בקשר לביטוח הלאומי

בקשר לביטוח הלאומי

כולם צועקים גוואלד אבל אף אד לא הציע פתרון חלופי לבחינה הזאת. לא חברי הכנסת המתלהמים, לא אנשי אמנון לוי המתלהמים, ולא המגיבים בפורום המתלהמים. כשתמצאו שיטה אחרת להבדיל בין קשישים שזקוקים לעזרה ובין אלו שלא זקוקים, אשמח לשמוע זאת. עד אז, חבל על ההתלהמות.

amitfridman

New member
הגזמתם ולא הבתם את הנתונים האמיתיים

למערכת "שומר מסך" בראשות אמנון לוי ולכל צופה שיכנס ויקרא מה שרשום וזה מאוד חשוב הנידון: המבחן ה"משפיל" שעוברים הזקנים (מהתוכנית של ה- 8.7.04) שמי עמית פרידמן, הנני סטודנט לפיזיותרפיה המסיים בימים אלו את לימודי באוניברסיטה (4 שנים) ועתיד להפוך לפיזיותרפיסט מן המניין. ראוי קודם לציין שאין לי קשר לאף אחד מהכתבה ושלאחר צפייה בתוכנית החלטתי ישר לכתוב את המכתב הזה. הנני חייב לצאת חוצץ נגד כתבתכם המלאה הטעיה ואי ידיעת הנתונים הנכונים. צר לי שמביאים לעם ישראל תמונות, שאולי למראית עין הינן קשות לצופה הרגיל (מול הצופה המקצועי שמבין מה באמת ראה). צר לי שהמערכת והתוכנית הביאו צילום, בלי לדעת ובלי להסביר לצופים מהו בכלל המבחן ומהו מטרתו ולמה בכלל הוא קיים. אז, איני יודע אם תביאו את מכתב זה לידיעת צופיכם, אך אני בטוח שאתה ומערתך תשכילו במעט מהדברים הבאים. 1. בתקופה שהמדינה החליטה על חוקי הביטוח הלאומי והפנסיות שיש לתת לאנשים מעל גיל 65, אנשים לא הגיעו לגילאי זקנה מפליגים. עם השנים תוחלת החיים עלתה ועומדת היום על גברים: 76 ונשים: 80 הבעייתיות שנוצרה הינה, שהמדינה פתאום נאלצה לשלם לאלפי זקנים פנסיה וכו' (על פי חוקי המדינה כמובן) במשך עוד שנים רבות, מעבר לתכנוני המחוקקים מהשנים שעברו. לכן בעקבות השנים ועם הגידול בתוחלת החיים ובאוכלוסיה זו (שלידיעתכם קבוצת גיל 80+ היא הקבוצה שהכי גדלה באחוזים באוכלוסיה) החלה להתרוקן קופת המדינה, אשר שלמה יותר ויותר כספים שמעבר לצפי (על כן גם העלו לאחרונה את גיל הפנסיה) וזהו אחד הגורמים למינוס בתקציב המדינה. כלומר ותחשבו על זה לשנייה, אם פעם אדם בן 65 נחשב אדם זקן אז היום תחשבו על קרוב משפחה שלכם שבגיל זה ותחליטו אם לקרוא לו זקן? היום מחלקים את קבוצת הזקנים ל-3 קבוצות: גיל 65- 74+ "זקן צעיר" גיל 75- 84 "זקן" גיל 85+ "זקן זקן" בשנת 1986 יצא חוק סיעוד האומר: זהו חוק שהוא תלוי 1) במבחן הכנסה 2) בגיל (מעל 65/60) 3) ביטוח לאומי קובע את מידת התלות לפי הערכת אחות או פיזיותרפיסט (שאלו הם הבודקים שבאים לדירה) ראוי עוד לציין, שהגמלה הינה בעין ולא בכסף. כלומר, הזקן שרשאי לקבל את הקצבה צריך לבחור על פי קצבתו איזה שירות מעוניין: מטפלת בניהול משק הבית, מוצרי ספיגה, טיפול במרכז יום לקשיש, שירותי מכבסה, משדר מצוקה. כדי שביטוח לאומי יקבע למי מגיעה הזכאות, נבנה מבחן תפקוד הנקרא ADL (שהרי צריך משהו מדעי עם מספרים כמותיים כדי לבחון בסופו של דבר מי באמת זכאי). כמו שכבר אמרתי, את המבחן הזה בבתי הזקנים מעבירים אנשי מקצוע כדוגמת: פיזיותרפיסטים ואחיות. לאחר דברי הקדמה ארוכים אלו אגש למבחן "המשפיל" כהגדרתכם: המבחן שנראה בתוכנית הינו מבחן לבדיקת ADL (בלשון המקצועית), כלומר בדיקת תפקוד יומיומי של הזקן בביתו על שלל כל ההיבטים: לבוש,מקלחת ואמבטיה,שירותים,מטבח,מעברים שכיבה-ישיבה-עמידה,מדרגות וכו'. יתכן שזהו מבחן ארוך ומעט קשה לזקן ,אך רק כך ניתן לבדוק את תפקוד הזקן ובאמת לדעת אם הוא עצמאי או לא. המבחן בנוי מהמון מטלות יומיומיות שהזקן חווה ועובר כל יום, על הבוחן המקצועי לנתח איך ביצע כל פעולה ולסמן על טופס המבחן איך ביצע (לכל פעולה יש מספר אפשרויות מדרגת ביצוע עצמאי- ביצע עם עזרה קלה-ביצע עם עזרה בינונית- ועד לא ביצע כלל). על פי התמונות שהראתם, בעין מקצועית נראה שהבודקת עשתה את עבודתה נאמנה ובאופן מקצועי. על פי התמונות שהראתם הזקנה שצולמה לא צריכה לקבל כלל סיוע מביטוח לאומי!!! (וזאת על פי עין מקצועית מהתמונות שהראתם). אם ביטוח לאומי היה נותן לגברת זו תשובה חיובית, היא הייתה מגיעה על חשבון זקן או זקנה אחרים שבאמת נזקקים וצריכים עזרה (וזאת בגלל הסיטואציה הכלכלית בה נמצאת המדינה). בניתוח מקצועי של התמונות נראה: שהזקנה מצליחה לקום לבד מהמיטה לעמידה ושמרה על שיווי משקל בעמידה בלי להזדקק לתמיכה מהצד. ראו שתוך כדי עמידה ושמירת שיווי המשקל היא מצליחה להתלבש ולהתפשט גם את בגדיה התחתונים (ולמרות שהתמונות מוצגות כקשות אם איש מקצוע לא יבדוק אז מי באמת יראה אם התפקוד הזה ישנו??), ראו שהיא מכפתרת כפתורים לבדיקת המוטוריקה העדינה, ראו שהיא תפקודית באופן עצמאי לחלוטין!!! באמבטיה ואותו הדבר במטבח כאשר מצליחה לקחת אוכל מהמקרר וגם לאכול לבד (הרי זהו סוג של תפקוד מאוד נחוץ- ישנם זקנים שיכולים לקחת אוכל מהמקרר כי זה מוטוריקה גסה, אך אינם יכולים להביא כפית לפה כי הדיוק והמוטוריקה העדינה לקויה. אם לא נבדוק איך נדע אם זה קיים). נכון ראו שהיא נזקקה לעזרה בהליכה, כאשר הלכה בתמיכה של אדם, אולם זאת ניתן לפתור על ידי מקל הליכה או אם צריך הליכון ואותה זקנה נחמדה תלך שוב באופן עצמאי. לסיכום: כמו שאתן רואים מניתוח קצרצר זה, ישנה הרבה מחשבה מאחורי מבחן זה, עם בודקים מהמקצועות הפרא-רפואיים שעברו הכשרה מתאימה לבחון כראוי ואילולא מבחן זה לא היינו יודעים מי הנזקקים האמיתיים. כך שלשמחתי הרבה, זו לא עוד דרך שהמדינה משפילה את תושביה הזקנים כמו אתם טוענים בכתבה, ולדעתי הדבר המשפיל היחיד בכתבה היה הצילום שחשף את הגברת ברבים. אמנם רשמתי מכתב שיצא ארוך מכוונתי הראשונית והנני מקווה שהשכלתם מעט גם אם לא תביאו זאת לידיעת הציבור הרב שצופה בכם ו"הזדעזע" מהתמונות. בכבוד רב עמית פרידמן

רוני 2112

New member
אכן הבנתי את הסברך אבל.....

אמא שלי בת 82 ובקושי אישרו לה כמה שעות, מה היא כבר מבקשת שינקו לה את הבית פעמיים בשבוע לא יסודי, לעזור לה להתקלח פעם ביום, ביא חייבת מישהו שיקלח אותה היא בשום פנים לא יכולה להתקלח לבד, או להתלבש, עוד להכין אוכל ולהכניס כפית לפה היא יכולה (למזלנו), אישור לה אחרי מלחמות לא קטנות, תסביר לי עכשיו האם ההיא מהתוכנית של אמנון יכלה לנקות את הבית שלה? או לכבס ולתלות כביסה? אודא על תשובתך רוני

amitfridman

New member
תגובתי הטובה ביותר

אביא לך ראשית מקרה אישי שלי. סבא שלי בן 85 חולה אלצהיימר בשלב מאוד מאוד מתקדם. שלב זה אומר שהוא כבר לא זוכר אפילו את בני משפחתו, וכבר כמעט ולא מסוגל לעשות אף פונקציה ללא עזרה. כמו לרבים אחרים גם אלינו הגיעה בוחנת מהביטוח הלאומי ונתנתה לנו זכאות ואישור לקבל פיליפינית כעובדת זרה. אבל........היות ומבחינה כלכלית לסבי יש פנסיה ממקום עבודה והחוק לא תופס לגביו (הרי ציינתי שהחוק הוא בתלות ל:גיל,מצב כלכלי ותפקוד פונקציונלי בבית) הרי שזכינו לזכאות לקבל עובדת זרה על חשבונינו כלומר, עובדת חוקית שמקבלת את כספה מאיתנו (וללא שום עזרה מהמדינה) אם היינו חיים בעולם אוטופי אז ברור שלכולם מגיעה עזרה בגיל הזקנה אבל אין זה המצב והנתח הקיים חייב להתחלק בין כולם וכך יוצא שלחלק לא מגיע לקבל (כמו אצלנו ואין לי בעיה עם זה) חלק מקבלים יותר וחלק פחות. בתגובתי ניסיתי לפשט הכי קל וברור מה המצב היום ואיך ולמה בכלל הגענו לכך ולאחר מכן להתייחס באופן אישי למה שהראו בכתבה מהאופן המקצועי. כך שלאמך אני כלל לא יכול להתייחס מהטעם שלא ראיתי את ביצועיה. מהתמונות שהראו הגברת בתכנית כנראה תתקשה מעט בניקוי ביתה אך לדעתי לא תהיה לה בעייה בכביסה אם תודך ויהיה לה גישה המתאימה לגילה (כלומר לא להתכופף מעבר לחלון אלא פתרון אחר לתלייה כמו האפשרות לשים בתוך הבית ואולי ואת זה אנו לא יודעים ויש לה מייבש ואז היא בכלל לא צריכה לתלות את הכביסה- העניין הוא שעל הבודק לבדוק את כל האלמנטים הללו). לדוגמא: נניח שאדם לא יכול לקום משכיבה לישיבה ממיטה רגילה והוא מצא תחליף וקנה מיטה חשמלית שמעבירה אותו למצב ישיבה (ויש מיטות כאלו בשוק)אזי מבחינת הבדיקה האדם עושה את הפונקציה בצורה עצמאית היות ויש לא תחליף העוזר לו לבצע זאת. כמו כן ובל נשכח שאף אחד לא ציין את מצבה הכלכלי (ואולי בגלל זה קבלה דחייה...) לסיכום טענתי היא שמסוכן לעשות כאלו הכללות ולהביא חומר מאוד מצומצם.חייבים לראות את כל התמונה מכל הזוויות כדי שיהיה אפשר להגיע באמת לאנשים הבאמת נזקקים ושגם אין להם מהיכן למצוא תחליפים ועזרה

aviro

New member
תגובה לעמית פרידמן

הכל טוב ויפה,אבל אתה יוצא מנקודת אנחה שלמדינה אין כסף,ואני אומר לך שלמדינה יש כסף ,רק השאלה איך היא מנתבת אותו,אני טוען שהקשישים האלה צריכים להיות בעדיפות עליונה לפני ביטחון וחינוך,לפני השקעות בהתנחלויות,לפני כסף לישיבות,אפילו לפני כסף לביטוח לאומי לילדים,כן כן,מה צריך אדם שמרוויח 50 אלף שקל לחודש קיצבת ילדים 120 ש"ח הריי זה שיא הטימטום,הממשלה הזאת ובמיוחד מאז שבנימין נתניהו שר אוצר ,היא ממשלה אטומה,מטופשת,ורעה.ואני מאחל לבנימין נתניהו להגיע למצבם של הקשישים האלה להגיע למצב שגם הכסף הרב שעשה ביושר ולא ביושר לא יספיק לו

במקור נכתב לאחרת - אך מתאים גם לך..

לעמיר: שנה את לשון הנקבה לזכר...והתגובה אולי תעיר ותאיר את עיניך... "עם כל הכבוד לז'ניה-את לא ממש פלורנס ניכטינגל.... הנימה העולה מדברייך גורמת לי לחשוש להגיע חס וחלילה לטיפולך כנכה, ולמצוא עצמי בחקירת אינקוויזיציונית להוכחת נכותי.... אותו כנ"ל לגבי קשישים. אינני יכולה לשכוח את המטרוניתה המכובדת שהגיע לבדוק באם סבתי (ז"ל) שהייתה כבר בת 90 ועם דימנסיה מתקדמת מתפקדת. אם זה לא היה עצוב כל כך ניתן היה לכתוב קומדיה על השאלות והפקודות שנתנה לה. כידוע לעיתים יש לקשישים במצבה "הברקות" הבנויות על שרידי אינטילגינציה+אישיות בסיסית+חוש הומור והרצון למצוא חן, ואכן סבתי "נתנה שואו" והצליחה להחזיק כוס ולשתות. אבל האחות ההחסודה לא ביקשה לראות איך היא מגיעה עם הכוס מהשיש לשולחן (לא זכרה היכן השולחן בד"כ והייתה מחפסת נואשות את פינת האוכל!!!), או שהיא ביקשה לראות כיצד הסבתא מורידה תחתונים, אך לא ביקשה לראות איך היא מגיעה לשרותים (בדרך כלל לא זכרה היכן הם והייתה פותחת כל דלת בבית עד שהיה "בורח" לה או שהיתה מגיעה בזחילה על ארבע!!!), ביקשה לראות איך היא מכפתרת חולצה, אך לא הבינה שסבתה שלי בכלל לא ידעה למה צריך ללבוש חולצה ויכלה להסתובב ערומה!!! ואחרי הכל כתבה שהיא מתפקדת היטב ואיננה זקוקה לעזרה... גברתי היקרה: קיראי טוב טוב את שכתבה לך אתי אברהמי. תאמיני לי שמגובה כסא הגלגלים הדברים נראים שונים לחלוטין. אני בכלל חושבת שהיה צריך להכניס "תרגיל" חובה בבתי הספר לסיעוד ועבודה סוציאלית ובחינת קבלה לפקידי/ות המוסד לביטוח לאומי ולשכות הבריאות: לשבת יום אחד שלם על כסא גלגלים. (לא יותר כי זה ממש אכזרי מדי...) תאמיני לי שהקונספציות היו משתנות לחלוטין!!! אני מברכת את קברניטי התוכנית שומר מסך על האומץ לגעת ב"פורנקלים" של הממסד ומקווה כי גם יצליחו "לפוצץ" אותם אחד לאחד!!! נעמי - מנהלת פורום מטה מאבק הנכים באינטרנט."

יש תרגיל חובה

גם בבתי ספר לעבודה סוציאלית וגם בפקולטות לרפואה. הצרה שעד שזה לא במגרש הפרטי, אף אחד איננו מסוגל לקלוט. לא חסר כסף במדינה. יש כסף מבלי לפגוע בזכויות לכיסאות ולעוד כמה גופים שמכתיבים את המדיניות. אין כסף לחינוך פשוט כמו "והדרת פני זקן" אם משהוא בכלל זוכר מונח זה. גיל הזהב בקטגוריות השונות כפי שחלקת מר פרידמן, הם אותם אנשים שבנו את המדינה. על גבם נבנו "המפלגות" "הביטוח הלאומי" קופת חולים" ועוד כמה גופים. תוחלת החיים אכן עלתה. אבל ישנם צעירים בגיל 100 וקשישים בגיל 25. הגיל הכרונולוגי איננו תואם תמיד את הגיל הביולוגי. הציבור מודע לקשיים בקבלת סיוע. אף אחד איננו פונה לקבלת סיוע אלא אם באמת איננו יכול לתפקד עצמאית. מר פרידמן, לאותה גב' יש משפחה, יש מי שידאג לה. היום היא קמה ישר, מחר היא תקועה במיטה. כי אין לה כוח לקום. המצב משתנה כמו שמשתנה אצל ה"בריאים" היום בריאים, מחר התקף לב חס וחלילה. אסור באיסור חמור לעשות הכללות. קרא כמה שורות מטה מה רשמתי. מי שתרם למדינה, הם מי שבזכותם כל "יפי הנפש" חיים, נוסעים לחו"ל ועוד. אז, שלא יסעו! שלא יגורו במלונות פאר אלא בדירות שכורות 3 בדירה אחת. שיסעדו במסעדות פשוטות ולא מסעדות שעולות מחצית ממשכורתו של פלוני שחי מגימלה. האמן לי יחסכו מליוני דולרים כל חודש בהם ניתן לממן סיוע למי שבנו את המולדת. הם צריכים לבוא לפני כולם. ואת המבחן, צריכים לערוך רופא המשפחה שיודע באמת מה מצבו התמידי של זה או אחר ולא אדם שבא הביתה פעם אחת יחידה. גיל הזהב רוצה להראות שכוחו עדין במתניו. אין לי מילה רעה על מי שבצעה את המבחן. יש לה הקצבה. אם תהיה ראלית באמת יפטרו אותה מהעבודה. מי שלא גידל הורים קשישים איננו יודע מה זה. תחשבו על זה.

למעלה