בנושא מים

guybz

New member
בנושא מים

ראיתי שהיו מספר שרשורים עם שאלות בנושא מים. אז להלן דעתי 1. למי שתיה בארץ יש שתי אפשרויות א. מים מינרליים מבקבוקים רק של חברות מותגים כמו מי עדן ונביעות. בשום אופן לא לקנות מים מחברה קטנה ולא מוכרת!! ב. מתקן ביתי לטיהור מים המכיל מסנן פחם פעיל ומסנן מיקרוני. אין צורך במנורת חיטוי על בסיס UV (אבל זה לא מזיק, סתם יקר). 2.לא לצרוך מי ברז לשתיה באופן סדיר. 3.לא לצרוך מים מאוסמוזה הפוכה בגלל שהם מזוקקים מדי. מים מזוקקים הם אפשר לומר רעילים כי הם גורמים לאבדן מלחים מאד מהיר מה שעלול להוביל לשוק. אם משתמשים באוסמוזה הפוכה למי שתיה אלו חייבים להיות מים שעורבבו עם מלח או עם מים מינרליים כדי להגיע לרמת מלחים מינימלית. מתקני אוסמוזה ביתיים מקצועיים ורציניים חיבים להכיל את הפונקציה הזאת של ערבוב עם מלחים. באופן כללי חבל על הכסף. 4. לגבי מיכלים פלסטיק. באופן כללי אני לא מקבל את ההיסטריה שסביב מיכלי הפלסטיק. העיתונות מלאה כתבות מגמתיות. אני מכיר את הנושא מקרוב ואני יכול לומר ששני החומרים המשמשים למשקאות כיום, PET ו פוליקרבונט PC, שניהם טהורים ואינרטיים לחלוטין כל עוד לא מחממים אותם לטמפרטורה ממש גבוהה. אני משתמש בבקבוקים הללו ללא שום חשש. אני אישית גם לא חושש מחימום משקה לתינוקות בבקבוקי פוליקרבונט בטמפרטורה של 40-50 מעלות. זו טמפרטורה זניחה לגבי הפולימר הזה שמתחיל להתרכך רק ב 120 מעלות. כדי שתבינו במה מדובר בבקבוקי פוליקרבונט- אחד מחומרי הגלם המשמש ליצור הפולימר הזה נקרא BPA (ביס פנול A) והוא מאד רעיל. לאחר הפילמור אין מצב שפוליקרבונט יהפוך בתהליך פירוק בשריפה או חימום חזרה לBPA. מה שהכתבות טוענות זה שיש כן סכנה שBPA ישתחרר אם מחממים את הפולימר. אני חושב שזה קשקוש, הפולימר המשמש ליצור בקבוקים הוא מסוג טהור ביותר וזה כמו לחשוש שישתחרר נפט מחימום במיקרו של צלחת פלסטיק (כל פולימר עשוי מנפט במקור). מה שהרבה יותר מסוכן ומזיק באמת לתינוקות זו הפורמולה שמאכילים את התינוק דרך הבקבוק.... 5. לגבי סינון מי אמבטיה או מקלחת- אני חוזר ואומר שאין צורך במסנן מיקרוני. אם בכלל אז יש צורך רק במסנן פחם פעיל לסילוק הכלור. 6. לגבי פלואור- בטוח שמסנן פחם פעיל מסלק רדיקלים של פלואור או יונים של פלואור. יתכן שהוא לא מסלק תרכובות פלואור אך אלו לא אמורות להזיק (זה לגבי הממצא שתמי גלילי הביאה). האמת לא ירדתי ממש לעומק הענין של עד כמה מסנן פחם מסלק פלואור בצורתו המזיקה. בעקרון פלואור הוא הלוגן כמו כלור וברום ומבחינה כימית מאד דומה להם ולכן כל חומר פעיל כמו פחם אמור לספוח אותו גיא

אני חולקת על דעתך לגבי מכלי פלסטיק

עם כל הכבוד אליך גיא (ויש לי הרבה), אתה מדבר בצורה תיאורטית. אני לא מדענית ולא מתיימרת להיות, אבל אני אימא לילד אוטיסט עם בעיות בפירוק רעלים ומה שחשוב לי זה לשפר את מצבו ולא לחשוף אותו לסיכונים מיותרים. מצבו של יותם השתפר פלאים כשהורדנו את החשיפה לפלסטיק למינימום (בלתי אפשרי לא להיחשף בכלל) וכך גם מצבם של ילדים אוטיסטיים אחרים שהיינו בקשר איתם, כולל ילד אחד שכמעט מת מהפלסטיק באינפוזיה בבית החולים והחלים לחלוטין מאוטיזם כשהסביבה נוקתה. לחלופין, חשיפה חוזרת מביאה סיפטומים: מקס, הבן של חברתנו מישל, כשנחשף שוב לפלסטיקים, חטף בין רגע פריחה על כל גופו. כך גם אנשים שהיכרנו שסבלו מבעיות דומות. לא כל הילדים רגישים כל כך ומראים סימפטומים מיידיים כמו יותם וכמו מקס, אבל לדעתי יש להיזהר בכולם. וגם מבחינה תיאורטית.... המצב אינו כל כך ברור. אני חוזרת ואומרת: אם אין להשיג מכלי זכוכית, אפשר להשתמש במכלים הגדולים מפוליקרבונט. אבל אי אפשר להגיד בצורה חד משמעית שהם בטוחים. הנה כמה נקודות למחשבה: 1. המחקר של ד"ר פטרישיה האנט מצא דליפה של PBA מפוליקרבונט גם בטמפרטורת החדר ולא רק בטמפרטורות גבוהות. בכל מקרה מומלץ לא להשאיר את בקבוקי הפלסטיק בשמש... אתם בטוחים שזה לא קרה להם לפני שהם הגיעו אליכם? 2. מי טוען שהפלסטיק בטוח? יצרני הפלסטיק? נכון להיום, הם אינם מחוייבים לפרט את כל המרכיבים בפלסטיק, כך שהידע לגבי בטיחות הפוליקרבונט הוא חלקי. גם ה-PVC נחשב פעם לבטוח עד שהוכח אחרת (ואגב, משתמשים בו עד היום בעטיפות מזון). 3. המחקר של אוניברסיטת ייל לגבי BPA לא קבע ממצאים חד משמעיים לגבי הדליפה מבקבוקי תינוקות, אבל המליץ to err on the side of caution". זו גם ההמלצה שלי. למרות שיצרני הפלסטיק טענו שאין בבקבוקי התינוקות כל סיכון, הם התחילו להוציא אותם מהשוק לאט ובשקט (מזכיר לכם משהו?). 4. כאמור, קרה שהשארתי בקבוק פלסטיק מפוליקרבונט מס' 7 במכונית. המים קיבלו טעם פלסטיקי מובהק, אז ההשערה שלי היא שמשהו דלף מהפלסטיק. אני לא יודעת מה בדיוק היה החומר שדלף - אבל אני יודעת שאני לא רוצה אותו במים שלי. אני מצרפת גם כמה לינקים מהאתר של ד"ר מרקולה (בהסתייגויות הרגילות). כל הלינקים והציטוטים לעיל מתייחסים לאנשים בכלל. כשמדובר בילדים שלנו, שהם פגיעים במיוחד, הייתי נוקטת משנה זהירות. תמי

guybz

New member
בין יתר הדברים שעשיתי בימי חיי

הייתי קרוב ל 10 שנים מנהל טכלונוליגה ומו"פ במפעל פלסטיק גדול שיצר מוצרים מPVC ופוליקרבונט. ולא בקבוקים או מוצרים המשמשים בצורה כלשהי למזוןכך שאין ולא היה לי אינטרס להגן עליו. אני מכיר את נושא בטיחות המזון וגם את הכימיה של המוצרים האלו בצורה יסודית. יש הבדל תהומי בין הפלסטיק של האינפוזיה שהוא PVC מרוכך הנקרא plasticised PVC לבין מוצרי PVC קשיח או מוצרי פוליקרבונט. המרכך שנמצא במוצרי PVC רכים נקרא DOP DIOCTILEPHTALATE או ממשפחה קרובה. החומר הזה באמת רעיל מאד וזהו אחד הקסנואסטרוגנים החזקים ביותר המוכרים. השימוש בצנרת PVC רכה באינפזויה זו באמת שערוריה. כיום למיטב ידיעתי עברו או עוברים לצנרת סיליקון שהיא הרבה יותר אינרטית. PVC מרוכך הוא החומר הנותן את הריח למכונית חדשה. ולצעצועי פלסטיק רכים. כולם רעילים ואני מרחיק את הילדים שלי מהם. מוצר שיש לו ריח של PVC מרוכך אני זורק, או מראש לא קונה... המצב בפוליקרבונט שונה לחלוטין- שם ה BPA הינו חומר גלם. השאריות שאולי מצאו ואולי לא מצאו הן בריכוז כל כך נמוך שהסיכון מהם זניח לעומת שטיח הלינולאום שנמצא בבית החולים על הרצפה (אשר גם עשוי מPVC מרוכך) גם מוצרי PVC קשיח אינם פולטים מרכך כזה ומתאימים למזון בתנאי שאינם מכילים חומרים רעילים אחרים ויוצרו בתנאים נכונים. באופן כללי פוליקרבונט בטוח ביותר. גם בקרינה של טלפון סלולרי יש ויכוח גדול אשר אני (כמי שקרא הרבה על הנושא מהצד המדעי שלו ויודע משהו על קרינת RF) טוען שבסוף יסתבר שזה קשקוש. אני אתן לך מקור הרבה יותר מסוכן לרעלים שאת לא מעלה על דעתך- מוצרי קרמיקה. האם את יודעת שבמוצרי קרמיקה "טבעיים" יש במקרים רבים שאריות של מתכות כבדות ורדיואקטיביות? כלי קרמיקה עשוים ממינרלים שחוצבים בטבע ומחממים בתנור. אם לא דואגים במיוחד להשתמש בחומרי גלם טהורים הקרמיקה תכיל שאריות של כל מה שהיה בעפר שהשתמשו בו.... אותו דבר לגבי זכוכית- זכוכיות רבות מכילות עופרת בכמות מאד גדולה (אחוזים, לא PMM ים). האם את שוקלת כשאת קונה בקבוק זכוכית כמה עופרת היא מכילה? בקיצור- אם זה הורג או גורם למחלה זה ברור ומתגלה. כמו צבע בקירות או בשטיחים.... אני לא אומר לא להיות זהיר, בהחלט כן, גם אני זהיר. אבל צריך לשים את המאמץ במקום הנכון והעיתונות היומית לצערי איננה המקור הנכון למידע הזה שבת שלום גיא

לגיא,

קטונתי, אבל אני מסכימה אתך בהרבה דברים...על הקרמיקה ידעתי. אני שמחה שכתבת שמוצרי פלסטיק רך הם רעילים כולל הלינולאום המלאכותי (בניגוד ללינולאום טבעי העשוי מעצים) ומסכימה במיליון אחוזים (גם על זה יש לי סיפור על יותם). אשמח אם תכתוב את דעתך על בקבוקי הפלסטיק הקטנים של מים מינרליים, בניגוד לגדולים. אני כן קונה ליותם צעצועים מפלסטיק קשיח (במידה מסויימת) וגם מרשה לתרפיסטיות שלו להביא כאלה בניגוד לפלסטיק רך, שהזהרתי אותן לא להביא הבייתה וזה אפילו רשום בתוכנית הלימודית שלו, ה-IEP. לגבי אוכל ושתייה אני נזהרת יותר, ואמשיך לעשות זאת. אבל כפי שכתבתי, להימנע לחלוטין מחשיפה לפלסטיק אי אפשר, גם באוכל ושתייה. אפשר רק לנסות לצמצם את החשיפה ולקוות לטוב. רק דבר אחד מפריע לי - בתשובותיך אתה חוזר וכותב על העיתונות היומית, ואני חייבת להבהיר שלא זה המקור לדעותיי. תמי

guybz

New member
הי תמי, לא ניסיתי לרמוז שאת ניזונה

מהעיתונות היומית. אני יודע שאתם חוקרים את הנושאים הללו לעומק בצורה יסודית. העיתונות היומית משפיעה על דעת הקהל באופן כללי בכיוון של היסטריה. לגבי הבקבוקים הקטנים אני חושב שהם מPVC קשיח אבל אני לא בטוח.אלך לבדוק מה יש אצלנו גיא

Freed1

New member
אוסמוזה הפוכה - שאלה לגיא ותמי

חברת אקווטק http://www.aquatech.co.il/ טוענים שהם מוסיפים את המינרלים חזרה למים או משהו כזה. האם היא יותר מומלצת מאחרות? תודה!

התותים

New member
מתקן טיהור המכיל מסנן פחם ומיקרוני

גיא, תודה על התשובה המפורטת! האם אני מבינה נכון שמתקני מיני בר למים עונים על אופציה ב'? יש היצע אדיר של מתקנים כאלה והלכתי לאיבוד ביניהם ובין המפרטים שלהם (אני אוכל לצרף קישורים לאתרים שלהם). האם בבקשה תוכל לומר איזה אתה מכיר שעונה על הדרישות? תודה רבה, תותים

guybz

New member
לפריד ותותים

הסתכליתי באתר של אקוואטק רק מוצר אחד מציע אופציה לאיזון סידן ומגנזיום מערכת אוסמוזה הפוכה RO Super יתר המערכות אפילו לא מזכירות זאת. בשלב זה כדי לחדור לשוק ולהסתמך על בורותו של הצרכן הישראלי מוכרים לנו מערכות זולות ללא שמירה על הערך המינרלי של המים. בארה"ב (תמי תבדוק אותי?) מוכרים כיום כסטנדרט ביתי מערכות השומרות על הערך המינרלי. כמובן שאלו יהיו יקרות יותר ולכן פחות תחרותיות עם מערכות סינון רגילות. אני רוצה להבהיר שמערכות אוסמוזה הפוכה מפיקות באופן טבעי מים מזוקקים. מים מזוקקים אסור לשתות!! לתותים- אני לא מכיר את כל המוצרים בשוק. אצלי בבית מורכבת כבר שנים מערכת שהרכבתי לבד ממסננים מיקרוניים ופחם פעיל. אצל ההרוים שלי יש תמי בר כזה קטן מתחת לכיור. הייתי הולך על המוצר הפשוט ביותר שישב מתחת לכיור המכיל מסנן פחם פעיל ומסנן מיקרוני אחד. לא צריך חיטוי בUV. אבל כל מקרה כיום אלו לא מערכות יקרות באזור ה 1000-2000 ש"ח כולל התקנה בבית מתחת לכיור עם ברז מי שתיה על השיש. חשוב לחתום איתם גם חוזה להחלפת המסננים או לפחות תזכורת. בעקרון פעם בשנה להחליף כל מסנן. אל תתני לאיש המכירות לשגע לך את השכל עם אופציות. הם רוצים למכור כמה שיותר משוכלל עם כמה שיותר מסננים ופונקציות ויש להם הרבה כוח שכנוע. אני מציע שוב ללכת על הכי פשוט וזול- מסנן פחם פעיל ומסנן מיקרוני 5 מיקרון. גיא

שאלה

שלום גיא אשמח אם תוסיף כמה מילים בנוגע לסיבה שבשלה אתה אומר שמנורת UV מיותרת. האם זה הקטילה הלא מושלמת והזנים העמידים ל- UV? פשוט האינטואיציה שלי היא שלילד/ה עם מערכת חיסון פגועה, החידקים האלה שלא מרגשים אותך ואותי עשויים להיות תוספת אומללה.

guybz

New member
בארץ מקורות שולטת באופן מלא על

אספקת מי השתיה. אין כמעט בארות פרטיות, בוודאי שלא בערים. גם בארות פרטיות אולי חוץ מבדואים במדבר בנגב הן תחת פיקוח מהות הפיקוח היא הכלרה. ההכלרה הורגת את כל החידקים וכל האורגניזמים האחרים. באות הזדמנות היא גם מזהמת את המים....בכלור..... במקרים מאד מיוחדים שבהם יש חדירה של מי ביוב למי השתיה ישנה הודעה לתושבים להרתיח את המים. לא קרה לדעתי ב20 השנים האחרונות שאנשים לקו בזיהום בגלל חידקים במי השתיה. לכן אין צורך בחיטוי ב UV כי פשוט המים שלנו "מתים". אגב היעילות של המנורות איננה מוטלת בספק לדעתי. הן פשוט מיותרות... לעומת זאת יש המון זיהום הן בכלור ופלואור שזה פעילות יזומה של מקורות והן של חדירת רעלים ממי התהום כתוצאה מדישון וריסוס השדות וזיהום סביבתי מתעשיה וחתנות דלק. לכן יש צורך ברור ומידי במסנן פחם פעיל אשר מנקה למעשה את כל הזיהומים הסביבתיים הללו. לגבי המסנן המיקרוני תפקידו לעצור חלקיקים מוצקים כגון חלודה חול אבנים חלקי בעלי חיים ושאר מריעין בישין מוצקים המצויים במים גיא

Freed1

New member
אז תמי 4 מתחת לכיור זה מספיק?

כמובן אם מחליפים פילטרים בזמן, וגם נורות, מפני שזה לא עובד בלי זה...

guybz

New member
נראה לי שכן, ומקסימום אם לא מחליפים

מנורת UV בזמן אז הנורה הכחולה שליד הברז לא תידלק. אז מה? המים לדעתי יעברו במסנננים גם אם המנורה לא תעבוד (תנסי ותראי אם יוצאים מים)

התותים

New member
תמי 4 מתחת לכיור

מעודד שמתקרבים לתשובה. אבל, באתר של תמי4, בעמוד של שאלות ותשובות, נאמר שהמסנן לא מסנן את הפלואור, משום ש"הוא חשוב והכרחי מאוד לבריאות". באחד השיעורים הקודמים כאן בפורום למדנו שזה לא ממש מדויק. האם זה פוסל את המוצר הזה ושולח אותנו לחפש אחר? חוץ מזה, האם המסנן שהם קוראים לו "מסנן קו" הוא אכן המסנן המיקרוני עליו אנחנו מדברים? ולבסוף, בפרטי המוצר גם כתוב שיש להחליף את המסנן המיקרוני אחת לשנתיים, הנורה אחת לשנה ומסנן הפחם אחת לחצי שנה. האם צריך באמת כל חצי שנה? והמיקרוני - רק אחת לשנתיים? הרעיון של פעם בשנה נשמע יותר אטרקטיבי מכל בחינה... תודה שוב. תותים

אור לנו

New member
לי יש בר של תמי בר והוראות התפעול

אומרות שצריך להחליף את המסננים ואת הנורה פעם בשנה - ואכן פעם בשנה הם מגיעים להחליף לי, אבל אזהרה ממני - הם נוטים לשכוח להגיע ולכן כל שנה אני מתקשרת אליהם ומתאמת איתם (המכשיר עדיין באחריות).

למעלה