בישול עם יין

asafyigal

New member
בישול עם יין

אני תוהה בקשר למשפט הידוע "לא לבשל עם יין שאתם לא מוכנים לשתות" האם יין טוב שלא הצלחתם לגמור ואופסן במקרר הוא ראוי לבישול למרות שאולי תעדיפו לא לשתות אותו ?. האם יין טוב שזה להישכח במקום לא כל כך מוצלח בבית או שפקקו בגד בו הוא ראוי לבישול (בתנאי שעדיין לא הפך לחומץ) ? איך אתם בוחרים את היינות שאתם מבשלים איתם ?
 

B r u l e

New member
דעתי הבלתי מקצועית

אני נוהג לבשל עם יינות שרמת החומציות והעפיצות הבסיסים שלהן אינה גבוהה, כגון מרלו פרייבט קולקשן. בעיני חשיבותה של איכות היין גדלה ככל שהיין מהווה מרכיב דומיננטי ובולט יותר במנה. אני לא בדעה שצריך להשקיע כסף רב ביין לבישול, כל עוד ניתן להנות משתייתו, גם ככה רוב הטעמים והארומות של היין הולכים בבישול ורק הטעמים הבסיסיים ביותר נשארים. בקשר ליין מהמקרר- טועמים, בוחנים. אני לא רואה כל בעייה להשתמש.
 

ranlevy

New member
מרלו פרייבט קולקשן

של איזה יצרן ואיזו שנה? השם הזה אינו אומר הרבה כשמדובר ביין. -- רן.
 
ולבשל עם עגבניה שאתה לא מוכן לאכול?

או עם חלב שאתה לא מוכן לשתות? בקיצור, עם כל מרכיב מזון שהוא שלדעתך אינו איכותי מספיק? למען האמת, אין לי כללי איכות נוקשים, המחייבים רק את המעולה ביותר בכל ארוחה. גם אין לי את התקציב לכך...
כאשר אני מכין שקשוקה העגבניות צריכות להיות כאלה שאני ארצה לאכול אותן, ואילו לטרטר עגבניה אני מציב סטנדרטים גבוהים יותר. אותו קריטריון אני מחיל לגבי יין: קודם כל, היין צריך להיות כזה שאהיה מוכן לשתות אותו. לא מוכרח להיות שאטו פטרוס בן 20, יכול בהחלט להיות איילון בן שלוש. עכשיו הכל תלוי בתרומתו של היין למנה: אם היין בולט במנה אעדיף יין משובח יותר מאשר עבור מנה בה חלקו של היין צנוע יחסית.
 

Siren

New member
אבל אני

מה לעשות, לא שתיין גדול. למען האמת גם לא שתיין קטן. תוכלו להמליץ על יינות טובים במחיר סביל שעושים את העבודה כמו שצריך? שאלת אגב: מרסלה ופורט הם יינות מתוקים יחסית לשאר היינות?
 
מרסלה ופורט הם יינות מתוקים מחוזקים

לגבי המלצות - קטונתי... בחירת יין היא אולי הנושא רחב היריעה ביותר שאני מכיר בתחום הגסטרונומיה, ועל בשרי למדתי שיין שהתאים להפליא בסיטואציה אחת היה דוחה למדי באחרת... במקום המלצות, הנה כמה נקודות לשיקול דעת בבחירת יין לבישול: * כמו כל חומר גלם אחר לבישול, אל תקנה מה שאינו ברמת האיכות המקובלת עליך (כמו גם לא מה שידך אינך משגת...) * ליין מספר תכונות שעליך להביא בחשבון בעת בחירתו. הדומיננטיות שבהן הן מתיקות, חומציות, תכולת אלכוהול וטאנין. * קריטי במיוחד לאזן מתיקות וחומציות עם שאר מרכיבי המנה. אלכוהול אפשר לאדות, וברוב המקרים אפשר להתגבר על "מתכתיות" הטאנין ע"י "פתיחת" היין. * הרתחה או חימום ממושך של היין יגרמו לאידוי האלכוהול. לפעמים זה רצוי ולפעמים לא, אז שים לב באיזה שלב אתה מוסיף את היין למנה. * אם המתכתיות שגורם הטאנין מפריעה, אל תלך על יין אדום צעיר מדי. לפעמים עדיף ללכת בכלל על יין לבן מסיבה זו. אם שתיית יינות צעירים מאד, בעיקר אדומים, אינה "כוס התה שלך" - הם לא יצלחו גם לבישול. * אם הארוחה מלווה ביין, עליך להתאים יין הולם למנה. לעתים קרובות היין המתאים ביותר הוא זה ששימש כחומר גלם בהכנת המנה, ואז עולה חשיבות בחירת היין (שיהיה טעים לשתיה). * דע כי יינות כשרים הם לעתים יינות מבושלים. התרחק מהם.
 

ranlevy

New member
משפט שהוא מקור לאי הבנות רבות

אני חושב שהוא נכתב בספר בישול לפני כמה וכמה שנים טובות, ומה שנאמר בזמנו היה "לא לבשל עם יין שלא תרצו לשתות". מפה הסיקו הרבה אנשים שכותב הספר מבשל במסעדה שלו רק עם שאטו מוטון רוטשילד 89 (לפחות), או שהוא מרמה את כולם. ונדמה לי גם שמאז התחילו לקרוא בארץ לכל מי שמקפיד על איכות המוצרים שהוא משתמש בהם בכינוי הנלוז "פלצן". אבל צריך לעשות הבחנה בין "רוצה לשתות", "מוכן לשתות", ו"לא רוצה לשתות". כשהדגש ב"מוכן" הוא על יין שאני מוכן לשים בפי בלי לעקם את הפרצוף בתחושות גועל נפש, גם אם באופן רגיל לא הייתי בוחר בו כיין ללוות בו ארוחה. לשם הדוגמא: אני בהחלט רוצה לשתות שאטו מוטון רוטשילד 89 (יש עוד הרבה יינות שאני רוצה לשתות בקטגוריה הזו, אגב). אני לא רוצה אפילו לטעום או להריח יין לבישול מסדרת השף של כרמל מזרחי, ואני מוכן להכניס לפי הרבה יינות שנמצאים במקום טוב באמצע. ולפי הבנתי, "לא לבשל עם יין שלא תרצו לשתות" התכוון בדיוק לזה: מה שלא ראוי להיכנס לפה כמו שהוא, לא ראוי להיכנס לסיר. באותה צורה, דרך אגב, לא מכינים ריבה מפירות שעבר זמנם, כי יהיה לה טעם של פירות שעבר זמנם. ריבה אמיתית צריכה לשמר את הטעם המיטבי של פרי כשהוא בשל בשיאו, ולהזכיר את הניחוחות שלו גם כשעונתו נסתיימה. אבל בחזרה ליין לבישול: חלק ניכר מתכונותיו של היין נהרסות בבישול (לא סתם אני בדיעה שהאיכות של היינות של כרמל מזרחי נמוכה משל יקבים אחרים בארץ שלא נוהגים לבשל את היין שלהם. ולמרות שלא ניסיתי מעולם, סביר שאפשר לבשל איתם דווקא לא רע) . ולכן אפשר לבשל גם עם יינות שעברו את שיאם או שעבר זמנם לחלוטין, וכך גם עם יינות שנשארו במקרר לאחר שנפתחו. בקורס יין שעברתי בזמנו בצרפת, העביר את אחת ההרצאות האדון Didier Allix (סומלייה ותיק, מדריך ובוחן של סומלייה צעירים ושופט בתחרויות יין). לשיטתו, כשהוא יורד למרתף היינות לבחור יין לארוחה, ומגלה שהיין בבקבוק שבחר עבר זמנו, הוא מעביר את היין (הפתוח) למקום שבו הוא שומר יינות לבישול, ובשעת הצורך נוטל משם בקבוק. תכונה שלא עוברת בבישול היא החומציות של היין. לכן באמת מומלץ לבחור יין שאיננו כל כך חומצי כדי לבשל איתו. אני אגב מבחין בין תבשילים שהיין בהם הוא מרכיב "אחורי" ואינו נאכל כמות שהוא (כמו ברטבים לתבשילי בשר למשל, שמרבית היין שנכנס לסיר מתאדה ממילא), ובין תבשילים שבהם היין ממלא תפקיד ראשי (כמו למשל מרק קינוח של פירות ביין אדום, שבהם הסועד שותה את היין כחלק מהמנה). במנות שבהן היין ממלא תפקיד ראשי, יככב בדרך כלל יין טוב. ברור שלא אחד מהיינות הגדולים שהצלחתי לשים עליהם את ידי, אבל גם לא סתם יין שהייתי מוכן לשתות. -- רן.
 
למעלה