בסימן שמחות

בסימן שמחות ../images/Emo79.gif../images/Emo79.gif../images/Emo168.gif

לידידינו, יידישיסט, שחגג את חתונת אחותו. ופראזניק, מנהל פורום ברסלב, לרגל אירוסיו. שירו הנפלא, של מרדכי געבירטיג/ מלים ומנגינה דריי טעכטערלעך (שלש בנות). אב המשיא את שלושת בנותיו, אך מתגנבת אליו תחושת הבדידות. שר מישה אלכסנדרוביץ. שפילט כלייזמרים ! ותודה ל קאַטאָוועס על הצד הטכני.
 
חן חן, ועוד מלה על אבות ובנים...

היה כאן דיון שלם סביב מישה אלכסנדרוביץ זה, מעניין מאוד. חשבתי על ההבדל בין "דריי טעכטער" לבין "דריי טעכטערלעך", לך תסביר את זה בעברית
זה נושא שמעניין אותי: למה התעסקו היהודים כל כך הרבה בתחילת המאה העשרים באבות ובנים, באב שיש לו כמה בנים או בנות והוא אינו רווה נחת מהם בדר"כ. אפשר לשמוע את זה בשיר הזה (שאגב, עדיין לא שמעתי אותו כי החיבור שלי קטסטרופלי, רק מאוחר יותר אשמע אותו) ואפשר לראות את זה בסיפורו של שלום-עליכם "טביה דער מילכיקער" ["טוביה החלבן"], שם יש לו 7 או 6 בנות ואינו רווה נחת כלל מהם. עצוב להבין את המשמעות של הדבר הזה. ההורים ראו את כל עולמם התרבותי מתמוטט לנגד עיניהם. הבנים הופכים להיות קומוניסטים, משומדים, ציונים (שעוזבים את בית הוריהם לטובת עליה ארצה) ועוד כל מיני איזמים שכאלה. ההורים לא מצאו דרך לליבם של הצעירים וזה מקור המשבר הגדול הזה שבא לידי ביטוי בספרות ובשירה ביידיש. --------------------------------- רציתי לדבר שוב על יהדות ברית המועצות ששכחו[?] לחקור אותה, וכן על היהודים שנשארו באירופה לאחר המלחמה, אבל השאיר את זה לאשכול נפרד כי הנושא ראוי לזה.
 
בהחלט ראוי יידישיסט

לקיים דיון על תהפוכות בעם היהודי. לפחות מאז המהפכה הצרפתית. מהפכה, שגרמה לשינוי מבני של עמי אירופה. היחס לדת, ולממסד הדתי בעיקר אצל היהודים. אינני יודע אם הפורום המתאים הוא פורום, אידיש דווקא. אך תמצא ללא ספק האכסניה לכך. לפחות, בשיר של געבירטיג. המשבר הוא אישי. השמחה על השאתן של שלש בנותיו. והריקנות שנשארה לאחר עזיבתן. שאלה יהיו ה"צרות" של העם היהודי. העיקר שיבואו "בריתות" בעקבות חתונת הילדים. הנכדים יכסו על החסר. א גוטן שבת !
 
כתבתי על כך ב"תרבות עברית"

בפורום תרבות עברית פתחתי שרשור בעניין היהודים הללו. לא רציתי לקיים את הדיון ביידיש ?-)
 
למעלה