בן משפחה כ"שכיר"

sorisch

New member
בן משפחה כ"שכיר"

שלום רב, אני מנסה למצוא אם יש חוקים מגבילים על העסקת בן משפחה כשכיר בעסק המשפחתי. ביטוח לאומי ביטל את מעמדי רטרואקטיבית מ"שכיר" ל"עזרה משפחתית" כשנתיים לאחר שהפסקתי לעבוד בו. לדברי האחראי לשינוי הסטטוס בביטוח לאומי - לא יש לעמוד ב-3 קריטריונים: 1- במפעל עצמו 2- שאם לא אני אז עובד אחר היה מבצע אותה 3- שעות קבועות על-אף שלא קיבלתי הודעה על סיבת השינוי, אני מניח שהבעיה היא בשעות הקבועות. אכן לא עבדתי בשעות קבועות כל שבוע, כיוון שזה אופי העבודה במכבסה שלנו וכן זהו אופי עבודתו של סטודנט, שמוגבל בזמן שעות העבודה. אשמח לדעת אם אכן קיימים חוקים/תקנות כאלו, או שמא אלו קווי עבודה מטופשים שאנשי ביטוח לאומי המציאו לעצמם. כמו-כן אשמח לקבל מידע וסיכויים לגבי תביעה נגד ביטוח לאומי. תודה, אורי

עובד בעסק משפחתי

השאלה שאתה מעלה היא בעיקרה שאלה מתחום דיני העבודה הכלליים ואשר תהיה לה השלכה ישירה על זכויותיך בביטוח הלאומי, ביחס לתקופת עבודתך בעסק המשפחתי. השאלה היא האם יש להגדירך כ"עובד"? במילים פשוטות האם אופי העבודה שלך בעסק המשפחתי מתאפיין ביחסי עובד-מעביד רגילים, או שמדובר ביחסים משפחתיים. האם אתה בא והולך כרצונך? האם עובד אחר עשה את העבודה שאתה מבצע לפני שהתחלת לעבוד, או שיצרו את המשרה הזו במיוחד בשבילך? האם נוהגים איתך בעבודה באופן שונה מן הדרך שבה נוהגים בעובדים אחרים? אלה הן רק חלק מן השאלות המכוונות לברר האם מדובר ב"עזרה משפחתית" או ביחסי עובד-מעביד אמיתיים. בהחלט יש עסקים משפחתיים בהם בני המשפחה הם עובדים במלוא מובן המילה ואין כל סיבה להגדירם אחרת. אם זו הסיטואציה גם במקרה שלך, ובידך הודעה רשמית של פקיד התביעות על שינוי הסטטוס, הרי שיש מקום לשקול ערעור על החלטה זו לבית הדין האזורי לעבודה. הוצאתך מסטטוס "עובד" לצרכי ביטוח לאומי היא בעלת השלכות מרחיקות לכת על הכיסוי הביטוחי שלך. כך למשל אינך מבוטח בביטוח נפגעי עבודה, אם חו"ח תפגע, לא תהיה זכאי למנות את תקופת עבודתך בעסק המשפחתי לצורך תקופת האכשרה לדמי אבטלה, ימי העבודה האלה לא ימנו לך בבוא היום, כאשר תבקש קצבת זקנה... ועוד. אסור להתייחס לשינוי הסטטוס הזה כאל דבר של מה בכך.

למעלה