בעיית דיכאן של קרוב משפחה-מבוי סתום

בעיית דיכאן של קרוב משפחה-מבוי סתום

בס"ד

אני רוצה להתייעץ מה עליי לעשות בקשר לקרוב משפחה שיש לו בעיית דיכאון כבר כמה זמן. אשתדל לקצר ככל האפשר.

הבן אדם בן 63 בערך. עבר חיים לא פשוטים. מצד אחד יש לו שכל וגם תכונות אופי טובות. מצד שני מתנהג לפעמים ככסיל-ראש בקיר. עבר חיים לא פשוטים. חיים ממושכים של זוגיות הרוסה עם אישה גם היא עצמה סיפור של אדישות והזנחה. בן שחולה בעצמו בנפש (או שם אחר יש לזה בטוח). תמיד היה לא הכי נקי והגייני אך בשנים האחרונות זה החמיר.

לפני מספר שניפ נפטר אחיו, והשנה אימו. יש לו בעיה ברגל שהוא לא מטפל. בקיצור בן אדם מתוסבך מהרבה כיוונים. ובשנים האחרונות רק עולה וגוברת ההזנחה האישית. יש לו בעייה כנראה של חוסר שליטה בצרכים. חוסר תיפקוד. סליחה אבל הריח שנודף ממנו נורא. והחוסר מודעות לעצמו. לפני מספר שנים נכנס לבימ"ד(בית מדרש-כולל) ועובר תהליך של התקרבות לדת (לא בקטע קיצוני הוא תמיד היה מסורתי.) גם ביתו התחתנה לפני שנתיים שלוש. מצד אחד זה לכאורה היה אמור להסב לו שמחה. אך המצב לא זז. אימא שלי מאוד מנסה לעזור לו. לדחוף אותו שילך לפסיכולוג , תרופות, שיקום, תיפקוד. הבן אדם מטפל בלחץ של אימא שלי בבריחת שתן אבל מעבר לזה לא משתמש בחיתולים, לא מתעניין איך להיות נקי, גם לא אכפת לו. סוג של תלותי שחי בבועה שלו. (קראתי פעם בגמרא שבגדים שמלוכלכים באופן קיצוני יכולים לשגע את האדם ובכלל מכירים את ההרגשה של חוסר ניקיון שמוביל להרגשת חוסר סדר במחשבה).

אני עצמי די מתרחק במצבים שהוא נמצא. אני מאוד מרחם עליו. אך גם על הסובבים אותו. בכולל . במשפחה. כשהוא בא לארוחת ערב זה באסה מבחינת הריח.

הבעיה שלא משנה כמה אימא מדברת ואחרים (לי לא כל כך נעים) הוא לא הולך לטיפול. וכמה שגם אני לא הכי מאמין במערכת ובתרופות הנפש. אבל חייב לטפל מישהו. גם בשבילו. ובשביל כולם.

כולו מתוסבך. גם בנהיגה אפילו תמיד הוא היה נוהג לאט בצורה קיצונית. אובסיסיביות לנעילת דלתוות כל מיני דברים. אבל כל עוד זה נסבל עוד אפשר להבין. אבל מצב העכשווי ממש מבוי סתום.

יש למישהו עצה בסייעתא דשמייא מה לעשות?
ודברים פרקטיים שלא כלולים במבוכה. שיניעו את הבן אדם לצאת מהבור.

Lady Stark

New member
הי, מדבר חופשי

לפי מה שאתה מתאר באמת מדובר במצב דיכאוני של הזנחה.
האם הוא חי לבדו לגמרי? האם יש לו חיי חברה?
אני רוצה קודם כל לפנות ללבך ולומר שחשוב מאוד להבין שהמצב שהאדם הזה סובל ממנו הוא משהו שקשה מאוד להבין כשאתה לא שם.
ממליצה לך לנסות לא לקרוא לזה בשמות כמו "מתוסבך" ולהבין שמדובר בהתנהגות שנובעת ממצוקה גדולה.
מה שאתה מתאר, למשל, בנושא הנהיגה שלו, מזכיר לי התנהגות נפוצה בקרב אנשים שהיציאה החוצה גורמת להם לחרדה מאוד גדולה. ולכן יש ניסיון להגן על עצמם מפני גורמים רעים (לפי תפישה חרדתית העולם הוא מקום רע מאוד) כמו נהגים אנשים או אנשים שעשויים להיכנס למכונית ולפגוע בהם.
לגבי גישה בה אתם יכולים לנקוט כדי להביא אותו לטיפול - אני ממליצה בחום להתייעץ עם פסיכולוג שכבר נתקל במקרים כאלו ויכול לייעץ איך להביא אדם מוזנח למצב של טיפול.
העבודה במקרה הזה היא בדרך כלל משני כיוונים - גם טיפול פסיכולוגי וגם תרופתי. הטיפול התרופתי אמור להביא למצב בו אדם סובל פחות מחרדות ודיכאון על מנת שיצליח יותר לעבוד על עצמו ברמה הפסיכולוגית.
אבל ללא ספק, המצב שאתה מתאר דורש טיפול.
ממליצה להתמקד בסבל שלו ולא באי הנעימות שהריח או ההזנחה שלו יוצרים אצל קרובי המשפחה. וזאת על מנת שהוא ירגיש שבאמת יש כאן דאגה למצבו ולא דחייה חברתית, בנוסף לכל שאר הקשיים שלו.

שיהיה בהצלחה.

תודה... את מכירה פסיכולוג כזה? איפה אפשר למצו

ומה שתיארתי לא חלילה נובע מתוך זילזול. אני יודע שעבר ועובר עליו. פשוט רציתי לתת תמונה של המצב....

הוא חי לבד והחיי חברה שלו אני מעריך זה בעיקר בכולל. דווקא האנשים שם מאוד נחמדים אליו ומקרבים אותו.

Lady Stark

New member
היי שוב

אני מקווה שלא הרגשת שהאשמתי אותך בזלזול. פשוט היה לי חשוב להדגיש את החוויה של הקרוב שלך.
נהפוך הוא, אני חושבת שזה מדהים שאתה פונה אלינו ומחפש עזרה בשבילו.
לגבי המלצה על מטפל, הכי טוב לדעתי, אם אתה מחפש משהו בתקציב נמוך, זה שתתחיל בשיחה עם רופא המשפחה שלך. תשאל אותו מה ההמלצה שלו. הוא יוכל להפנות אותך לשירותי ייעוץ בקופת החולים או אפילו לומר לך איך בדרך כלל מתמודדים עם נושא כזה.
במידה וזה לא יניב תוצאות, תוכל להתקשר לפסיכולוג פרטי ולתאר לו את המצב בניסיון לקבל עצה כיצד לפנות אליו.
יש פה הרבה אנשים שיוכלו להמליץ לך על מטפל, אני בטוחה.
אבל תתחיל מקופת החולים, מכיוון שרופאי משפחה רבים מיומנים בהבאת מטופלים לטיפול פסיכולוגי.
במידה והקרוב שלך יחליט ללכת לטיפול, ניתן לעשות זאת בסבסוד דרך קופת החולים. תלוי באיזו קופה הוא, אבל בדרך כלל הסבסוד הוא עד שנה, או עד מס' טיפולים מוגבל.

גם אם ההתערבות

כוללת מבוכה לפעמים אין ברירה וצריך לפעול כדי להציל את בן האדם כדי שיחזור לחיות חיים סבירים.

אני מציעה לפנות לעובדת הסוציאלית בקופת החולים, משם היא תוכל להפנות אתכם לאפיקי טיפול שונים. בכל מקרה, אל תזניחו את זה עוד, חייבים לטפל בבן אדם, חבל שהוא יידרדר יותר.

הרבה בריאות!

לא באת בשביל לבקש בשבילו עזרה!

מנימת דיבורך ניכר שאתה סולד ונגעל מאותו אדם,באת לכאן בשביל להרגיע את המצפון שלך או בגלל שהוא עושה לך בושות-והלוואי ואני טועה.

מצד שני מתנהג לפעמים ככסיל-ראש בקיר.......אני עצמי די מתרחק במצבים שהוא נמצא. אני מאוד מרחם עליו. אך גם על הסובבים אותו. בכולל . במשפחה. כשהוא בא לארוחת ערב זה באסה מבחינת הריח.

אני עפר לרגליו.

אמת אולי גם לי יש מצוקה וגם דאגה אולי. אבל לא שאני משהו אני כלום. ואני מעריך אותו ואוהב אותו מאוד.

פשוט רציתי לתאר את המצב בקצרה. אני די מטושטש כדי לכתוב באריכות על הכל....

למעלה