ביקורת, שיפוטיות ומה שביניהם

b e ll

New member

איך אתם מרגישים כלפי ביקורת? האם אתם סובלים כשמבקרים אותכם אנשים זרים? האם אתם ביקורתיים כלפי עצמכם? סלחניים כלפי עצמכם? אתם מאמינים לביקורת הזו? מקבלים אותה או דוחים אותה? אתם מעבירים ביקורת עצמית על עצמכם? איזה סוג של ביקורת? באיזה סיטואציות? אני חושבת שמודעות היא לב ליבו של העניין...

b e ll

New member
קדימה! תענו.

אניטה תעני... אז אהיה הראשונה. אני מאוד ביקורתית כלפי עצמי. שונאת לקבל ביקורת מאחרים בעיקר אם לא ביקשתי אותה. לא מסוגלת לקבל ביקורת הורסת במסווה של אהבה. או שאוהבים או שמעבירים ביקורת הורסת - זה לא הולך ביחד. כל חיי הייתי נתונה תחת ביקורת נוקבת מצד משפחתי והחברה בגלל הדיבור. שפטו את יכולותיי לפי הדיבור שלי והגיעו למסקנות עלובות מאוד. לגבי סיטואציות לביקורת - גיליתי שזו בעיה בשבילי כיום לקבל ביקורת. אני קוטעת ביקורת (ותעיד על כך אימי). אני דורשת מעצמי כל כך הרבה ומבקרת את עצמי כל כך שאיני יכולה לקבל גם מאחרים. אני שואפת להצליח לבקר עצמי הרבה פחות. הצלחתי לא לבקר את עצמי לגבי הגימגום. בעניינים מקצועיים לא אכפת לי לקבל ביקורת בכלל, קיבלתי יחסית מעט ביקורת בחיי המיקצועיים כל שהמעט הזה נלקח לתשומת ליבי. בקיצור יש עוד הרבה דברים לשאוף אליהם.

mico24

New member
יש הבדל בין ביקורת של מישהו קרוב

לביקורת של זר. אני הגעתי למצב שלא איכפת לי מביקורת של זרים. הורסת, לא הורסת, לא מעניין אותי. לעומת זאת, ביקורת הורסת של בן אדם קרוב זה הדבר הכי גרוע שיש. זה קורע אותך. אנשים בלי אינטלגנציה רגשית מסוגלים להגיד כל דבר, בלי לחשוב מה זה יעשה למי ששומע אותם. הם לא מסוגלים להבין מה זה עושה לבן אדם רגיש, שגם ככה מתוסבך עם עצמו.. לגבי הביקורת "בגלל הדיבור". הם לא מבינים שזה בגלל הדיבור! בשבילם, או שאתה שתקן, או לא יודע להסביר את עצמך, או סתם מטומטם, חסר אופי, שאין לו מה להגיד. אף לא מגמגם (אפילו המשפחה הקרובה ביותר) לא מסוגל לקלוט את הרגשות, השוטפות אותנו כמעט 24 שעות. הם לא יודעים (וגם לא איכפת להם, האמת) שאצל מרבית המגמגמים "הדפקט בדיבור" משפיע קשות על האופי, על צורת החשיבה, על ההתנהגות וגם על האישיות. אחת הבעיות שלי למשל, שתמיד אמרו לי "יהיה בסדר, אתה חכם, אתה יפה, עם הגיל זה יסתדר, אנשים מבוגרים לא שמים לב לגימגום, לא איכפת להם, וכו'". זה נכון, אבל זה רק במצבים שאני מחליט לפתוח את הפה. מה עם מאות הפעמים כל יום, שהייתי רוצה להגיד משהו, יש לי מה להגיד, אבל אני מונע מעצמי את "התענוג", מסיבות שכולנו פה יודעים?! מה עם הרגשות, שמלווים אותך לאורך היום, כשהמצבים האלה מצטברים ומצטברים, רגשות חוסר המימוש, רגשי הנחיתות, "הכדור" הזה, או לא יודע איך לקרוא לו, שעומד לך בגרון, ואם המצב המלחיץ נמשך ונמשך, מביא אותך על סף עילפון? בשבילם אתה בן אדם חמוד, שמדבר מוזר, לא כל כך מובן מה אתה רוצה, אבל מה זה משנה... יש כאלה שצוחקים עליך, יש כאלה שלא (לפחות לא בפנים). אבל אף בן אדם לא מגמגם לא מסוגל להבין מה אתה מרגיש. את כל הדברים האלה הוא לא יכול לתאר אפילו, כמה קרוב שלא יהיה. אז איזו זכות יש למישהו למתוח עלינו ביקורת...

avi9

New member
ביקורת עצמית וכלפי הזולת.

לדעתי אין קשר בין גמגום לביקורת, וביקורת מושפעת מאופיו של האדם. אם בכל זאת למצוא קשר הרי ברור שכאשר נגיע למצב שבו לא ניחס לביקורת כל חשיבות,מאחר ואיננו מיחסים למטיח הביקורת חשיבות ומאחר ואיננו מיחסים לחיים עצמם חשיבות גדולה ומבינים שבגדול הכל הבל הבלים,למה לטרוח? למה להתעצבן? תפיסת חיים כזאת יכולה לגרום לרגיעה ולירידה חדה ברמת הגימגום! דיבור ללא גמגום לפני ילדים נובע מהסיבה שאיננו מיחסים להם חשיבות ברמה האינטלקטואלית,הם אינם יכולים להיות בקורתיים כלפינו ואיננו חשים מאויימים. לגבי כפרט,אומר רק בגדול שאני בתהליך של המנעות מהטלת בקורת מאחר והחיים לימדוני שביקורת לא עוזרת ורק יוצרת מתחים. אני שונא ביקורת בעבר,כיום מנסה להבין את סיבת הטלת הביקורת תוך כדי נסיון לגמד את כל האירוע.

אני אענה לפי הסדר כדי לא להתברבר: איך אני מרגישה כלפי ביקורת- מאוד מחוברת לזה בתור אדם ביקורתי. הביקורת שלי על עצמי או על הזולת נובעת מהשאיפה לשלמות, לפרפקציוניזם. אני לא אוהבת דברים מעוותים, לא מושלמים, שלא מסתדרים לי עם עצמי. כשאנשים מבקרים אותי זה לא קל לי, אבל תלוי מי מבקר אותי....אם זה אדם זר לחלוטין שנותן עלי ביקורת הורסת או יותר נכון שופט אותי, זה גומר אותי, גומר לי על הביטחון....אני יכולה לבלות לאחר מכן שעות ארוכות במחשבה על מה לא עשיתי בסדר ואיך גרמתי לאותו אדם לחשוב עלי בצורה כזו ולשפוט אותי כך...אם אדם שקרוב לי מבקר אותי או מעיר לי אני אקח את הביקורת שלו ואנסה לחשוב עליה ולהסיק ממנה מסקנות בונות בצורה יותר רגועה ושלווה. לרוב אני מאמינה לביקורת שמעבירים עלי ולא משנה מאיזה סוג, אני לוקחת לתשומת לבי כל ביקורת- בונה או הורסת וחושבת איך להתמודד איתה. יש ביקורות שאני מקבלת ויש שאני דוחה, אבל כל ביקורת נשקלת בכובד ראש, נכנסת לראש ולא יוצאת. אני המבקרת הכי גדולה של עצמי, כל הזמן מסתכלת על עצמי בזכוכית מגדלת, כל הזמן מנסה לחשוב מה האדם שעומד מולי עכשיו חושב עלי, תוך כדי שיחה עם מישהו אני חושבת במקביל מה בן שיחי חושב עלי, האם טוב או רע, האם התנהגתי לא בסדר, גמגמתי, עשיתי פאדיחה....המחשבות האלה מכניסות אותי רק לפחדים, פוביות שאולי אני מצטיירת כדמות שאני לא אוהבת וזה מוריד לי ביטחון עצמי ומערער אותי. אני מאוד מודעת לעצמי ולהתנהלות שלי באופן כללי, אפילו מול בני התינוק. לפני כמה רגעים למשל סיימתי שיחה עם חברה שמדברת אוטוסטרדה, מולה אני תמיד תמיד נתקעת כי אני מרגישה רחוקה ממנה שנות אור מבחינת יכולות ורבליות וזה מכניס אותי ללחץ וגורם לי לאבד את חוט המחשבה ולגמגם יותר. תמיד בסיום שיחה עמה אני מרגישה דבילית, לא מעניינת ומסכנה....תמיד לאחר שיחה איתה אני משחזרת את השיחה וסופרת את הפאדיחות, מכה על חטא. חושבת לעצמי מה היא חושבת עלי עכשיו וזה בד"כ רק דברים שליליים. לא קל לי לחיות בעור של עצמי.

mico24

New member
קבלי ח"ח :) מזדהה לגמרי..

עד כמה שזה נשמע אולי טיפשי, עם חברים כאלה צריך לנתק את הקשר (או להפחית כמה שיותר), אפילו אם הם לא מעוניינים בכך! ולשמור קשר רק עם אנשים, שגורמים לך להרגיש טוב עם עצמך, ולא להיפך. כאלה, שלא משדרים התנשאות (זה לא חייב להיות רק בדיבור), שאת לא מרגישה נחותה לידם, שמקבלים אותך כמו שאת, בלי לצפות ממך להוכחות כמה את טובה, וכמה את מוצלחת, וכו'. זה מה שאני עשיתי, והסתבר (בתקופה האחרונה דווקא), שיש אנשים, שאני יכול לשתוק לידם, שלא מצפים ממני לשום דבר, ומחשיבים את עצמם חברים שלי בלי חובות הוכחה משום צד! זה מוריד לי את רמת החרדה לידם לאפס. וזה כיף, ככה זה אמור להיות..

b e ll

New member
לא לנתק קשרים.

אני בטוחה שהחברה לא התכוונה לגמד או להתנשא - אני משוכנעת בכך. היא פשוט התנהגה ודיברה כפי שהיא מדברת תמיד - כפי שהגנים שלה מאפשרים לה וכנראה שאינה היחידה במשפחתה שמדברת אוטוסטרדה. למה צריך להיות אכפת לה מהקצב שזה כופה על מירב? ובהפוכה, למה צריך להיות אכפת לנו הקצב של בן-שיחנו? שנים לקח לי להתגבר על זה. שנים אחרי הקורס בהדסה לא הצלחתי לכוון לקצב המתאים לי אם בן שיחי דיבר מהר. אם ננתק קשרים עם כל מי שמדבר באופן שלא מתאים לנו מבחינת גימגום, נשאר בסוף לבד או עם חברינו הוירטואליים. לקח לי שנים לפצח את הסיבה למה אני לא מצליחה לשמור על קצב אינדיבידואלי משלי, הסיבה נעוצה עמוק ברגשי הנחיתות שהיו לי בקשר לגימגום. מי קבע שלדבר מהר צריך להיות מודל לחיקוי? מי קבע שמי שמדבר מהר, יותר חכם, אינטליגנטי ומוכשר ממי שמדבר לאט ובאופן שקול? אני קבעתי את זה! התבלבלתי בין החלום שלי לקום יום אחד לא מגמגמת (וביחד עם העלמות הגימגום יעלמו מחיי גם כל הקומפלקסים שפיתחתי במשך שנים), לבין ההכרה שאני עושה כמיטב יכולתי לשלוט בשטף שלי (ומיטב יכולתי זה לא מעט). ברגע שנפגשתי עם מישהו שמדבר מהר התנהגתי כאילו שהייתי צריכה לעמוד בקצב הדיבור שלו אחרת אני לא מספיק שווה (כלומר... מגמגמת). זו לא תחרות. לקח לי הרבה זמן להבין כמה נזק גרמתי לעצמי בנסיונות האלה לדבר מהר מכפי שאני יכולה - פחדתי לדבר עם אנשים מסויימים כי ידעתי שאיתם אתחיל מיד לגמגם ואחרי הגימגום הראשון אני אמשיך לגמגם עוד ועוד. כל מה שכבר שלטתי בו והבנתי אותו וכל הדרך הארוכה שעשיתי נמחקה בשבריר שלקח לבן שיחי לדבר אוטוסטרדה. כשהבנתי את זה - התחלתי לנסות לדבר בקצב שמתאים לי, ואז קרה משהו מדהים בעיניי - דווקא עם האנשים שמהם פחדתי הכי הרבה ואיתם דיברתי לאט מהרגיל (גם כדי לשלוט בפחד) הלך הכי טוב כי שמתי לב שהם מאיטים באופן לא מודע את קצב הדיבור שלהם. מיקו אני חושבת שהבעיה היא לא מה מצפה חברתה של מירב ממנה, אני חושבת שהבעיה היא מה מצפה מירב מעצמה. ברגע שמבינים כיצד התהליך מתנהל, אפשר להתחיל לנסות לשנות דברים קטנים וטיפה לטיפה היא ים.

mico24

New member
קבלי ח"ח :) מזדהה לגמרי..

עד כמה שזה נשמע אולי טיפשי, עם חברים כאלה צריך לנתק את הקשר (או להפחית כמה שיותר), אפילו אם הם לא מעוניינים בכך! ולשמור קשר רק עם אנשים, שגורמים לך להרגיש טוב עם עצמך, ולא להיפך. כאלה, שלא משדרים התנשאות (זה לא חייב להיות רק בדיבור), שאת לא מרגישה נחותה לידם, שמקבלים אותך כמו שאת, בלי לצפות ממך להוכחות כמה את טובה, וכמה את מוצלחת, וכו'. זה מה שאני עשיתי, והסתבר (בתקופה האחרונה דווקא), שיש אנשים, שאני יכול לשתוק לידם, שלא מצפים ממני לשום דבר, ומחשיבים את עצמם חברים שלי בלי חובות הוכחה משום צד! זה מוריד לי את רמת החרדה לידם לאפס. וזה כיף, ככה זה אמור להיות..

light blue

New member
נראה לי שהרבה מאוד מגמגמים

סובלים מביקורתיות יתר כלפי עצמם. אולי זו אפילו אחת הסיבות לגמגום או להחרפה שלו. לגבי, אני חושב שעברתי דרך כלשהי, והיום אני הרבה פחות ביקורתי (כלפי עצמי) מאשר פעם אי כי יש מקום רב לשיפור. ביקורת מאנשים אחרים? אני שמח לקבל ביקורת מאנשים שאני מעריך את דעתם, מבחינה מקצועית בודאי, אבל גם ביקורת אישית. בד"כ אני גם מודע לביקורת, אבל לשנות דברים זה בכלל לא פשוט

omadawn

New member
ביקורת? יותר כמו קללות עסיסיות.

אני לא זוכר מקרה שבו מישהו זר נתן לי ביקורת. היחיד שמותר לו לתת לי ביקורת כזו הוא בן זוגי/בן משפחה/חבר קרוב, וגם זה בעירבון מוגבל. זה לא קרה הרבה בשנים האחרונות, בכל מקרה. ..או שמה שהייתי אטום מדי מכדי להבין שבכלל קיבלתי ביקורת? הביקורת הכי קשה שקיבלתי ועדיין מקבל, היא הביקורת העצמית. היום אני סולח לעצמי יותר, אבל פעם הייתי נורא אכזר לעצמי. עד כדי קללות עסיסיות. לביקורת הזו, אני בוודאי לא מאמין. זו לא ביקורת אובייקטיבית. אני נוטה להיות ביקורתי כלפי עצמי בעיקר בתקופות קשות. בעיני עצמי (ואולי אחרים) אני קשוח, בעל שריון של ארמדיל ועור סוליות של פיל. אולי בגלל זה אני נוטה לשפוט את עצמי יותר..על כך שאני נותן לדבר כזה לא משמעותי לקלקל לי ת'מצב רוח.

b e ll

New member
מדהים עד כמה התגובות שלנו לביקורת

דומות. כמה שונות יש בנינו כאנשים וכמה אנחנו דומים בהשפעות הלוואי שגורם הגימגום. בואו נלך צעד קדימה. נניח שקיבלנו ביקורת (לצורך העניין, לא ביקורת מקצועית), איזה ביקורת נחשבת לבלתי נסבלת בעינכם? מי האדם שמעביר אותה? אני אתחיל... קודם כל, אני חושבת שאני משדרת ריחוק (לא תמיד, רק כשאני רוצה). אנשים זרים לא כל כך מעיזים להעביר ביקורת, וגם הביקורת שלהם לא מזיזה לי בכלל. מדובר על האנשים הקרובים לי. ביקורת לגבי הגימגום לא מתקבלת בשום פנים ואופן ונחשבת מבחינתי הפס האדום האולטימטיבי. אני מסוגלת להיות מאוד מאוד גועלית אם מנסים להעיר לי משהו על הגימגום. הורי מספרים שכבר כילדה הגבתי כך, כשהייתי בכיתה ה-ו' ילדה אמרה לי שאני מדברת כמו תינוקת - עניתי לה שלה יש שכל כמו לתינוקת, בעטתי בה, דחפתי אותה ולסיום סיומת גם זרקתי לה את הילקוט מהחלון (בקומה השנייה). כלומר, תגובה לחלוטין לא פרופורציונלית. והאמת, אני דווקא מרוצה מהתגובות האלה שלי. לא מנסה לשנות אותן אפילו. מספיק לי הביקורת ההורסת והאכזרית שאני מפנה כלפיי עצמי - לא מסכימה לקבל גם מאחרים. יחד עם זה כל ביקורת כזו נשתלה עמוק במודעות שלי וממש השפיעה על המצב רוח שלי והיכולת שלי להתאושש ממנה היתה די נמוכה. היום, הגיל כבר עושה את שלו וכמובן שגם מצב הגימגום ממש טוב כך שאני כבר לא "זוכה" לשמוע ביקורת לגבי הגימגום. לפני כמה שבועות הייתי מאוד עייפה בערב ואימי התקשרה. דיברתי איתה ופתאום נתקעתי. היא מיד הגיבה (כמו תמיד) - מה קרה לך שאת מגמגמת שוב? ואני הגבתי (גם) כמו תמיד, באיזו הערה עוקצנית במיוחד. ביקורת לגבי דברים אחרים (לא מקצועיים) גם זוכה להתייחסות עוקצנית ממני, אם אני טורחת להגיב בכלל. העניין כאן הוא היכולת שלי להתאושש מהביקורת. אני "טוחנת" כל סיטואציה כזו הרבה זמן ולפעמים כועסת על עצמי שלא הגבתי נכון - חושבת שהייתי צריכה לומר כך וכך ולא כפי שהגבתי. אני חושבת שביקורת אישית מהאנשים הקרובים לי הכי הכי קשה לי לקבל. כאילו שאני מצפה מהם לקבל אותי כפי שאני מקבלת אותם - כך הם וזהו זה, וכשאני מתאכזבת קשה לי לעבור לסדר היום, לשכוח ולסלוח.

RobinhooDw

New member
למירב של פעם

חבל שאת רואה בעצמך מישהי נחותה ממישהי שבסך הכל מדברת מהר. גם אני הייתי ככה פעם, ממש שנאתי את זה, אבל עם היית עוברת שנה בלי לגמגם היית מבינה עד כמה דבילית המחשבה הזאת מכמה סיבות 1. חברתך הטובה לא עברה את מה שאת עברת. היא בסך הכל מתנהגת בטבעיות, היא בכלל לא מרגישה התנשאות כלפייך אני בטוח בזה. 2. אם תשווי את את הקישרון שיש לחברתך לדבר מהר לבין היכולת שלך להתנהג בטבעיות למרות הלחץ שאת נתונה בו וגם לשבור את המחסום ולנהל שיחה את תראי עד כמה את חזקה ועד כמה את מקריבה מעצמך למען אנשים אחרים. קשה להתנהג בטבעיות שמגמגמים, באמת קשה הבעיה היא שאישיותך נבנת על סמך זה.

RobinhooDw

New member
למירב של פעם

חבל שאת רואה בעצמך מישהי נחותה ממישהי שבסך הכל מדברת מהר. גם אני הייתי ככה פעם, ממש שנאתי את זה, אבל עם היית עוברת שנה בלי לגמגם היית מבינה עד כמה דבילית המחשבה הזאת מכמה סיבות 1. חברתך הטובה לא עברה את מה שאת עברת. היא בסך הכל מתנהגת בטבעיות, היא בכלל לא מרגישה התנשאות כלפייך אני בטוח בזה. 2. אם תשווי את את הקישרון שיש לחברתך לדבר מהר לבין היכולת שלך להתנהג בטבעיות למרות הלחץ שאת נתונה בו וגם לשבור את המחסום ולנהל שיחה את תראי עד כמה את חזקה ועד כמה את מקריבה מעצמך למען אנשים אחרים. קשה להתנהג בטבעיות שמגמגמים, באמת קשה הבעיה היא שאישיותך נבנת על סמך זה. תשלימי עם העובדה שאת מקריבה ונותנת לחברתך יותר מאשר כל חברה לא מגמגמת הייתה נותנת לה.

למעלה