בנושא הוצל"פ

kreimer

New member
בנושא הוצל"פ

לדאבוני הרב נקלעתי למצב ביש של חובות הפזורים בין 2 בנקים וחברת אשראי, סה"כ חוב כ- 35,000 ש"ח. הבעיה היא שאני כרגע סטודנט ואין לי אפשרות להחזיר. יש לי 2 שאלות: 1. האם יש דרך להגיע להסדר כלשהו שידחה את מתן הפרעון ל- 3 שנים (עד סיום התואר) ? 2. אם ביהמ"ש יחליט להעביר את התיק להוצל"פ , האם ההוצל"פ יכולים לעקל רכוש של הורי (שהרי אני גר אצלם - ולי אין רכוש משל עצמי) ? יש לציין שאין לי אפשרות שמישהו ישלם או יערוב בשבילי (כמו הורים או אחים). מחכה לתשובתכם...

ציפי ג

New member
כדאי לך להגיע להוצל"פ

אם ניסית להגיע לפשרה עם הנושים ולא הצלחת, אז כדאי לך להגיע להוצל"פ. עם קבלת ההתראה הראשונה (תקפיד תוך 20 יום), תגיש בקשה לחקירת יכולת, ובה תפרט את הכנסותיך ואת הוצאותיך. תסביר שאתה מתפרנס בדוחק, ומבקש לפרוס את החוב לתשלומים מועטים לשלוש שנים. כמו כן תסביר שאתה גר אצל הוריך, וכל הרכוש בדירה אינו בבעלותך. המגורים אצל ההורים דרך אגב, נחשבים כהכנסה. הרשם יתחשב בד"כ במצבך , וגם יעוכבו הליכי הוצאת מעוקלים. עם קבלת ההתראה השניה, תיגש להוצל"פ ותבקש לאחד את התיקים, ואז יהיה עליך לשלם מידי חודש 3% מהחוב הכולל בכל התיקים. זה בערך נותן לך פריסה של 3 שנים. אליה וקוץ בה - ה35,000 ש"ח יהפכו ליותר בשל הוצאות עו"ד.

kreimer

New member
הנושא הגיע רק לעורך דין

הנושא של החוב טרי והגיע לעורך דין רק עכשיו (קיבלתי ממנו מכתב התראה) אך אין לי שום מושג איך לפעול ומה לעשות לכשיגיע הדיון להוצל"פ או לביהמ"ש. כמו כן מה פירוש שהמגורים אצל ההורים נחשבים כהכנסה? בתודה מראש

shaio

New member
תחילת מעשה בסוף מעשה

אני לא יודע מה מצב הכנסותיך והוצאותיך. בעקרון אינך אמור לשלם אלא מתוך יכולתך, אולם אתה משלם שכר לימוד כך שתתקשה לטעון כי אין בידיך אמצעים לתשלום החוב בתקופת הביניים. מה מקורות ההכנסה שלך? מה הוצאותיך ההכרחיות? ומהם חסכונותיך? אין צורך שתפרט, אלא שתבין לעצמך מה תוכל לטעון בפני ראש ההוצאה לפועל כשתבקש את פריסת חובותיך. הנושים שלך אמורים לדעת גם הם מהי התוצאה הצפויה במסלול ההוצאה לפועל, וייתכן שאפשר לחסוך מסלול זה אם תפנה אליהם בבקשה לערוך איתך הסדרים. הרעיון הוא בדרך כלל שילוב של תשלום מיידי של חלק הסכום, פריסה של הסכום לתקופה לא ארוכה, וויתור של הבנק על חלק החוב שהוא ריבית הפיגורים ולעיתים על חלק מהקרן. האינטרס של הבנק הוא ליצור הסכם שיניב לו תוצאות טובות יותר מאשר מסלול ההוצל"פ (אבל אפילו אז הוא לא תמיד נעתר). בדוק מה אתה יכול להציע. אם תגיע למסלול ההוצאה לפועל, שקול לקיחת עו"ד מהסיוע המשפטי במשרד המשפטים. ובכל מקרה,
(אינני עו"ד)

מגורים אצל הורים נחשב כהכנסה

משום שאתה אדם בוגר האמור להרוויח כסף לפרנסתו, ולהוצאותיו. נניח שאתה מרוויח 2000 ש"ח לחודש, מכך יורד ל שכ"ל מידי חודש בסך 1500 ונשאר לך רק 500 ש"ח נותרים. אז אינך יכול לבא ולהגיד ב500 ש"ח אלו עלי לממן מזון מגורים ביגוד וכו´, אלא מחשבים זאת כך אתה מרוויח 2000 ש"+ 1000 ש"ח שווה ערך המגורים אצל הוריך. מסכום זה עליך לשלם שכר לימוד 1500 ש"ח ונותר לך 1500 ש"ח למגורים מזון ביגוד והחזר חובות. מכומת שסכום מסוים הולך לכך, והשארית הולכת להחזר חובות. רק אם תוכיח שעליך להשתתף בהוצאות משק הבית של הוריך, תוכל להחשיב את ההוצאות כהוצאה בתחשיב שתגיש להוצל"פ. בבימ"ש אם אתה לא מתנגד לסכום החוב, אין לך הרבה מה לעשות, ואם לא תגיע להסדר אלא להוצל"פ, הפקידים בהוצל"פ מתורגלים בעזרה לאנשים הדיוטים. מה שכן אם טרם תבעו אותך, התשתדל להגיע להסתדר לפני, הוצאות עו"ד של הבנקים בכלל אינן קטנות.

shaio

New member
אני מכיר דווקא את שיטת החישוב במזומ

שמופיעה בטופסי הגילוי של הבקשה לאיחוד תיקים / הכרזה על חייב מוגבל באמצעים. בטפסים מפורטים ההכנסות בפועל וההוצאות בפועל (מזומן). אם מחשיבים הכנסה רעיונית כזו, של תמיכה מההורים, האם לא מן ההגיון להחשיב גם הוצאה רעיונית של שכר דירה (בסכום זהה)?

ציפי ג

New member
דוגמא

שנ סטודנטים שניהם מרוויחים 3000 ש"ח לחודש, האחד מתגורר עם הוריו, ולא משלם דבר, השני מתגורר כשותף בדירה ומוציא מחצית ממשכורתו על הוצאות חיים. כביכול לאחד 3000 ש"ח לתשלומי חובות ולשני 1500. מה עושים הרבה חייבים? הם מכמתים. כאשר הם באים לספר על ההכנסות הם מצמצמים, אבל הוצאות הם מפרטים אפילו את הבזוקה שקנו בסופר בהפקעת מחיר גבוהה. ולכן הסטודנט שגר עם הוריו, בד"כ מוסיף את ההוצאות של השתתפות עם הוריו בהחזקת הבית. ובכך הוא מנפח את הוצאותיו. במקרה כזה, לו אני עוה"ד המייצגת את הנושה, הייתי טוענת שאולי הוא מוציא כספים להשתתפות במגורים עם הוריו לדוגמא ב500 ש"ח אבל הדבר חוסך לו שכ"ד ומוסיפה את זה ל3000 ש"ח כך שהוא כביכול מרוויח לדוגמא 4000. בסופו של דבר יקזזו את ההוצאות על הדירה וההכנסות מהחיסכון בשכ"ד. מה שהיה כוונתי להגיד, שאדם הנתמך במלואו על ידי הוריו, ישנה בידו הכנסה גבוהה יותר להחזר חובות, מאשר אדם החייב בדיוק את אותו סכום, ואותו חוב, אבל גר לבדו.

shaio

New member
הודאה והדחה

אני מסכים עם הניתוח. אבל אחת משתיים: א) או שהוא משתתף בפועל בהוצאות המשפחה, מזומנית, אפילו בדרך עקיפין למשל: כי הוא עושה מכספו את הקניות בסופר לכל דיירי הבית. ואז אין הבדל בין ניתוח מזומן לניתוח "רעיוני". כי מזומנית יש לו הוצאה, ורעיונית, יש לו הכנסה מהוריו (מתנה) הוצאה להוריו (תשלום שכ"ד ראוי) -- שני סכומים אלה שווים ומתקזזים -- ואז גם הוצאה להוריו (השתתפות בהוצאות מחיה). ב) אם הוא לא משתתף בפועל בהוצאות המשפחה: אזי הניתוח המזומני הוא אפס, והניתוח הרעיוני גם הוא אפס (בגלל הקיזוז כאמור בין המתנה הרעיונית לשכה"ד הרעיוני). עכשיו כשהוא טוען להשתתפות ואין ראיות לכך, הרי מעבר להכרעה על פי "אותות האמת" ונטל ההוכחה, שיטתך, לזקוף לו הכנסה רעיונית של מתנה מהוריו, לא תועיל לענ"ד, שכן נראה לי שכנגדה הוא זכאי לזקוף הוצאה רעיונית, שווה, של שכ"ד. האין זאת כך? ובסוף -- אם נשווה את שני האנשים שהבאת, גם לפי השיטה "הרעיונית" וגם לפי השיטה "המזומנית", ביהמ"ש אכן לא יראה בהם בעלי הכנסה פנויה שווה. השוני ביניהם במישור הרעיוני הוא שלמתגורר אצל הוריו יש הכנסה רעיונית של מתנה; למתגורר כשותף אין. אבל השיטה המזומנית מביאה לתוצאה זהה: למתגורר אצל הוריו אין הוצאת שכ"ד; למתגורר כשותף יש.

לא זה לא כך.

אם הלה היה מקבל מהוריו מתנה שכ"ד בכסף ממש, הוא היה צריך להצהיר על כך ושכה"ד המשולם היה מתקזז כנגד זה. החסכון בהוצאה הוא לא מתנה רעיונית, הוא מתנה פרופר, ואפשר לקזז כנגדה כל הוצאה של ממש. היא מתנה שוות כסף. לשיטתי, ולשיטת יו"רי ההוצל"פ שנדרשו לסוגיה בחקירות יכולת. יתירה מזו, גם כאשר אני מיצגת חייבים, אני מציינת בסעיף ההכנסות כל מיני מתנות שוות כסף, ומקזזת הוצאות למיניהן כנגדן, כי אחד הדברים הכי מחשידים הוא שאשדם מרוויח 2000 ש"ח יש לו הוצאות של 6000 ובחשבון הבנק המינוס הוא 1220. צריך לקחת בחשבון שיש לפעמים עו"ד שמסתכלים על הספרות המצוינות בחקירת יכולת, ואם המספרים לא ראלים, אפשר בכיף להפיל חייב על כך.

shaio

New member
אני חושב שהשאלה שלי מצטמצמת ל

אדם גר בדירת הוריו, ושכר החדר הראוי הוא 200 דולר; הוא אינו משתתף בהוצאות הבית. לכן ניתן לזקוף לו הכנסה של 200 דולר. אבל שאלתי: האם מותר לו לזקוף הוצאה של 200 דולר בגין שכ"ח?

פורקס

New member
כמה אפשרויות...

בהסדר מוסכם הנושים ירצו שתחזיר כמה שיותר בזמן הקצר ביותר. אם תעשה איחוד תיקים+ הכרזה כחייב מוגבל באמצעים, תשלם עפ"י גובה ההכנסות הפנויות שלך ובמידה ואתה לא עובד זה יהיה סכום נמוך מאוד שיתחלק בין הנושים. לא יהיה ניתן לבצע עיקול בבית ההורים אם הם יפנו לביה"מש בדרישה לקבל פס"ד הצהרתי שמכריז כי המטלטלין בבית שיכים רק להם. אתה זכאי לקבל סיוע משפטי חינם ממשרד המשפטים במידה ואתה עומד בקריטריונים.

anva

New member
קבלת סיוע...

בלשכות הוצל"פ ברחבי הארץ ישנם מתנדבים של תנועת הל"ב, סטודנטים למשפטים (אני אחת מהם)אשר מעניקים סיוע לפונים - במילוי טפסים, כתיבת בקשות, הליכי הוצל"פ וכד´. כשתגיע ללשכה יעזרו לך בכל מה שתצטרך אז פשוט תגיע ושם תקבל הכוונה ו...בהצלחה

shaio

New member
ברכות רבות

על זה שאת מתנדבת (ממתנדב לשעבר) האם התנועה פרוסה כבר בכל לשכות ההוצל"פ?

anva

New member
לדעתי לא...

אך ודאי שבלשכות בערים הגדולות יש מתנדבים (אני בחיפה). אני בהחלט יכולה לברר זאת! תודה על הברכות!

דובי123

New member
בת"א לא ראיתי אותם מעולם

וכששאלי היכן מוצאים אותם תמיד קיבלתי תשובה במקום הההוא אבל אל תצפה למצוא אותם...

anva

New member
חבל מאוד...

אמורים להיות, בכל אופן. לפחות בלשכה בחיפה מידי יום ישנו מתנדב אחד לפחות וכולם עושים עבודה יפה ומאומצת לעזור לכל הפונים.

kreimer

New member
תודה לכל העוזרים

רק רציתי להוסיף שאני לומד ע"ח מלגה מלאה ואין לי כלל הכנסה

למעלה