בעיית ירקות

בעיית ירקות

בשנים האחרונות, אני לא יודעת למה, פיתחתי רגישות לירקות טריים (שאינם מבושלים). כמעט תמיד אחרי אכילת סלט ירקות חי אני מרגישה כאבי בטן, בחילות ולפעמים גם הקאות. אז החלטתי לרדת מזה ולאכול רק ירקות מבושלים. אבל זה בעיה כי עד שפיתחתי את הרגישות המוזרה הזאת, ירקות טריים היו המקור העיקרי שלי לברזל. לפני כ-4 חודשים עשיתי בדיקת דם לברזל, זה היה אחרי 3 חודשים שלקחתי תוסף. באותה בדיקה הפריטין שלי היה תקין אם כי נמוך (21 כאשר המינימום בנורמה הוא 10). הרופא הסתפק בזה שהפריטין תקין ואמר לי שאין צורך להמשיך לקחת את התוסף. אבל עכשיו אני מרגישה שוב את התסמינים של חוסר ברזל: עייפות, חולשה ונשירת שיער מטורפת. בלי לעשות בדיקה אני יודעת שכרגע אני סובלת מחוסר ברזל. הסיבה היחידה שאני הולכת לעשות בדיקה היא כדי לקבל מרשם לברזל מהרופא, מה שיוזיל את העניין (לא בא לי לקנות ברזל באופן פרטי, משיקולים כספיים בלבד). אבל כמובן שזה עדיין לא פותר את הבעיה, אני אקח תוסף כמה חודשים, אמלא את המאגרים אבל אחר כך שוב יכול להיות לי חוסר. אני אוכלת גם דגנים, קטניות, המון טחינה וכו' וזה לא עוזר לי לשמור על רמת ברזל תקינה אם אין גם ירקות טריים. עם זאת אני ממש לא רוצה לוותר על הצמחונות, מגעילה אותי רק המחשבה לאכול בשר או דגים אפילו קצת. יש רעיונות איך בכל זאת אפשר לשמור על רמת ברזל טובה גם ללא ירקות טריים?
 

moran f

New member
זה נחמד שמתרכזים בברזל

אבל חבל ששוכחים ש"התסמינים של חוסר ברזל" שאת מציינת לא בהכרח קשורים לחוסר ברזל. אני בטוחה שהרופא שלך ישמח לשמוע שבעיניך הוא חותמת גומי, אבל אם ממש תטרחי להתייעץ איתו אולי יהיו לו הצעות נוספות (על חומצה פולית יצא לך לשמוע פעם?)
 
זה נחמד להגיב תגובות ציניות

מבלי להכיר אותי. באמת אני "מתה" על התגובות האלה. אז לידיעתך אני אומרת את מה שאני אומרת אחרי שעשיתי בדיקת דם כללית לפני חצי שנה והדבר הבעייתי היחיד שהיה הוא הברזל. ואני גם לוקחת B12 עם חומצה פולית ומן הסתם הבדיקות לא הראו על חוסר בזה. תודה ושיהיה לך יום נעים ואם את רוצה להעביר ביקורת לפחות חפשי אנשים שאת מכירה ושאולי יש טעם לביקורת וכך לפחות לא תעשי מעצמך צחוק.
 

moran f

New member
אין שום צורך להכיר אותך

הסימפטומים אכן לא ייחודיים לחוסר ברזל ומאגרי החומצה הפולית בגוף (בניגוד למאגרי ה-B12) נמוכים. אם הפסקת לצרוך ירקות חיים, קיצצת בהרבה את צריכת החומצה הפולית שלך (אם השארת ממנה משהו). אבל אני מניחה שאת מכירה את עצמך הרבה יותר טוב ממני, ולכן אין שום צורך להקשיב ואפשר להתייחס לאנשי מקצוע כאל חותמות גומי.
 
ואת במקרה אשת מקצוע?

אני מאוד מקווה שלא, אם את נותנת עצות ללא שום הסתמכות... וטוב לדעת שאת מכירה אותי כל כך טוב עד כדי כך שאפילו עיינת בתיק הרפואי שלי בקופת חולים ואת יודעת בדיוק על מה התייעצתי ועל מה לא התייעצתי עם הרופא שלי.
 

moran f

New member
העצה היחידה שנתתי לך

היא להתייעץ עם הרופא שלך (כן, שוב - למרות שלפני חצי שנה בדיקות הדם שלך היו מהממות) במקום להשתמש בו בתור חותמת גומי לצורך קבלת הנחה על כדורי ברזל.
 

p e b b l e

New member
ירקות קלויים/מאודים הולך?

הטריק שלי לברזל גבוהה זה פעם ביום לאכול ברוקולי מאודה ופלפל אדום קלוי. עשיתי את זה במשך תקופה ובבדיקות הדם לאחר התקופה הנ"ל רמת הברזל בדם שלי היתה מעל הנורמה וזה בעוד אחי הקרניבורים לקחו תוספים עקב רמת ברזל נמוכה. ממה שידוע לי (וזה לא הרבה), בנוגע לברזל, חשוב להקפיד לשפר את ספיגתו או לפחות לא לפגוע בה. ניתן לשפר את הספיגה ע"י צריכת אוכל המכיל ויטמין C כגון פלפל אדום או מיץ תפוזים. יש כמה דברים שפוגעים בספיגת הברזל: קפאין, סידן וחומצה אוקסאלית יש עוד כמה דברים אבל לא זכור לי בדיוק מה הם. קפאין זה קל - אל תשתי קפה, תה המכיל קפאין או קולה בערך שעה לפני ואחרי ארוחה. סידן יותר קשה כי יש בהמון דברים, אבל תנסי בזמן שאת אוכלת מזון עתיר בברזל לא לצרוך מזון אחר עם המון סידן. חומצה אוקסאלית יש בתרד, ובזה בערך מסכם הידע שלי על חומצה אוקסאלית. יש גם מלא מידע על ספיגת ברזל באינטרנט ובכל מקרה הכי טוב ללכת לתזונאית כמובן. אם כל הבעיות שלך מסתכמות ברמת ברזל נמוכה לדעתי אין חשש להתמיד בצמחונות.
 
תודה

לגבי קפאין, אני שותה קפה לעיתים מאוד רחוקות כך שאין בעיה עם זה. בכל אופן באמת אשתדל לגוון בירקות מבושלים או מאודים. תודה וחג שמח.
 

TheFinalCut

New member
עוד רעיון

ראשית נראה לי שכדאי מאוד לברר למה יש לך רגישות לירקות טריים - זה בסה"כ די חריג לקבל תגובה קשה וכרונית לאכילת ירקות. יכול להיות שיש לך רגישות לחומר הדברה ספציפי ואולי שווה לך לנסות לאכול ירקות מספק אחר או לנסות לאכול ירקות אורגניים, ובכל מקרה לבדוק מה הסיבה לרגישות ע"י התייעצות עם הרופא ואולי מומחים שאליהם יפנה אותך. שנית, כשיש בעיה ומדדי בדיקת הדם שלך מלפני חצי שנה, באמת עדיף לבדוק שוב מה הגורם לבעיה (אפילו אם רק ייאשרו לך שזה מה שחשדת) ולפעול בהתאם. ובנוסף, כמו שנאמר מעלה, יש כמה רכיבים שחשוב לצרוך במקביל לברזל כדי לייעל את ספיגתו ופעילותו. אם פירות לא עושים לך את התופעות שנגרמים לך עקב צריכת ירקות, אולי תוכלי להשלים חלק מהחסרים ע"י אכילת כמה מנות של פירות ביום, ולצרוך מקור טוב לויטמין C במקביל לתוספים שאת נוטלת (למשל, מיצי פירות טריים, כגון מיץ תפוזים).
 

איילת1974

New member
כתבת בדיוק את מה שאני באתי לכתוב

ראשית כל לברר למה יש לה אלרגיה, ובמקביל לנסות ירקות אורגנים.
 
תודה

האמת היא שלפני כשנה וחצי עשיתי בדיקת גסטרו, בעקבות כאבי בטן, בחילות והקאות שהיו לי, לא רק מירקות אלא גם מדברים אחרים. נמצא שיש לי דלקת קלה בתריסריון. הרופא נתן לי אומפרדקס ואמר לי שאני צריכה לקחת אותה באופן קבוע. אני קצת הסתייגתי מכך והחלטתי פשוט להמנע ממאכלים שעושים לי בעיות. לגבי בדיקת הדם, כאמור בבדיקה האחרונה נמצא שהפריטין תקין אם כי נמוך ולכן הרופא הסתפק בזה ואמר לי שאין צורך לקחת תוסף ולעשות בדיקה בעוד שנה. בכל זאת לאור ההרגשה הכללית שלי אני מחליטה לעשות את הבדיקה כבר עכשיו ולא לחכות עוד חצי שנה. האמת שגם מיץ תפוזים עושה לי צרבות. אבל אשתדל לצרוך פירות אחרים. תודה וחג שמח.
 
לאו דווקא

ניסיתי למשל לאכול סלט בלי עגבניות או פלפלים או ירקות חומציים אחרים ועדיין היתה לי אותה בעיה. אגב, הבעיה הזאת הופיעה גם כשאכלתי מאכלים ממש לא חומציים כמו קינואה למשל.
 
למעלה