ביופסיה לצליאק ללא נוגדנים

ooochy

New member
ביופסיה לצליאק ללא נוגדנים

שלום,
בני בן ה4 ,אח לילד צליאקי, סובל מעיכוב גדילה, עצירות, כאבי בטן ותיאבון מאוד נמוך. מאוגוסט האחרון אנחנו במעקב אצל גסטרו ילדים ובמקביל גם היינו אצל אנדוקרינולוגית ילדים. אנדוקרינולוגית לא ראתה סיבות הורמונליות לבעיות גדילה והציכה לנו לחזור למעקב בעוד שנה וחצי שנתיים.

מבחינת הגסטרואנטרולוג בדיקות דם לצליאק שנעשו לבן ה4 לא הראו נוגדנים לצליאק - ולכן עיקר העבודה היה איך להעשיר את המזון שלו באנרגיות (את זה עשינו מול דיאטנית ילדים) וכדי להקל על העצירות הוא מטופל במרככי צואה (פה ניקראים מירלקס - אנחנו חיים בארה"ב). הקו שהנחה את הרופא היה שבגלל העצירות הילד לא מתרוקן עד הסוף מה שמפיע על תחושת השובע שלו והרעב והתיאבון בהתאם. לאחר 4 חודשים של טיפול במירלקס והעשרת המזון שלו (וכ8 חודשים מאז שהתחלנו מעקב), כיוון שאין שום שינוי לגבי כמות המזון שהוא צורך ואין שום שינוי בעקומת הגדילה שלו ותלונותיו על כאבי בטן הפכו להיות יומיומיים.

הרופא הציע שנעשה בדיקת אנדוסקופיה לוודא צליאק - כן או לא ובדיקת קולונסקופיה - כי אם הוא כבר מורדם - אז מקולונסקופיה הוא אומר שהוא יכול ללמוד על אלרגיות אחרות שאולי יש...

אנחנו רוצים לוודא ששום בדיקה לא נעשית לשווא ולדעת אם יש משהו נוסף שכדאי לנו לוודא שהרופא עושה על הדרך (אם למשל כדאי לבקש עוד בדיקה ספציפית), אנחנו בעיקר מוטרדים מהעובדה שהוא רוצה לעשות קולונסקופיה ותוהים - האם באמת אפשר ללמוד מזה משהו והאם זה נחוץ באמת?

האם באמת יכול להיות מצב שבדיקות דם יוצאות תקינות ועדיין יש לילד צליאק?

הרבה תודה על תשובתך והרצון לעזור

תשובה

אכן יש מקרים שבהם הסרולוגיה לצליאק שלילית אך יש חשד קליני גבוהה ולכן מבצעים גסטרוסקופיה בשאלה של צליאק. ניתן גם לבצע בדיקתדם ל HLA (גן) לצליאק במידה ושלילי כנראה ולא מדובר בצליאק במידה וחיובי דורש גסטרוסקופיה לאישור האבחנה (כי יש אנשים ללא מחלת צליאק עם HLA מתאים לצליאק). לא ברור לי מדוע מבקשים קולונוסקופיה תשאלו את הרופא הגסטרו שמליץ. בהצלחה.

ooochy

New member
תודה רבה - וקולונסקופיה...

תודה רבה על התשובה המהירה.

אשמח לקבל ממך את דעתך לגבי הקולונסקופיה - הרופא הסביר את הצורך לבדיקת הקולונסקופיה בכך שאם הוא יבצע כזו הוא יוכל לבדוק אפשרות לאלרגיות אחרות שאולי יש לילד ומשפיעות על גדילתו וכל השאר. ולא פירט לגבי איזה אלרגיות או מה בדיוק

הספקות שלנו עולים כתוצאה מכך שביחד עם ההפנייה לבדיקה הוא גם הגיש לנו הצעה (טפסים) לקחת חלק במחקר קליני שיצריך לקיחת דם, וכמה ביופסיות נוספות מהאנדוסקופיה והקולונסקופיה - וזה קצת יצר אצלנ תחושה שהקולונסקופיה היא יותר לשם המחקר ולא כי באמת יש לזה איזה חשיבות לגבי בירור מצב הילד.

אני אשמח לשמוע את דעתך מה ניתן ללמוד מבדיקת קולומסקופיה במקרה הספציפי שתיארתי - האם אפשר ללמוד משהו שיכול להוביל לקצה חוט לגבי מצבו הקליני של הילד - או שמהמידע שנתתי את לא מבינה את כוונות הרופא? ואז אנחנו ניגש אליו בדרישה להסברים מפוריטים יותר - או שנידרוש שלא לעשות את הבדיקה הנ"ל

הרבה תודה מראש

תשובה

אכן לא ברור לי מדוע קולונוסקופיה. אני מניחה שאין שילשול כי ציינת שיש עצירות , לפעמים יש מחלה שיוצרת עצירות שנקראת הירשפרונג אך זו עצירות כרונית ולאיבחון דרוש ביופסיה של הרקטום אך לא צריך בשביל זה לעשות קולונוסקופיה וגם לא נראה לי שזו האבחנה כלל שהרופא חושד. כך שלא ברור לי מדוע צריכים לבצע קולונוסקופיה. בד"כ תופעות של אלרגיות יוצרות שילשול ומספיק לרוב ביופסיות מהתרסריון (חלק הראשון של המעי הדק שמגיעים עליו בגסטרוסקופיה) כמו כן ניתן לגשת ליעוץ אלרגולוג לגבי האם יש חשד לאלרגיות שונים למזונות למשל. בכל קמרה לדעתי מספיק גסטרוסקופיה.

ooochy

New member
תגובה

ד"ר איילה ירון היקרה!!!!

אין לך מושג כמה את עוזרת לנו לגבש עמדות ולהבין מה בהכרח נחוץ ומה בהכרח נחוץ שנבקש הסברים נוספים.

הרבה תודה על זמנך שאת מקדישה פה.
שיהיה אביב שמח ורק טוב!

למעלה