ביקור בבית התפוצות

ornan

New member
ביקור בבית התפוצות

בוקר טו! אני מנצלת את ימי החופשה של פורים לחיפוש "שורשים" נוסף, והתחנה הראשונה שלי בדרך היא בית התפוצות. הייתי שם לפני כ-10 שנים. יש למישהו מכם טיפים לחיפוש טוב ומהיר או בכלל? חג פורים שמח ושקט שכחתי לציין, ארנון, שנוסח המכתב שלך מרשים ומכובד, אין מה להוסיף ואני מזכירה לך את ספר ה"מצבות" של זכרון, שאני מחכה לו. תודה ארנה
 
צריך הרבה סבלנות בבית התפוצות

היי! כמה ימים לפני השקת הפורום, הייתי צריך להיפגש עם האחראית מ"תפוז" ברמת-גן, אז ניצלתי את העניין ונסעתי גם לבית התפוצות. הסתובבתי במוזיאון מעט, ולבסוף הגעתי ל"מרכז לחיפוש שורשים משפחתיים". האמת: קצת התאכזבתי. מדובר בחדרון קטן עם שלושה מחשבים איטיים להחריד. המערכת פשוטה ביותר והבעיה המרכזית בה, היא חוסר יכולת לחפש לפי איך שהשם נשמע בגלל איטיות המערכת. בסופו של דבר, מצאתי שם פרטים משלימים אודות אחד מהקצוות של אחד הענפים במשפחתי - לא משהו שלא ניתן היה להשיג בשיחת טלפון לבעלת הפרטים, אבל מילא... בסה"כ, הביקור במוזיאון - בשילוב עם החיפוש - היה חוויה. הוסיפה לחוויה "אחראית המרכז", שהיתה באותו רגע מתנדבת מבוגרת שסיפרה לי את תולדות משפחתה על רגל אחת... המון בהצלחה, ארנון נ.ב. בקשר לספר - אני זוכר בינתיים...
 

ornan

New member
בקור בבית התפוצות../images/Emo7.gif

שלום לכולכם הבקור בבית התפוצות היה מאכזב, כפי שציין ארנון, חדש המחשב קטן, אבל המחשב.... מופעל במערכת דוס מיושנת, אם הוכנס שם באיות מסוים לא ניתן להצליב לאותו שם משפחה שנכתב באיות שונה וכו´ האכזבה הגדולה היא מהמיקרופישים, ניתן לצפות בהם רק ביום שני בתאום מראש עם חנה המתנדבת, מה לעשות הגעתי ביום רביעי..... הצוות נחמד מאוד, הייתה לי שיחה ארוכה ומעניינת עם מנהל בית התפוצות, שמבקש נואשות עזרה למימון על מנת שיוכלו לפעול. יום טוב ארנה
 

כוכה

New member
מליונר

אין לי מושג בעניין מליונר גיאולוגי, אבל. אפשר להרגיש מליונרים כשמבקרים באתרי רצח במזרח-אירופה. בליטא למשל (נו, איך לא) ישנו מקום מסוים שבו האתר יותר מטופח, מושקע, מעוצב יקר (ובטעם איום ונורא) ומי שמזדמן לשם מבחין מיד שהגביר שם את כספו!!! נבף לא אזכירו כי הוא עסקןידוע בעולם היהודי והציוני של ימינו.
 

gcarmi

New member
בית התפוצות

עכשיו אולי אפשר להבין מדוע אני חוסך ומשקיע כל כך הרבה ונוסע כל שנה כמעט לסולט לייק סיטי, לספריה המורמונית שם. הפעם הבאה - בעוד חודש בדיוק - אבלה שם את כל חופש פסח. הציוד שם מעולה, אין סוף מקראות-מדפסות למיקרופילם ומיקרופיש, ויש להם אוסף של למעלה מ-2 מיליון מיקרופילמים, מאות אלפי ספרים, מפות מגזינים וכו´, כל מה שגניאלוג צריך ולי כנצר להורים יוצאי פולין המבחר עצום וכמעט מושלם. זה יקר אבל זה משתלם. גדעון.
 

דדיחתם

New member
מתי אתה מתייאש מלחקור ענף מסוים?

שאלה שרציתי לשאול אותך : מתי אתה מגיע למסקנה שלמעלה מסב-סבך (דוגמא) אין סיכוי שתגיע, ואתה מרים ידיים? זה קורה לך? כנ"ל לגבי ענפים רחוקים. עד כמה אחורה הגעת? אני עד שמו של אדם שנולד בסביבות 1710-1720.
 

gcarmi

New member
יאוש - אין דבר כזה

אין דבר כזה יאוש ואני לא מרים ידיים. אני אמשיך כל עוד אפשר. לא הגעתי הרבה מעבר למה שאתה הגעת מבחינת לוח זמנים, כלומר תחילת המאה ה-18 ואולי קצת קודם. מה שחשוב הוא לנסות ולבנות את העץ על כל שרשיו, בדיו, ענפיו ועליו אם להשתמש במונחים מהבוטניקה. לכן אני מנסה ללכת לרוחב לא פחות מאשר לעומק - בודק קשרי נשואים, בודק מערכות יחסים בין משפחות, תנועות של משפחות בין ערים ועיירות שונות בפולין וכו. אני עוזר ונעזר בגניאלוגים יהודיים מכל העולם תוך החלפת מידע הדדית, וכמו כן ביחד עם 2 בנות-דודות (שלישית ורביעית) מארה"ב אנו מעסיקים גם חוקרת שיושבת בפולין ומוצאת לנו חומרים יותר מעודכנים - למשל קבלתי לאחרונה העתקים של תעודות לידה וכו´ מפולין בין השנים 1885-1939 של כל משפחת אמי. חוקר מגרמניה שלח לי לאחרונה מסמכי גירוש מאוקטובר 1942 מקמניץ, גרמניה למחנה ההשמדה בלזץ´ (ליד לובלין) של משפחת אשתי (סבתא ודודה) וכו´. יש עוד הרבה לחקור. גדעון.
 

דדיחתם

New member
שאלות נוספות

1. ובכל זאת - אתה מאמין שיש סיכוי שתגיע למאה ה-16, נניח? 2. אתה חבר באיזו אגודה גנאולוגית כ"שרשרת הדורות"? יש לך משהו לומר על אגודות אלה? 3. נעזרת בד"ר פאול יעקובי ז"ל, שאמרו עליו שהוא אולי בכיר הגנאולוגים בארץ ליהודי אירופה? שמעתי שהוא הוריש את ספריו לספריה הלאומית אך בניו מנסים למנוע זאת - ידע מלפני כשלוש שנים, לא יודע מה קרה מאז.
 

gcarmi

New member
שאלות נוספות.

1. קשה להאמין. אין רישום אוכלוסין אזרחי ברוב מדינות מזרח אירופה מהתקופה שקודמת לנפוליאון, כלומר תחילת המאה ה-19. יש רישומים של משפחות מפורסמות, יש ספרות רבנית שיכולה לשמש כעזר (שים לב לספרית רמב"ם בבית אריאלה - יש שם אוצר גדול מהנ"ל), אולי אפשר למצוא חומר עתיק יותר, אבל רובו יהיה לא לגמרי מהימן, מכיוון שרישום מסודר לא היה. יש לי ידידה (גיורת) שמוצאה מנורבגיה ויש לה רישום עץ המשפחה מאז המאה ה-12 - אבל בנורבגיה, ובעצם ברוב ארצות סקנדינביה וחלק מארצות מערב אירופה, אנגליה למשל, זה היה מקובל (לא אצל היהודים). לעומת זאת יש בעיה עם מזרח אירופה. יש לזכור שהאיזור היה ברובו שקוע בבערות ופרט לאנשי הכנסיה והאצולה רוב העמים היו אנאלפביתיים, ובמשטר הפיאודלי ששרר בפולין למשל עד סוף המאה ה-18 לא נעשה שום דבר בכיוון שאליו אנו שואפים - רישום גניאלוגי מסודר. בכלל שמות משפחה הפכו להכרח אצל היהודים במדינות אלו רק מתקופת נפוליאון, כלומר בערך 1810 ואילך. המשפחה שלי מצד אמי היא שפירא והם היו כוהנים, וזה נדיר, ויש איזשהו ספור משפחתי על מידע שקיים לגבי תולדות המשפחה עד תקופת גרוש ספרד ואף לפני זה, אבל שוב - לא רשמי ולא מהימן. 2. לא איני חבר באף אגודה גניאלוגית ישראלית- הייתי באגודה של הגליל, השתתפתי כמה שנים במפגשים, הייתי מנוי על שרשרת הדורות שנתיים ואפילו טרחתי להגיע עד ירושלים למפגשים מדי פעם, ואני חי בגליל העליון, אבל ראיתי שאין טעם, לפחות לגבי, להשתתף במפגשים מכיוון שזה לא הוסיף לי שום דבר חדש. אני מנוי בתשלום על Jewishgen ועל ה- Kielce Radom SIG מכיוון שמאיזורים אלו בפולין מקור משפחתי. 3. לא, לא הכרתי את ד"ר יעקובי אם כי שמעתי על מפעלותיו, ולא, איני יודע מה קרה עם הספריה שלו. גדעון
 

דדיחתם

New member
אז בכל זאת יש איזשהו יאוש

או לפחות השלמה עם המציאות שיש גבול כמה אפשר לבדוק אחורה (אלא אם כן מגלים קשר למשפחה רבנית מיוחסת, כגון אלה שהזכרנו כאן בימים האחרונים. אני עוד לא התחלתי לגעת באילושהם ארכיונים, כך שאני מאוד רחוק מהשלמה עם חוסר יכולת להגיע למעלה - בחלק מהענפים יודע כרגע אפילו פחות מ-150 שנה אחורה.
 

דדיחתם

New member
אונ´ ת"א ובית התפוצות

גם אני זוכר שהמחשב שלהם יכול לשגע פילים, כך שסביר שיותר משעה לא תהיי לידו. בנוסף כפי שהזכירו פה את יכולה להוציא תדפיסים על שמות משפחה, ולראות מיקרופילמים - שזה דבר שאני לא ידעתי שברשותם עד כה. אגב - אני חושב שאם תגידי שאת הולכת למחשב שמות המשפחה לא יקחו לך כסף בכניסה (גם כך את משלמת בפנים עבור כל דבר), זה מה שאני עשיתי כשביקרתי שם לפני כמה שנים. אם נותר לך זמן, מאוד ממליץ לך על ספריית סוראסקי באונ´ ת"א - אך היא עולה כסף למי שאינו סטודנט. אם לא בא לך לשלם, אולי תקפצי לספריית בית אריאלה, הלא רחוקה כ"כ מהאוניברסיטה, שם יש ספרים בנושא, לפחות בספריית הרמב"ם.
 

ornan

New member
ספריית סוראסקי

שלום דדיתחם תודה על העצות. אני אמנם מורה-ספרנית, אבל מה ואיפה אני צריכה לחפש שם בספריה, מה יש להם להציע? חג שמח ארנה
 

דדיחתם

New member
מקווה שלא מאוחר מדי...

חופשת הפורים נגמרה, נראה לי, כך שודאי מאוחר מדי (לא היתה לי גישה לאינטרנט כל היום, אינני מאנשי המחשב הנישא). בכל אופן, בקומה השניה (יש קרקע, ראשונה ושניה), היו (אולי השתנה מלפני שנתיים) גם ספרים על יהודים לפי מדינות, כמו אנציקלופדית פנקס הקהילות ועוד, וכמו כן ספרי גנאולוגיה : מצבות פראג למשל, ספר משפחת שור, כל גליונות ארגון "שרשרת הדורות", ועוד הרבה. אני הייתי שם לפני כשנתיים במשך כחודש וחצי, פעם בשבוע למשך כחצי שעה (פשוט כבר הייתי באוניברסיטה והיה לי מעט זמן עד שהייתי צריך לנסוע), והרגשתי שיש לי עוד המון המון מה לעשות שם, וכפי שכתבתי, בקרוב אחזור לשם I´ll be back!
 
למעלה