עורכים מפקדי אוכלוסי

ן אחת לכמה שנים, ובהם בין היתר אנשים נשאלו מה הלאום שלהם. (יכולת למלא "מוסלמי", "קרואטי", "סרבי" וכו' או גם ,יוגוסלבי"). בבוסניה היה השיעור הגבוה ביותר של אנשים שאמרו שהם יוגוסלביים - 11%. היה שם גם שיעור גבוה של נישואי תערובת. עם כל זה, ברגע שהתפתחה מלחמה - נוצרו חומות גבוהות בין שכנים, ידידים וקרובי משפחה.

Fleddermaus

New member
באמת קשה

אני חי במוסטאר כבר שלושה חודשים, הייתי עד לשני קרבות רחוב בין מוסלמים לקרואטים, ראיתי לימודים נפרדים בכיתות נפרדות, ראיתי גזענות נוראית בין בוסנים, סרבים, קרואטים, יהודים, צוענים, וכל מה שיש בארץ המדהימה הזאת. ד"א, שמתי לב שהלאומנות הסרבו-קרואטית חזקה הרבה יותר בבוסניה מאשר בסרביה או קרואטיה.

טליה ג

New member
כתבה מעניינת מאוד

נראה שבבוסניה המצב הרבה יותר מורכב ומסובך מאשר אצלנו, וספק אם ישתנה אי פעם באמת. דבר תמוה שידידי Dejan סיפר לי על בוסניה, השאיר אותי פעורת פה: שמעתי שהבוסנים נוטים יותר ויותר להדגיש את זהותם המוסלמית, ובמשחקי כדורגל הם נוהגים להניף את דגלי ערב הסעודית!!!! מה הקשר שלהם בכלל לערב הסעודית, פרט לכך שהם מוסלמים, ואיזו סיבה יש לעמים סלאביים באירופה להזדהות עם ארץ ערבית אי שם בחצי האי ערב? עוד סיפר לי Dejan שבמלחמת לבנון השנייה הבוסנים תמכו באופן מובהק בצד הלבנוני ובחיזבאללה, בעוד שהסרבים והקרואטים היו מאוד מאוזנים. הטלוויזיה הסרבית אפילו הוקיעה את השימוש בילדים ובנכים בכפר קנא כבשר תותחים ואת זיופם של צילומים ממקום האירוע. הבוסנים כידוע פרו ערבים באופן מוחלט ואפילו מגלים סימפאטיה לאיראן, אבל כאן הם מאוד זהירים ומנסים להצניע זאת.

Fleddermaus

New member
מעניין, דווקא לא נתקלתי בזה...

עוד לא יצא לי לפגוש בוסני אנטי-ישראלי או אנטישמי, אבל אולי אני לא מסתובב במקומות הנכונים. באנטישמיות נתקלתי דווקא מצד קרואטית אחת, וזו התקרית היחדיה שנרשמה בזכרוני מאז שהגעתי למוסטאר בספטמבר. "הבוסנים כידוע פרו ערבים באופן מוחלט", זה לדעתי לא ממש נכון, פגשתי די הרבה בוסנים שהתנערו מהטרור המוסלמי ודווקא גילו הרבה חיבה לישראל. אני מודה ומתוודה שעוד לא הגעתי לחלקים הסרביים של בוסניה (לא הייתי בRepublika srpska וגם לשכונות סרביות של מוסטאר לא הגעתי), אבל אני יודע שגם בקרב הבוסנים וגם בקרב הקרואטים יש התחזקות של הלאומניות הקיצונית, עם העלייה היחסית ברצון לאחדות בבוסניה-הרצגובינה, שהתבטא בהפסד של המפלגה הדמוקרטית הקרואטית HDZ בבחירות לנשיאות, אל מול המפלגה הסוציאל דמוקרטית המולטי-לאומית SDP.

טליה ג

New member
כנראה שזו יותר התקשורת ופחות העם

בעצם בהרבה מקומות בעולם זה כך. התקשורת מאוד אנטי-ישראלית, בעוד שלעם הפוליטיקה לא בדיוק מזיזה. אפשר לשאול אותך מה בדיוק אתה עושה בבוסניה? למה עברת לגור שם? האם יש לך משפחה בבוסניה? האם אתה דובר את השפה? פשוט לא נתקלים בדיוק בהרבה ישראלים שמתגוררים בבוסניה. דרך אגב, לי יש בן דוד מדרגה שנייה שנשוי לקרואטית וגר כבר כמה שנים עם משפחתו בזאגרב.

Fleddermaus

New member
אני לומד פה

אני לומד בUWC מוסטאר, חלק מארגון הקולג'ים בינלאומיים (il.uwc.org). אין לי משפחה פה, אני לא ממש מדבר את השפה(ות) (ne govorim hrvatski i srpsi i bosanski), אבל אני משתדל ללמוד.

למעלה