ביקורות על בתי עסק והמלצות באינדקסים ואתרים

danidan6

New member
ביקורות על בתי עסק והמלצות באינדקסים ואתרים

האם מותר לאתר לפרסם ביקורות שליליות על ביתי עסק שונים? ביקורות שנכתבות ע"י גולשים שונים הטוענים כי השתמשו בשירותי העסק?
מתי ביקורת יכולה להיתפס כלשון הרע והוצאת דיבה? והאם האתר חשוף לתביעות או כותבי הביקורות?
אתר שלא מפרסם גם ביקורות שליליות - פוגע באמינות שלו כמקור מידע מהימן, ואילו בתי עסק חשופים לביקורת לפעמים קשה....
 
ביקורת גולשים באינטרנט

כמובן שלא כל ביקורת שלילית שמועלית על ידי גולשים באינטרנט הינה לשון הרע, וגם בצד האיסור החוקי עומדות ההגנות החוקיות השונות, כגון הגנת האמת בפרסום.

סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה – 1965, מגדיר לשון הרע כדלקמן:
דבר שפרסומו עלול: לבזות אדם (אדם מוגדר בחוק כיחיד או תאגיד) בשל דתו או מוצאו; להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, ללעג או לבוז מצידם; לבזות אדם בשל התנהגות, מעשים או תכונות שמיוחסים לו; לפגוע באדם בעסקו, במשרתו, במקצועו או במשלח ידו.


חוק איסור לשון הרע חל גם על דברים שפרסמים גולשי האינטרנט באתרי אינטרנט, לרבות, פורומים, בלוגים, רשתות חברתיות, כך שתאורתית שניתן יהיה להטיל עליהם אחריות נזיקית ופלילית.

בפועל, בשל אנונימיות של הגלישה באינטרנט, במרבית המקרים הנפגע לא יודע מי הוא הגולש שהעלה את ההודעה, לכן אינו יכול להגיש את תביעתו לבית המשפט משום שהוא אינו יודע את פרטיו האישיים של הנתבע בכח. בעיה זו נפתרת לפעמים על ידי הגשת בקשה לבית המשפט, לפיה יורה בית המשפט לספקית האינטרנט לחשוף את כתובת ה-IP של הגולש האנונימי. יש לכמובן אפשרות שהגולש משתמש במחשב או בנקודה חמה ציבורית, כגון של ספריה ציבורית, בית ספר, עיריה וצריך לזכור גם את התוכנית החדשה של בזק שמאפשרת התחברות של מנויים מנקודות חמות של מנויים פרטיים אחרים, מהרחוב.

לגבי בעלי ועורכי האתר, סעיף 11 לחוק הנ"ל עוסק באחריות מפרסם דברי לשון הרע באמצעי תקשורת. על פי הסעיף ניתן להטיל אחריות גם על האחראי על אמצעי תקשורת ועל עורך אמצעי התקשורת, אשר איפשר את פירסום הדברים. בהגדרות השונות המצויות בדין לאמצעי תקשורת אין כל התייחסות לאינטרנט.

מכאן על פי החוק הקיים, לא ניתן לדעת בודאות האם אפשר להטיל אחריות על בעלי ועורכי האתר בגין פרסום לשון הרע באינטרנט. בתי המשפט התמודדו עם פרשנות המונח אמצעי תקשורת בתיקים שונים,אך טרם נקבעה הלכה מחייבת בעניין וזה כנראה גם לא יקרה בקרוב.

בפסק הדין בעניין (ת"א 7830/00) בורוכוב נ' פרן קבע בית המשפט כי אתר אינטרנט אינו עולה בקנה אחד עם הגדרת "עיתון" בחוק ועל כן לא ניתן להטיל על עורכי התוכן באתר ועל בעליו, אחריות בגין פרסום דברי לשון הרע באינטרנט על ידי גולש .
לעומת זאת בתיק וייסמן נ' גולן (ק"פ 145/00) נפסק כי אתר אינטרנט חדשותי ששימש כעיתון מקוון משמש כעיתון לכל דבר ועניין, על כל הנובע מכך, כמפורט לעיל.
מכאן שיש צורך לבחון באופן פרטני את תפקודו של האתר ולי אין ספק שמי שמעוניין להקים ו/או לנהל אתר ביקורת על עסקים, חייב לדאוג לשני דברים חשובים:
1. גב כלכלי חזק.
2. בחטוח אחריות הכוללת ביטוח מפני תביעות לשון הרע.
3. קבלת יעוץ משפטי מעו"ד המתמחה בלשון הרע ובדיני אינטרנט.
 
למעלה