בעיות מושגיות - לא בטוח אם זה שייך לפה

niv1990

New member
בעיות מושגיות - לא בטוח אם זה שייך לפה

אם זה שייך לפורום אחר בבקשה תפנו אותי: האם בעיות מושגיות הן דבר מדיד, כלומר שניתן לומר בתאוריה זו יש 3, ובתאוריה זו יש 5. האם בעיה מושגית דרך אגב מיוחסת להגדרה (כמו מסה או מיקום)? לחוק או קבוע שלא מנובא מהתאוריה, אלא מהווה נקודת מוצא שלה? לשתיהן? או שניתן להשתמש בתער של אוקם, רק כשהתאוריות שקולות לגמרי, מלבד בעיה מושגית נוספת שבבירור מלבדה כל שאר הבעיות המושגיות זהות. במקרה ובעיות מושגיות הן דבר מדיד, האם לכולן יש את אותו ערך, או שניתן להגיד שאנחנו מעדיפים עוד מימד, לעומת חוק טבע נוסף או דברים בסגנון? תודה. בנתיים פירסמתי גם בפורום פילוסופיה.

the YOOK

New member
לא הבנתי בדיוק...

אתה יכול לתת דוגמא למה אתה מתכוון ב"בעיות מושגיות"? (אגב, אני בטוח שבפורום פילוסופיה אף אחד לא יבין את השאלה ובכל זאת יהיו תשובות ארוכות ומנומקות
)

niv1990

New member
נקווה שאתה טועה ../images/Emo8.gif

בעקרון אני מתיחס לתער של אוקם: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%A2%D7%A8%D7%95_%D7%A9%D7%9C_%D7%90%D7%95%D7%A7%D7%90%D7%9D במקרה של שתי תאוריות, כשהן דומות בחיזויים, מלבד זו שאחת מכילה בעיה מושגית שברור שהיא מיותרת, אני מבין שמעדיפים את התאוריה עם פחות בעיות המושגיות (נגיד ונוסיף למכניקה ניטונית חוק שאומר שהיא לא פועלת על היפופוטמים, אם אני מבין נכון תאוריה זו נשללת על פי התער של אוקם - הספציפית הזו יכולה להשלל גם במבחן ניסוי, אבל יש כאלו שלא). להבנתי בעיה מושגית יכולה להיות חוק נוסף (שמהווה חוק בסיסי לתאוריה ולא נחזה ממנה), גדלים (מסה), קבוע שלא נחזה באופן תאורטי (מהירות האור) מימד נוסף ושלא הכרחי כו' (אני לא בטוח מה הוא בעיה מושגית ומה לא, זו חלק מהשאלה). תאוריה שבה אותם חוקים מתארים מגוון רחב של תופעות, עדיפה על תאוריה שבה לכל תופעה חוק משלה (איחוד חשמל ומגנטיות לודגמא). המקרה הקיצוני הוא לעשות מכל תופעה חוק טבע משלה: עפרונות שנזרקים מגובה 5 מטר על כדור הארץ בתאריך ה3 ליוני נופלים למטה, וכך לכל תופעה חוק משלה - מובן למה זה לא עוזר למדע.. השאלה שלי היא, האם ניתן לספור בעיות מושגיות באופן חד משמעי? מה נכלל בספירה זו? והאם יש בעיות מושגיות שעדיפות? (כלומר עדיפה תאוריה שמוסיפה מימד, כשתאוריה אחרת מנסחת חוק טבע חדש לאותה מטרה). מקווה שותר מובן עכשיו, אם כי עדיין ההודעה די מבולגנת, אולי תוצאה של כך שאני לא ממש מבין עדיין

למעלה