בסוחומי מתקיימת כרגע ועידת פסגה

בסוחומי מתקיימת כרגע ועידת פסגה

של שלוש הארצות הבלתי-מוכרות: אבחזיה, אוסטיה הדרומית ופּרידְנְיֶסטרוֹביֶה. אבחזיה נמצאת בצפון-מזרח גרוזיה, לחוף הים השחור. המחוז צורף לגרוזיה ע"י סטלין. עם התפרקות ברה"מ, אבחזיה התקוממה נגד גרוזיה, ואחרי מלחמה ביניהן התנתקה למעשה, אך אף אחד אינו מכיר בזכותה להגדרה עצמית. כתוצאה ממלחמה זו, אלפי גרוזינים אתניים נמלטו מאבחזיה והפכו לפליטים בגרוזיה. זה מזכיר לנו משהו? אבחזיה מקיימת קשרים הדוקים ביותר עם רוסיה, עמה היא גובלת, בעיקר קשרי תיירות ומסחר. גרוזיה מאשימה את רוסיה בתמיכה בבדלנות האבחזית. אבל תקוותיה של גרוזיה לתמיכה צבאית אמריקאית נגד אבחזיה הסוררת - נגוזו. ארה"ב אמנם מעניקה לגרוזיה עזרה צבאית ופיננסית, אך הנשיא בוש, בביקור האחרון בגרוזיה, אמר לעמיתו הגרוזיני סאאקשווילי: "עליכם להידבר בעצמכם עם החבר'ה האלה". בינתיים, בהסכמה הדדית ובחסות האו"ם, מוצבות יחידות צבאיות רוסיות על הגבול בין אבחזיה וגרוזיה, לשמירת שביתת הנשק. ישנו גורם מהותי הנוגס בזכותם הבלתי מעורערת של האבחזים להגדרה עצמית: הם אינם מהווים רוב מוחלט של האוכלוסיה באבחזיה! יותר ממחצית התושבים באבחזיה הם רוסים, ארמנים, גרוזינים, מנגרלים, סוָנים ואחרים. אבחזיה נשלטה לאורך אלפי שנים ע"י כל מי שאפשר, החל מהיוונים בימי קדם, ואפילו הגֵנוּאֵזים - בימי הביניים. אבחזיה היא חבל תיירות מדהים ביופיו. שם גם נמצאת אחוזתו של הסופר לב טולסטוי, המנזר הרוסי העתיק בנובי-אפון, נהרות ומפלי מים בקניונים מרהיבים, חופי רחצה מטופחים, צמחיה סוב-טרופית עשירה, ערים קטנות ויפהפיות כמו: סוחומי, גגרה, פיצונדה, גודאוטה, אוצ'מצ'ירה, טקוורצ'לי. כמעט כל גגרה היא טיילת לחוף הים, וטווסים מהלכים בה. השפה האבחזית שייכת למשפחת השפות האדיגיות, שנציגה אחרת שלה היא השפה הצ'רקסית (הנקראת גם קברדינית). משפחה זו שייכת לשפות המקוריות של הקווקז (השפות האיברו-קווקזיות), כמו גם משפחת השפות הקרטווליות (גרוזינית וקרובותיה), הדגסטנית, והנחית (צ'צ'נית ודומותיה. ישנם המכלילים אותה כקבוצה בשפות הדגסטניות). כל זאת - להבדיל משפות "מיובאות": ארמנית, טטית ואוסטינית ההודו-אירופיות, אזרבייג'נית, קומיקית, קרצ'ייבית ובלקרית הטיורקיות... האבחזים - חלקם מוסלמים וחלקם נוצרים, עם שרידים של עבודת האלילים. בעיקרון, הם אינם דתיים פנאטים, וקשה למצוא ברחבי אבחזיה כנסיות או מסגדים אבחזיים. לפי המסורת, אבחזיה היא הארץ בה חיפשו היוונים את גיזת הזהב.
 
הנושא הכללי הוא כמובן

גיבוש אסטרטגיה משותפת, ובכלל שיתוף פעולה, לאור מצבן המיוחד של שלוש הארצות(?) הבלתי מוכרות הללו. האמת, לא התעניינתי ממש בפרטים, ואני בטוח שהמתעניינים ימצאו ברשת הרבה מידע. המצב ב"רפובליקה המולדבית מעבר לדנייסטר" החמיר לאחרונה, אחרי שאוקראינה, לאור מאמציה להתקרב למערב, סגרה את גבולה עם ארץ(?) זו, ובכך הטילה עליה מצור למעשה, אין יוצא ואין בא - ללא אישור השלטונות של מולדובה. טיפ-טיפה היסטוריה. עד שנת 1940 היה אזור זה בשליטת ברה"מ, באוקראינה - בגדה המזרחית של נהר דנייסטר, ונחשב ל"חבל מולדבי אוטונומי", לאור העובדה שהתגורר בו אחוז מסוים של מולדבים. ב-1940 סטלין כבש את החלק שהפך אח"כ ל"רפובליקה הסובייטית מולדביה", וכדי להעניק יותר משקל לרפובליקה זו, הוא צירף אליה גם את החלק הסובייטי בגדה המערבית של הדנייסטר, בעל התעשייה המפותחת. ואם בקיצור, אז לעומת כלל מולדובה, החשה זיקה טבעית לרומניה, הקרובה מבחינה אתנית עד כדי זהות, החבל ש"מעבר לדנייסטר" לא חש מעולם זיקה זו, ורוב אוכלוסייתו, שזה אוקראינים ורוסים, מתנגדים בתוקף לזיקה זו, אבל את שלטונות מולדובה כלל לא מעניינת הזיקה שלהם, והם רוצים לשלוט בחבל-ארץ זה, בהתאם לגבולות ששירטט סטלין בזמנו.
 
תיקון "טעות דפוס"

בפסקה הרביעית צריך להיות: "וכדי להעניק יותר משקל לרפובליקה זו, הוא צירף אליה גם את החלק הסובייטי בגדה המזרחית של הדנייסטר, בעל התעשייה המפותחת". כלומר, המחוז הבדלני הוא זה, שהיה שייך לברה"מ עוד לפני כיבוש שאר מולדובה ב-1940, ומבחינה אתנית קרוב יותר לאוקראינים ולרוסים. זה נכון, ששולטים שם כוחות שמרניים ביותר, וששם זה לא שיא הדמוקרטיה, אבל הדבר אינו משנה את מהות הבעייה - שאיפת התושבים להגדרה עצמית, והמוסר הכפול של אירופה בנושא הכללי של הגדרה עצמית.
 
למעלה