והמתכון:עוגיותלאך (עוגיות חמאה)/יעלה
קיכלאך ביידיש /עוגיותלאך בעברית של יעלה
הכנתי שוב עם הילדים בבוקר יום העצמאות - הם קישטו עם עוגיות תכלת לבן וקצת מוטיבים של יום העצמאות ואני זריתי קצת סוכר מעורבב עם קינמון - מושלמות! בצק נוח לרידוד וחיתוך, טעם עדין וחמאתי. פשוט מצוינות.
הכנתי את הבצק יומיים מראש ואפסנתי במקרר עד השימוש ורידדתי בין שני גיליונות נייר אפיה.
מתקבלות עוגיות פריכות בטעם של פעם.....
והנה המתכון "מפי" יעלה:
יכולה לתת לך את המתכון שלפיו אנחנו מכינים, אבל מודיעה לך מראש שלא הצלחתי להגיע אף פעם למתכון אחיד ומדוייק. כנראה שנובע מזה שבמקור הוכן ממרגרינה שהיתה שונה בהרבה מהמרגרינה או החמאה של ימינו, וגם בגלל שלשו בידיים. זה תלוי במידת הריכוך של החמאה, במספר הסיבובים של המיקסר עם הגיטרה וכנראה בעוד סיבות.....
אז הנה בערך, לפי שיטת כמה שתופס:
עוגיותלאך :
החומרים:
370-400 גרם קמח
1 שקית אבקת אפיה
שלושת רבעי כוס סוכר (אני שמה רק חצי כוס, כי יש גם סוכר לציפוי, אבל אפשר לשים יותר)
2 שקיות סוכר ווניל (לא לשים תמצית בשום מקרה כי טיפת נוזל משנה את הבצק !)
1 ביצה גדולה + חלמון
200 גרם חמאה / מרגרינה לא קרה, אבל לא רכה.
אופן ההכנה:
ללוש לבצק. להפסיק את המיקסר מיד כשמתגבש כדור.
עדיף ללוש עוד דקה ביד מאשר להמשיך לערבל ו"לחמם" את הבצק.
מתחילים עם פחות קמח (370) ובמידת הצורך מוסיפים טיפה.
הבצק לא אמור להדבק לידיים אבל גם לא צריך ליצור בטון עם הרבה קמח. חושבת שההבדל בכמויות נובע גם מהרידוד על נייר במקום על משטח מקומח מסורתי.
לרדד על נייר אפיה (או בין 2 ניירות אפיה) לעובי של כ-3-4 מ"מ ולקרוץ צורת או עיגולים עם כוס. להוציא את שאריות הבצק שמסביב לעיגולים או לצורות. להעביר את הדף לתבנית אפיה.
לפזר סוכר ולעבור עם היד כדי שידבק בעוגיה. אפשר סוכר מעורב בקנמון.
אפשר להוסיף גרידת לימון לבצק או קנמון או תבלינים אחרים שאוהבים.
לאפות בחום של 160-170 מעלות, עד שמזהיב בקצוות.
הערה: אפשר להוסיף לבצק תבלינים שונים (לימון, תפוז, קנמון), אבל זה כבר לא יהיה בטעם של פעם....