בועת נדל"ן חמורה בישראל- האמנם

ערפל10

New member
אתה לא שואל על חשבון מי האוכלוסייה הזאת חיה טוב?

תבין דבר אחד. מספיק 40% של אזרחים כועסים שיהיו מוכנים להצביע לפופליסטים למיניהם שיבטיחו לחלק להם דירות או כל דבר אחר זה הסוף למערכת פוליטית הנוכחית. כמה מחוסרי דיור יש נכון להיום? מספיק עוד עשור של שכר דירה בחצי ממשכורת מינימום בפריפריה ותקבל מצב נפיץ. ותאמין לי, רבים, כולל קרנות למינהן במימון איחוד אירופי, ערב הסעודית ושד יודע מי ישמחו לפוצץ את זה.
מבלי לפגוע - נדמה לי שבבית ספר לא למדת היסטוריה. או שלא מלמדים כאן.

elvinnox

New member
אתה צודק לחלוטין

כיום כבר מחוסרי דיור הם 35%, הם סובלים בשקט ונאלצים לשלם מחירים הזויים על שכר דירה ובכלל על דיור (בהשוואה למדינות בחו"ל)
&nbsp
ברגע שנגיע ל-40% וזה רק עניין של זמן, המצב לא ישאר כך.
גם החרדים שחיים בשיא הצמצום יבינו שהמשמעות מבחינתם היא לגור ברחוב, גם הם לא יצביעו למפלגות שלהן ומכאן הדרך לפיצוץ חברתי לא ארוכה.
&nbsp
זה יכול לקחת 5-10 שנים או שלפני זה תהיה ירידת מחירים דרמתית, אבל המצב הזה לא ימשך לטווח הארוך
&nbsp
בסופו של דבר המוחות המבריקים יעזבו לחו"ל וישראל תהיה מדינה כמו רוסיה או ברזיל, קומץ קטן של עשירים ורוב העם עני.
זה מצב לא טוב מבחינה כלכלית וגם לא טוב כחברה
&nbsp

ערפל10

New member
אני חושב שהבועה כבר מיצתה את עצמה.

בסתיו לערכתי כבר יהיו הירידות. כך או כך, 36% מחוסרי בדיור זה לאו דווקא 36% אזרחים כואסים. הנושא בינתיים שווא לכמות המנדטים של כחלון, וזה לא הרבה. אך עם הזמן זה עלול ללכת ולגדול. אינני יודע כמה אזרחים כואסים באנגליה הצביעו עבור ברקסיט. אבל מאז הנדל"ן שם לא מפסיק לרדת.

SupermanZW

Well-known member
גם אחרי הירידות קשה יותר לקנות ולשכור באנגליה מאשר בישראל

רוב השוכרים בבריטניה משלמים יותר מ50% מהכנסתם על שכירות ויש רוכשים שמשלמים יותר מ60% משכרם על משכנתא, דבר שבמדינות אחרות אינו אפשרי, בנוסף לכך בבריטניה ניתן לקחת משכנתא ל50 שנים.

h a j b i

New member
יש כמה בעיות בתחזית שלך

אמנם יש מעט מוחות מבריקים (נגיד) שעוזבים לחו"ל אבל מדובר דווקא באוכלוסיות שאין להן בעיה לרכוש דירה. מכיר כמה כאלה באופן אישי, הם פשוט רוצים בית פרטי, זכותם

בנוגע לחרדים, אלה שיחליטו לא להצביע יותר למפלגות שלהם יהיו אלה שיצאו לעבוד ויהיו דומים לדתיים של היום ואם זה יקרה במספרים גדולים הכלכלה שלנו תשתנה ללא היכר (מאמין שלטוב).

SupermanZW

Well-known member
הלוואי שהיית צודק

אני יכול לספר לך בתור מישהו שעוקב אחר מחירי נדל"ן במדינות שונות בעולם מתוך סקרנות גם בערכים אבסולוטיים וגם ביחס לשכר החציוני בכל מדינה שכיום מחירי דירות יקרים למעלה מכל פרופורציה ביחס לשכר הם המצב השכיח בכל המדינות בעולם ברמת המדינה ורק באזורים הרחוקים מאזורי הביקוש ניתן למצוא נדל"ן במחירים סבירים. גרמניה היא המדינה היחידה בעולם בה דירות בעיר הבירה זולות לעומת דירות בערים גדולות אחרות, אין עוד מדינה בעולם בה מתקיים הוא התקיים מתישהו בעבר מצב כזה.

ברוב מדינות אירופה בהן קיים שכר מינימום שכר הדירה על דירות בפריפריה גבוה ממחצית שכר המינימום והוא קרוב יותר ל80% משכר המינימום, ההבדל לעומת ישראל הוא העובדה שבישראל 27% מהשכירים משתכרים שכר מינימום ובאירופה מדובר על פי רוב על פחות מ2%, זה מפני ששכר המינימום בישראל גבוה בכל קנה מידה, הן ביחס לתמ"ג לנפש, הן ביחס לשכר החציוני, הן ביחס לשכר הממוצע והן ביחס לתפוקה לעובד. הבעיה בישראל מעולם לא הייתה שכר מינימום נמוך מדי או שכר בכלל (אם טוענים שהשכר בישראל נמוך), רמות השכר בישראל גבוהות מאוד ביחס לתמ"ג לנפש, לעומת זאת יוקר המחיה בישראל גבוה יותר מברוב העולם וזה נכון אפילו ביחס לרוב המדינות המפותחות וגם ביחס לרוב המדינות שבהן התמ"ג לנפש גבוה משמעותית מבישראל. לומר שיוקר הנדל"ן בישראל הוא הסיבה העיקרית לכך שקשה לחיות בה זה רחוק מהמציאות, דווקא מחירי המזון בישראל הם היקרים ביותר בהשוואה לכל העולם ומוזר שדווקא בזה לא מתמקדים. בישראל קיים מכס על מכוניות אף על פי שאין בה תעשיית רכב כלל ומטרתו המוצהרת של מכס היא להגן על התעשייה המקומית. המדינה היחידה בעולם בה רכבים חדשים יקרים יותר מבישראל היא סוריה, בכל שאר העולם מכוניות עולות פחות מאשר בישראל.

הוצאות משקי הבית בישראל על דיור אינן גבוהות מברוב העולם והן נחשבות לסבירות יחסית בהשוואה עולמית. הריבית הנמוכה ברחבי העולם גרמה לבועת נדל"ן גלובלית שבמדינות אחרות גרמה נזקים חמורים יותר מאשר בישראל ועדיין לא רואים מהפכות אפילו במדינות שבהן המצב חמור בהרבה. לצערי 40% אזרחים כועסים לא יספיקו ואפילו 80% לא. אזרחים שמצביעים שוב ושוב למי שדופק אותם אינם מוכיחים אלא מזוכיזם ולכן אין סיכוי שדברים ישתנו לטובה אלא רק לרעה.

להלן רשימת המדינות שבהן נדרשות יותר משכורות חציוניות מבישראל לרכישת דירה חציונית (המספרים בהכנסות שנתיות):
ונצואלה - 202
סוריה - 37
הונג קונג - 36
וייטנאם - 26
תאילנד - 25
קמבודיה - 24
סין - 23
אוקראינה - 22
אלג'יריה - 21.75
סינגפור - 21.66
אינדונזיה - 21
אזרבייג'אן - 20
אורוגוואי - 19.75
קולומביה - 19
בלארוס - 18
סרביה - 17.91
סרי לנקה - 17
ברזיל - 16.91
פיליפינים - 16.83
פרו - 16
מונגוליה - 15.75
מולדובה - 15.5
מונטנגרו - 15
מקדוניה - 14.66
אלבניה - 14.5
מרוקו - 14.41
ארמניה - 14.33
ליטא - 14.25
שווייץ - 14
לבנון - 13.91
לוקסמבורג - 13.83
רוסיה - 13.5
איראן - 13
בנגלדש - 12.91
טאיוואן - 12.83
יפאן - 12.75
הרפובליקה הדומיניקנית - 12.66
אקוודור - 12.58
טוניסיה - 12.5
איטליה - 12.41
קזחסטן - 12.4
קוריאה הדרומית - 12.39
גאורגיה - 12.33
פנמה - 12.25
פקיסטן - 12.16
ארגנטינה - 12
כוויית - 11.83
שבדיה - 11.75
צרפת - 11.58
בוסניה והרצגובינה - 11.33
הונגריה - 11
קרואטיה - 10.91

בישראל המספר הוא 10.87, מקום 53 מתוך 99 מדינות שנבדקו, כלומר מקום באמצע, ממש לא בין הכי יקרות.

ערפל10

New member
כמה דברים

ברשימה שהבאת מרבית במדינות מעולם שלישי ושם המספרים מצוצים מאצבע. כי מה זה ה"דירה החיציונית" במדינה כמו מולדובה או קולומביה? אבל זה לא העיקר.

שכר המינימום בישראל ביחס ליכולת הקנייה שלו פחות או יותר זהה למדינות מזרח אירופה: פולין, הונגריה, צ'כיה. אלה מה. במדינות הללו אין משבר דיור. אם אין למשפחה כסף לשכיר דירה חיש גד היא תקבל דיור סוציאלי. לעיתים קרובות עוד במבנים היסטוריים של מאות 15-18 במרכזי ערים קטנות. זה תמיד הדהים אותי מדינות הללו. הנדלנים שהיו שווים הון תועפות במקומות אחרים שם נועדים לדיור סוציאלי. זה בתור אנקדוטה קטנה.

ולגבי בריטניה.. אתה משווה אננס למלפפון. אין כאן שום עיר בסדר גודל של לונדון. תל אביב, עם כל הכבוד רחוקה מאוד משם. בסה"כ עיר בינונית מבחינת הגודל, מפגרת מבחינת התשתיות וכל השאר. ואם תצביע על עיר בריטית בסדר גודל כזה, היא תהיה זולה פי כמה וכמה. בכלל למצוא את ת"א בטבלת היוקר בחברת טוקיו, פריז, לונדון וכולה נשמע כמו בדיחה לא מצחיקה.

SupermanZW

Well-known member
בפולין הונגריה וצ'כיה לא קל להשיג דיור ציבורי

ואלה שמשיגים הם לאו דווקא העניים אלא דווקא המקומבנים, גם שם מדובר בשחיתות, שחיתות מאותו סוג שאנו מכירים מישראל.

מי שעובד בלונדון צריך לגור בלונדון, אחרת יקח לו שעות להגיע לעבודה, לונדון פקוקה לא פחות מתל אביב.

ערפל10

New member
עזוב, אתה ממציא דברים

מכיר משפחה אוקראינית, הבעל הוא נגר האישה מוכרת בסופר. בזמנו עוד בתקופת ברה"מ מדי חופשת ראש השנה האזרחית השכרנו מאביו של האישה חדר בעיר מוקצ'בו לשבוע ועשינו שם סקי. אנשים טובים מאוד, ואוהבים יהודים מה שמאוד נדיר בעם שלהם, וכך גם שמרתי על "הקשר האמיץ". אז כך... הם היגרו לפולין לפני 4-5 שנים. הבעל טען שיש לו שורשים פולניים. השנה קיבלו אזרחות פולנית ומיד הוצעה להם דירה סוציאלית Pszczyna ולא באיזה בניין רכבת מוזנח אלה במבצר גרמני ממאה 18, סלון וחדר בכ-100 מטר ותקרות של כ-4 מטר. אינני יודע על איזה "קשרים" אתה מדבר.

SupermanZW

Well-known member
כל מי שחי בברה"מ ושרד היה מומחה בקומבינות

מי שלא לא שרד.

h a j b i

New member
כבר הצביעו לפופוליסט כזה

והוא היום שר אוצר והשמיים עוד לא נפלו. יש כאלה שאף יגידו שגם שר האוצר הקודם היה כזה.
&nbsp
כמה מחוסרי דיור יש? בהנחה שאתה מתכוון לכאלה שאין להם דירות בבעלותם. עם כל העלייה הגדולה שהייתה במחירי הדיור אחוזי בעלי הדירות באותה תקופה ירד באופן מינורי. יש מצב שסביה היא בכלל המגמה של חתונה וילדים בגיל מבוגר יותר והארכת תקופת השכירות וזה בלי קשר למחירי הדיור.
&nbsp
לא הייתי דואג לפריפרייה, אם כבר יש מקום שבונים אז זה שם ולדעתי צפוי לנו שם דווקא עודף של היצע. אז שיבואו ה- 40% הכועסים ויהיה לך את לפיד במקום ביבי כראש ממשלה, אני לא בטוח שזה יהיה כל כך נורא

&nbsp
והיסטוריה למדתי, גם מחוץ לבית הספר. אחת הבעיות עם חובבי היסטוריה שהם תמיד מחפשים את המשבר הקודם ולכן גם טועים פעם אחרי פעם.

ערפל10

New member
הוא לא פופוליסט כמו מיודענו בפה גרילו באיטליה

כחלון הוא בסה"כ אחד מתוך המערכת שרץ על טיקט החברתי. וזו פוזיציה מסוכנת, כי הרי את הסחורה אי-אפשר להביא, אז הוא גם נשרף. לעומת זאת פופוליסט זה משהו אחר. "חסר לכם דירות כאשר מוצצי הדם מחזיקים עשרות? אני אקח מהם ואחלק לכם". "הבג"צ תומך בערבים? אני אמצה את הדין גם עם בג"צ וגם עם ערבים". וכך הלאה. זה הפופוליסט הקלאסי. מקווה שאתה מבין את ההבדל.

h a j b i

New member
אתה מוזמן לבדוק את ההגדרה של פופוליזם

במקום ערבים תשים "בנקים וחברות אשראי". אחרי שהוא כנראה חטף מהם בעיטה בתחת ו\או הבין שה- 10 ש"ח עמלה בחודש לא מעניינים אף אחד אז עכשיו זה משקיעי הנדל"ן.
&nbsp
זה אותו העיקרון. מסר קליט שיתפוס אצל ה "עם" , פתרונות קסם והפניית האש כלפי אויב משותף שכיביכול אשם במצוקתם.

hadooper

New member
ניכר שאתה מזלזל במשקיעי הנדל"ן...

&nbsp
לפי הנתונים שפירסם בעבר האוצר, מס ריבוי נכסים חל על כ80 אלף נכסים שמוחזקים על-ידי כ54 אלף משקיעי נדל"ן. מדובר בהחלט בכמות מספקת של דירות שעשויות למתן את המחסור שיש בשוק הדיור למכירה באופן שיבלום מחירים או יאט את עלייתם.

h a j b i

New member
לא בהכרח כי אתה מוריד מהיצע הדירות להשכרה

וכמו בכל התערבות מהסוג הזה צפויות לנו תוצאות לא צפויות.
נראה מה יהיה.

sergi0

New member
בדיוק

יואב צודק לגמרי...
אנשים מפספסים את העובדה שיש פשוט אוכלוסייה עשירה מאוד בישראל... כולם רואים בעיניים רק טייקונים, אבל אני מכיר לא מעט זוגות צעירים שיש להם מיליונים!
השכר בהייטק בשמיים, אנשים מרוויחים יפה מאוד גם במקומות אחרים, ההורים עוזרים לא מעט ונוצרה פה שכבה של בני 30-40 עם הון עצמי של 1.5-2 מיליון שקל.

hadooper

New member
ההייטק הוא רק 10% מהמשק.

&nbsp
אבל אני מודה, אולי אני לא מכיר מספיק אנשים.
לא שמעתי על אנשים עם הון עצמי של 1.5 או 2 מליון שקל.
המקסימום היה כאלה שצברו כמה מאות אלפי שקלים עם עזרה מההורים.

sergi0

New member
כן בהון העצמי כללתי את עזרת ההורים

אני מכיר לא מעט זוגות כאלה, זה אולי נשמע הרבה כסף אבל אם תעצור לחשוב זה לא המון:
כל הורה (ואגב לא מדובר פה בעשירים גדולים) נותן בין 400 אלף ועד למיליון אפילו.
הזוג הצעיר והנחמד מביא עוד 600-700 אלף והנה לך הון עצמי סופר מכובד.
&nbsp
לא רק בהייטק מרוויחים טוב היום אגב.. גם רואי חשבון, עורכי דין, סוכנים פנסיוניים (אישית מכיר אחד כזה באחת מחברות הביטוח הענקיות.. הוא מקבל בונוסים ברמה של שלוש משכורות הייטק - והוא לא ממש הבעלים הוא שכיר ואפילו לא גבוה בפרמידה).
&nbsp
אם תוריד 40% מהאוכלוסיה (חרדים וערבים) ותעשה מחדש ממוצע שכר, תוסיף על זה הון שחור, ותוסיף סיוע נדיב של הורים, תגלה דברים מאוד מפתיעים :)

משמח אותי לראות שהפוסט מעורר דיון ער

אני אשתדל לענות כאן על כל הטענות בקצרה בכדי לא להגיע למצב של אמל"ק.

ואתייחס לטענות כאן אחת לאחת:
1. יש בועת אשראי נשים נטלו משכנתאות שהם לא יכולים לעמוד בהן.
ייתכן ואכן זה המצב, עם זאת חשוב שכל מי שנוטל הלוואה שיעשה עם עצמו חושבים או שיתייעץ עם איש מקצוע, מה יהיה בעתיד והאם יוכל לעמוד בהחזרים.
חישובים ושיקולים מוטעים, הם בעייתם של הפרטים המקבלים החלטות ולא של כלל החברה. או של בעלי הדירות או של משכירי הדירות או שוכרי הדירות.

2. מה המוטיבציה שלי להשקיע במודעה לעיל?
אה, זה פשוט,אני נמנה על הטיפוסים המעצבנים שאוהבים להיות צודקים.
ובנימה יותר רצינית, תראה הייתי פעם כותב קבוע כאן בפורום, מאז שאני נותן שרותי ייעוץ בענייני נדל"ן, משקיע בעצמי באפיקים שונים בנדל"ן כגון: נכסים מניבים, דירות, קרקעות לבניה ויזמות נדל"ן. לא היה לי זמן לכתוב כאן.
מה שגרם לי לחזור היום, היה למעשה שיטוט סקרני באתר 'בועת נדל"ן' שם הופתעתי לגלות שיבגני צ'צל כבר לא בעניינים שם. עם יבגני בזמנו היו לי חילופי דעות הרי דעותינו דאז היו מנוגדות. לצערי, ואני אומר זאת בכנות אני צדקתי.
צר לי על אלו שהלכו אחרי נבואות הזעם בעבר, והיום נמצאים הרבה מאחור מבלי היכולת להדביק את השוק. זה מעציב אותי ובעיקר מתסכל שכן רבים שייעצתי להם לא הקשיבו, מאידך היו כאלו שכן, אולי כדאי לי להביט על חצי הכוס המלאה.

3. משקיע בב"ש אתה מבזבז את זמנך.
ייתכן, אך כמו שאמרתי בעבר, מספיק שמיהו יקרא, יעכל ויבין את אשר אני כותב וזה יסייע לו, הרי שאת שלי עשיתי.

4. גם מי שקנה בשנת 2011 התמנף בדרך כלל מעל ומעבר, ואם הוא לא מכר עדיין אז ה"רווח" שלו על הנייר בלבד.
אי מקווה שמי שרכש ב 2011 אכן התמנף אבל בחוכמה.
בוא נביט רגע, אם צעיר רכש דירות להשקעה בשנת 2011 מאז עברו 6 שנים, ונאמר והוא לקח 25 שנים משכנתא. הרי שהוא כבר עבר רבע מתקופת המשכנתא בריבית אפסית, וכנראה שיעבור שנתיים נוספות בריבית נמוכה יחסית, משמע יותר משליש מתקופת המשכנתא בריבית נמוכה. אם זו לא עיסקה טובה, אני לא יודע מה כן?!
כמו-כן יש לאותו בחור תזרים במידה ולקח תמהיל חכם וטוב המאפשר לו מרווח בין השכירות להחזרי המשכנתא.
כל תקופה זו ערך הדירות עלה, כעת בוא נלך על תסריט פאסימי, ירידה ב 15% הינה תרחיש מאוד קיצוני ורע, שייפגע במשק. עדין ירידה זו של 15% מערך נכסיו של אותו משקיע משנת 2011 עדין תשאיר אותו ברווח לעומת הרכישה המקורית שלו. מופסד הוא לא יהיה במידה ויממש.

5. לצערי אתה צודק, אני גם פעם הייתי מהאנשים שמאמינים בבועה וכו',
בתכלס, יש פה מחסור אדיר של דירות, הזנחה של שנים מהממשלה ואף אחד לא רוצה להוריד את מחירי הדיור, אלא להיפך, יעשו הכל כדי שהם ישארו גבוהים וימשיכו לעלות
.
אכן יש כאן בעיה חמורה, בפוסט הזה, בנבואה האחרונה שלי כתבתי:
א. מחסור הדירות המוערך כיום עומד על 135,000 דירות

ב. יעד הבניה השנתי של הממשלה עומד על 70,000 יח"ד לשנה
בפועל, קצב הבניה השנתי עומד על 30-40,000 יח"ד לשנה (לא עומדים ביעד).

ג. עפי" דו"ח הלמס משנת 2012 (לא מצאתי עדכני יותר) אוכלוסיית ישראל ב- 2019 תעמוד על 9.13 מיליון תושבים, ב- 2034 גודל האוכלוסיה יהיה 12 מיליון, ב- 2059 נהיה כבר 20 מיליון תושבים. כיום אוכלוסיית ישראל עומדת על 8.65 מיליון.
המסקנה פשוטה: גידול דמוגרפי עם בניה בקצב אפס!!! תעשו את החישוב מה זה יעשה למחירי הנדל"ן.

6. אתה מפספס את העיקר והעיקר הוא שנכון להיום המדינה מתקדמת לקראת אסון חברתי. אם הבועה תחזיק ח"ח עוד עשור חלק מאוד משמעותי של אזרחים יהיו חסרי כול והחברה תשתנה ללא היכר.
אחת הסיבות שהייתי כותב כאן באדיקות בעבר, וכיום כותב בבלוג שלי (www.bislik2.com) ובדף הפייסבוק שלי, היא בדיוק בכדי לגרום לאנשים להבין מה קורה בחוץ מבחינת הנדל"ן ולעזור להם להבין בנושא שיש להם בעיקר דעות קדומות המבוססות על עובדות וסילופים בתקשורת (קחלון מאוד חזק בחצאי אמיתות בתקופה האחרונה).
אין לי אחריות לאחרים, מי שמסרב להקשיב ולפעול למען עצמו, כיצד אוכל לעזור לו?
אני פעם הייתי בצד המתנגדים ולפני 10 שנים הבנתי שפספסתי בגדול שאני סומך על המדינה שתדאג לי, לכן התחלתי לדאוג לעצמי ולהשקיע בנדל"ן.

7. צודק או לא מדובר בחוק (מס ריבוי דירות) אפקטיבי.
החוק הוא לא צודק שלא לומר אפקטיבי
.
מאחר וזהו חוק שנועד להעניש את אלו שפעלו ועשו, אני לא נגד מיסים על הכנסות, אני לא נגד הליך מיסוי הגיוני. אבל כאן לא מדובר במס, אלא בעונש שמטילים על אלו שלקחו סיכון והשקיעו.
החוק הוא פופוליסטי וגורם לאנשים צרי העין לתמוך בו, מי שתומך בחוק הוא אותו אחד שתופס את ראשו בשני ידיו ואומר:"איך לא רכשתי דירה לפני 5 שנים, איך האמנתי ליבגני וחבריו ומועדון הנבואות השחורות". כעת במקום לקחת אחריות על כשלון, מנסים להטיל רפש על אלו שהצליחו, שהעיזו, שעשו.

כמו לאורך כל ההיסטוריה הגלובלית, שום דבר טוב לא יצא מזה שניסו לפגוע בבעלי ההון והנכסים, ואנחנו רואים דוגמא חיה לעליה במחירי הדיוק ומחיר השכירות כתוצאה מהחוק הזה.

קחלון מתעתע, בבוחריו ומה שעצוב הוא שבוחריו ישלמו את המחיר מכיסם.

משקיע בב"ש

למעלה