בקשה לעצה בעניין ואגנר

בקשה לעצה בעניין ואגנר

שלום. אקדים ואומר שאני ממש בורה במוזיקה קלאסית. (אני רק יודעת שאני אוהבת את באך (ואני יודעת שזה שכיח...), ואת זה גיליתי פשוט כי ב90% מהמקרים ששמעתי מוזיקה קלאסית שמצאה חן בעיני ושאלתי מה זה, אמרו לי באך.) ועתה - הרבה טקסטים הגותיים שאני נתקלת בהם מזכירים את ואגנר ויצירתו, ומאד הייתי רוצה לשמוע סוף כל סוף במה מדובר. מהן היצירות הידועות ביותר שלו? על אילו ביצועים שלהן אתם ממליצים? תודה רבה, עינה.

ההתפדחתי לחלוטין?...../images/Emo163.gif

ואגנר זה לא קלאסי...? אם טעיתי בכתובת, מישהו יכול לכוון אותי לפורום הנכון...?

../images/Emo13.gif לא התפדחת, את במקום הנכון.

פשוט לפעמים לוקח קצת זמן לאנשים לענות... בכל מקרה - כדאי להאזין לאופרות של ואגנר ("דרמות מוסיקליות" עפ"י הגדרתו), אני חושבת שהכי טוב להתחיל מ"טנהויזר" או "טריסטן ואיזולדה", אבל אופרה שלמה עלולה להיות קצת "כבדה" עלייך. נסי להקשיב לפתיחה של "טריסטן". על ביצועים יבואו אחרים וימליצו לך (אני מקווה). אם מושך אותך - רצוי לקרוא על וגנר ורקע לכל אופרה שאת רוצה לשמוע (בטח בויקיפדיה יש). עוד מואגנר - "הטבעת" (מחזור של ארבע אופרות "זהב הריין", "הוולקירות", "זיגפריד", "דמדומי האלים"), "לונגהרין", "ההולנדי המעופף" ועוד.

jonbaum

New member
להתחיל מטריסטן??

לדעתי זו האופרה הכי קשה של ואגנר. אני גם מכיר כמה מוסיקאים ומנצחים מאוד מנוסים שלא מצליחים להתמודד איתה. ואגנר זה לא בדיוק המקום לדעתי להתחיל את המסע לעולם המוסיקה הקלאסית, אבל מי יודע - יש גם אנשים שלא כל כך אוהבים מוסיקה קלאסית באופן כללי שמטורפים על ואגנר. אני הייתי מתחיל מ"ההולנדי המעופף" - לדעתי האופרה הכי "קליטה" שלו, ואולי באמת גם טנהויזר או לוהנגרין.

ניר4819

New member
הייתי מציע להתחיל בלוהנגרין

זו אופרה קליטה יחסית וחביבה ביותר, ויש שם כמה מהקטעים המפורסמים והאהובים ביותר אצל ואגנר. יש שני ביצועים אהובים עלי - האחד, של בארנבוים (אני לא זוכר כרגע מי מהשתתפים, אבל זה ביצוע טוב וחדש יחסית); והביצוע של גיאורג שולטי, עם פלסידו דומינגו בתור לוהנגרין. הוא פשוט מדהים פה. מכל הביצועים ששמעתי ליצירה, ושמעתי כמה, זה הביצוע האהוב עלי, וקודם כל - בזכות דומינגו. אחרי שתשמעי את היצירה הזו, ואם תאהבי אותה, הייתי ממליץ ללכת ישר לטבעת. זו יצירת המופת של ואגנר ואחת מהאופרות הגדולות והמפורסמות ביותר אי פעם. גם במקרה של האופרה (למעשה אופרות, 4 במספר) הזו, אני מציע ללכת על הביצוע של שולטי. קלאסי ומושלם מכל בחינה - הניצוח, השירה, איכות ההקלטה. הכל פה נהדר.

jonbaum

New member
הטבעת

אני דווקא ממציץ על הביצוע של Karl Bohm - הקלטה חיה מביירויט ממתישהו בשנות השישים. ביצוע מדהים וצליל מדהים, והרבה יותר זול מהביצוע של שולטי.

ניר4819

New member
הביצוע המועדף זה באמת עניין של טעם אישי

פעם קראתי בספר על ואגנר והאופרות שלו, שהדרך הכי טובה לעורר מריבות ומהומות בקרב מעריצים היא לפתוח דיון בשאלה "איזה ביצוע של הטבעת אתם מעדיפים"... באופן אישי, שמעתי כמה ביצועים לטבעת, כולל את זה של בוהם שאתה מדבר עליו, וזה של שולטי הכי עושה לי את זה. אבל אצלי זה ככה בדרך כלל כשאני שומע יצירה ששולטי מנצח עליה - כמעט תמיד מדובר בביצוע החביב עלי. במקרה של הטבעת, זה קודם כל הביצוע הכי מרגש ששמעתי. ממש עמדו לי דמעות בעיניים בחלקים מסויימים. ואחר כך - השירה המעולה (אבל נדמה לי שאותם הזמרים נמצאים אצל בוהם, לא? או שאני טועה?) ואיכות ההקלטה המצויינת. ואחרי הביצוע הזה אני ממקם את בארנבוים, בעיקר בגלל שהוא חדש יחסית, ובגלל ג'ון טומלינסון כווטאן. זה אולי הביצוע האהוב עלי של הדמות הזו. שירה מושלמת ומשחק מופלא ומרגש. אבל שוב - עניין של טעם אישי.

jonbaum

New member
בודאי שזה טעם אישי

אבל אני בטח לא איגרר לויכוחים בנושא הזה כי אני בכלל לא מעריץ של ואגנר. יש לי את הרינג בביצוע אחד (שאגב אתה צודק - רוב הזמרים הם אותם זמרים ששרים אצל שולטי) ולכן אני מכיר את היצירה, אבל ביצוע אחד בהחלט מספיק לי.

Molchansky

New member
אממ...

אני גם הייתי ממליץ להתחיל עם ההולנדי המעופף, הכי קצרה
אבל אני גם ממש אוהב את האופרה הזאת

ניר4819

New member
אם כבר בואגנר ובטבעת עסקינן...

שאלה לי אליכם - איזו מארבעת האופרות חביבה עליכם במיוחד? ואיזו הכי פחות? אישית, אני מעדיף את האופרה המסכמת, "דמדומי האלים", בעיקר בגלל כמה קטעים שאני אוהב במיוחד: מוזיקת האשכבה של זיגפריד, אולי הקטע האהוב עלי בכלל אצל ואגנר; הקריאה לוואסלים, עם המקהלה האדירה ומעוררת המתים; והאריה המסיימת את האופרה, שאני גם היום לא מבין איך איזו זמרת מצליחה לעמוד בה אחרי 4.5-5 שעות שירה מאומצות. הרי מדובר בקטע בן 20 דקות!!! והאופרה הכי פחות חביבה - לא מפתיע שאני בוחר בזיגפריד, נכון? אופרה משעממת ולא מוצלחת לטעמי. למעשה, הסיבה היחידה שאני לא עושה יותר מרתונים של כל האופרות, היא שאני יודע שהאופרה הזו מצפה לי שם... ואני ממש לא אוהב אותה. עכשיו תורכם.

ראשית אמליץ לך לצפות ב DVD אם זה באפשרותך

כשמדובר באופרה אין דין צפיה כדין האזנה וכבר אמר רוסיני כי " יצירה שנכתבה בתאטרון יש לשפוט בתאטרון". אז אם אי אפשר לראות הפקה של אופרה, DVD הוא המוצא ההגיוני. אין ספק שכדאי להתחיל מדיסק של פתיחות לאופרות של וגנר. יש לו פתיחות נפלאות החל מהפתיחה ל"ריאנזי" וכלה בפרלודים מתוך "פרסיפל". לגבי אופרות שלמות. אם מדובר בהאזנה לדיסק אני מציע להתחיל בדיסקים של highlights (כלומר: קיצור החדשות). בכל אופן רצוי להתחיל מהאופרות ה"קלות" יותר: לוהנגרין, טנהויזר או ההולנדי המעופף. אחר כך מומלצת האופרה המייסטרזינגר ואחריה מחזור האופרות "טבעת הניבלונגים" ומתוכה מומלץ בהחלט להתחיל דוקא מ"הוולקירה". בינתיים יש לך כאן עבודה לכמה חודשים. נא להביא בחשבון שאצל וגנר אין כמעט הומור באופרות למעט במייסטרזינגר ואולי בזיגפריד. את טריסטאן ופרסיפל תשאירי לסוף. אני, למשל, גם אחרי כמה וכמה האזנות וצפיות עדיין לא התחברתי לפרסיפל, אנ י חובב מובהק של המוסיקה של וגנר.

wingi

New member
יש לי למכירה את רוב האופרות בדיסקים.

כולל את הטבעת בביצוע שולטי.

למעלה