בניין נפעל

streetball

New member
בניין נפעל

אני יכול להגיד שהמוספית נ' של בניין נפעל, מלבד היותה מוספית בניין נפעל היא מוספית זמן? כי היא מציינת שזהו זמן עבר בבניין נפעל, לא?

or99

New member
אני לא מכיר את ההגדרות האלה...

אבל נ' מופיע בנפעל גם בבינוני: הוא נשבר בעבר וגם נשבר בהווה.

אִיתַי

New member
התחילית נ' של בניין נפעל

התשובה היא לא. התחילית במקרה זה מציינת את הבניין: נ' של נפעל. היא לא מציינת את הזמן, משום שכפי שאור כתב, ה-נ' נמצאת בבניין נפעל גם בזמן עבר וגם בזמן ההווה (ההבחנה בין הזמנים תיעשה ע"פ הניקוד של עה"פ: פתח בעבר, קמץ בהווה). ככלל, נהוג להגדיר את תחיליות אית"ן בזמן עתיד כתחיליות המלמדות על הזמן, את הסיומות "תי" ו-"נוּ" כמלמדות על הגוף (מדבר, מדברים) ואת שאר התחיליות (כמו "הִת", "מִת"...) כתחיליות ייחודיות המלמדות על הבניין (ובכלל זה, המקרה של נ' בנפעל).

shilinger

New member
הסיומות "תי" ו- "נו"

לא רק מעידות על הגוף (מדבר, מדברים), אלא גם על הזמן - עבר

streetball

New member
תודה

אני מניח שההבדל בין העבר והווה בבניין נפעל מבחינת הניקוד נובע מהעובדה שהבינוני מנוקד כמערכת השם(לכן-תנועה סגורה מוטעמת תקבל תנועה גדולה-קמץ), והפועל בעבר מנוקד כמערכת הפועל(סגורה מוטעמת בצליל a תנוקד בפתח). תודה על ההארות.

streetball

New member
תודה

אני מניח שההבדל בין העבר והווה בבניין נפעל מבחינת הניקוד נובע מהעובדה שהבינוני מנוקד כמערכת השם(לכן-תנועה סגורה מוטעמת תקבל תנועה גדולה-קמץ), והפועל בעבר מנוקד כמערכת הפועל(סגורה מוטעמת בצליל a תנוקד בפתח). תודה על ההארות.

למעלה