בחזרה לארץ כלום

avivs

New member
בחזרה לארץ כלום

הירח נראה יפה כל כך מהמקום הזה, כל כך שליו, כל כך טבעי, כל כך ביתי. המראה היה מרשים הרבה יותר מהמראה מכדור הארץ. הלבן של הירח מכדור הארץ היה עכשיו אפור, אבל לא סתם אפור, אפור זוהר שנותן הרגשה מוזרה, כאילו מישהו מסתכל לך עמוק בעיניים ואומר, "הכול יהיה בסדר, תסמוך עליי". יכולתי להסתכל על הירח שעות על גבי שעות, משום מה המראה לא נמאס עליי. הנביחות של הכלב שלי הסיטו את מבטי מהפלא הזה, "מה אתה רוצה?" שאלתי את הכלב הקטן והחום שלי, הוא נבח בחוזקה ונראה היה שהוא מנסה במכוון להפריע לי, "אשמתי שרציתי כלב" נאנחתי לעצמי. "כבר נתתי לך לאכול" אמרתי בכעס, "אתה לא כלבה בהריון אז למה אתה צריך כל כך הרבה דברים?" הכלב פשוט המשיך לנבוח, נראה אפילו היה שהוא מסמן לי עם הראש ללכת אחריו, "בסדר, בסדר, אני בא" הלכתי אחריו, מה עוד יש לעשות בספינת חלל באמצע שום מקום?. עקבתי אחריו במסדרון הראשי, עברנו את החדר שלי ואת חדרה של אחותי המעצבנת, מה שעושה אותה ואת הכלב שלי לזוג משמים. "לאן אתם הולכים?" שאלה אמי כשהיא מוציאה את ראשה מדלת המטבח. "הכלב המעצבן רוצה שאני אבוא אחריו או משהו" אמרתי בפנים לא מרוצות. "אה" אמרה אמי, נראה היה שהיא חושבת על משהו, "שמעת את הרעש שהיה לפני חמש דקות?". "איזה רעש?" "לא יודעת, מין בום קטן כזה". "אולי משהו במנועים?" שאלתי בידיעה שאם באמת מדובר בבעיה הזו אז תהיה לי הרבה עבודה בשעות הקרובות. "לא נראה לי, זה נשמע כמו משהו אחר, אבל לא משנה, זה בטח היה סתם משהו". הכלב התחיל לנבוח שוב, "כדאי שתראה מה הוא רוצה, אם הוא יחרבן לי שוב על השטיח החדש אני נשבעת שאני אשאיר אותו על האסטרואיד הקרוב ביותר". המשכנו ללכת, "תחרבן, תחרבן" לחשתי לו. "היי אתה" אמר לי לפתע אבי שבדיוק יצא מחד העבודה שלו. "היי" השבתי. "אתה משחק עם הכלב אני רואה" הוא אמר וחייך אל הכלב שקשקש בזנבו במהירות. "או כן, אנחנו משחקים לנו בהנאה" אמרתי בציניות, למרות שלפי החיוך על פניו של אבי המעופף אני חושב שהוא האמין שדיברתי ברצינות. "תגיד" אמר לי אבי בקול רציני, "שמעת את הרעש הזה מלפני כמה דקות?". "קול של פיצוץ קטן?" "כן...". "זה לא נשמע כמו משהו שבא מחדר המנועים" "כן..." "לא שמעתי". "אה, טוב בסדר, אז זה כנראה היה סתם משהו" אבי גירד בראשו כשהוא נראה מבולבל, הוא נכנס אז בחזרה לחדר העבודה הקטן שלו. הכלב הקטן והמעצבן שלי התחיל עכשיו ממש להשתולל, הוא נבח בחוזקה וקפץ על רגלי. "אני בא, אני בא, בסדר" אמרתי בקוצר רוח. הכלב הוביל אותי עוד כדקה, עד שהגענו לקצה הספינה. "אוי לא!" אמרתי בכעס, "אתה לא הבאת אותי עד לפה בשביל לראות איתך את הבית". הכלב נעמד על רגליו האחוריות ושם את ידיו הקדמיות על הקיר, ראשו הסתכל דרך חלון קטן שנבנה במיוחד בשביל גובהו, הוא היה נוהג לעמוד שעות ולהסתכל על כדור הארץ. "ראיתי את זה כבר אלף פעם, שום דבר לא השתנה מאז" התקרבתי אל החלון ליד הכלב. "זה כולה עוד כדור פשוט שיש עליו הרבה מאוד אנ..." לא יכולתי לסיים את המשפט. כשהסתכלתי החוצה נעלמו לי המילים מהפה, בכלל הרגשתי שהפה שלי התייבש בתוך שניה. "איך?... מה?" היו הדברים היחידים שהצלחתי להגיד. לקח לי עוד כמה שניות לחזור לעצמי ולהבין בדיוק על מה אני מסתכל, לפניי היו שאריות של מה שפעם היה הבית שלי, מה שפעם היה כדור הארץ. שברים עצומים ריחפו ללא כיוון בחלל, וענן אבק גדול כיסה את רוב האזור. הסתכלתי למטה אל הכלב שלי, הוא החזיר לי מבט וקשקש בזנב. "טוב טוטו" אמרתי לו, "נראה לי שכבר לא נחזור לקנזס". אוקיי... זה סיפור קצר והעדפתי לא להכנס יותר מדי לעומק, כלומר מה קרה לכדור הארץ. הייתי מעונין לשמוע את דעתכם על הכתיבה בעיקר. אבל כל תגובה תתקבל בברכה.

mishel s

New member
דעה

לפי דעתי ההתחלה הייתה אחלה. נכנסתי לזה בסדר. הכל היה נראה לי מציאותי ואמין (כמה שמד"ב יכול להיות אמין כמובן). אבל בהמשך זה כבר איבד את זה. זה נראה לי לא אמיתי. כל הקטע שהוא פוגש בדרך את אימו ואחר כך את אביו, זה קטע מזוייף כזה. ומה הקטע, אבא שלו לא זוכר את השם של הבן שלו? אף פעם לא שמעתי אבא שקורא לילד שלו "היי אתה". זה נראה כאילו ניסית למלא את הטקסט בעוד כמה מילים לפני שאתה מגיע לסוף. אבל הרעיון עצמו נחמד, ואני מסכים איתך שלא צריך לנסות ולהסביר מה קרה לכדור הארץ. אגב, כם לא נראה לי אמין שכלב ידע מה זה כדור הארץ ויתגעגע אליו או משהו כזה, בטח שלא להבין שכדור הארץ התפוצץ, אבל בזה אפשר עוד לטפל.

Yuli Gama

New member
"כמו שמד"ב יכול להיות אמין"!??!

מד"ב לא חייב להיות מציאותי, אבל הוא חייב להיות אמין אפילו יותר מאשר ספר מיינסטרים. הקוראים לא מטומטמים, אם סיפור מד"ב לא אמין אז הוא כלום. אפילו מסיפור ילדים מצפים להיות אמין, וכאן זה סיפור שנכתב למבוגרים. (סליחה שאני מתרגזת, פשוט אתה כבר לא הראשון שבא עם הערה שכזו)

mishel s

New member
אופס

אלפי סליחות. לא התכוונתי. למען האמת אני מסכים איתך, לא חשבתי כשכתבתי את זה. מהכרותי עם עצמי, אני חסר טאקט בצורה איומה ונוראה. זה הגיע למצב שהייתי צריך לתת לאנשים לקרוא הודעות לפני שאני מפרסם אותן.

Yuli Gama

New member
תגובה

הכתיבה סבירה. ניסוח משפטים ברובו זורם. הדיאלוגים לא אמינים, ויוצרים תחושת "אינפנטילית". אבל אני אגיב לפי סעיפים : 1) " הירח נראה יפה כל כך מהמקום הזה, כל כך שליו, כל כך טבעי, כל כך ביתי. המראה היה מרשים הרבה יותר מהמראה מכדור הארץ. הלבן של הירח מכדור הארץ היה עכשיו אפור, אבל לא סתם אפור, אפור זוהר שנותן הרגשה מוזרה, כאילו מישהו מסתכל לך עמוק בעיניים ואומר, "הכול יהיה בסדר, תסמוך עליי". יכולתי להסתכל על הירח שעות על גבי שעות, משום מה המראה לא נמאס עליי." (אם אתה רוצה לכוון את זה כך שילך עם הסיפור, למה שלא תדבר עד כמה יפה הירח מהבית? תיצור הקדמה דרמטית) כל החלק הזה מיותר לחלוטין. הוא לא קשור לסיפור, הוא לא רומז לי לדבר. לא חשוב לעלילה, ולכן לא צריך להיות שם. יותר מזה, הוא מוביל את הקורא לכיוון הפוך מאשר בו מתרחש שאר הסיפור. 2) "שאלתי את הכלב הקטן והחום שלי" – המשפט הזה מציק. זה כמו להגיד ."נכנסתי לאוטו האדום שלי, מרסדס שנת 2006, הדגם החדש ביותר בשוק". אתה מספר, לא מראה. 3) בדיחות פרטיות : כאשר ההומור בסיפור מועבר על-ידי בדיחות זה לא מצב כל כך טוב. לא כולם יצחקו מבדיחה שנראת לך הברקה. לא מעט בדיחות יראו כמו בדיחות אישיות. ולא נדבר מה קורה כאשר קוראים את הסיפור פעם שנייה. ( לקרוא שוב בדיחה שהסוף שלה כבר ידוע מראש ) . אם אתה רוצה להכניס הומור לסיפור, אז מקור ההומור צריך להיות "ביקורת". ציניות, סרקסטיות, דברים שיראו מצחיקים אפילו אם תקרא אותם בפעם האלף, כי יש גרעין מרות בתוכם. בדיחות פרטיות בסיפור הזה: "אתה לא כלבה בהריון אז למה אתה צריך כל כך הרבה דברים?" "עברנו את החדר שלי ואת חדרה של אחותי המעצבנת, מה שעושה אותה ואת הכלב שלי לזוג משמים." "טוב טוטו" אמרתי לו, "נראה לי שכבר לא נחזור לקנזס" 4) ""אולי משהו במנועים?" שאלתי בידיעה שאם באמת מדובר בבעיה הזו אז תהיה לי הרבה עבודה בשעות הקרובות." המשפט הזה מרמז שהגיבור שלנו אינו ילד בין עשר, אבל כל שאר ההתנהגות שלו מרמזת על ילד קטן. הניגוד הזה מורגש, ומורגש מאוד. הוא מתבכיין, מתלונן, וההערות שלו לא מרמזות על בגרות מיוחדת. (אבודים בחלל כחמ...כחמ...). 5) האווירה בספינת חלל היא לא "או איזה כיף, בואו נרחף בחלל ונשכח מהחיים" – כל רעש קטן יבחן בחומרה, מי שאחראי על המנועים יקח ברצינות כל סכנה לספינה. זה לא אוטובוס שאפשר לעצור ולתקן. מדובר על פחית מתכת באמצע כלום, שכל סדק יכול להביא לסוף מהיר (ולא סימפטי במיוחד). 6) ""אתה משחק עם הכלב אני רואה"" – השמש זורחת, הלילה חשוך. המנורה נדלקת כאשר לוחצים על המתג. כלומר, זהו משפט המצהיר על כלום. 7) ""אוי לא!" אמרתי בכעס, "אתה לא הבאת אותי עד לפה בשביל לראות איתך את הבית"" – מכאן, כבר ברור לחלוטין מה הסוף. 8) " לקח לי עוד כמה שניות לחזור לעצמי ולהבין בדיוק על מה אני מסתכל, לפניי היו שאריות של מה שפעם היה הבית שלי, מה שפעם היה כדור הארץ." – אודיסיה חמש אני מנחשת שלא ראית? (סדרה שמשודרת בימים אלו ומתחילה בדיוק ממה שאתה סיימת איתו). אביב, הסוף הזה הוא אחת הקלישאות הגדולות של מד"ב. הוא נדוש מכדי להחזיק סיפור. יותר מזה, הסיפור בעצם מתחיל בזה שכדה"א מושמד. 9) כל החלק שמוביל אל הסוף, הוא לא חשוב לסיפור. הוא אולי מנסה ליצור מתח, אבל הוא לא ממש מצליח בכך (כי האווירה לא מספיק מתוחה/ דרמטית ) מה שיש לך, זה בעצם: "טסנו בחלל, ואז כדור הארץ הושמד" זה בעצם התקציר של הסיפור, מכאן העלילה צריכה להתפתח. אם אתה רוצה לסיים בפאנצ' כזה את הסיפור, אז למרות רצונך לא לעשות זאת, אתה כן צריך לרמוז על מה הביא להרס כדה"א, כדי שיהיה לנו אכפת מכך. בקיצור, סיפור קצר, לא אמין במיוחד. ושמרגישים שאתה לא התכוונת שהוא יהיה אמין, וחבל.

Rivendell

New member
תגובה לסיפור

הירח נראה יפה כל כך מהמקום הזה, כל כך שליו, כל כך טבעי, כל כך ביתי. אם היית אומר "כל כך" עוד פעם אחת, אני נשבעת שהייתי סוגרת את ההודעה
. חזרות הן דבר רע-רע-רע-רע. תשתדל לא לחזור על מילה או ביטוי יותר מפעם אחת פר משפט, ואם אפשר אז אפילו פר פסקה.
שאלתי את הכלב הקטן והחום שלי ואם הוא היה גדול ולבן - זה משנה משהו לקורא? תסנן אינפורמציה בסיפור קצר, תמיד.
על הדיאלוגים כבר העירו, ואני רק אחזק את ההערות. ודבר אחרון: כדור הארץ מתפוצץ. לדעתי זה אמור לעשות רעש דיי רציני. מעבר לזה, נדמה לי שאנשים בספינת חלל ששומעים פיצוץ, שאולי הגיע מאחד המנועים שלהם, לא היו אומרים "אה, אז לא משנה", אלא טורחים ללכת לבדוק. כי פיצוץ כזה יכול גם להיות קטלני עבורם. לא נראה לי שזה משהו זניח מבחינתם. מעבר לזה - הגרעיון של הסיפור נחמד, ואם תתקן את הבעיות זה יכול להיות יופי של דבר.

murmur

New member
"בחלל אף אחד לא יכול לשמוע אותך

צועק" (אגב, זהנכון גם לגבי הסינמטק) איך יישמעו פיצוץ או כל רעש שהוא בחלל, צריך אויר ודברים כאלה.. אני חושב...

nizzan

New member
גדול!

סיפור גדול! ממש אהבתי... והשורת מחץ פשוט גדולה. סיפור מרתק.

Yuli Gama

New member
אני חושבת שאתה בהחלט צודק ../images/Emo6.gif

ואם כבר ניטפוקים טכניים: * כדי לראות את הירח בחלל, צריך להיות ממש קרוב אליו, הוא גוף די קטן. *מחלון אחד הוא רואה את הירח, ואז הוא הולך לקצה השני של הספינה, ורואה את כדה"א, כלומר הוא נמצא בין כדה"א לירח (ונמצא שם כבר הרבה זמן, אם דאגו להתקין חלון לכלב, היום לוקח להגיע מכאן לשם גג שבוע) *אם הם כל כך קרוב, כאשר כדור הארץ מתפוצץ, גל ההדף אמור להגיע אליהם (ואז ישמע קצת יותר מבום קטן) אבל זה כאמור, הצרות היותר קטנות של הסיפור.

ailag

New member
לא ישמעו את הפיצוץ

אבל הסיכוי שסלע או לבה רותחת יפגעו בחללית די גדול. במיוחד עם הלבה שנעה בגושים קטנים, אבל עוד לא הספיקה להתקרר. ונכון, ההדף צריך להעיף את החללית לכיוון הירח והם גם ירגישו את זה. אם הם לא יפגעו בירח, במאדים או בחגורת האסטרואידים, רוב הסיכויים שהם מיד יירטו לחלל במהירות גבוהה לנצח. מבחינתם - עד שתגמר אספקת החמצן. אבל בעיה גדולה יותר היא שאין הרבה תוכן בסיפור, אפילו שזה סיפור קצר..

למעלה