בחירת נושא לתזה

EastGirl83

New member
בחירת נושא לתזה

איך אתם בוחרים או בחרתם את הנושא לתזה..? כל מי שנרשם למסלול א - מסלול עם תזה, הראוי הוא שבמהלך לימודי תואר ראשון הוא כבר נחשף לכל מיני נושאים שמעניינים אותו.. אבל איך יודעים במה הכי מעניין אותכם והייתם רוצים להתמקד בנושא הזה? והאם התזה הוא נושא שלא נחקר כבר.. או שניתן לחקור את הנושא שוב פעם אבל מזווית שונה (של החוקר).... אני יודעת שכל תחום יש לו את התזה שלו אבל השאלה היא איך יודעים שהנושא שבחרתי הוא נושא שניתן לחקור אותו לעומק ובאמת יצא ממנו משהו..? (אני שואלת כי אני לפני תחילת לימודי תואר שני ואתם יודעים - התרגשות לפני התואר השני)

mummy

New member
עושים חיפוש במאגרי מידע ורואים מה יש על הנושא

tulkin

New member
בהקשר הזה יש כמה גישות...

ראשית - ברור שכדאי לעשות חיפוש ראשוני של ספרות רלוונטית לכל רעיון שיש. אבל מה עושים עם תוצאות החיפוש (ביחס להחלטה על בחירת הנושא) עשוי להשתנות. יש המצדדים לבחור נושא עליו נכתב לא מעט, אבל שמה שנכתב משאיר באופן ברור "חור" (גדול או קטן, זה כבר תלוי בהיקף העבודה: קטנצ'יק לעבודה סמינריונית, קטן לעבודת מאסטר ובינוני עד גדול לעבודת דוקטורט - תלוי בשאיפות) - אותו המחקר/עבודה אמורים למלא (או לפחות לתרום למילויו בצורה כזו או אחרת). יש, לעומת זאת, כאלה המצדדים בבחירת בעיות עליהן כמעט לא נכתב דבר, ושמה שכן נכתב מתייחס לבעיות הסצפיפיות רק בעקיפין. כך, למשל, סקירת הספרות הופכת לקלה יותר, הגדרת התרומה של המחקר הופכת לקלה יותר, ובכלל יש פחות סיכוי שמישהו יכתוב בדיוק על מה שאתה כותב. בעיניים האישיות שלי, זה גם יותר מעניין ללכת בטריטוריה לא סלולה - אבל זה רק הסטייה הפרטית שלי. כמובן שיחד עם היתרונות מגיע האתגר הגדול - המחקר מן הסתם יהיה הרבה יותר קשה ומאתגר (ולכן פחות מומלץ לעבודות סמינריוניות ועבודות מאסטר... נזכר טולקין בערגה בטעויות העבר שלו)

בחירת נושא לתזה

גם אני באותה ההתלבטות. אני חושבת שמה שיעזור לי להחליט בסופו של דבר, מעבר לעומק הנושא, הוא איזה נושא יעניין אותי מספיק כדי להרחיב עליו גם בלימודי הדוקטורט. איזה נושא אני רואה את עצמי אפילו מעבירה קורס עליו בעתיד הרחוק. אני מתלבטת לגבי מספר נושאים ומתכוונת לרשום אותם ולהתייעץ עם המרצות בחוג. האם בתואר שאת מתחילה יש הנחיה אישית למחקר? אם כן, תרשמי מספר נושאים שאת מתלבטת לגביהם ותוכלי לקבל ייעוץ בחוג. בהצלחה!

EastGirl83

New member
תודה

"איזה נושא אני רואה את עצמי אפילו מעבירה קורס עליו בעתיד הרחוק" אהבתי את השאלה הזאת... זה באמת עוזר... כי אז אני באמת למה אני מתחברת יותר (מכל רשימת הנושאים שעשיתי לעצמי). וכן יש הנחייה אישית למחקר. אני רק עוד בתחילת הדרך (ומקווה שאתחיל גם בזמן והשביתה לא תעצור אותי)

ללס1

New member
בחירת נושא לתזה מורכבת

ממספר גורמים; כמובן תחום עניין שלך, תחום שיכול להחקר במסגרת של תזה ולא דוק' זה אומר שיש מספיק מחקרים בתחום שניתן לבסס עליהם מחקר קרוב,עם איזשהי זוית ראייה אישית,אבל לא מאד רחוקה ממחקרים קודמים. דבר נוסף הוא כמובן מנחה,בלי מנחה אין תזה,אז כמובן שצריך לבדוק מיהם המרצים שמוכנים להנחות בתחום שאת בוחרת,ולראות מהם נטיות לבם,כי לרוב במרצים רוצים שהמחקר של הסודנט יהיה קשור לתחומי מחקר שלהם. מאד קשה מתואר ראשון לבחור תחום ונושא,אני בחרתי את הנושא שלי אחרי 12 שנים עבודה בתחום ולקראת סוף לימודי התואר השני כך שהיה לי ברור התחום,לנושא הספציפי התמקדתי תוך כדי קריאה. כמובן שלא צריך לחכות כל כל הרבה זמן ...אבל אני חושבת שתתחילי את הלימודים ותראי לאן נושבות ברוחות,מה המעניין אותך ולאילו מרצים/ות את מתחברת בתחומי עניין ולא פחות חושב באישיות. הצלחה רבה לך

EastGirl83

New member
תודה רבה

כמובן שזה מתקשר לתחום העניין שלי... אבל ישנו עניין שקצת מבלבל אותי.. האם תזה זה סוג של "המצאת הגלגל" כלומר אני צריכה לעשות מחקר שלא עשו אליו (כי יצא לי לדבר עם מתרגלת באוניברסיטה שעושה תזה על אירוע ש(כמעט) אף אחד לא שמע עליו... (בתחום ההיסטוריה) או שהתזה שלי יכולה להסתמך גם על מחקרים אחרים ואז אני מוסיפה את המסקנות שלי והתוצאות שלי לתזה.. אני יודעת שהנושא הזה כמובן יהיה יותר ברור במהלך הלימודים..ויש לי כבר כיוון מסויים.. אבל משום מה בתקופה האחרונה יוצא לי לראות שאנשים כתבו מאמרים/ספרים על הנושא הזה.. אז בגלל זה אני קצת מבולבלת...

ואני מציעה גם

להיכנס למאמרי הפורום. יש שם שרשור ארוך מאוד של דברים שכבר נכתבו כאן בעבר ולוקטו למען שאלות של "מתחילים" נרגשים. יש שם גם שרשור מצוין על בחירת מנחה. בד"כ - זה הולך ביחד הבחירות האלה. ואגב, מן הניסיון- אני מרשה לעצמי להגיד משהו שהוא לא מאוד "פוליטיקלי קורקט" ואל מאוד "אקדמי" גרידא - אבל - עדיף לבחור בנושא פחות "שקשי" ומפתה ומרתק אותך, ולבחור במנחה שטוב, שיושיט יד לעזרה, שיש לו מטרה לקדם את התלמידיו ולוודא שהם יפרסמו ויתקדמו ויעמדו בזמנים ולא כזה שמשתמש בהם לצור בהצלחהקידום מחקריו הפרטיים בלבד.... בהצלחה

lirlurim

New member
לדעתי

אם את לומדת מדעי החברה או מדעי הרוח, הפן האישי הוא לא פחות מהכרחי בעניין בחירת התזה. אני הייתי ממליץ לבחור נושא שיש לך נגיעה אישית אליו, ואם אנסה להמר - משקעים אישיים יכולים להיות מקורות מעולים לתזה
גם אני מתחיל את התואר השני השנה ואני די סגור על הנושא הכללי (מאוד), נושא שבו עסקתי גם בסמינרים בתואר הראשון. כדי להמחיש, אתן לך דוגמה על סוגי עבודות שעשו חבר'ה בסמינר ואת הקשר שלהם לעבודה: בסמינר תרבות וזיכרון עשתה בחורה על פינוי גוש קטיף מול פינוי ימית, כיוון שהיא מהמפונים. בסמינר מגדר ומדיה עשתה בחורה על התרומה של הפורום הוירטואליים להתמודות של נערות אנורקסיות עם המחלה ואיך הפורומים מהווים זירה מעצימה עבורן. אני עשיתי עבודה דומה בעניין תפקיד הפורומים בהתמודדות של נערים הומואים עם תהליך היציאה מהארון. זה הרעיון
בהצלחה.

EastGirl83

New member
אני מתחום מדעי הרוח

השאלה היא האם אני צריכה למצוא מקרה/אירוע שלא התרחש? או שיהיה אפשר למצוא מקרה שכן נגעו בו בעבר אבל לחקור אותו מהנקודה שלי... מאיזה תחום אתה?

lirlurim

New member
אני ממדעי החברה

לומד תקשורת. אני בספק אם יש נושאים שלא נחקרו לגמרי. בתוך הנושאים האלו יש תת-נושאים שעדיין לא נגעו בהם. עבודת תזה היא כבר שלב שבו כן אמורים לחדש משהו. אי אפשר לעשות בדיוק אותה עבודה שנעשתה, אבל נראה לי שדווקא במדעי הרוח הרבה יותר קל לחקור את אותו הנושא מנקודות שונות. כמו שכבר אמרו, תיכנסי למאגרי מידע ותחפשי מאמרים בנושא שמעניין אותך. משם זה כבר מתגלגל. בהצלחה.

22ק ו ס ם

New member
לא יודעים

יש אנשים שכבר כתבו תיזות ודוקטורטים ועדיין לא בטוחים שזה הנושא שהם רוצים לחקור. לדעתי אין לשאלה שלך שום תשובה מעבר להתנסות איישת. קריאה של כמה שיותר נושאים בתחום שלך כדי לראות מה מעניין אותך ומחשבה האם רוצים לחקור בנושא. הכי חשוב אולי שתהיה אינטרקציה טובה עם המנחה שיוכל לתת לך עיצות במה להתמקד, מה רחב מדי, צר מדי וכו'.

למעלה