אנחנו ילדי הדור השלישי
הדור שעבר את השואה, לא דיבר, הדור השני גדל בתוך עולם הזוי, לא מבין לא יודע. לילדי הדור השני יש קונפליקטים רבים (הם היו ילדים להורים שנתנו הכל, אך לא אהבה) והבטיחו לעצמם שאת ילדיהם לא יגדלו בצורה הזאת. הדור השלישי, קיבל הכל וגם אהבה כפי שהבטיחו לעצמם ההורים, אך עם מרחק השנים, נפתחו הפיות ועדויות החלו לזרום כמעיין המתבגר, עד שהפך לנהר גדול ורוגש. אנו ילדי הדור השלישי, חשופים להכל דרך המודרניזציה שהשטלתה עלינו (תקשורת, מטוסים...) ואנו סופגים הכל בשקיקה וכואבים אפילו יותר מהדור השני. אני כנכדה לניצולי שואה (מצד אחד), מתקשה להתמודד עם ימים אלה, לעומת אימי, שאולי לא מתמודדת כלל עם הנושא (היא בדרך-כלל טסה לחו"ל בתקופה זו בכדי לא לשמוע ולא לראות). עם השנים פיתחתי שינאה עזה מאד כלפי גרמניה, אוסטריה ופולין עד כי קשה לי להגיע ולבקר באירופה כולה. היום אני עומדת בפני ההחלטה אם לצאת בשנה הבאה למסע לפולין (עם תלמידי). החלטה זאת היא קשה מנשוא- הבטחתי לסבי כשבוע לפני שנפטר כי לא אכניס שקל לקופות המדינות הללו. מבחינתי, אירופה היא חור שחור וגדול במרכז המפה, מקום אפל שבו שולט הגיהנום. אין לי מושג מאיפה הגיעה השינאה הזאת, כיוון שמשפחתי נוסעת רבות לאירופה. אבל אני יודעת שאינני היחידה, יש רבים כמוני (כולל אחי) בני הדור השלישי, שרואים מה קרה וקורה באירופה ופשוט לא יכולים להשלים עם המצב. כמחנכת, לא הגעתי היום לבית-הספר, אני פוחדת להעביר את השינאה הבוערת בי אל תלמידי, אך משיחות איתם, ניראה כי גם לילדי הדור הרביעי יש תחושות חזקות לגבי השואה, אבל בניגוד אלי, הם רוצים לראות ולחוש את המקום. כן זהו יום קשה, יום בו ערוצי הטלביזיה משתנים במהירות- רוצה לראות, לא רוצה לראות, רוצה לראות... צר לי, כי יש כאלה שקוראים ליום זה חג (הזדעזעתי לשמוע בבוקר אמא שהכינה עוגה לכבוד היום הזה ובנה הקט רץ לסבא ואמר לו, זה בשביל השואה שלך...). עליי לציין שאנו נקמת ששת המיליונים שנרצחו בברוטליות בגלל היותם יהודים. אנו הדור השלישי ולנו יש את הדור הרביעי, שימשיך ויהיה לעם חזק וגדול!!!!!!!!!!!!!