בקבוקי משקה קל ישראלים וארץ ישראלים דרך אחד מאוספי של בקבוקי

hadi orr

New member
בקבוקי משקה קל ישראלים וארץ ישראלים דרך אחד מאוספי של בקבוקי

שתיה קלה (פורסם בפייסבוק שלי).

יש לי שתי בשורות ענקיות לבשר לכם בפוסט זה. הראשונה שהבקבוקים לא נוצרו אך ורק על מנת שנוכל לשחק במשחק "אמת וחובה". והבשורה השניה היא שלמרות שקוקה קולה התחילה את דרכה בארה"ב בשנת 1892 ונכנסה לארץ בשנת 1968 (עם הסלוגאן "טעם החיים") וטמפו התחילה את פעילותה רק בשנת 1953 ובטח זכורים ל"מטיבי לכת" גם קריסטל, ותסס ואולי גם פפ הרי היינו "מעצמה" (לא גרעינית או גם גרעינית) בנושא חברות משקאות קלים והיום יחשפו חברות משקאות קלים רבות ושונות בפוסט זה אשר תראו בהמשך.

ונתחיל בהתחלה ונסיים בסוף עם סיפור מעניין. משקה קל עשוי בדרך כלל ממים בתוספת משהו שיתן לו את הטעם. חלק מוגזים וחלקם לא. בדרך כלל שותים אותם קרים. משקאות קלים לא מכילים אלכוהול או חלב וגם לא בירה (למרות שביום חם קל מאוד לשתות בירה אחת או שתיים קרה לאחר פעילות גופנית או בלי). רשימה חלקית של מה שהיה לנו (שחלקם הקטן עדין יש לנו) הם: צמפיון, ספיר, הכוכב, דימונה, רקורד, פנטה (לא של קוקה קולה), מיצי, קינלי (של קוקה קולה), מיץ פז, עסיס (שעוד אגיע אליו בעתיד בפוסט נפרד), קרנה, דרבי, כנרת, מימי, אמכור (לא זאת לא טעות), אטלס, טיטאן, קארו, בוגה ועוד. חלקם מקומיים כלומר אזורים מהצפון מהמרכז ואפילו מאילת וחלקם כלל ארציים.

חברת טיטאן שבטח החיפאים הותיקים מכירים מקרוב היה משקה אורנגדה (שכנראה היה טעים בזמנו). הסיסמא של החיפאים ברחוב (החוצפנים הללו) היתה: "שתה טיטאן לחיזוק הקטן". זה לא אני אמרתי זה הם. פפ היה בקבוק בירה שחורה בבקבוק אישי (כמדומני 250 מ"ל) של אביר. הפירסומת לטמפו היתה "המשקה הזך – בבקבוק הצח" (למרות שהיה להם גם בקבוק ירוק בנוסף ללבן כפי שתראו בתמונות שלי שלא כל כך ברור לי מדוע אבל בהחלט מעשיר את האוסף). צמפיון היה אלוף המשקאות. קן קן (שאינו מופיע בצילומים) היה משקה אורנגדה שנועד "להתחרות" בטמפו למרות שגם הוא היה מיוצר בטמפו !!!!. קריסטל היה בהחלט המתחרה של טמפו במשקאות הקלים. הפירסומות הידועות שלהם היו: "הפסקה עשה קריסטל שתה" והידועה יותר שהגשש החיוור הציגו אותו היה: "החום בוטל שותים קריסטל". משרד הפירסום היה טל אריאלי (ש-טל היה אחראי לעוד מסע פירסום מצויין ומקסים שעליו אכתוב מאוחר יותר) והסלוגן הומצא על ידי עמוס טל שיר (שהיה בזמנו קופירייטר במשרד ולימים מנהלו ובעל מניות בו ושנים לפני כן היה הבעל הראשון של ירדנה ארזי). האורנגדה של קריסטל בסופו של דבר הפסידה לקינלי של קוקה קולה. אטלס מופיעה גם כן והיא נמכרה לקריסטל בשנת 1981. יש כאן חברת קרנה שהיתה בתחילת שנות השישים מתחרה רצינית ביותר לטמפו אבל בסוף שנות השישים נעלמה. תסס בהחלט היתה קיימת לפני טמפו. היא יצרה שתיה קלה מוגזת במגוון טעמים. אפילו להקת הנחל שרה: " ... לשתות בקיוסק הראשון כוס תסס ולא לאבד בטעות את הפס".

והנה הסיפור שהבטחתי בהתחלה. בשנת 1977 טמפו יצרה משקה חדש. קווינ'ס. בטעמים של אורנגדה ולימון. אליהו טל (שלשמחתי הספקתי להכירו אישית אומנם כעשור לאחר מכן הוא היה מחלוצי הפירסום בארץ, הוא זה שיזם הקמת צהלה כמקום מגורים לקציני צה"ל והיה פירסומאי מבריק) היה משרד הפירסום של משקה זה עד היום הסיסמא והגינגל "דור הגינס שותה קווינ'ס" נחשבת לאחר מאבני הדרך של הפירסום בישראל. אבל מה לעשות שבעקבות גישתו של טל שיש לחזור על המסר ולחזור עליו שוב ושוב מסע פירסום זה הצליח מעל ומעבר וכולם, ממש כולם, ניסו משקה זה (גם אני) פעם אחת. ולמה פעם אחת? כי המשקה היה בטעם של תרופה (לדעתי) ולדעת אחרים בטעמים גרועים יותר (ולא נציין איזה טעם בדיוק אבל איכסה אמיתי). בזכות הצלחת הקמפיין הפירסומי משקה זה הורד מהמדפים שנה או מקסימום שנתיים לאחר מכן. פשוט הוא, המשקה, היה גרוע ומסע הפירסום מוצלח ביותר.

ושוב כמו תמיד כולם מוזמנים להוסיף מידע, ידע, הערות, הארות, תמונות וכל מה שתרצו. להנאתכם. וגם כאן כל הבקבוקים הם מהאוסף האישי שלי וברור שלא כולם נכנסו בפוסט זה. ושוב לא מבין למה לא עולה לפי הסדר. לא נורא.

























































































 

כ חיים

New member
תודה הדי על השיתוף

עוד פרק מענין הקשור למותגים ארץ ישראליים.
 
כרגיל, כל הכבוד להדי

ואני מניח שבהמשך הדי יעלה גם פוסט שחייב להיות צמוד לזה, על הפקקים.
הרי מי מאיתנו לא עסק באיסוף פקקים, שלעיתים מתחת לשעם הסתתרה אות או פרסססססססס.

** בכוונה השארתי גם את הכתבה מימין.

 

ז ק ו

New member
כל הכבוד לך. יצא לך להעלות מודעה המתיחסת לשובבים,


כמעט בדקה ה90 של תקופת שובבים.

 
הדי דבר איד אספר לך .תמיד אני מתלהב

שלום לך
למרות הגועגים לפגוש אותך .
אני נהנה ממה שאתה מעלה.
תמשיך ככה .
בריאות
מאיר
 

powo

New member
יופי הדי.וזה לאחר סיבוב הופעות בארץ


אני לא מצליח להעלות תמונות משובחות כמוך.אז עשיתי קיצור דרך

 

hadi orr

New member
אני משוכנע שאם תרצה*, אברהם, תצליח. ותודה לכל המברכים. נהנה

לעלות את הפוסטים שלי. התגובות מחממות לב. תודה לתומכים.
* תצלם יותר מקרוב ותראה שהאיכויות יוצאות טוב יותר.

 

ז ק ו

New member
יפה ומגוון מאוד. יש לך בקבוקים רבים

שלא שמעתי עליהם או ראיתי כמוהם.
בעינין טמפו; זכורה לי מודעה עם איור של חיל עם קסדה בריטית, רובה על הכתף, עומד לי מחסום. והמסר הוא שאין כניסה לממתיק מלאכותי. והכיתוב בגדול הוא:
על טהרת הסוכר -איך שהעתים משתנים והזמנים מתחלפים. ואולי יש באמתחתך מודעה זו
 
תודה על המידע ורעיון למקור הבקבוק הירוק

תודה להדי על המידע ב"לא פרק" בהדי-פדיה-ישראליאנה, שאני מקווה שיצטרף עם ה"לא פרקים" האחרים ל"כן ספר", כולל כל התמונות המרהיבות.

גם אותי העסיקה השאלה איך נולד הבקבוק הירוק של טמפו (אותו הזכיר הדי).
ניסיתי לקבל תשובות במטה טמפו, אבל ללא הועיל...
ההשערה שלי הנה שכשייצרו בקבוקים חדשים מבקבוקים משומשים (הרי היו מחזירים לשקמיסט את הבקבוקים) והם היו יוצאים עכורים ולא שקופים מספיק, היו מוסיפים פיגמנט ירוק על מנת למסך זאת ולא לאבד את חומר הגלם.
אשמח לשמוע דעתכם!
 

גלעד133

New member
בקבוק ירוק

להשכלה כללית - בקבוק כהה, ירוק או חום או דומיהם משמשים במוצרים כמו יין או שמן כהגנה מפני קרני השמש ומאפשרים אורך חיים ארוך יותר למוצר. אולי זאת הכוונה שהייתה בטמפו, או שאז לא ידעו על הנושא ופשוט השתמשו במה שהיה...
 
בקבוק ירוק

שלום
אתה צודק שבקבוקים ירוקים נועדו להגן על תכולת משקה רגיש.
אולם במקרה של טמפו, הלימון לא היה רגיש לאור ובכל מקרה שווק בבקבוק שקוף בדרך קבע. אחת ל50 בקבוקים להערכתי היה ירוק, כך שאני סבור שבמקרה זה לא הייתה כוונה להגן על התכולה מאור מה שמחזיר אותי לתיאוריית המחזור של הבקבוקים
 

hadi orr

New member
דן. תודה על הנסיון להשיג תשובה מהמפעל אבל אותי זה לא מפתיע

שהם לא יודעים. העבר ברוב המקרים לא מעניין את ההווה. אני נתקל בזאת כמעט בכל תחקיר שאני עושה. סתם דוגמה בזמנו יקבי הברקן כתבו באתר שלהם שהם קיימים משנת 1889. לא שזה לא נכון. הם לא קיימים משנת 1889 (זאת לא טעות שכתבתי לא שזה לא נכון ומיד הוספתי שהם לא קיימים). ההיסטוריה של יקבי ברקן התחילה בשנת 1990 כאשר שטוק פשטה את הרגל והכורמים קנו אותה. וההיסטוריה של שטוק מתחילה הרבה לפני זה בארץ ב1938 אבל היכן ה-1889? הנה אני מגיע אליה. ב1970 שטוק קנתה את היקב של תנובה. אבל עדין אנחנו לא ב1889. אז הנה הגענו לזה ב1964 תנובה קנתה את יקב פרידמן ובהתחלה היא נקראה פרידמן תנובה בהמשך תנובה פרידמן ולקראת הסוף תנובה בלבד. וכאן הקשר של ברקן ל1889. בשנה זו פרידמן הוקם בחיפה ולכן יקבי ברקן יכולה לקחת את ההיסטוריה של שמעון פרידמן ולשייך אותה אליה. אבל בכל הפירסומים רשום ש. פרידמן. והם החליטו ש-ש זה שלמה וכך ציינו באתר שלהם. בכל דורותיה לא היה שום שלמה במשפחת פרידמן ולו אחד. שניסיתי לדבר עם יקבי ברקן ולהעמיד אותם על טעותם לא הצלחתי. לא. לי אין טעות. הנכד של שמעון פרידמן שאיתו שוחחתי מספר פעמים נתן לי את כל האינפורמציה. דרך אגב הנכד נקרא הפלא ופלא גם כן שמעון פרידמן.



 

ז ק ו

New member
ואיזה יקב בכל זאת נוסד ב1888?

אם זכרוני אינו מטעה אותי היה אחד כזה שעל התויות שלו התנוססה השנה הזו 1888. ואולי בכלל התארוך של מפעלים בני 120 שנה, הוא דבר נזיל.
 

hadi orr

New member
1888 לא ידוע לי אבל 1882 ידוע גם ידוע (למרות שלא נוסד בתאריך

זה אבל בכל התוויות רשום כי זה תאריך ההקמה).
 

רוב הזמן נח

Well-known member
אם יש לך בקבוקים קטנים, אז אין עליהם פיקדון


בבניין לידי ניקו את החצר. היתה ערימה של
פסולת שהצטברה שנים.
בניהם היה בקבוק קטן אחד מהתקופה שעוד
לא היה את חוק הפקדון.

חשבתי להסליק אותו בין כל הייתר ולמסור. ישימו לב?
 
למעלה