בעיות בגִזרת עי"ו.

Jeffotan

New member
בעיות בגִזרת עי"ו.

אני לא מצליח למצוא סיבה לשינויים שיש בגזרה הזו ב(נסתר,עבר), למישהו יש הסבר לזה??
לדוגמה למעלה ה-ו פשוט הופכת לתנועה ועוד הניקוד ב-נ משתנה לקמץ.
אני חושב שקוראים גם לצורות האלה משקלים?? כמו בשמות?? כלומר משקלים יש בניינים??
בכול מקרה תודה מראש לכול העוזרים !!!
תמונה להמחשה:
[URL]https://i.imagesup.co/images2/b9a91b1946f821500d8b7f27f2e92d73dc0458c5.jpg[/URL]
 

trilliane

Well-known member
מנהל
הסיבה קצת מורכבת ולא נלמדת בתיכון; להעשרה עצמית אפשר לקרוא

את "תורת ההגה והצורות של לשון המקרא" מאת יהושע בלאו, אבל זה ספר אקדמי די כבד, אני מזהירה. אאל"ט הוא דיבר על השערות בדבר שורשים דו-עיצוריים. אם זה חשוב אוכל לבדוק (אני לא בבית כרגע) אבל קח בחשבון שזה יהיה הסבר בלשני מעמיק ולא הסבר שיגרום לך "להבין" טוב יותר את הגזרה או לזכור את הנטיות האלה (אם זו המטרה).
&nbsp
הצורות האלה הן התבניות של הבניינים בהתאמה לשינויים בגזרה. משקלים הם תבניות במערכת השם (ובניינים הם התבניות של מערכת הפועל).
 

Jeffotan

New member
אם יש לך כוח לנסות ולהסביר לי לכי על זה

או לכוון אותי למקור מידע , בכל מקרה אני לומד עכשיו לבגרות (ואת אמרת שזה לא כל כך יעזור לי) אבל עדיין זה מעניין אותי , אם את חושבת שאני יוכל להתמודד עם ההסבר אני יקבל אותו בכיף.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
גזרה זו אינה נוחה להסבר

זה לא אני, זה ציטוט מילה במילה מבלאו, כך הוא פותח את דבריו בפרק על גזרת ע"ו/י (עמ' 290). הניתוחים שהוא מביא בהמשך טכניים מאוד וכוללים מעתקי תנועות ותופעות בלשונות שמיות, לא משהו שנלמד בתיכון וודאי שלא משהו שאני יכולה להסביר על רגל אחת. גם למי שלמד עליהם אך לא עוסק בנושא לא קל לעקוב אחריהם (ועבורך זה יהיה כמו לעקוב אחרי פתרון משוואה בחומר שעוד לא למדת).
&nbsp
הוא מפנה שם להסבר כללי יותר שנתן בפרק על העיצורים (עמ' 86) ואת הפסקה הזאת אביא לך כלשונה (חילקתי אותה לשתיים לנוחות הקריאה בתפוז):
&nbsp
קשה לקבוע את ההתנהגות המדויקת של ו ו-י בשורשי עו"י. כפי שנראה להלן (עמ' 290–291), אין לגזור בפשטות את פועלי עו"י משורשים תלת־עיצוריים. יש צורות לא מעטות אשר אין להסבירן על פי המעתקים המקובלים, וניאלץ לגזרן מצורות בעלות שני עיצורי שורש. יש להניח כי היו קיימים זה לצד זה יסודות דו־עיצוריים ותלת־עיצוריים. היסודות התלת־עיצוריים השפיעו על הדו־עיצוריים הדומים להם עד שהורחבו והשוו אליהם; וכן להפך: בגלל היסודות הדו־עיצוריים חלו התקצרויות בתלת־עיצוריים.
&nbsp
בנתחנו מבחינה היסטורית צורות מפועלי עו"י, קשה לומר בוודאות אם התהוו ממעתק הגאים שחל על ו/י או מצורות דו־עיצוריות. אם נניח, לשם הדגמה בלבד, כי בשמית הקדומה שימשו זה לצד זה yaqwum* התלת־עיצורי ויָרוּץ הדו־עיצורי, לא תהיה בידינו כל אפשרות לקבוע אם yaqwum* נעתק ליָקוּם בגלל המעתק wu ל־ū או בגלל היקש ל־יָרוּץ, הדו־עיצורי לפי הנחתנו.
&nbsp
מכאן ואילך הוא מונה רשימה של מעתקים ושינויים ותנאים שבהם הם חלו, כאמור, לא חומר קל לעיכול גם למי שהמונחים מוכרים לו, וזה ודאי שלא יגרום לך להבין יותר את התנהגות הגזרה או לזכור אותה טוב יותר לבגרות (כפי שהבטחתי מלכתחילה
). אם יש לך שאלות בעניין הבגרות, אתה מוזמן.
 
למעלה