בוקר טוב, זקוקה לעצה

בוקר טוב, זקוקה לעצה

בתי בת ה- 6 החלה לאחרונה (לפני כחודשיים) לטעון כי יש לה חלומות רעים.
מושכת עוד ועוד את זמן השינה, ומבקשת את נוכחותנו או להירדם אצלנו בחדר גם אם אנחנו לא שם.
היא ישנה בחדר שינה משותף עם אחותה הקטנה.
ממש לפני השינה היא מתחילה לבכות ולומר שיש לה חלומות רעים.
ככל הנראה לא מדובר בחלום רע מכיוון שהיא עדיין לא נרדמה, אלא מדובר במחשבות מפחידות
היא מסרבת לומר ממה הפחד, כלומר באיזה נושא מדובר, ופעם אחת היא כן הסכימה לספר שזו היתה מכשיפה. אבל אז הפחד רק התגבר ואני כמובן הייתי "אשמה" ובגללי היא פוחדת עוד יותר.

היא לא מוכנה לדבר על זה ולשתף פעולה, ניסיתי בכמה דרכים שקראתי באינטרנט גם על באמצעות סיפור או משחק ואני מרגישה התנגדות מוחלטת לשיתוף פעולה.
היא ילדה רגישה מאוד ועדינה.
אני לא יודעת מה לעשות – עוד לא ניסיתי את כל השיטות וגם לא נכנסתי לזה לעומק כי אני מפחדת לגרום יותר נזק – קודם אני רוצה להתייעץ מה אפשר לעשות?
אשמח לעזרה,
תודה רבה

iameden

New member
פחדים בילדים

נשמע מצב מאוד לא פשוט, ונשמע שכבר ניסיתי שיטות שונות אבל לא הצלחת אבל אנסה בכל זאת.
ראשית, לא לבטל לה את הפחד- היא באמת מפחדת ואמירות כגון אין לך ממה לפחד או שאין מכשפות, יכולות לגרום לה להרגיש לבד עם הפחד. הפחד עצמו אינו ראציונאלי ולכן בדר"כ "נלחמים בו" בשיטות שאינן ראציונאליות.
כמו כן, רצוי לא לדבר על הפחד בשעות הערב אלא דווקא בבוקר, כשום דבר ל מפחיד באותו הרגע.
תזכירו לה שאתם בחדר ליד ואם היא צריכה אתכם, אתם תוכלו לבוא מיד ולתת לה חיבוק.
כמו כן, כדאי לשאול אותה מה יכול לעזור לה לישון בלילה ואיך תוכל לא לפחד? אולי אבקת פיות קסומה שתפזרו סביב? אולי חרב? אולי בובה או דובי? אולי פנס קסמים? (קונים פנס ומקשטים) או מנורת לילה קטנה?
תני לה לחשוב על רעיונות ואם לא מצליחה, תחזבי יחד איתה מה יכול לעזור...
אולי היא גם תרצה לצייר/להכין את הבובה שתעזור לה מול המכשפה? (הכל יכול להיות, כל עוד היא בוחרת בכך, לדוגמא, יש ילדים שאומרים שמה שעוזר להם זה דווקא מכשפה גדולה/מפחידה יותר אבל שהיא חברה שלהם)
במקביל, כדאי לקנות כמה ספרי ילדים שמדברים על פחדים (לאן הולכות הדאגות בלילות יכול להיות מאוד רלבנטי. תוכלו להכין יחד בובת דאגות עבורה אבל יש גם את לוכד החלומות של איל, איתמר לוכד החלומות ועוד...) ולהציע לה אותם אבל לתת לה לבחור אם רוצה לקרוא בהם או לא...

תודה רבה

האמת שהיא מאוד חכמה כך שהיא יודעת שאין כזה דבר "אבקת פיות"  או דברים דומים... לעומת זאת היא כן מפחדת ממכשפה... 
כמו כן אני בהחלט הולכת לנסות כמה עיצות שנכתבו בו ואני אשתדל לעדכן!
תודה רבה!!!

פחדים אצל ילדה בת 6

אם יקרה,
האם קרה משהו לפני חודשיים? אולי משהו בגן? משהו שראתה בטלוויזיה? משהו חברתי?
אם היא לא מסכימה לשתף ולספר מהו אותו פחד ספציפי, ייתכן שהיא לא זוכרת את החלומות הרעים, אלא זוכרת רק את התחושה השלילית שהתלוותה לכך. ייתכן גם שהיא זוכרת, אך מתייבשת או לא מעוניינת לספר מסיבה אחרת. כך או כך, לא כדאי לדחוק בה לשתף. צריך לתת מקום לפחד שלה, לא להקטין את תחושותיה ולא לומר אמרות כמו "זה לא הגיוני", "יהיה בסדר", "אין כזה דבר באמת". צריך לשבת איתה לבד, כשיש אווירה טובה ומרגיעה (למשל בבוקר, בשבת, לפני בילוי משותף. לא בלילה לפני השינה ולא מול עוד אנשים) ולומר לה שאת יודעת שהיא סובלת מחלומות רעים ואת רוצה שהיא תדע שאת כאן בשבילה ולמענה. אם היא רוצה לספר, את תמיד תקשיבי ותנסי לעזור. אם היא לא רוצה לספר, זה בסדר, את מכבדת את בקשתה ועדיין מבקשת שתמיד תזכור שאת אמא שלה, את אוהבת אותך כל כך ותמיד תהיי קשובה לכל מה שתרצה לומר. אמרי לה שאת רוצה שתחשוב - מה יעזור לה לדעתה להתמודד עם הפחד? אולי לשמוע שיר מרגיע לפני השינה עם אוזניות? אולי לרקוד לצד מוזיקה קצבית? אולי לישון עם מנורת לילה לצידה? אולי לתרגל ביחד הרפיה ולהפריח בועות סבון?

עוד דבר שאת יכולה לעשות בשלב זה:
לקנות ספר שעוסק בנושא פחדים בקרב ילדים (יחד עם עוד ספר אחד או שניים בנושאים אחרים) ולהקריא לה לעתים מהספר. לא להפוך את הקריאה היום-יומית לספר על פחדים, אך לשלב גם אותו בין הסיפורים שתזכה לשמוע לפני השינה.
ומהסיפור, שעוסק בילד אחר ולא בה, אפשר לפתח את הנושא ולדון בו איתה: מה לדעתך הילד מרגיש? מה את חושבת שהיה עוזר לו להתמודד עם הפחד? איך ההורים שלו צריכים לנהוג אם הם רוצים גם לעזור לו? רוצה שנצייר ביחד ציור בהשראת הספר?

בהצלחה!

וואו! תודה רבה!!

תודה רבה אהבתי את הגישה, האמת שלא קרה משהו מיוחד לא לפני חודשיים ולא בזמן אחר, לפחות לא משהו שאני יודעת עליו, אני מתחברת לכל מה שכתוב כאן, האמת שהיא מאוד חכמה בכדי להפוך את זה לרעיון טפשי למשל היא יכולה להגיד לי "מה פתאום אמא, זה לא יעזור" או "אין כזה דבר לוכד חלומות" וכו', אבל אני בהחלט מתכוונת לנסות את הדברים שנכתבו כאן כי אם יש מכשפות אז יש גם אבקות קסמים ולוכדי חלומות  תודה רבה!!!

ladybug4NLP

Active member
בדיוק אתמול הקראתי לנכד שלי ספר של דוד גרוסמן

מסדרת איתמר
כדאי לשאול בחנות את שם הספר (מפלצת שלא רוצה לעזוב אותו וגם מטילה עליו צל גדול)

ספר מקסים ולמרות שהנכד הוא בן 3.5 - הספר כתוב בצורה מקסימה, לא מתיילדת ובהחלט אפשר להתחבר אליו גם בגילה של בתך.

למעלה