בעלת ד"ר במדעי החיים - הסבה לטיפול

naamakop

New member
בעלת ד"ר במדעי החיים - הסבה לטיפול

שלום, אשמל לשמוע עצות לגבי אפשרות לימודי הסבה לפסיכו' קלינית. למעשה מעניין אותי ספציפית טיפול קוגניטיבי.
יש לי תואר שלישי בביולוגיה, וכן צברתי כ- 30 נקודות זכות בפסיכולוגיה. מה דרך ההסבה הכי קצרה אך גם רצינית?
חשוב לי להיות מסוגלת לעבוד תוך כדי הלימודים - אני בשלב שאני חייבת לפרנס בכבוד. כרגע אני עוסקת במחקר
ויכולה לפנות אולי 25% מזמני. לימודי ערב בימים מסויימים הם אופציה.
תודה רבה על העזרה!

katzeran

New member
תכנית ההשלמה באת"א

הי
באופן אישי אני מכיר מישהי שהיתה במצבך (ד"ר במדעי החיים שהחליטה לעסוק בפסיכולוגיה קלינית) ועשתה את המסלול המלא (תואר ראשון, תואר שני והתמחות). מכיוון שיש לך כבר הרבה נקודות זכות בפסיכולוגיה, ייתכן ותוכלי לגשת לתכנית ההשלמה לפסיכולוגיה קלינית בת"א? אני ממש לא יודע, אבל שווה בדיקה. אולי עם השלמות מסוימות וזה עדיין יהיה קצר יותר ממסלול מלא.

בכל מקרה, קחי בחשבון שתצטרכי לעשות התמחות, זה לא נגמר עם התואר.

http://socsci.tau.ac.il/psy/index.php/curricula1/424-completion-of-clinical-psychology-program1

naamakop

New member
תודה katzeran וגם למתמחה

השאלה של פיליפ מעניינת גם אותי - אשמח לשמוע מה אתם יודעים.
כמו כן, katzeran - אפשר לדבר איתך בטלפון? אשמח מאוד לשוחח, בעיקר על
אלטרנטיבות כולל זו שהצעת לי. תודה רבה על העזרה. נעמה

katzeran

New member
אני המתמחה :)

עניתי לפיליפ, תוכלי להסתכל.
לגבי שיחה, את מוזמנת ליצור קשר בפרטי, נתקדם משם.

פסיכולוגיה קלינית ולהתפרנס בכבוד

היי נעמה, אני פסיכולוג בוגר מגמה קלינית לפני התמחות וההודעה שלך נגעה לליבי. בעיקר בגלל הצורך לפרנס בכבוד, איתו אני מאוד מזדהה. כדי להיות פסיכולוגית קלינית מומחית שמטפלת באמצעות טיפול קוגניטיבי, כפי שנראה שאת מעוניינת לעשות תצטרכי לעבור את המסלול הבא: תואר שני בפסיכולוגיה קלינית שאורכו כשנתיים בד"כ ומשלב בתוכו לימודיים אקדמיים אינטנסיביים ופרקטיקום מעשי. מדובר בהשקעה מזמנך בהיקף של משרה מלאה או 75% משרה, תלוי היכן את לומדת. במהלך תקופה זו קשה מאוד לעבוד ולפרנס בכבוד. לגבי תכנית ההשלמה לפסיכולוגיה קלינית שהוזכרה כאן בהערה אחרת, ככל הידוע לי התכנית מיועדת לבוגרי תארים מחקריים (קוגניטיבית, חברתית, פסיכוביולוגיה וכו') במגמות הפסיכולוגיה השונות. אולי גם כד"ר לביולוגיה תוכלי להשתלב בתכנית כזאת, שווה לבדוק, אבל אני מניח שגם כאן מדובר בתכנית אינטנסיבית של שנה לפחות במהלכה לא תוכלי להתפרנס בכבוד.

ומה קורה אחרי הלימודים?? או, זאת השאלה האמיתית, כדי לטפל באופן פרטי ולהרוויח טוב את צריכה להיות מומחית או לפחות אחרי שנתיים בהתמחות קלינית. להשיג התמחות בפסיכולוגיה קלינית זה מאוד, מאוד, מאוד קשה. מדובר בצוואר בקבוק צר ואכזרי שמותיר בוגרי תואר שני במגמות השונות במצב של המתנה וחוסר ודאות במשך שנים (שנתיים המתנה לתחילת התמחות זה מקובל). אם את מצליחה להיכנס להתמחות, תצטרכי לעבוד במשך 4 שנים בחצי משרה (שבפועל תשקיעי בערך כמו בשלושת רבעי משרה, כך מספרים לי, אני כזכור שייך לממתינים המתוסכלים) ולקבל משכורת של בערך 3000 ש"ח לחודש. כך שבמהלך ההתמחות הסיכוי לפרנס בכבוד עדיין קטן.

לא רוצה להוציא לך את הרוח מהמפרשים, אם כי אני מניח שהתגובה הזו עלולה לעשות זאת, אבל, זאת המציאות המרה, שמעידה גם על מצב בריאות הנפש הציבורית בארץ באופן כללי (גרוע מאוד!). אני בימים אלו מאותן סיבות שאת פירטת, מתחיל הסבה מקצועית להייטק. אני הולך ללמוד תכנות בתקווה להשתלב בתעשייה שיש בה כסף טוב והרבה ביקוש, אם כי גם הרבה תחרות. אני לא יודע אם ההימור שלי ישתלם אבל גם אני מונע בראש ובראשונה מהמניע הכלכלי. את ד"ר לביולוגיה, אם את רוצה למצוא דרך לפרנס בכבוד לדעתי תחפשי את החיבור שלך לתחומים טכנולוגיים. זה מה שיכול להוציא אותך מהבוץ ולפתוח לך דרך את הראש לגבי דרכים חדשות. מה עם ביוטכנולוגיה? אני לא כ"ך מכיר אבל אולי תבדקי את התחום והעוסקים בו לעומק? כמה מרוויחים שם?

אם את רוצה לטפל, וזה חלק מהמימוש העצמי שלך, מעבר לרמה הכלכלית, ולכן את נמשכת לפסיכולוגיה קלינית, אז יש דרכים אחרות לעשות זאת. תחפשי בגוגל קורס ABA ותקראי קצת על זה. מדובר בטכניקה התנהגותית שמאפשרת לך לטפל בילדים ללא הכשרה ארוכה ומייגעת (אם כי עמוקה ומעשירה, אבל, לצערי עם זה לא הולכים למכולת כמו שאומרים).

אם יש לך עוד שאלות תרגישי חופשי לפנות אליי בפרטי
בהצלחה :)

katzeran

New member
תגובה ממתמחה

אולי הייתי צריך לציין בתגובה שלי שאני בוגר מגמה קלינית ובתוך ההתמחות. מהזווית שלי, אני יכול - לצערי - להעיד שמה שנכתב כאן הוא די נכון. אני אסייג לגבי תכנית ההשלמה - למיטב ידיעתי היא בנויה מיום לימודים אחד ועוד יום פרקטיקום, כך שזה לא אינטנסיבי כמו תואר שני רגיל. לגבי שאר העניין של ההתמחות, ובכן, צודק. בעוד שנתיים תיכנס הרפורמה בבריאות הנפש לתמונה ואולי הדברים ישתנו קצת, אבל לא ברור אם ואיך.

גם אני לא רוצה לרפות את ידייך. עד כמה שהמסלול קשה ומורכב, אני מת על המקצוע הזה ולא הייתי עושה שום דבר אחרת.

Philip Jr

New member
מה המצב מבחינת החוק?

כלומר, האם אני עדיין יכול לשים שלט של "פיליפ - מטפל ב - CBT" על הדלת שלי באופן חוקי גם אם אני לא פסיכולוג קליני מומחה? לעומת "פיליפ - פסיכולוג קליני מומחה מטפל ב - CBT"?

אני שואל בין השאר כי קרובת משפחה שלי מטופלת בימינו בשיטת ביו-פידבק אצל מישהו עם תואר שני ארגוני, והכשרת תעודה בגוף כלשהו שאני לא זוכר את שמו.

katzeran

New member
אני לא בטוח

כאמור, הבעיה היא שאין בארץ חוק שמגדיר מהי פסיכותרפיה ומי יכול או לא יכול לעשות אותה. חוק הפסיכולוגים מגדיר מהו "עיסוק בפסיכולוגיה" (עיסוק מקצועי כמשלח־יד באבחונם ובהערכתם של ענינים ובעיות בתחום הנפשי, השכלי וההתנהגותי של בני־אדם, וכן טיפול, שיקום ייעוץ והדרכה בנוגע לענינים ולבעיות כאמור, הנעשים בדרך כלל בידי פסיכולוג) ומגדיר שרק לפסיכולוגים מותר לעשות אותם. אבל הרי גם פסיכיאטרים עושים את זה, וגם עו"סים ומטפלים בהבעה והם לא עוברים על החוק.

צריך לשים לב שלפחות לגבי פסיכולוגים (דהיינו, מי שיש לו תואר שני בפסיכולוגיה *כלשהי*), החוק מתיר לבצע טיפול בתנאי שמדובר במומחה: "לא יתן פסיכולוג טיפול פסיכותרפויטי אלא אם הוא פסיכולוג מומחה" - אבל הוא לא מגדיר מהו טיפול כזה. האם ביופידבק הוא טיפול פסיכותרפויטי? החוק לא עונה על זה, ולכן אני לא בטוח איך לענות לך.

Philip Jr

New member
וזו בדיוק הבעיה, לא?

אתה לא יודע לענות לי לא בגלל חוסר בידע, אלא בגלל פערים בחוק ובאכיפתו.

אני טוען שפותחת השרשור יכולה לפתוח מחר קליניקה לטיפול באמצעות CBT, כל עוד לא כתוב לה על הדלת שהיא פסיכולוגית מומחית. ואם CBT זה בעיה, אז היא יכולה לקרוא לזה משהו אחר.. ככל הידוע לי אם היא תעשה זאת זה לא יהיה בניגוד לחוק..

Philip Jr

New member
אם כך - תשובה לנעמה

היי נעמה!

דרך ההסבה הקצרה ביותר? לכי לחנות שלטים בעיר מגורייך והזמיני שלט למשרד עם הכיתוב:

"נעמה - ד"ר למדעי החיים, מומחית בכל מה שקשור בחיים" והתחילי לטפל!

reakwind

New member

למעלה