בפעם השנייה

alonim4

New member
בפעם השנייה

האם נכון לכתוב "בשנית" (הנושא עלה בשנית), או שיש להסתפק ב"שנית"?

נראה לי שגם וגם, אך משמעותן אינה זהה.

למילה "שֵנִית" יש שני תפקידים: 1) תואר, צורת נקבה של "שני" (המילה שניה היא מלשון חכמים- במקרא המילה היא שנית), וכמו כל תואר ניתן להשתמש בה כקיצור מורחב של שם עצם: "...ושם השנית צִלה" שמה של האשה השנית צלה. 2) תואר הפועל (שמשמעו דומה למילה "שוב"). דוגמא מהמקרא "וימליכו שנית לשלמה בן דויד". ולשאלתך: האם נכון לכתוב "בשנית" (הנושא עלה בשנית), או שיש להסתפק ב"שנית"? 1) הנושא עלה שנית= הנושא עלה שוב. 2) הנושא עלה בשנית (קיצור של בפעם השנית)- ב+שם עצם => מתפקד כתואר הפועל. ולכן נראה שאפשרי גם הוא. אמנם במקרא לא מצאנו "בשנית", אך צורה זו תואמת לדרך העברית, ובמקרא מצאנו "ויוסף ה' קְרֹא שמואל בשלִשית". וכנראה שיש הבדל בין הצורות: בשנית= בפעם השנייה שנית= שוב, נגזרת מהשורש שנה (חזר), ואף בפעמים השלישית והרביעית וכו' ניתן להשתמש בתוה"פ שנית (לעומת המילה "בשנית" המתייחסת לפעם השנייה בלבד). וכך בנוסח התפילה: "ותגאלנו שנית" אף שתפילה זו מתייחסת לגאולה העתידית היא הגאולה השלישית.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא הצלחתי למצוא התייחסויות מהותיות לנקודה.

במילונים (ספיר, אב"ש 72') מצאתי רק "שנית"; בספרי תיקוני הלשון ושיפורי הסגנון לא מצאתי התייחסות לסוגיה, מלבד "עיינו ערך עריכה" של לאה צבעוני, שתיקנה את "בשנית" ל"שנית": "ההצעה הועלתה בשנית בערב פורים." >> "ההצעה הועלתה שנית בערב פורים". אבל זה לא אומר שזה לא תקין; צבעוני לא מנמקת, אבל לפעמים זה יכול להיות סתם שיפור סגנון או הגבהת משלב מבחינתה (יצא לי לדבר איתה בשבוע הספר, אז שאלתי). אגב, במקומות אחרים בספר היא תיקנה את "שנית" לניסוחים אחרים: "אני חוזר שנית: חי נפשי." >> "אני חוזר ואומר: חי נפשי." "ושנית אין מדובר בתינוקות." >> "ועוד זאת, אין מדובר בתינוקות."
"אין הוא רואה צורך לחזור ולפרש אותו שנית." >> "אין הוא רואה צורך לשוב ולפרש אותו." "מן הראוי לעיין שנית בהתבטאויותיו." >> "מן הראוי לשוב ולעיין בהתבטאויותיו." על פניו נראה לי שכתיאור אופן המציין את הישנות הפעולה, הבי"ת לא נחוצה ולכן אין בעיה לוותר עליה, ובמקרים כאלה רבים מעדיפים בלי, אם אפשר (לקצר). אבל זה לא אומר שהיא שגויה... וכמובן, יש שימוש ב"שנית" בהעלאת טענות למשל, ואז זה תמיד בלי בי"ת: ראשית ברצוני לציין כי... שנית...

alonim4

New member
שנית, וכ'

תודה רבה, וחן חן לשניכם על תשובותיכם המפורטות. סייעתם לי מאוד.

אני חושב

שאפשר גם להגיד בשנית, כי הרי השנית היא הפעם השנייה, הזמן השני שבו יקרה, ואפשר להגיד שיקרה בפעם שנייה או בזמן שני.

למעלה