בני האלוהים, נפילים, אנשי השם

יוסי ר1

Active member
בני האלוהים, נפילים, אנשי השם

לחברים שלום. קראנו היום בפרשת בראשית על "בני אלוהים", על "נפילים" ועל "אנשי השם". יש למישהו רעיון על מי מדובר, מלבד מה שמופיע בפרשנות המסורתית?

אין לי מידע.

מדובר בפסוק עמום מאד, ולא ניתן להבינו ללא הסבר בע"פ, שהיה כמובן בידי משה. כנראה שבעת מלכות מנשה, לא למדו את ספר התורה בפרהסיא, ולכן הרבה חלקים מהתורה שבע"פ על החלק ההיסטורי שבתורה- אבדו. על הקטעים ההלכתיים יש לנו הרבה מדרשים, משום שהדינים ברובם המכריע השתמרו.

אני כבר לא כל כך בטוח בנוגע לזה

נראה לי שלפעמים, בתנ"ך(לאו דווקא בתורה) מופיעים בני אלהים כבני אדם באופן מפורש ובעייתי מה למשל בתהילים פ"ב, הדובר ממשיל אנשים(או קבוצה של אנשים) לבני עליון, בפורום זה נטען שהכוונה(בני עליון) בשיר זה הוא ל"פמלייה של מעלה", מבט נוסף מראה שזה לא ייתכן, כי המשורר מתרעם על כך "שלא ידעו ולא יבינו, בחשכה יתהלכו", והרי לא יתכן שהמלאכים לא ידעו שהם מלאכים... גם בשירת דבורה מוזכר, "שריד לאדירים עם", אז זוהי ההשערה שלי, קבוצה אנושית שמאמינה שהיא בעלת מעמד-על דמוי אלוהי(במקרה של ספר בראשית עמים קדומים, במקרה של תהילים פ"ב ושירת דבורה-עם ישראל)

יוסי ר1

Active member
בני אלהים

ליונתן בן שאול, תודה על התשובה. עם זאת, הכינוי בני אלהים הוא חריג ואינו דומה לבני עליון, או עם אדירים שאפשר לפרש כקבוצת עילית של אנשים. הכתוב מבחין בפירוש בין "בני אלהים" שבאים אל "בנות האדם". מקום נוסף בו מוצאים אותם, הוא באיוב, כאשר הם מתייצבים לפני האלהים והשטן בתוכם, . באיוב די ברור שהכוונה לפמליה של מעלה, למרות שכלל לא ברור מהי אותה פמליה. איזכור נוסף באיוב, אם כי יותר מעורפל, הוא בפרק ל'ח "ברן יחד כוכבי בקר ויריעו כל בני אלהים" חז"ל כמובן מפליגים בתיאורם, ואף נותנים את שמם (שמחזאל, שהתחתן עם ביתו של חם), אולם מפליא שהמקרא עצמו לא מצא לנכון לפרט יותר על ישויות חוץ ארציות אם אכן נבראו, לא הזכיר אותם במעשה הבריאה (ישנו רמז שחזל מוצאים בפסוק "נעשה אדם", שלומדים שהקב"ה נמלך במלאכים, אך לא מוזכר שהם נבראו מתישהו)! גם שאר הביטויים ששאלתי עליהם מוקשים כאמור - אנשי השם, והנפילים.

justborn

New member
לפי ספר חנוך אלו הם מלאכים שמרדו

באלוהים. השטן הוא אחד מהם. רעיון זה יותר מפותח בנצרות.

למעלה