בקרוב באודיסיאה - ´אבן בשחקים´
אני שמח לבשר לכם שברגעים אלו סיימתי לתרגם את הספר ´אבן בשחקים´ של יצחק אסימוב
, שייצא בקרוב, אחרי אי אילו גיזומים ושיפוצים, בהוצאת אודיסיאה. מחלקת העריכה שלנו, בהנהגת החתול זיגמונד, יצרה עבורכם טריילר קצרצר, והריהו להלן: זהו מותחן מד"ב אסימובי כהלכתו, שלמען האמת מתמלא תעלומות בערך מהעמוד הראשון, כך שכל מה שאגיד עליו עלול להיחשב בחזקת ספויילר. הספר מתחיל כשג´וזף שוורץ, חייט בגמלאות, יוצא לטיול ערבית בשיקגו של אחרי מלחה"ע השנייה ומפזם פואמה של בראונינג. אם אתם רוצים לקרוא אותו עם כל ההפתעות, המשך הקריאה בהודעה זו על אחריותכם הבלעדית. אותו ג´וזף שוורץ מתגלגל באורח מקרי ומסתורי קדימה בזמן, אל כדור-הארץ הרדיואקטיבי, פרובינציה נידחת של הקיסרות הגלקטית. עלילת הספר מתחוללת שם, והוא עתיר טוויסטים ורעמי-תופים מטפוריים משם ואילך. ימבה אקשן, ימבה תככים, ובשלב כלשהו נשלפים גם נפצרים (תודה גרומיט
) והשמחה רבה. בניגוד לביקורת שנמתחה על ´זרמי חלל´, שטענה (במידה רבה של צדק) שהסיפור הוא בעצם מותחן סטנדרטי במעטה מד"בי דק, כאן המד"ב משחק תפקיד ראשי לכל אורך הספר, כולל המצאות חדשניות, פערי-תרבויות אינטר-פלנטריים, כלי-נשק חדשניים, ותיאור מוצלח של כדור-ארץ דיסטופי ומדכא להפליא. הדמויות, שוב במיטב המסורת האסימובית, פלקטיות ודו-מימדיות למדי. מי שמשתעמם במהלך הקריאה (או התרגום, אבל אני מכחיש שאמרתי את זה…) יכול להשתעשע במשחקים קבליסטיים כגון התאמת הגיבורים הראשיים לארבעת האלמנטים (הארכיאולוג הצעיר והנחוש-> אש; המדען הגאון והמנותק-> אוויר; בתו היפהפייה והנאווה->מים [אל תצפו לפמיניזם בספר הזה]; שוורץ, האיש מן העבר, ה´מאובן החי´ מכדור-הארץ שלפני המוות->אדמה). העלילה זורמת למדי, ולעניות דעתי מסתספנדת (המממ) לא רע. מבין השורות מבצבצים גם כמה רעיונות מעניינים על טבע האדם ועל מהותן של תרבויות פרנואידיות (לכל אורך הספר לא הצלחתי להחליט אם הארצנים הם משל לפלסטינאים או לישראלים), אבל פיליפ ק. דיק מת, כמה נורא, וכשהספר הזה נכתב הוא עוד היה מכור רק לחלב-אם. אסימוב מרמז על הרעיונות, אבל לא ממש מפתח אותם. לגבי התרגום - התרעת עטלפים: אולי זה רק אני, אבל מצאתי את השפה האסימובית מסורבלת *להחריד*, מלאה ב-seemed to ו-thought to וכל מיני שמות עצם ערטילאיים וערבובים בין שמות פועל לתארי פועל לשמות-עצם-שמתפקדים-כמו-תארים וכאלה. פסעתי בזהירות על החבל הדק שבין נאמנות לקריאות. ההיסטוריה תשפוט, ואני מכין לי מאגר מאופסן היטב של תירוצים, עטלפים מורעבים במיוחד, וגמדים נזעמים עם מורנינגסטארים. בקרוב בהוצאת אודיסיאה, בחנויות הספרים המובחרות, וגם בסטימצקי (שחוק, אבל נכון). תיהנו.
אני שמח לבשר לכם שברגעים אלו סיימתי לתרגם את הספר ´אבן בשחקים´ של יצחק אסימוב