בעית התפחת בצק מקמח שיפון

מידבר1

New member
בעית התפחת בצק מקמח שיפון

שלום לכולם. לאחרונה, ב"טרנד" הבריא רכשתי אופה לחם של קנווד והתחלתי לאפות לחם לבד. החלום הגדול הוא לאפות לחם שיפון טהור, כלומר ללא סוגי קמח אחרים. הבעיה היא שככה'נ לקמח שיפון בעית תפיחה (קשה לו מאוד לתפוח), לכן צמצמתי בכמות המלח (כידוע-גורם מעכב תפיחה) אך עדיין, התוצאה עגומה ואין תפיחה מספקת. מתקבל גוש דחוס שקשה לקרוא לו לחם. למישהו פתרונים כיצד ניתן להתגבר על הבעיה ולאפות בכ'ז לחם שיפון טהור ? בתודה מראש.

לחם שיפון

תודה על השאלה לחם שיפון הוא אכן לחם קשה להתפחה הסיבה לכך היא כמות הגלוטן הנמוכה שיש בו, עובדה שמקשה על הבצק לתפוח היטב אייני יודע מה הסיבה שבחרת בקמח שיפון, אבל הפיתרון הפשוט הינו להוסיף גלוטן טבעי. 1 כף גלוטן לכל קילוגרם של קמח בתיאבון רני

מידבר1

New member
הסיבות שבחרתי בקמח שיפון

הן: 1.מאוד טעים. 2.הבנתי שהוא הכי בריא מבין כל סוגי הקמח. האם קיבלתי מידע לא מדוייק ? האם אפשר מעט פירוט באשר ליתרונות/חסרונות סוגי הקמח השונים ? היתכן שבכלל אין טעם ממשי בהמנעות מקמח לבן ? תודה מראש.

bshuval

New member
לחם שיפון

ראשית, תיקון טעות נפוצה: קמח חיטה או קמח שיפון אינם מכילים גלוטן כלל. הם מכילים זוג חלבונים (גלוטנין וגליאדין) שבמגע עם מים מתרכבים ליצירת גלוטן. מינוני החלבונים משפיעים על תכונות הגלוטן שנוצר. הגלוטן שנוצר בבצק מקמח שיפון הוא בעל יכולות מתיחה וכיווץ נחותות ביחס לגלוטן שנוצר בבצק מקמח חיטה. בגלל שהגלוטן הנוצר בבצק מקמח שיפון הוא בעל איכות נמוכה, אין הוא הגורם העיקרי למבנהו של לחם השיפון. מי שאחראיים למבנה הם דווקא הפנטוסאנסים, סוכרים מורכבים בקמח השיפון שיוצרים מעין יריעות. הבעיה היא שקמח השיפון מכיל גם אנזימי עמילאז בכמות לא מבוטלת, שמצטיינים בכך שהם מפרקים סוכרים מורכבים, ועימם גם את כל המבנה של לחם השיפון. יש, לכן, לנטרל את השפעת העמילאז וזה נעשה על ידי חומציות בבצק. יש דרכים שונות לעשות זאת. לדוגמה, לגרמנים יש שיטה (שנקראת שיטת דטמולדר) ובה "בונים" את הבצק בשלבים. ראשית מערבבים חלק מהקמח והמים במינון מסוים ומתפיחים זמן מדויק בטמפרטורת מסוימת. לאחר מכן מוסיפים עוד קמח ומים במינון המתאים ומתפיחים זמן מדויק (אחר) בטמפרטורה ספציפית. מבצעים עוד בנייה דומה ורק לאחר מכן מערבבים את הבצק, מתפיחים, ואופים. לחמים אחרים (כגון הולקורנברוט או פומפרניקל) משתמשים בקמח שיפון גס וגריסי שיפון שהתרככו במשך לילה שלם. להם מוסיפים שאור שיפון, מתפיחים זמן מתאים, ואופים כ-4-24 שעות בטמפרטורה נמוכה. הנקודה התחתונה היא שלחמי שיפון מקמח שיפון מלא בלבד הם קשים מאד להכנה. מכונת לחם בודאי לא תוכל להכין כאלה. יש להשתמש במתכונים מדויקים ולעקוב אחריהם. אני לא מבין מניין אתה מוצא שקמח שיפון הוא "הכי בריא" מכל סוגי הקמח. קמח חיטה בריא מאד. לגבי הימנעות מקמח לבן: קמח לבן מכיל בעיקר את החלק העמילני של גרגר החיטה אך לא את המעטה החיצוני (הסובין) והנבט. ככזה הוא מכיל בעיקר חלבונים (כ-11% בקמח רב תכליתי טוב), ופחמימות. אין בו כמעט סיבים תזונתיים. הדיאטה המקובלת של העולם המערבי כוללת מעט מאד סיבים תזונתיים. רוב האנשים לא אוכלים מספיק סיבים תזונתיים (מומלץ כ-30-35 גרם סיבים תזונתיים ליום לאדם ממוצע). אחת הדרכים להגביר את צריכת הסיבים התזונתיים היא לצרוך דגנים מלאים, ובהם לחמים מקמח מלא ולא קמח לבן. (אציין בקצרה כי זה לא עד כדי כך פשוט ולמעשה יש לטפל בצורה נכונה בדגנים המלאים -- למשל יש להשרותם -- על מנת לנטרל פעולות של טוקסינים מסוימים). על כן יצא לקמח הלבן שם רע וכולנו נוהרים אחרי הקמח המלא. יש למוצרי הקמח המלא יתרון נוסף והוא שעקב תכולת הסיבים התזונתיים הם מתעכלים לאט יותר ושומרים עלינו מלאים לזמן רב יותר. הנקודה התחתונה בכל זה: אם אתה צורך מספיק סיבים תזונתיים, אתה יכול להרשות לעצמך לאכול גם לחם מקמח לבן. אין בכך כל רע. (למעשה, בדיאטה שמכילה אך ורק דגנים מלאים יש גם בעיות...). יש מאכלים רבים עתירי סיבים תזונתיים: ירקות ופירות, קטניות למיניהן, ועוד. ניתן להכין לחמים מצוינים המכילים 50% קמח מלא ו-50% קמח לבן. אני מכין לחמים כתחביב ולאחרונה הכנתי לחם המכיל 50% קמח מלא ו-50% קמח לבן בתוספת תאנים ואילסרים. בלחם הזה היו כ-5.5 גרם סיבים תזונתיים ב-100 גרם (כשתי פרוסות). ללחם היה מרקם נהדר וטעם נפלא. אילו הייתי משתמש ב-100% קמח מלא, היו 8.5 גרם סיבים תזונתיים ב-100 גרם. כיוון שאני צורך גם ככה הרבה סיבים תזונתיים באופן שוטף, אותם 3 גרם סיבים לא חסרים לי ואני מוכן "לספוג" זאת תמורת טעם ומרקם משופרים. לגבי הוספת גלוטן: אני לא אוהב להוסיף את המוצר הזה שנקרא "גלוטן" לקמח. הוא מוסיף טעם לוואי פלסטי למדי לטעמי. עדיף לעבוד עם מתכונים מדויקים ונכונים. אני מצטער שאינני נותן פתרון קסם בתגובתי, אך אני מביא בפניך את האמת.

מידבר1

New member
תשובה מעולה. עוד שאלות לדיון:

1.איזה בעיות יכולות להיווצר כתוצאה מדיאטה המושתת רק על מוצרי קמח מלא/שיפון. 2.מהי המשמעות התזונתית של גלוטן. האם המצאותו מנטרלת מרכיבים שונים בקמח השיפון או רק משפרת התפיחה. 3.האם אין מוצר טבעי שניתן להוסיף ע'מ שיעשה את העבודה של הגלוטן ללא טעם הלוואי. 4.שמעתי שקמח לבן מותיר "עקבות" במערכת העיכול למשך שנים ובמהלך הזמן מצטברת שכבה על דפנותיהם שפוגעת ביעילותם. נכון/לא נכון ? 5."יש, לכן, לנטרל את השפעת העמילאז וזה נעשה על ידי חומציות בבצק"-אם העמילאז טוב בפירוק סוכרים מרוכבים למה להרוס אותו ? הרי זוהי אחת הסיבות לאיכותו הבריאותית של קמח השיפון. מצטער על השאלות הרבות אך מדובר בנושאים ,שלפחות אצלי, צריכים לקבל תשובה מקצועית סוף סוף. תודה.

bshuval

New member
תשובות

1. לא זוכר כרגע. אני צריך לחפש במקורות שלי. כשאמצא אדווח. 2. גלוטן הוא חלבון בעל יכולות מתיחה והתכווצות. המצאותו לא מנטרלת שום דבר. אבל תוספת גלוטן סתם מוסיפה טעם פלסטי. 3. לא. ואגב, מדוע אתה חושב שגלוטן איננו מוצר טבעי? תיקח קמח ותערבב עם מים ליצירת בצק ותלוש היטב. אחר כך תתחיל לשטוף את הבצק תחת זרם מים מעל למסננת. בסוף ישאר לך (כמעט) גלוטן טהור בלבד. נסה והווכח. כך מכינים סייטן (תחליף בשר). 4. אני לא שמעתי את השטות הזו מעולם. 5. דווקא עדיפים הסוכרים המורכבים כי לוקח לגוף זמן רב יותר לעכלם. (כמו כן, כאמור, המבנה של לחם שיפון נוצר על ידי אותם סוכרים מורכבים).

למעלה