בועת נדל"ן חמורה בישראל- האמנם

בועת נדל"ן חמורה בישראל- האמנם

לפני כמה שנים, כאשר הייתי אחד מהכותבים הקבועים בפורום זה, לא אחת היו לי התנגשויות של דעות אשר טענו באופן רציף כי מדינת ישראל שרויה בבועת נדל"ן חמורה.

התנגשויות אלו לקחו חלק אי שם בשנת 2010-2011 והיו בעיקר עם יבגני צ'צל, בלוגר אשר הקים את אתר בועת נדל"ן, אם איני טועה אז היה שם האתר היה בועת נדל"ן חמורה בישראל.

באותן שנים הייתי משקיע מתלהב בשוק הנדל"ן המקומי ורכשתי כמות גדולה של נכסים, פשוט כי הבנתי את מה שיבגני לא הבין דאז ולצערי רבים לא מבינים היום (וקצרה היריעה מלפרט- המעוניינים יכולים להיכנס לאתר שלי ולחוות את דעותי).

באותה העת, הייחס מצד אנשי אתר בועת נדל"ן היה מזלזל, הם התגאו במיליון כניסות לאתר בעוד והאתר שלי הציג רק כמה עשרות כניסות ביום. אם אתרים נמדדים עפ"י כמות הכניסות, אזי יבגני צ'צל וחבריו השאירו אותי הרחק מאחור.

מאידך, אם נבחן את התכנים לאור עובדות המציאות, נראה כי התמונה דווקא הפוכה. האם ניתן לחזות את העתיד בנדל"ן

מאז 2010-2011 המחירים רק המשיכו לטפס, מי שלא רכש דירה ולו את החורבה הזולה ביותר, נשאר אי שם מאחור.
זוגות צעירים רבים סמכו על התקוות וההבטחות והחליטו להישאר מחוץ לשוק ומצאו שכספם נשחק.
גם היום, שוררת אי ודאות וכאוס בשוק הנדל"ן לאור גחמותיו של שר האוצר קחלון (לא טעות כתיב), אשר עושה ככל שידו משגת רק לא את הפעולות הדרושות למען הורדת שוק הדיור.

בתקופה האחורנה כנראה שגם באתר בועת נדל"ן הבינו שיבגני לא אקטואלי.
אני לא יודע מה עלה בגורלו, אולי מכר את האתר ברווח נאה, אולי פרש לבהאמס, ואני מאחל לו כל טוב והצלחה רבה.

אולם, האם יבגני לקח אחריות על מעשיו בשנים האחרונות ועל כך שרבים האנשים שהלכו אחר האתר שלו ונשארו מחוץ לשוק?

שואלים אותי היום, האם אתה חושב שהמחירים ימשיכו לעלות לעד?
אני עונה בפשטות כן ו- לא

ממשיכים ומקשים בשאלות ושואלים האם המחירים ירדו?
גם כאן אני עונה בפשטות כן ו- לא

מה שחשבו לומר בנקודה זו היא שחשוב לדעת מתי אנו ב- כן ומתי אנו ב- לא.

בתקופה הקרובה אני עדין לא צופה ירידת מחירים, פשוט מהסיבה, שיש נתונים (לא רק כלכליים או מאקרו כלכלים כפי שהפלצנים אוהבים להתנסח) התומכים בכך שהפתרונות עדין רחוקים מיישום, וכל שעושים זה טיפול של כוסות רוח למת.

האם ניתן לחזות את העתיד בנדל"ן?

כמו-כן חשוב להבין לאן קחלון לוקח אותנו, מצד אחד העלה מיסי רכישה למשקיעים הפרטיים ומנסה לחוקק חוק מס ריבוי דירות (שיפול להערכתי- ואנו נאבקים בו בכמה מישורים החל מבג"צים שהוגשו, ובאמצעים אחרים מאחורי הקלעים).

במקביל כחלון לוקח רק 0.5% מס רכישה מקרנות הריט של מקורביו כגון" קרן מגוריט, וחוק מס דירה שלישית אינו יכול עליהם.
כחלון לוקח את שוק הדיור לעבר ריכוזיות שתפגע באזרח הקטן.
תארו לכם לאן ילכו מחירי הדיור, כאשר קרנות יחזיקו במאות ואלפי נכסים באזורים מסויימים, ויהיה לחץ מצד המשקיעים לקבל תשואה על הכספים שהושקעו בקרנות ובמקביל דמי הניהול שמנהלי הקרן דורשים 1%, כל אלו יגרמו לעלייה בשכירויות וכמובן לעליה במחירי דיור כאשר יבחרו לממש נכסים בכדי להחזיק תשואות ושבח למשקיעים.

במקביל שר הכלכלה מנסה לגרור מוסדיים שישקיעו בקרנות הריט, כפועל יוצא כאן שהאזרחים 'ידפקו' (סליחה על הבוטות) פעם ראשונה כשישכירו את הדירות ופעם שניה שכספפי הםפנסיה שלהם יכנסו לאותן הקרנות דרך המוסדיים. כעת נשאלת השאלה כמה ישלמו כשקרנות כלאו יפלו ויהיו תספורות?

hadooper

New member
יש בועת אשראי

אנשים נטלו משכנתאות שהם לא יכולים לעמוד בהן וביום שריבית הפריים תעלה, הם יקלעו לבעיה חמורה מאד. העובדה שזה לא קרה עד עכשיו לא מבטיחה שזה לא יקרה.
&nbsp
המחסור בדירות באזורי הביקוש קיים אבל יש נתונים שמראים שהוא לא היה נגרם אלמלא המחסור באלטרנטיבות השקעה אחרות.
&nbsp
מס דירה שלישית הוא פתרון הולם לטווח הקצר, עד שבנק ישראל יאלץ להעלות את ריבית הפריים לאחוז שיביא לאלטרנטיבות השקעה. הפגם בהליך החקיקה שלו לא מהווה הילה מוצדקת לפסול את החוק, מאחר והוא היה עובר בכל מקרה ברוב בוועדת הכספים.

h a j b i

New member
כבר 6 שנים המשכנתאות מוגבלות לשליש פריים

כרגע עליה משמעותית בריבית מתוכננת ל - 2019. חוזקת השקל והאינפלציה האפסית לא מרמזות על כך שזה יהיה מוקדם יותר.
&nbsp
עד שיקרה מה שאתה מתאר אלה שיש להם חלק משמעותי של המשכנתא בפריים כבר יסיימו את רובה או שיפרעו את הפריים...

mulcha

New member
ואני שואל את עצמי מה המוטיבציה שלך להשקיע בהודעה כזאת

במקרה אתמול הייתי בישיבה עם אנשים מאוד בכירים בשוק (מהצד של המשקיעים) שלא משקיעים כמוך בבאר שבע אלא בפרויקטים של מאות מיליונים במרכז הארץ, והם דיברו על זה שקורה משהו "מאוד מפחיד" בשוק.
אתה יכול להאמין או לא, יכול להיות גם שהם טועים והמחירים יעלו. אני לא מנסה לתזמן את השוק. אבל זה שהמחירים מנופחים זה ברור. זה שהתנפחו ללא סיבה ריאלית אלא בגלל היעדר אלטרנטיבות השקעה ויכולת משופרת להתמנף למוות זה גם ברור. זה שהמשקיעים מוכרים ומוכרים (כסף חכם יוצא) זה גם ברור. זה שהריבית עלתה מאוד ומצופה כי תמשיך לעלות זה גם ברור. את המסקנות של אחד יסיק לבד.
יש בועת נדלן מטורפת ומשוגעת שכבר מתפוצצת ותיקח איתה את כל המשק. ומי שלא מאמין שילך לקנות דירה באמצע המדבר ורצוי עם משכנתה כמה שיותר גדולה.

dat nigga daz

New member
ואני שואל את עצמי מה המוטיבציה שלך להיות "מציל העם"..

לא נמאס ?
כל מי שכותב תובנה שהיא לא "פיצוץ בועה" הוא מיד אינטרסנט, כאשר המצב הוא הפוך - אלו שלא קנו בזמן הם ה- אינטרסנטים עם משאלות הלב.

מעניין, תמיד זה :
"במקרה אתמול הייתי בישיבה עם אנשים מאוד בכירים בשוק"
"ציפור קטנה לחשה לי"
"ביבי הגיע עד אליי הביתה ואמר לי אישית"

נו באמת, אז למה המחירים עולים ב- 9 שנים האחרונות ?
אולי חלמתם את כל גיבוב השטויות האלו ?
מי יחזיר מאות אלפים עד מיליונים לכל זוג צעיר אשר הפסיד את כספו ?
בטוח לא אתה וחבריך מאתר הבועה

אמאל'ה, איזה פחד

אני מקורב לאחד האנשים הכי דומיננטים בשוק הנדל"ן הישראלי. אני עובד בתחום. אני משוחח באופן קבוע עם כמעט כל גורם משפיע בשוק הנדל"ן המקומי. אה, כן ואני גם מושקע בעצמי בנדל"ן.

1. הבעיות של היזמים הגדולים אינן הבעיות של המשקיע הקטן. הם יותר דואגים לאשראי, קרקעות, כוח עבודה ומחירי חומרי גלם. לא בדיוק מה שמעניין את המשקיע הקטן. לא במישרין בכל אופן.
2. אין ולא תהיה בקרוב בריחה של משקיעים קטנים מהשוק. יש מידה מסויימת של מכירה בידי תושבי חוץ שרוצים לנצל את שער היורו אבל לא משהו שיזעזע את השוק. יש היתכנות שבשנה הבאה (2018) יחזרו הפטורים ממס שבח (אחת ל 18 חודש בלא קשר למספר הדירות). זה עשוי להכניס קצת פלפל בשוק. עוד דבר שעשוי לעניין אותך, שעל פי סימולציה של אגף תקציבים במשרד הבינוי פחות מ- 5% מהמשקיעים ימכרו, וזה לא משהו שישפיע על מחירי השוק.

אז לצערי הטענות שלך שאוטוטו המחיר יירד הן אשליה במקרה הטוב ופייק ניוז במקרה הפחות טוב. עד שלא תהיה אלטרנטיבה ראויה להשקעה, תשכח מהצפת השוק וצניחת מחירים.

dat nigga daz

New member
משקיע בבש - אתה מבזבז את זמנך...

אני כבר מזמן הפסקתי להגיב כאן, הפורום הזה מלא בליצנים שפספסו את הרכבת, ועכשיו רוצים שכל זוג צעיר שמגיע גם הוא יפספס את הרכבת.
כל הודעה שהייתי כותב היה עליי עליהום, היו משתגעים לקרוא את דבריי ולראות איך אני צודק פעם אחרי פעם אחרי פעם אחרי פעם.

זוגות שטרחו לפתוח אוזניים, להקשיב לי ולעשות צעדים, עד היום מודים לי.
האחרים - יושבים ובוכים, כבר הפסידו מאות אלפים עד מיליונים.

הבעיה היא שאנשים במקום לדאוג לעצמם תולים את תקוותם בממשלה. הנה דוגמא - כחלון - מאז שנבחר המחירים עלו לצעירים בסביבות ה- 600-700 אלף (עליית מחירים הדיור בשנתיים וחצי האלו + עליית הריביות + בזבוז הכסף על שכירות) - והוא לא דואג, למה ? כי מספיק שהוא יוריד בחזרה ב- 100-200 אלף כל העניים יסגדו לו, הרי יש להם זיכרון קצר והבנה מועטה, הם לא ישימו לב שבסופו של דבר הם שילמו 400-500 אלף שקל יותר.
ואני בכלל לא רוצה להיכנס לאנשים הבועה משנת 2009-2012, אלו בכלל הפסידו את התחתונים.

אני למדתי דבר אחד כאן -
אין טעם לבזבז את הזמן ולעזור לאנשים שלא רוצים לעזור לעצמם,
עדיף את הזמן הזה לנתב לקנית עוד נכס.
בכל מקרה טוב לשמוע אותך שוב :)

mulcha

New member
ובכל זאת הנה אתה פה...

גם מי שקנה בשנת 2011 התמנף בדרך כלל מעל ומעבר, ואם הוא לא מכר עדיין אז ה"רווח" שלו על הנייר בלבד, ומנגד החוב רובץ גם רובץ על צווארו ועל עתידו.
מי שקנה ומכר ועשה סיבוב - אני הכי מפרגן לו בעולם.
ולא, אם אני טועה אני לא אחזיר לאף אחד ששמע לי שקל. וגם אם אתה טועה ויש בועה והיא מתפוצצת - ברור שלא תהיה חייב לחלץ אף אחד מהחוב שלקח על עצמו לכאורה בגללך.
כל אחד אחראי למעשיו וישלם עליהם (או יהנה מהם). מעניין למה מפמפמי הנדלן ממהרים להטיל אחריות אישית מופרכת למי שבסך הכל כותב הודעה בפורום - שטובה בדיוק כמו ההודעה שלך - שתיהן הערכות שיכולו להתקיים ויכולות שלא.
לגופו של עניין עליות מטורפות ומשוגעות ללא כל בסיס על פני 9 שנים הן בדיוק הנימוק לקיומה של בועה. מתי תתפוצץ? נדע סופית רק בדיעבד. עד אז שכל אחד יקבל החלטה כראות עיניו.

dat nigga daz

New member
אני פה כי אני יכול להרשות לעצמי...

בניגוד אלייך אני לא צריך לעבוד, יש לי מספיק הכנסה פסיבית :) :)

ולגופו של עניין, אכן כל אחד צריך לקחת אחריות על עצמו – רק חשוב לציין בפניהם שכל מי ש"מייעץ" להם לא לקנות – משנת 2008 ועד היום – אלו בסך הכל הומלסים בעלי אינטרס – ותו לא !

בדיוק כפי שכל הכתבות של "עדיף לשכור ולא לקנות" נכתבות על ידי אינטרסנטים שמחזיקים ב- 50 דירות בתל אביב.

mulcha

New member
אחת התגובות הדוחות...

מה אתה יודע עלי בכלל שאתה מתנשא ככה? לפחות אני ברמה אישית קצת יותר גבוהה ולא לכבודי לפאר את עצמי. בכל מקרה שלא ישתמע כאילו אני מאמין לך לגבי ההכנסה הפסיבית שלך. אתה בטח מתווך מתוסכל שהשוק נתקע לו.
גם לקרוא למי ששוכר דירה הומלס זו בריונות וחלק מהז׳רגון של מריצי נדלן אינטרסנטים שלא אכפת להם שזוגות צעירים יקפצו מהגג ובלבד שירוויחו כמה לירות. מי ששוכר דירה מהבנק עלול להיות במצב כלכלי הרבה פחות טוב מזה ששוכר דירה מבעל בית.
בקיצור אתה צריך להתבייש על התבטאויותיך הירודות הבוטות והבריוניות ולדעתי כל אחד עם מעט שכל בקודקודו כבר יכול להבין לבד מי אתה ומה אתה.

dat nigga daz

New member
התגובה שלי דוחה אותך כי היא נכונה..

מעניין שרק ההומלסים כועסים עליי, אם היית מכיר אותי מהמפגשים ומהתכתבויות כאן לאורך השנים היית רואה שכל מה שאני אומר חקוק בסלע.
מתווך ? אין כאן אחד שאוהב אותם פחות ממני.

תמשיך להאמין למה שהאמנת בשנים האחרונות. התקדמת יופי. גם ירידה של 50% לא תכסה את ההפסדים ועוגמת הנפש.

elvinnox

New member
לצערי אתה צודק

אני גם פעם הייתי מהאנשים שמאמינים בבועה וכו',
בתכלס, יש פה מחסור אדיר של דירות, הזנחה של שנים מהממשלה ואף אחד לא רוצה להוריד את מחירי הדיור, אלא להיפך, יעשו הכל כדי שהם ישארו גבוהים וימשיכו לעלות.
יש בועה או אין, בתכלס המחירים לא הגיוניים לקניה ולכן הם כנראה ירדו בטווח הקצר.
אבל אף אחד לא יודע כמה ומתי.
&nbsp
כבר מזמן התפכחתי והבנתי שכולם שקרנים, והמחירים ירדו אך ורק בגלל הריבית ובגלל הגבלת המימון, זה כנראה יקח עוד קצת זמן.
&nbsp
מי שקנה בזמן - מעולה, הוא הרוויח.
מי שפספס - אין לו על מה לבכות, אי אפשר להחזיר את הזמן אחורה, אבל זה גם בהחלט לא הזמן לקנות ובטח שלא לקחת חובות שאי אפשר לעמוד בהם.
&nbsp

dat nigga daz

New member
אתה הנורמלי היחיד שהתפכח..

ולגבי מה שרשמת שזה לא הזמן לקחת חובות מי שלא יכול לעמוד בהם – זה תמיד נכון ולא רק עכשיו, אלא גם נכון בעבר וגם יהיה נכון בעתיד

בנק לאומי- ״בטווח הקצר בינוני המשך רמה גבוהה של ביקושים״

http://www.bizportal.co.il/realestates/news/article/499458

כתבה יפה מהיום סקירת כלכלני בנק לאומי.
&nbsp
שימו לב למידע חשוב שנחשף בכתבה, לאחרונה פורסמו כותרות ״מבהילות״ לפיהן חלה ירידה בשיעור של כ- 5 אחוז בהיקף מכירות דירות חדשות בשנת 2016 לעומת שנת 2015, נתון שמצביע לכאורה על האטה, רק מה מסתבר מהכתבה, מדובר עדיין בהיקף המכירות השני הגבוה ביותר מאז שנת 1999! גבוה ב- 32% ! מהממוצע בין השנים 2007 עד 2016.
&nbsp
עוד צוין:
&nbsp
״מנתוני משרד האוצר עולה כי הירידה במכירות של דירות חדשות בחודשים האחרונים קוזזה כמעט במלואה ע"י עלייה ברכישות של דירות יד-שנייה.״
&nbsp
״בהקשר זה, נדגיש כי חרף ההאטה בקצב המכירות בחודשים האחרונים, היקף המכירות החודשי נותר גבוה מהממוצע בשנים 2007-2016, ובחודש ינואר 2017 עמד על 2,355 דירות חדשות (נתון מנוכה עונתיות).״
&nbsp
להלן ציטוט הכתבה (ללא גרפים שנמצאים בכתבה עצמה. בקישור הנ״ל):
&nbsp
״שוק הדיור נמצא בתקופה האחרונה בהאטה משמעותית. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דיווחה בשבוע החולף על ירידה של 4.9 במכירת דירות חדשות ב-2016 אבל מצד שני עדיין אין סימנים לירידת מחירים, והציבור נותר מעט מבולבל. באגף הכלכלה של בנק לאומי פרסמו הבוקר סקירה שמתייחסים לסיטואציה - עם תחזית ברורה לטווח הקצר ובינוני-ארוך.
&nbsp
וכך נכתב בסקירה: "מנתונים שפורסמו לאחרונה על-ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עולה כי היקף המכירות של דירות חדשות בשנת 2016 עמד על 29,833 דירות. היקף זה, הינו נמוך בכ-4.9% בהשוואה לזה של שנת 2015, שהסתכמה בהיקף מכירות של 31,410 דירות. עם זאת, יש לציין שבחינה של ביצועי שנת 2016 מול שנים קודמות (עד וכולל שנת 2014), מעלה כי 2016 הייתה שנה חזקה ביחס אליהן. כך, היקף המכירות אשתקד הוא השני בגובהו מאז תחילת סדרת הנתונים הנוכחית (משנת 1999), וגבוה בכ-32% בהשוואה לממוצע המכירות בשנים 2007-2016, שעמד על 22,265 דירות". ראו גרף:
&nbsp
בלאומי מסבירים בסקירה כי "ההאטה בקצב המכירות אשתקד בהשוואה לשנת 2015, חלה על רקע מספר גורמים, ביניהם: העובדה ששנת 2015 הייתה חזקה במיוחד לאור התפרצותו של ביקוש "כבוש" לקראת סוף 2014, על רקע סיום תקופת המתנה לתכניות דיור ממשלתיות ובראשן "מע"מ אפס"; הפעלת צעדי מיסוי כנגד "משקיעי נדל"ן למגורים" בעיקר מאז אמצע שנת 2016, כמו העלאת מס הרכישה על דירות להשקעה, לצד כוונה להכבדה נוספת מצד הממשלה בעת האחרונה (מס ריבוי דירות); המתנה של פלח האוכלוסייה הרלוונטי (בעיקר זוגות צעירים) למכרזי "מחיר למשתכן"; ועלייה של ריבית המשכנתאות במחצית השנייה של 2016."
&nbsp
עוד כותבים בלאומי, כי "ניסיון העבר מלמד שצעדי מדיניות המכוונים להשפיע על הביקוש לדירות, כגון: מהלכי מיסוי ו/או המתנה לקראת פרויקטים שמבטיחים מחירי רכישה מוזלים לקבוצות מסוימות באוכלוסייה (מע"מ אפס, "מחיר למשתכן"), יש בהם כדי להשפיע על הביקוש לדירות באופן זמני בלבד. השפעה קצרת טווח זו באה לידי ביטוי בין אם מדובר בהרחבת הביקוש או בצמצומו. בהרחבת הביקוש, הדברים באו לידי ביטוי בהתפרצות זמנית של ביקוש "כבוש" והקדמה של רכישות לפני שינוי במס. בצמצום הביקוש מדובר בהמתנה חולפת לקראת תכנית מע"מ אפס. לעומת זאת, המגמה ארוכת הטווח, מושפעת מהסביבה המאקרו-כלכלית, ממגמות דמוגרפיות וממלאי הדירות למכירה וזו מצביעה על עלייה מתמשכת בהיקף המכירות של דירות חדשות מאז שנת 2007".
&nbsp
"בהקשר זה, נדגיש כי חרף ההאטה בקצב המכירות בחודשים האחרונים, היקף המכירות החודשי נותר גבוה מהממוצע בשנים 2007-2016, ובחודש ינואר 2017 עמד על 2,355 דירות חדשות (נתון מנוכה עונתיות). כמו כן, יש לציין שדירות חדשות מהוות בין 25%-30% מתוך סך העסקאות בשוק הנדל"ן למגורים, בעוד הנתח המשמעותי הוא דירות יד-שנייה (70%-75%). מנתוני משרד האוצר עולה כי הירידה במכירות של דירות חדשות בחודשים האחרונים קוזזה כמעט במלואה ע"י עלייה ברכישות של דירות יד-שנייה, כך שמספר העסקאות הכולל נותר סביב 10,000 עסקאות בחודש מאז ראשית 2016 (להוציא את חודש אוקטובר בו הפעילות הייתה חלשה באופן משמעותי עקב ריבוי חגים)."
&nbsp
השורה התחתונה ותחזית למחירי הדירות: "בבואנו להעריך את המגמה העתידית בשוק הנדל"ן למגורים, זאת בכפוף למגבלת הנתונים הזמינים שפורסמו על-ידי הלמ"ס, אשר לא כוללים נתונים עדכניים לגבי מלאי הדירות שנותרו למכירה ומספר חודשי ההיצע, יש להתייחס לשתי תקופות – טווח קצר-בינוני וטווח ארוך. בטווח הקצר-בינוני, לא צפוי שינוי משמעותי ביחס למגמה של העת האחרונה, דהיינו, המשך רמה גבוהה של ביקושים ביחס לשנים עברו, אף כי מדובר בהתמתנות מסוימת בהשוואה ל-2015. ברקע הדברים ניתן למנות: סביבה מאקרו כלכלית תומכת אשר אינה צפויה להשתנות בקרוב; היעדר אלטרנטיבות השקעה בעלות סיכון נמוך ותשואה יציבה; וציפיות ציבור הרוכשים כי המחסור בהיצע הדירות יישמר בטווח הקצר לפחות. על כן, אנו לא צופים שינוי של ממש במחירי הדיור בטווח הקצר-בינוני."
&nbsp
"בטווח הארוך, כשמלאי הדירות שבבנייה פעילה יתורגם לפתרונות דיור של ממש -- כלומר, יחידות שבנייתן הסתיימה ושניתן לאכלסן -- ייתכן שינוי כיוון במחירי הדיור, תוך שונות בין אזורי הארץ השונים, כאשר באזורי הביקוש המובילים, תל אביב והמרכז, הלחצים להמשך עליית מחירים צפויים להישמר. היחלשות הלחצים צפויה באזורים בהם תהיה עלייה ניכרת בהיצע בעוד שהרמה הכוללת של "המעטפת התשתית" באזורים אלו עדיין לא הבשילה במלואה."
&nbsp
באופן ספציפי מתייחסים בלאומי גם להיקף הבניה והיקף הדירות שבנייתן הסתיימה וכותבים כי "הנתונים מלמדים על עלייה מסוימת בקצב הבנייה בשוק הנדל"ן למגורים, בדגש על יחידות שבנייתן הסתיימה. עם זאת, יש להמתין ולבחון את נתוני הרביעים הבאים בכדי לקבוע אם אכן מדובר במגמת עלייה של ממש העשויה לפעול לסגירת פערי הביקוש שנוצרו בשנים בהן היקף הבניה היה נמוך מהרצוי. כמו כן, לאור העובדה כי מלאי הדירות המצויות בבנייה פעילה עמד בסוף שנת 2016 על מספר שיא של כ-112.2 אלף יחידות, ניתן להעריך כי תחול עלייה, ייתכן ומשמעותית, בהיצע הדירות הזמינות למגורים בשנים הקרובות, בכפוף להשלמת בנייתן של דירות אלה. עלייה זו בהיצע הדירות, לכשתתרחש, עשויה להוביל להתמתנות הלחצים לעליית מחירי הדיור, וייתכן שאף לירידת מחירים, באזורים מסוימים ברחבי הארץ, בדגש על האזורים בהם ישנה תנופת בנייה, בעיקר ביוזמה ממשלתית, לצד רמת תשתיות (תחבורה, תעסוקה, חינוך, בריאות ועוד) שעדיין לא הבשילה במלואה".
&nbsp
&nbsp

ערפל10

New member
במהלך עיסוקך בנכסיך הפרטיים את מפספס את העיקר

והעיקר הוא שנכון להיום המדינה מתקדמת לקראת אסון חברתי. אם הבועה תחזיק ח"ח עוד עשור חלק מאוד משמעותי של אזרחים יהיו חסרי כול והחברה תשתנה ללא היכר. עדיף לכולנו שהמחירים יירדו עכשיו באופן מבוקר מאשר בעקבות טורבולנציות חברתיות בעתיד.

מס דירה שלישית הוא סופר-צודק. צריך ללכת הלאה ולהטיל מס רכוש החל מדירה ראשונה כמו באירופה ולהפחית בהתאם את מס הכנסה ומס החברות. המדינה צריכה להעדיף את פיתוח הפוטנציאל האנושי והעבודה על פני בעלי הנכסים הספקולנטים ומוצצי הדם שלא מייצרים שום דבר מועיל. כמו כן צריך להרחיב את ההנחות במיסים בפריפריה ולייצר עדיפות לעסקים שם.

אם הצעדים הדרסטיים שמתקנים את האי-שיוון החברתי לא יעשו עכשיו מחר נשאל את עצמינו "איך הגענו לזה?" - ויהיה מאור מדי. כאשר אותם בעלי הנכסים החמדנים ידאגו לא איך למכור ברווח אלה איך להימנע מהלאמה ולקיחה בכוח.

ולגבי התמיכה בקרנות הריט - גם כאן צודקת המדינה. בניגוד למשקיעים הפרטיים הקרנות הללו נתונים לפיקוח ומשלמים מס אמת.

dat nigga daz

New member
שום אסון חברתי לא יהיה כאן

תבדוק את אחוז אחזקת הדירות בבעלות. הרוב הגדול קונים, הבעיה היא שהמיעוט שלא קונים הם אלו שגם עושים הכי הרבה רעש ולכן זה נראה כאילו הרבה לא קונים.

מס דירה שלישית הוא הכי לא צודק – הוא מייצר דור של טפילים שבזמן שאדם X חוסך כל שקל לנכסים, אדם Y מבזבז והוא לא דואג כי הוא יצעק "מגיע לי" ויבקש שייקחו מהעשיר.
מזל שהממשלה לא נופלת לשטויות האלו של לקחת כל הזמן מהעשירים – אחרת אחוז האבטלה כאן היה עומד על 90%.

אבל הלוואי שהחוק הזה יעבור – ואז נוכל לעשות חישוב כלכלי לאורך השנים ולראות אם היה שווה לחכות לפי מחיר דירה + ריביות + שכר דירה שבוזבז

hadooper

New member
צודק או לא, מדובר בחוק בריא ואפקטיבי עבור המשק.

אבטלה? מה יקרה כאשר הציבור יאבד לחלוטין את כוח הקניה שלו לדירה שעונה על דרישותיו הבסיסיות למחיה?
&nbsp
יתכן שעדיין תצטרך ללכת לעבוד למחייתך, אבל כנראה שלא תהיה לך מוטיבציה להתמיד ולשאוף לשכר גבוה יותר או קידום. כמה זמן המשק יוכל לשרוד ב state of mind כזה?

ערפל10

New member
לא, זה לא קשור למוטיבציה

המוטיבציה להצליח תישאר. אבל לא בשביל לחסוך לדירה אלה בשביל להגר. הבעיה של המשק היא אחרת. המשאבים שיושקעו בדיור במקום פיתוח פוטנציאל אנושי. במילים פשוטות בשכר דירה במקום חוגים לילדים. וזה הרי לא יעיל בעליל. אבל הבעיה היא אחרת. הרבה אזרחים כואסים וזה מניע טורבולנציה חברתית שיכולה להתבטא באופנים שונים. למשל בזעזועים של המערכת הפוליטית - כגון בחירות של פופליסטים. ואי לשכוח שהיחסים בין אזרחים ומדינה בישראל הדוקים הרבה יותר מלמשל ארה"ב. מאידך המערכת הפוליטית יכולה לנסות להקדים תרופה למכה ולהיכנס להרפתקאות גיאו-פוליטיות כפי שעשה פוטין. ובמקרה הגרוע מכל זה יכול להיגמר כמו באוקראינה כאשר כמה אוליגרכים יחליטו להרים מחאה חברתית שתגרום למהפכה. ואז אחד כמו משקיע בב"ש אכן יחשוש שיבוא אנשי מהפכה וייקחו לו את הדירות.

h a j b i

New member
אני לא ממש רואה אסון חברתי

להפך, אני רואה אוכלוסייה עשירה יותר ויותר שחיה טוב מאי פעם.
&nbsp
אם העלאת מס תלווה תמיד בהפחתת מיסים אחרים אז בהחלט שווה לדון בזה. בלי קשר להפחתת כוללת של נטל המס וההוצאה הציבורית.
&nbsp
אין שום צורך "לתקן אי שוויון חברתי", מטרת המיסים בעיני לממן שירותים לאזרח, לא לגזול כספים מאנשים שהרוויחו אותם ביושר (כי עבור מי שלא הרוויח ביושר, יש כלים אחרים).

hadooper

New member
אין קשר בין המיסוי לעובדה שהרכוש הורווח ביושר

&nbsp
המס הזה היה צריך להיכנס לתוקף עוד ב2007, לאחר שהנחית בנק ישראל את הריבית.
&nbsp
המס אינו המצאה של כחלון ואינו נובע מפופוליזם, אלא מהווה רגולציה הכרחית בשוק שהיה צריך ליישם מזמן.

למעלה