ביקורת על רעיון ההבדלים המולדים

augustus

New member
אני לא יודעת אם התייחסת

לאיזשהי טענה שלי, לדעתי לא, אבל ליתר בטחון אבהיר את עצמי. אני חושבת שהקישור בין גברים למכוניות נובע מהמוסכמות החברתיות עתיקות הימים, שהתחילו הרבה לפני שהומצאה מכונית ראשונה. כל מה שמסמל סטטוס/יוקרה/יכולת משויך לגבר, המכונית רק התווספה לרשימה ארוכה של סמלי המעמד.

אפרת_ח

New member
התייחסתי לדוגמה של noa**

עם הפעוט שמעדיף מכוניות לעומת הפעוטה שמעדיפה בובות. אני מוכנה לקבל טיעונים אבולוציונים לגבי בנות ובובות, אך לא לגבי בנים ומכוניות.

sista

New member
עוד אחת, מה קורה איתך?

אני עוקבת אחר הודעותייך והודעות דומות של מישהי שכנראה גם היא את בפורום בוואלה, ואני ממש תמהה. את כל הזמן מציגה טיעונים "ביולוגיים" לעליונות הגבר, דרישה שנשים יעסקו בספורט כדי שיפסיקו להיות חלשות פיזית, טענה שהנשים נחותות כי גופן פגום, זה רצף מדאיג. תתחילי לחשוב על אפשרויות אחרות

מסכימה....ולגבי ההבדל בין

נשים לגברים אני רוצה להזכיר לכן את הסלוגן שמופיע על קיר ברחוב הירקון בתל אביב כבר שנים ואומר: נולדנו שונים זה מזה אך שווים זה לזה. אני מגדלת בן ויכולה להעיד על תכונות של בן שהיו בו עוד לפני החיכוך עם סביבת הגן, על תכונות וחשיבה והתנהגויות ג´נדריות שקלט מהסביבה ועל תוצרים של חשיבה חברתית ומיגדרית מאוזנת יותר שקיבל בבית. בשום פנים ואופן אין המסר בבית מדבר על זהות או דמיון - אלא תמיד על שוויון, כבוד לשוני וערכיות שווה בין נשים לגברים ובין כישוריהם. במרוצת שנות קריירה נתקלתי באינספור מקרים בהם הניהול הנשי - למרות שאינו "עומד בקריטריונים מקובלים גבריים" - טוב יותר, מקדם יותר ויעיל וייצרני יותר. השונות פרושה לעשות דברים אחרת - לא טוב יותר או פחות. לגבי כושר גופני - זה חשוב מהרבה בחינות אבל לא יוצר נחיתות ערכית וחברתית ולא יוצר עליונות שכזו.

גאולה_ש

New member
מתאם אינו מלמד על סיבתיות

גישת ההבדלים מניחה בטעות שמתאם תמיד מלמד על סיבה. האילוצים ולא הטבע, הם שאחראים לשוני בין המינים באשר הוא קיים , והראייה לכך היא היחלשות השוני עם היחלשות האילוצים. מניתוח עשרות מחקרים שהקיפו מיליוני נבדקים עולה שההבדלים בתוך כל אחת מקבוצות המין , כלומר בין הגברים לבין עצמם, ובין הנשים לבין עצמן , גדולים מההבדלים בין המינים. הפער בין המינים נמוג בתנאים של שיוויון בתפקיד ומעמד, וזו עדות לכך שמה שנחשב למיומנות נשית יחודית אינו אלה מיומנות בהגנה עצמית- האינטואיציה של הזוטר או יכולתו לחוש. (גיזי רפפורט, "חוצות את הקווים")

ציפי ג

New member
כלומר כל אדם הוא צרור של

יכולות אינדבידואליות? מה יותר מפתיע מזה?

לא נכון

העובדה שיש הבדלים לא מוכיחה שדיכוי המין הנשי הוא בגלל הביולוגיה. אני מאמין שיש הבדלים במוח בין גברים לנשים. אני לא מאמין שמשמעות ההבדלים היא שנשים צריכול להיות פחות בעמדות הניהוליות. אני גם לא מאמין שלבית אין שום תרומה לציוויליזציה. אני מאמין שלחינוך של הילדים יש תרומה מאוד חשובה לציוויליזציה.

עוד אחת

New member
אם הפמיניסטיות היו רואות בתחום הבית

כתורם הרבה לציויליזציה, אז הפמיניזם לא היה נוצר מלכתחילה, כי אחת הדעות הרווחות בפמיניזם היא שהציויליזציה המודרנית היא פרי המצאת גברים בלבד, ואם היו חושבים שלבית ולחינוך הילדים תפקיד חשוב בפיתוח הצויוליזציה אז פרוש הדבר שגם הנשים - שעסקו בו מאז ומעולם - תרמו לזה. אם הפמיניסטיות לא היו רואות בבית ובילדים תחום נחות, הפמיניזם מעולם לא היה קם. כי אם בפנים ובחוץ אלה שני תחומים שווים, פירוש הדבר שנשים תמיד היו שוות לגברים אם כל מין נמדד לפי תרומתו לתרבות האנושית.

wasaby

New member
חינוך מודרני

הכישורים הנידרשים לגידול ולחינוך ילדים כיום שונים במידת מה מאלה שנדרשו בחברות פרימיטיביות יותר. החינוך שלנו נעשה כיום בחלקים גדולים על ידי אנשים שזהו מקצועם. לא ניתן כמעט ללמד ילדים בבית את כל מה שהם נדרשים לדעת כדי להשתלב בחברה. בוודאי ובוודאי שאי אפשר לעשות זאת פשוט על ידי כך שהם יצפו בעבודת המבוגרים ויצטרפו אליה. נכון, בידי ההורים נשאר תפקיד המשמעת של הילדים, החדרת ערכים, וכן התפקידים ה"תחזוקתיים" האכלה, ניקוי וכדומה. הסוג הראשון הוא כל כך נעלה שלא נשלול את כולו מבני זוגנו (מי שבחרה בבן זוג). הסוג השני הוא עבודה סזיפית וחוזרת על עצמה, שאין סיבה שנגביל את עולמנו אליה. (כמובן שבמציאות ההאכלה והחינוך קורים בו זמנית ושלובים זה בזה).

העובדה שתחום הבית לא נחשב כחשוב

לא אומרת שהוא לא חשוב. אחד המאבקים של חלק מהפמיניסטיות הוא על זה שיחשיבו את התחומ של הבית כדבר חשוב יותר.

תחום הבית מאוד חשוב...לגברים ונשים

כאחת. חיים שם. מגדלים ילדים שם. צריך להיות נקי. צריך ערכים (אישה אישה וערכיה הלגיטימיים ביותר). צריך אהבה. צריך סקס. צריך אוכל. צריך מקום לארח חברים. צריך שיגרה. בקיצור - צריך בסיס אנושי ומיקום יציבים על מנת לאפשר ל
כל
בנות ובני הבית לפרוח ולממש את עצמם בתחומי הווייתם הפנימית שמתמממשת בדרך כלל בחוץ, במפגש מקצועי ואינטלקטואלי עם העולם. ברגע שהבית הופך למקודש מעבר לפונקציונליות הערכית והמעשית שלו ומחברים אליו את האישה בלבד כאל מימוש אישי בלעדי שלה - מונעים ממנה מראש כל אפשרות להגשמה עצמית, התפתחות אישית או חיים מספקים וטובים. זו המגמתיות בחברה (הגברית עדיין ברוב מקומותינו) וודאי שברוב רובה של החברה הדתית - שם מעגנים את זה בכביכול חוקים וכללים ומצוות שנועדו הסטורית - בין השאר - להשיג ציות ולמנוע התלבטות, שינוי מגמה או ויכוח. בכל הדתות - אגב. רק הנצרות הראתה גדולה של התאמה עצמית לזמן ולבני ובנות האדם ויוצרת שינויים, במיגבלותיה.

אמיר.

New member
צפוי ושקוף...

כמה דתיים את מכירה וכמה אני מכיר ?? כמעט בכל הבתים הדתיים שאני מכיר, האישה לא משועבדת לבית. (למעט כמה מובטלות מאונס... את האבטלה לפחות לא המציאה הדת .. או שתחדשי לי משהו בתחום). כמובן יש בתים שבהם זה ככה.. חלקם דתיים. כבר אמרתי שאין לחילונים מונופול על שובניזם. ---------- על הנצרות הנאורה כבר העירו פה.. בתי הקברות (היהודים) מלאים בתוצאות הנאורות הזאת (ועד היוום הם אנטישמיים). ------- מה את יודעת על שינויים במעמד האישה היהודיה ב 50 השנים האחרונות ? (אליך - ציפיייייייייי)

sista

New member
שוב, רצף טיעונים מסולף.

מה שהיה פעם, היה. פעם כולם, גברים ונשים, היו עובדים בבית ובסביבתו. בחקלאות, למשל, היו עובדים בשדה בעונה ומחוץ לעונה היו נשארים עם כולם בבית ועוסקים בעבודות הבית "הבזויות כל כך" חלוקת התפקידים של האישה בבית והגבר בחוץ, יתכן שהיתה נחוצה בחברות חקלאיות או תעשייתיות, כשהגברים עבדו רחוק וכשעבודות הבית דרשו ימים שלמים משל עצמן. כיום כבר כמעט אין לאף אחד יום כביסה, למשל. התפקיד של חינוך הילדים היה מאז ומעולם בעל חשיבות עצומה ולפני שהיה חינוך לכולם הדבר היחיד שקיבלת היה חינוך בבית. כשהפמיניזם קם, המצב כבר היה שונה לגמרי, אך המסורות נותרו בעינן. כיום, תודה לאל, עבודות הבית כבר אינן גוזלות זמן כה רב, עד כדי כך שגם גברים מסוגלים לעשות אותן. יש מסגרות חינוך, טובות יותר או פחות וגם אפשרויות ההעשרה זמינות יותר. יש גם יותר מודעות לחינוך וגידול ילדים בבית, גם אחרי הצהריים. אין שום הצדקה, לאישה שאינה רוצה בכך, להיות עקרת בית. לכן, הגיע הזמן וגם אנחנו רוצות לפתח את עצמנו, בנוסף לטיפוח מבצרנו וגידול דור חדש ומוצלח יותר, בגלל שאפשר. הבית והילדים בשום פנים ואופן אינם תחום נחות, אך למה שנסתפק בו? ולמה שהגברים יסתפקו בעבודה ובערוץ הספורט?

wasaby

New member
על ההבדלים

אני לא חושבת שאני יכולה פשוט להחליט להתעלם מעובדות קיימות רק משום שהן לא מסתדרות עם מה שנוח לי להאמין בו. אבל כמו שכבר אמרו לך העובדה שקיימים הבדלים שכליים בין גברים לנשים אין פירושה עליונות גברית. היא גם לא אומרת כי נשים נועדו לעבוד רק בעבודות הבית ובגידול ילדים. התמונה שמתחילה להסתמן מהחקרים, היא כי קיימים הבדלים במבנה הפנימי של המוח בין גברים לנשים. הבדלים אלה יוצרים קשת רחבה מאוד של הבדלי יכולות. בין השאר כפי הנראה לנשים יש טווח ראיה (מבחינת המוח, לא העיניים) רחב יותר, תשומת לב רבה יותר לפרטים קטנים בטווח הקרוב, יכולות תקשורת מסוימות חזקות יותר ועוד. לא הוכח לעומת זאת כי נשים נהנות יותר מגיהוץ או שבהינתן הדרכה מתאימה נשים מצליחות בו יותר מגברים. יש לזכור כי גם ההבדלים שנמצאו הם הבדלים סטטיסטיים. כלומר, אם תעשי מבחן על יכולות של ראיה מרחבית עם כמות שווה של גברים ונשים, ותדרגי את המשתתפים לפי הצלחתם במבחן, יהיו במקומות העליונים יותר גברים מנשים ובמקומות התחתונים יותר נשים מגברים. עדיין, יהיו נשים בעלות תפיסה מרחבית טובה מאוד, יהיו הרבה נשים שהתפיסה המרחבית שלהן יותר טובה משל הרבה גברים. ההבדלים, במרבית המקרים אינם כאלה שלא ניתן כלל ללמד מין אחד את המיומנויות של המין השני. לפי המחקרים מסתמנת עליונות לנשים בתחום הדיבור. עוצר המילים שלהן גדול יותר בגיל צעיר יותר, הן מרכיבות משפטים בשלב מוקדם יותר, קל להן יותר לבטא רגשות בצורה מילולית וכו (כל זה בהכלל כמובן). עם זאת, לאורך ההיסטוריה נודעו הרבה נואמים מוכשרים סופרים ומשוררים שהיו גברים. החסרון היחסי שלהם בתחום זה אינו חסרון מוחלט ואינו תקף לגבי כולם. בתקווה, בעתיד, נדע לזהות בצורה הרבה יותר מדויקת את היכולות השכליות השונות של כל ילד, לאפשר לו לפתח אותן, וכן לחזק את התחומים בהם הוא לוקה. מי שיכולת התפיסה המרחבית שלו נמוכה יחסית זקוק כנראה ליותר שיעורים כדי שילמד להביט במראה או להכנס לחניה, אבל ברוב המקרים מסוגל ללמוד את מיומנויות היסוד האלה. מי שיכולת התקשורת שלו נמוכה יותר, יזדקק לחינוך על מנת שלא יבטא את עצמו באלימות או בהסתגרות, אבל גם זאת מיומנות שניתן ללמוד.

יוקו

New member
הבדלים מולדים בין נשים לגברים

עוד לא ראיתי ולו מחקר אחד (וקראתי הרבה ) אוביקטיבי שהוכיח שמוח של גבר הוא מורכב יותר מזה של האשה ועל כן מוכיח משהו. אין גם ההפך - שהאשה נעלה ביולוגית ברמת המוח. הנסיון להשתמש במדע להוכחת עליונות גזעית נפוצה הייתה מאוד לפני כ- 20 שנה. ניסו להוכיח שמוח של לבנים מתקדם יותר מזה של השחורים ולכן אך צודק הדבר שהלבנים ישלטו בהם, ניסו להוכיח באותה צורה שנשים נחותות. ניסו להגיד שמשקל המוח מעיד על אינטליגנציה מוח של גברים כבד יותר ולכן הם חכמים יותר ואז אאוץ זה התפקשש כי המוח של איינשטיין היה במשקל קל ועוד ועוד... למה לחפש סימוכין מדעיים? אין שום תחום בעולם היום שנחשב למדע מדוייק. לא מתורת המדע תבוא הישועה. צריך לרדת מהצורך הילדותי לשלוט באחרים

גם אם המוח של גזע א נעלה בממוצע

על המוח של גזע ב (כאשר גזע א וגזע ב הם גזעים של בני אדם) זה לא מצדיק שגזע א ישלוט על גזע ב כי תמיד המוח של המוכשרות מגזע ב עדיף על המוח של הפחות מוכשרים מגזע א. כמו כן כלל לא ברור שיש הצדקה שהיותר מוכשרות(מוכשרים) ישלטו בפחות מוכשרות(מוכשרים). חוץ מזה אני מאמין בשוני מבחינת הממוצע בין גזעים אבל שוני לא אומר שגזע א נעלה על גזע ב בממוצע בכל התחומים,ויתכן שמבחינת הממוצע גזע א נעלה על גזע ב בדברים מסויימים כאשר גזע ב נעלה על גזע א בתחומים אחרים.

למעלה