בעניין הסקר

בעניין הסקר

גל או חלקיק, הגימיק נחמד אבל מה פתאום למדוד במד אנרגיה זה קריטריון של גל? למה, לחלקיקים אין אנרגיה? וכן, מכיוון שכבר הסכמנו עם איינשטיין שלאנרגיה יש אפקטים של מסה, אז למה מדידת מסה אמורה לאפיין את החלקיק דווקא? ההבחנה בין חלקיק וגל לא קשורה בהבחנה בין מסה לאנרגיה, אלא באפקטים של התאבכות. ועוד: אם כבר עושים סקר, אז צריך לתת גם את התשובה "הנכונה" (כלומר המקובלת כיום בתורת הקוונטים), שאפשר לנסח אותה כ"גם וגם" או, במיטב המסורת של הלוגיקה ההודית, "לא זה ולא זה".

vizini

New member
השאלה האמיתית היא ההגדרה. מה מגדיר

גל, מה מגדיר חלקיק והאם יש סתירה ביניהם. אם למשל ההגדרה של גל היא א וגם ב, וההגדרה של חלקיק היא ג וגם ד, אז אפשר להגדיר יצור חדש שתכונותיו הם א וגם ב וגם ג וגם ד, ויצור זה יהיה גם גל וגם חלקיק בו זמנית. אם לעומת זאת, גל מוגדר כ- א וגם ב, ואילו חלקיק מוגדר כ- לא ב וגם ג, אז ברור שאי אפשר לאחד את ההגדרות כי יש סתירה ביניהם. אז מה בדיוק מגדיר גל, מה מגדיר חלקיק והאם יש ביניהם סתירה?

לא גל ולא חלקיק וגם לא "גלחיק"

גל יכול לעבור התאבכות (גל ועוד גל לפעמים נותן כלום), ויכול לעבור בכמה מקומות בבת אחת. חלקיק (במובן הקלסי) לא מתאבך (חלקיק ועוד חלקיק זה תמיד שני חלקיקים), ותמיד נמצא במקום מוגדר. לכן שום דבר לא יכול להיות גם גל וגם חלקיק. אבל האור והחומר הם גם וגם.

vizini

New member
אבל מה הם ההגדרות?

אני למשל מכיר את ההגדרות הבאות: גל - פונקציה המוגדרת במרחב ומקיימת את משוואת הגלים. חלקיק - הצגה של חבורת פואנקרה, בעל מסה (תנע, אנרגיה) וספין. האם אתה רואה סתירה בין ההגדרות האלה?

אלה לא הגדרות מושגים פיזיקליים

אלא מתימטיים. והמילה "חלקיק" כאן היא לא במובן הקלאסי, אלא כפי שאומרים "האלקטרון הוא חלקיק יסודי" בלי להתייחס לשאלה חלקיק או גל. אם אתה לוקח את ההגדרות המתימטיות של חלקיקים קוונטיים, כפי שעשית, אז אין סתירה כי מראש מדובר על עצמים מתימטיים שמוגדרים במסגרת קוונטית.

vizini

New member
לא כל כך ברור לי מה זה "הגדרה

פיזיקלית". אתה מוכן בבקשה להיות יותר ספציפי ולתת דוגמא?

2_be

New member
ברוך הבא ../images/Emo24.gif

אכן כוונת הסקר היתה גימיק
נכון שלאנרגיה יש אפקטים של מסה אך אין שום סיבה למה לא לשייך מדידת מסה לחלקיק (נכון שניתן לאפיין אותו באמצעות אנרגיה אך את הגל קצת יותר קשה לאפיין בעזרת מסה...). בנוסף אני מקבלת את הערתך לגבי החוסר בתשובה המקובלת אך על פי בקשת חברי הפורום וכיוון שמטרת הסקר היתה גימיק ותו לא, השמטתי את התשובה המקובלת שבה היו בוחרים רוב האנשים. את שאר הדברים שרציתי להגיד כבר הוסיף ויזיני... <ואגב, נעזרתי באתרך לא מעט פעמים.. והוא מופיע בנוסף בקישורי הפורום
>

למעלה