בקשר לנסיעה, בשבת.

בקשר לנסיעה, בשבת.

. ידוע שיש איסור גמור לנסוע, בשבת!!! בעיקר נסיעה בין עירונית שיש מרחק שאותו אסור לנסוע!!!
ידוע שלצורך פיקוח נפש, מותר לנסוע, למשל מי שעובד במד"א במשטרה מכבה אש וכדומה, אך אסור לו לנצל נסיעה זו כטרמפ בשביל לבקר מישהו, אלה רק לצורך עבודה בלבד. כלומר בנסיבות האלה, הנסיעה היא מותרת.
עכשיו אני מגיע לשאלה שלי. אני שומר שבת, וכמובן לא נוסע, בשבת.
יש לי אח תאום חילוני, והוא כן נוסע, בשבת.
שנינו חובבי אסטרונומיה, ויש לנו טלסקופ גדול.
האגודה הישראלית לאסטרונומיה עושה תצפיות אחת לחודש, ובערב שבת. מהסיבה היחידה שזה היום היחיד שיש להם פנוי.
מסיבה זו אינני נוסע לתצפיות, ואין לי בעיה עם זה. אך לאחי התאום יש בעיה עם זה, שהוא מאוד רוצה לקחת את הטלסקופ הגדול לתצפית, והוא מבקש שאני אבוא איתו לתצפית, כי אחרת הוא בצער מזה, הוא ניסה להעזר בחובבים אחרים שנוסעים לתצפית, ואף אחד לא ממש ענה על דרישותיו, והוא לא סומך על מי שאינו מהמשפחה. יש לי בן אחות שגם הוא חובב אסטרונומיה, ושניהם ביחד, לא מספיק בשביל לקחת את הטלסקופ, והוא רצה גם את עזרתי.
בקשתי ממנו שיבקש מהאגודה שיגלו התחשבות. שיצאו יותר מוקדם, ויגיעו לפני כניסת השבת, רק השאלה איך אני יחזור. המקום הוא 101 קילומטר לפני אילת, וגם עכשיו כך או כך, נסיעה למקום ממילא תגלוש, לשבת. וגם אם לא, היתה גולשת, זה היה מצריך אותי אחת לחודש לשכור שם צימר ולחזור בכוחות עצמי, וזה בכלל לא פשוט, בטח ובטח אם זה על בסיס חודשי קבוע, וגם ההוצאה הכספית תהיה גבוהה מאוד, שכירות צימר, יכולה לעלות 500 ש"ח, ונסיעה חזרה לגוש דן גם יכולה לעלות הרבה כסף. וגם ככה אינני יודע לנסוע בכוחות עצמי מרחקים כאלה.
עכשיו, נסיעה עם האגודה עולה 100 ש"ח לכל אדם, הלוך ושוב עם 8 שעות תצפית.
השאלה שלי היא האם מותר לי לנסוע איתו לתצפית בשביל למנוע ממנו צער, כאשר במשפחה, אין עוד חובבי אסטרונומיה חוץ מאחי התאום ממני ומהאחיין שלי, שכאמור האח שלי והאחיין שלי, לא מספיק בשביל לקחת איתנו את הטלסקופ הגדול, ולכן הוא רומז לי ומבקש ממני לנסוע איתו.
אמרתי לו שימצא לי פיתרון איך להמנע מנסיעה, בשבת, אך הדבר הוא בלתי אפשרי, מכיוון שהם יוצאים בשעה 3 בצהריים, והנסיעה היא כ4 שעות, ואותו דבר בלחזור. אין פיתרון בכלל.
אמרתי לי אז שיפנה לרב וישאל, אולי יש נסיבות מקלות להתיר נסיעה, שהיא לא תחשב לחילול, אבל הוא אומר שגדול, עליו למצוא רב ולשאול.
אני אמרתי לו שאני מוכן להיות כפוף לפסיקת רב, אם רב יתיר, אסע איתו. אם לא, אז לא. והוא כל כך הבציר בי שאסע איתו.
לכן אני שואל, איך עלי לנהוג, האם לנסוע איתו, או לא לנסוע איתו.?

תגובה

כמו שאמרת בעצמך "אסור ליסוע בשבת אבל לצורך פיקוח נפש מותר"
אם הצער שהיה נגרם לאחיך היה בגדר "פיקוח נפש" אז היית יכול ליסוע כמו שמותר לבעל ליסוע עם אשתו היולדת בשבת אפילו רק על מנת להרגיע אותה. אבל סתם צער נגרם להרבה אנשים לא רק לאחיך, למשל ליוסי שלא נוסע לכדורגל, ודוד שלא נוסע לים וכו' וכו', ועל צער כזה לא מחללים שבת כל עוד זה לא פיקוח נפש.

למעלה