בקשה להמלצה

בקשה להמלצה

חג שמח לכולם.

בשבוע שעבר ליוויתי תלמידים לליל המדענים. במהלך הסיור בתערוכת החלל התפתחה שיחה מעניינת עם תלמיד שלי (כיתה ט' - בערך בן 15), והתרשמתי שהוא מאד מאד מתעניין בנושאי אסטרופיסיקה, אסטרונומיה וחקר היקום. התברר לי שעיקר הידע שלו מגיע מתכניות טלוויזיה (נשיונל ג'יאוגרפיק וכד'), ולכן המלצתי לו מאד להתחיל לקרוא ספרים - גם מדע פופולרי בנושא אבל גם מדע בדיוני (כחלק מנסיון לעודד לקריאה בכלל).

בתור מחשבה ראשונה שקפצה לי לראש באותו רגע, המלצתי שיגש לספרייה העירונית ויחפש את מדף ספרי אסימוב. אולם חשוב לי גם לתת לו המלצה על ספרים ספציפיים, וכאן אשמח לעזרתכם

המטרה: לקרב נער בן 15 לקריאת ספרים בכלל ולמד"ב בפרט, בעקבות משיכתו לכוכבי לכת, חורים שחורים, ננסים לבנים, קוסמולוגיה ושות'.

חשבתי על "טאו אפס" של אנדרסון, אבל במחשבה שנייה אני מתלבט כי זכורים לי גם תיאורים מיניים שעלולים לא להתאים (התלמיד הזה חובש כיפה). אח"כ חשבתי על "קונטקט" של סייגן, אבל נראה לי מורכב מדי ופילוסופי מדי לנער בן 15 שלא כ"כ מורגל בקריאת ספרים. (אני בכ"ז שוקל לתת לו את ה-DVD של הסרט, במיוחד כי עוסק גם במתח שבין דת למדע). "סחרור" של וילסון כתוב מצויין ויכול מאד להתאים, אבל ההתלבטות שלי היא שלא כ"כ עוסק בנושאים הנ"ל.

אשמח לשמוע רעיונות והמלצות

גלקטור

New member
ניבן , היינליין,

היינליין: בעיקר ספרי הנוער: המפלצת מהכוכבים, מנהרה בשחקים, אל המאה ה-21, האבן המתגלגלת.
אם כי גם לא מעט מספרי המבוגרים: כוכב כפול, עריצה היא הלבנה, הגבעות הירוקות של הארץ, למשל.

ניבן - ספרי המרחב המוכר.

אסימוב - כדאי לברור את אלה שלא מיושנים טכנולוגית (ני חושב שנער בן 15 ימצא את זה קצת מוזר שצריך בניין שלם בשביל מחשב אחד.

דרך בני מאדים יכול להיות נחמד בשבילו.

אפשר גם מדע פופולרי - קיצור תולדות הזמן, או ספרוני האונברסיטה המשודרת שהם לרוב קלים לקריאה יחסית.

זה בתור התחלה נראה לי.

לגבי סרטים וטלוויזיה - פיירפליי היא סדרה מעולה וגם טובה מבחינת דיוק מדעי (יחסית לאחרות כמובן). יש גם את הסרט אפולו 13 שיכול להיות נחמד בשבילו.
בשביל הכיף אפשר להכיר לו את דוקטור הו

מיכאל ג

New member
פיירפליי איומה מבחינת דיוק מדעי

מעריצי פיירפליי מנפנפים תמיד בעובדה שלא עוברים שם את מהירות האור. ובכן, גם בשר הטבעות לא עוברים את מהירות האור, זו לא ממש ערובה לדיוק מדעי. מערכת הכוכבים הלא ממש מוגדרת בפיירפליי, שכוללת כמה שמשות ממש קרובות אחת לשניה, היא די בלתי אפשרית, וכמוה כל הפלנטות המוארצות שמסתובבות סביבן.

למה לא המשחק של אנדר?

וגם ״ספינת החלל: גבורה״ יכול להתאים. יש בו לא מעט התעסקות בטכניקה של מלחמה בין כוכבית במקוריות גבוהות.

מיכאל ג

New member
ממליץ על מעוף השפירית של רוברט פורוורד

לא ממש יצירת מופת ספרותית, אבל הספר מדויק מדעית, מכיל מערכת שמש מעניינת למדי, ואין בו שום הנקי-פנקי למיטב זכרוני (אולי אני טועה, אבל אם יש אז הוא מינימלי ויתאים לגיל 15 בלי בעיה, עם או בלי כיפה).

עוד הצעה - עצי האינטגרלים של לארי ניבן, מתאר מצב אסטרונומי די בלתי סביר אבל יוצר סביבה מעניינת.
וכמובן אם ניתן להשיג את אוסף הסיפורים כוכב ניוטרון יש שם לפחות שלושה סיפורים מבוססי אסטרונומיה, חורים שחורים ננסים לבנים וכולי.

kenny66

New member
כמה דברים שקופצים לראש

שליחות כבדת משקל של הל קלמנט. עולם שבו כבידה גדולה מאוד. כולל נספח של קלמנט ואסימוב המסביר את הפיזיקה של הכוכב.

הסיפור glory של איגן, אם הוא קורא אנגלית. מכיל תיאור של מסע בין כוכבי מרתק בפתיחה שלו וסיפור טוב באופן כללי. הסיפור border guards שלו מכיל תיאור של משחק המתבגג על עקרונות דחייה ומשיכה של שדות אלקטרומגנטיים, ובאתר של הסופר אפשר למצוא את המשחק עצמו (זהירות - האתר והמשחק נראים כאילו הם נוצרו לפני עשרים שנה בערך).

אקסלרדנו של סרטוס. זה לא עיקר הספר, אבל הוא כן מתייחס מאוד ברצינות לשאלה של אפשרות מסע בין כוכבי והוא ספר מצוין.

מיכאל ג

New member
נראה לי שהכוונה היתה (ספוילרים)

שאם כותב ההודעה המקורית לא רוצה לתת לילד ההוא ספר של אנדרסון משנות השבעים בגלל יותר מדי סקס, ככל הנראה ספר עם יחסי BDSM פתוחים לא ממש יהיה הצעה קבילה.

Melusine

New member
Nemesis

by Isaac Asimov, one of his first that I've read when I was a teenager.

Raft by Stephen Baxter is also a good recommendation, deals with a universe with a different gravity.

ניימן3

New member
טרילוגיית מאדים של קים סטנלי רובינסון

מספר את עלילת יישוב והארצת מאדים בעתיד הלא-רחוק. ספר שמלא באהבה למדע, וכולל המון אסטרופיזיקה בתוכו.

avivs

New member
מאוד מתאים

למרות שלא הצלחתי לסיים את הספר השני. אבל הראשון נהדר.

ניימן3

New member
הרבה אנשים לא הצליחו

בגלל זה מפחיד אותי להמליץ עליה. אישית, היא אחת הטרילוגיות המשפיעות ביותר על חיי. אחת הסיבות שאני באקדמיה כיום.

wasaby

New member
לא הצלחתי לסיים גם את הראשון

בהתחלה כל מליוני הפרטים נראו כמו השקעה אבל אחר כך הם נהיו ביחוד מייגעים. זה עצבן אותי במיוחד כי היו כל מיני רמזים לזה שמשהו הולך להשתבש אבל בגלל מליוני הפרטים צריך להמשיך ולהמשיך ולהמשיך עם המועקה הזאת של משהו הולך להשתבש.

ספרים של ארתור סי. קלארק.

הוא מפתח קונספציות מאד מעניינות כמעט בכל ספר שלו.

אבל אם הנער דתי אל תמליץ לו על 'קץ הילדות' המצויין, כי
הוא ספר "שטני"..... (ואלו שקראו יודעים במה מדובר.....).

חוץ מזה, כמעט כל ספר של קלארק הוא פנינה ברמה כזאת או אחרת.
יש לו, למשל ספר (שאינני זוכר את שמו) בו הוא מפתח תיאוריה על
מעלית כבלים בין כדור הארץ וגרמים שמיימיים קרובים, כמו תחנות חלל
ואפילו עד הירח - תיאוריה שישנם מדענים שטוענים היום שניתן ליישם אותה....

או ספר שממש מסביר איך ניתן להניע חלליות באמצעות "הרוח" של
חלקיקי האור שמגיעים מהשמש.

גם סידרת סיפרי ה'אודיסיאה בחלל' של קלארק יכולה להיות מעניינת עבורו,
משום שהוא מפתח שם את הקונספציה של "הזדמנות שניה" לאנושות במיקרה
שהשמש תגיע לסוף חייה, ע"י כך שלמעשה תפקידו של הכוכב צדק הוא להיהפך
לשמש שניה וירחיו לפלנטות שהאנושות תוכל ליישב, אחרי שתיאלץ לנטוש את
כדור הארץ שילך לעולמו ביחד עם השמש המוכרת לכולנו.....
אפשר גם להכווין אותו לעבר תפקידו של "הכוח העליון" בכל האפשרות הזאת, אשר
"תיכנן" את מערכת השמש כך שלתושביה יהיה מפלט לעת צרה -- דברים מהסוג הזה....

יש כמובן גם את לארי ניבן עם סיפרו המצויין 'מגונן' (PROTECTOR) שעוסק
במקורה של האנושות (זה אולי לא יסתדר לו מבחינה דתית, כמו הספר של קלארק
'קץ הילדות', אבל אתה מכיר אותו ויודע עד היכן למתוח איתו את החבל....).
וכמובן סידרת סיפרי 'עולם הטבעת' המצויינים שלו.

זה מה שעולה לי בראש כרגע - אני משוכנע שיש עוד.

Melusine

New member
מזרקות גן עדן

או באנגלית Fountain of Paradise.

הרוח הנושבת מן השמש (אסופת סיפורים קצרים) [The WInd From The Sun]
אודיסאה בחלל: 2001, 2010, 2061 (לא תורגם נראה לי), 3001.
A Fall of Moondust
The City and the Stars [אולי פחות על אסטרונומיה, ספר מדהים אבל אני כבר לא זוכר מה היה בו..]
סיפורים קצרים מומלצים:
The Star
Jupiter V
A Meeting with Medusa
Neutron Tide

וכן, מגונן של לארי ניבן אחד הספרים הכי טובים שיצא לי לקרוא. ספר מדהים.

למעלה