ביבליוגרפיה עברית למיתולוגיה היונית
הרשימה הבאה אינה מקיפה לגמרי, אך היא כוללת את רוב הספרים החשובים והמעניינים (חלקם נדירים) שהופיעו בעברית בחמישים השנים האחרונות בנושא המיתולוגיה היוונית, שיועדו לקהל הרחב (לא הזכרתי מחקרים אקדמיים). אני מקוה שהיא תועיל לכל המבקשים להרחיב את ידיעותיהם בתחום. הוספתי הערות על אלה מהם שקראתי. ספרי עזר ועיון על המיתולוגיה היוונית: ----------------------------------------------
מי ומי במיתולוגיה העתיקה מאת גרהארד פינק (מגרמנית: חנה לבנת; עורך המהדורה העברית: יחיעם פדן. 'הד ארצי', 1998) - מילון מקיף לכמעט כל השמות המוכרים מהמיתולוגיה, כולל תמונות ואיורים. ספר עזר מצויין.
מיתולוגיה מאת אדית המליטון (מאנגלית: אלה אמיתן, 'מסדה' 1957 [הדפסות מאוחרות רבות]) - קלאסיקה ישראלית. אולי הספר הידוע והנפוץ ביותר בארץ בנושא. מבוא מצויין למיתולוגיה וגירסאות יפות לסיפוריה.
מיתולוגיה: אגדות יוון ורומא מאת יאן פאראנדובסקי (עברית: ד"ר דויד לאזר, 'הוצאת א. זליקוביץ', ת"א', 1954 (מהד' נוספות: 1962, 1982) - ספר ישן אבל נהדר על המיתולוגיה; ארוך יותר ומפורט מזה של המילטון, ומתורגם בחן רב.
גיבורי קדם (מאגדות יוון) מאת צ'ארלס קינגסלי (תרגם: ש. סקולסקי, 'עמיחי', 1958 [קיימת גם גירסה משנת 1934 בתרגום מ. בן-אליעזר, הוצאת 'מצפה'])
דת יון: מורה-דרך בדת יון העתיקה מאת תדיאוש ז'לינסקי (עברית: ג. אלקושי, 1951, 'ראובן מס'; ספריית דני מס' 39)
המיתולוגיה היוונית מאת פייר גרימל (תרגום: אהרן אמיר, 'מ. מזרחי', 1963; הופיע לאחרונה מחדש באותה הוצאה)
המיתולוגיה היוונית מאת אהרון שבתאי ('ספרי תל אביב', 2000) - תיאורי מרבית סיפורי המיתולוגיה, אך בלשון קצרנית ועניה לטעמי. הספר הצליח מאוד בארץ לפני שלוש שנים, והופיע ברשימות רבי המכר; הוכחה לכך שהמיתולוגיה הזו עדיין מרתקת קוראים רבים.
אלים וגיבורים במיתולוגיה היוונית מאת רוברט גרייבס ('פראג', 2002) - כותב שורות אלה תרגם את הספר הזה, אבל אינו מוכן לקחת אחריות כלשהי על התוצאה הסופית, שנערכה בלי ידיעתו או הסכמתו. חלק מ'אחרית הדבר' שנכתבה לספר ושלא התפרסמה, הובאה בפורום בשתי הודעות ארוכות לפני שבועיים. גם רשימה זו מהווה חלק ממנה.
מיתולוגיה עכשיו (לקסיקון) מאת זיו אפי ('עם עובד ', 2003) - עוד לקסיקון לשמות ומקומות מהמיתולוגיה, מלווה תמונות יפות. תרגומים מהמקורות (מבחר): ------------------------------------
אודיסאוס והסירנות (וסיפורים יווניים אחרים) מאת נתן שפיגל ('כרמל', 1995) - נתן שפיגל לימד על יוון הקלאסית שנים רבות, ופרסם מחקרים ותרגומים רבים של יצירותיה.
חמור הזהב (או אמור ופסיכה) מאת לוקיוס אפולאוס (מאה ראשונה לספירה) (תרגום: אריה חרשי, 1954; א' בלוך, ת"א; הוצא מחדש בהוצאת 'ירון גולן', 2001) - אחד ה'רומאנים' הראשונים בספרות המערבית. עלילותיו של אדם שנהפך לחמור, שכולל קטעים מהמיתולוגיה. אחת היצירות הקלאסיות המאוחרות המשעשעות ביותר ששרדו. כדאי לציין גם תרגום שהופיע בהוצאת 'ירון גולן' לאגדת 'יאסון והארגונאוטים' של אפולוניוס מרודוס, שנעשה מתרגום גרמני ישן.
מעשים וימים מאת הסיודוס (מאה רביעית לפנה"ס?) (תרגום: שלמה שפאן, 'מוסד ביאליק', 1956) - כולל את ה'תיאוגניה': סיפור בריאת העולם במיתולוגיה היוונית.
האיליאדה והאודיסאה הומרוס (תרגום: שאול טשרניחוסבקי, 1921, והדפסות מאוחרות רבות). קיים גם תרגום פרוזה ל'אודיסאה', שכולל ציטוטים רבים מטשרנחובסקי, מאת פרופ' אהוביה כהנא מ-1996.
מטאמורפוזות מאת אובידיוס (מאה ראשונה לפנה"ס) (בתרגום שלמה דיקמן, 1956, 'מוסד ביאליק') - יש לציין שבנו של המתרגם, עמינדב דיקמן, שהוא מתרגם בזכות עצמו, תרגם שני ספרי שירים נוספים של אובידיוס. עיבודים מודרניים: ----------------------
תזאוס - רומן היסטורי לנוער מאת ארטור ווקסלר ('אלף', 1965)
גיזת הזהב מאת רוברט גרייבס (עברית: משה דור, 'ספריה לעם, עם עובד', 1959) - ספרו הראשון של גרייבס שעסק באלה הלבנה; פרשנות מעניינת לסיפור הארגונאוטים ויאסון.
נישואי קדמוס והרמוניה מאת רוברטו קאלאסו (עברית: אלון אלטרס, 'מחברות לספרות', 1999) - כמה מסיפורי המיתולוגיה בלבוש מודרני.
אודיסאה מאת אלכס אפשטיין ('כתר', 2000)
שירתה של טרויה מאת קולין מקאלוג ('מודן', 2000, עדי גינצבורג-הירש) - כדאי להזכיר כמה מספריה של מרי רנו שתורגמו לעברית על אלכסנדר מוקדון ('אש משמיים', 'הנער הפרסי', 'משורר התהילה', 'משחקי קבורה', 'מות יומת המלך', 'היין האחרון' ו'השור מן הים'), שמציגים את תקופת יוון הקלאסית בצורה חיה מאוד ומרתקת. עיבודים לנוער: ------------------
עין הסוס - סיפורים מן המיתוס היווני מאת אברהם רגלסון (1967, 'דביר'; עם איורי חיתוכי-עץ)
מלחמת טרויה מאת אוליביה א. קולידג' (עברית: בצלאל גלאי, 'י. שמעוני', 1957)
סדרת המיתולוגיה היוונית לילדים מאת רקפת זוהר (7 כותרים בין 1996 ל-1999, 'זמורה ביתן').
סיפורי יוון העתיקה - מאגדות המיתולוגיה היוונית מאת בינה אופק ('עופרים', 1997)
ספר המיתוסים - מיתוסים ואגדות מהמיתולוגיה היוונית (תרגמה: שרונה גורי, 'עופרים', 1996)
יוון העתיקה מאת ז'יל רגש ואלן קסנל (עברית: עמיקם שפר; מתוך סדרת 'מיתוסים ואגדות עמים', 'ש. פרידמן', 1994)
הסוס הטרויאני ג'קלין מורלי (תרגם: אדר ארנון, 'כנרת', 1999) אם ידועים לכם עוד ספרים מעניינים בעברית, אתם מוזמנים להוסיף!
הרשימה הבאה אינה מקיפה לגמרי, אך היא כוללת את רוב הספרים החשובים והמעניינים (חלקם נדירים) שהופיעו בעברית בחמישים השנים האחרונות בנושא המיתולוגיה היוונית, שיועדו לקהל הרחב (לא הזכרתי מחקרים אקדמיים). אני מקוה שהיא תועיל לכל המבקשים להרחיב את ידיעותיהם בתחום. הוספתי הערות על אלה מהם שקראתי. ספרי עזר ועיון על המיתולוגיה היוונית: ----------------------------------------------