בקשת עזרה

streetball

New member
בקשת עזרה

מספר שאלות לי אליכם: 1. האם נושא סתמי יכול להיות גם בינוני מדבר? לדוג' במשפט: מחשיך מוקדם, הבינוני יכול להיות בגוף מדבר או נסתר, האם זהו נושא סתמי? 2. ציינו נושא ונשוא במשפטים הבאים: א. עלינו להקפיד ב.יש למסור את הטופס במהרה ג.כל חבריו של ערן לקחו חלק בתכנון ההפתעה(האם הנושא הוא: "כל חבריו של ערן או שאפשר לקצרו?) ד. אתה צריך להמשיך בדרך הזו אשמח אם יתאפשר לכם לכתוב תשובותיכם עוד היום מכיוון שמחר אני צריך להגיש את זה. בתודה מראש, דניאל גורי

אסופית02

New member
בעתיד פנה לפורום לימודים וש"ב

פורום ש"ב מיועד בשביל שאלות כאלו בדיוק! http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/forumpage.asp?id=321 תשובות: 1. בינוני נסתר, לא מדבר- הרי במדבר ברור מי מבצע הפעולה, כלומר מי הנושא. מחשיך= בינוני, נסתר. נו' סתמי. 2. א. דגם "אסור לעשן"- מילה מודאלית+שם פועל (ללא נושא מפורש- כלומר לא ברור מי מבצע הפעולה) אסור=נשוא שאלת נושא: מי/מה אסור? לעשן=נושא ב. יש=נשוא למסור=נושא ג. כל חבריו של ערן=נושא. הרי זו התשובה המלאה לשאלת הנושא: מי לקחו? ד. צריך להמשיך=נשוא מורח אתה=נושא זה דגם "אסור לעשן" שיש בו נושא מפורש. במקרה כזה ננתח את הצירוף "אסור לעשן" כנשוא מורחב.

streetball

New member
עזרה

מצטער שאני מטריד שוב פשוט לא עונים לי בפורום השני ואני חושב שאתם תוכלו לענות לי הרבה יותר טוב והרבה יותר מהר מאשר שם. אני סומך עליכם יותר...:):):) אני אעתיק את השאלה כמו שכתבתי אותה בפורום שיעורי הבית(שם לא ענו לי), חלק מהדברים שם הם חזרה על שאלות שכתבתי כבר כאן וענו לי עליהן אבל לא הבנתי את התשובה והייתי שמח אם הייתם מפרטים לי יותר: 1.במשפט:"יש למסור את הטפסים" מדוע היש הינו נשוא וה"למסור"הוא נושא? 2. בשאלות, ננתח המשפט לפי התשובה, אך האם מילות השאלה תשמשנה נושאים לדוג' במשפט:"מי גילה את אמריקה" האם ה"מי" מתפקד כשנושא? 3. עלינו להקפיד על אוויר נעימה, מהו הנושא ומהו הנושא, מדוע? 4.אתה צריך להמשיך לעבוד? נושא, נשוא, ולמה? 5.האם הבינוני: "מחשיך"ייחשב לנושא סתמי? כעיקרון נושא סתמי בהווה הוא רק רבים או רבות, אך גם בבינוני: "מחשיך", לדוגמא, אין לדעת אם הגוף הוא נסתר או מדבר, האם זה גם נושא סתמי? אשמח אם יתאפשר הדבר על ידכם לענות לי במהרבה מאחר והשיעורים למחר. בתודה מראש, street ball

אִיתַי

New member
תחביר - אחד הנושאים האהובים עליי

שלום דניאל וערב טוב
, ראשית, אתה בהחלט מוזמן להפנות את שאלותיך אלינו, ולא רק לפורום "לימודים ושיעורי בית". אני מניח, שאתה לומד כעת את יסודות התחביר ובעיקר את המשפט הסתמי. 1. במשפט: "יש למסור את הטפסים" ניתן לזהות דגם חשוב ביותר בתחביר: הדגם של "אסור לעשן". כפי שאסופית היטיבה להסביר, מדובר במילה מודלית, מילה המציינת יחס לפעולה (אסור, מוטב, חשוב, צריך, כדאי...) ושם פועל. בדגם זה תמיד המילה המודלית תשמש כנשוא, ואילו שם הפועל הוא הנושא. כנ"ל לגבי המילה "יש". שים לב: אין במשפט כינוי גוף, אשר יכול "לקפוץ לעין" ולהיחשב כנושא מפורש. כאן גם המקור לבלבול של תלמידים רבים, שמתבלבלים בין הדגם של "אסור לעשן" למצב אחר, בו יש נושא ונשוא מורחב: "דני צריך להכין את השיעורים" מול "צריך להכין שיעורים". 2. כן. מילות השאלה הרלוונטיות מקבלות תפקיד תחבירי כמו אותן מילים עליהן הן "שואלות", ובמקרה זה - "מי" הוא נושא המשפט. 3. הצירוף "עלינו להקפיד" מקביל מבחינה תחבירית ל"יש להקפיד". לכן גם כאן: "עלינו" - נשוא, "להקפיד" - נושא. במקרה זה בא לידי ביטוי כלל נוסף: נושא לעולם לא יפתח במילת יחס. בשל כך "עלינו" נחשב "אוטומטית" לנשוא, ושם הפועל "להקפיד" הוא הנושא. 4. נראה, כי כאשר השבתי לך לשאלה מס' 1, הקדמתי את המאוחר. כאן בדיוק מגיע המקרה בו נוטים להתבלבל עם הדגם של "אסור לעשן". במקרה זה - "אתה" נושא (כינוי גוף מפורש במשפט) ו"צריך להקפיד" הוא נשוא מורחב (אם לא היה "אתה" במשפט, הניתוח התחבירי כולו היה משתנה). 5. הדוגמה של "מחשיך בחוץ" אכן לא מוכרת כדוגמה נפוצה לנושא סתמי, אך אתה בהחלט צודק. נושא סתמי ייחשב לכזה, כאשר אין במשפט נושא, המופיע בצורה מפורשת, והנושא ברור מאליו או הכוונה לכולם. גם במקרה של "מחשיך בחוץ" לא מופיע הנושא בצורה מפורשת (צריך להיות, אולי: "השמיים מחשיכים") אך הכוונה ברורה מאוד. לכן, כפי שציינה אסופית, ניתן להגדיר זאת כנושא סתמי. בהצלחה
.

אסופית02

New member
לגבי "אסור לעשן"

גם הדגם של "מילה מודאלית+שם פועל" שיש בו נושא מפורש, נקרא בספרים דגם של "אסור לעשן". ההבחנה בין המקרים היא בקיומו של נושא מפורש. השימוש בצירוף "אסור לעשן" הוא כתחליף לדגם "מילה מודאלית+שם פועל", כיוון ששם זה דורש הבנה של המושגים ויותר קשה לזכירה.

streetball

New member
תודה רבה

תודה רבה על ההסבר,מודה לך מקרב לב, הוא היה כתוב בבהירות... לגבי דבריה של אסופית02: האם במשפט: "אתה צריך לעשות את שיעורי הבית" "אתה" הוא הנושא, ואיפה באה לידי ביטוי העובדה שמיד לאחרי הנושא המפורש באה מילה מודאלית+שם פועל? מהו הנשוא במשפט? לא תאמינו, הודיעו לי היום על מבחן ב11.11 בלשון!! יומיים להתכונן...

streetball

New member
תיקון

הבהרה: במשפט שנתתי, הבנתי שה: "צריך לעשות" הוא נשוא מורחב, השאלה שלי היא מדוע? האם זה מכיוון שזה מהתבנית של פועל+ של פועל? אבל התבנית הזאת היא נשוא מורחב רק כאשר עיקר הפעולה הוא על שם הפועל, לא כך?

למעלה