בראשית פרק ד', הכיצד?

Ferma

New member
בראשית פרק ד', הכיצד?

בבראשית פרק ד' מסופר על שלושה דברים. אני רוצה להתעסק בחטא של קין. לאחר שקין רוצח את אחיו ה' גוזר עליו עונש. קין מערער על עונשו וה' מעניק לו חנינה. החנינה של ה' היא אות קין (שהיה נהוג בעולם העתיק) שמסמן שאין לפגוע בקין (ככתוב ...שבעתיים יוקם וגו'). בעצם ניתן להגיד שקין מבקש 'עיר מקלט' מה'... טיעונו של קין הוא: "הן גרשת אותי היום מעל פני האדמה ומפניך אסתר והייתי נע ונד בארץ והיה כל מצאי יהרגני" שאלתי היא מי ימצא אותו? ע"פ האמונה קין והבל הם בניהם של אדם וחוה, האנשים הראשונים (והיחידים, או שלא?) על-פני האדמה. אז אם כך (לאחר הרצח) קין, חוה ואדם הם היחידים על-פני האדמה. ובאותו הקשר, לאחר מכן קין בורח מזרחה ויודע את אשתו (ומתוארים כל צאצאיו עד אחרי למך). מאיפה אשתו הופיעה? מעניינת אותי גם דעתם של המפרשים האדוקים, רש"י, רמב"ן וכד' זו שאלה שמטרידה אותי כבר שמן מה, חיפשתי (במפרשים ובספרות) אבל לשווא. לא מצאתי תשובה. קיוויתי שאולי כאן אמצא את התשובה
תודה על כל מקרה!

mgb

New member
חטא קין

בס"ד שלום לך! ראשית תודה על השאלה ורואה זכות להשיב לך. לפני המענה, יש לך לענ"ד,לדעת יסוד חשוב מאוד. אני מציין זאת לאור הערה בשאלתך אבל היא גם יכולה לתרץ הרבה תמיהות בכל התנ"ך כולו. התנ"ך ככלל והתורה בפרט אינה בשום אופן (רק) ספר הסטוריה. ובתור שכזה אין בתורה כל הפרטים וכל המאורעות שהתרחשו ולא בגלל "חסכון" או העלמה מכוונת של פרטים או נסיון לתמצת או כל סיבה אחרת שיש לסופר בבואו לכתוב ספר. בתורה הוכנסו על פי דעת אלוקית נושאים, מאורעות, פרטים ואישים שרלוונטיים למידע שחייב האדם לדעת, בצייני האיש הישראלי=יהודי לצורך עבודתו הרוחנית בחייו. לגבי שאלותייך: א) אכן כבר רש"י(ד', ט"ו) מעיר שלא היה בעולם מי שיכול להרוג את קין וחששו של קין הוא מהחיות והבהמות ומציין שמאביו ומאמו לא היה יירא אבל מהחיות כן. וזאת לך לדעת. בבריאה ישנן כידוע הדצח"מ. קרי, דומם , צומח, חי ומדבר. במצב בו האדם מקיים את תפקידו ישנו בטבע החיות והבהמות ליירא ממנו. אך בנופלו מדרגתו הרוחנית, מוסרת הרתיעה הטבעית הזו מהן ולכן הן יכולות להתנפל עליו ולטורפו. מסביר רש"י שידע קין שכל עוד לא חטא לא היה יירא מהחיות. אך, לאחר החטא ירד ממדרגתו הרוחנית וחשש שכעת אינו מוגן מהתנפלות החיות. . ולכן , כותב רש"י, שהקב"ה שם לו אות במצחו. (איני בטוח,אגב, שזהו אות מגושם(=גשמי, פיסיולוגי) וניכר בחוש הראיה, יתכן שזהו אות רוחני , כך שאיני משוכנע שיש קשר ל"אות קין" שישנו בתרבויות אחרות שכדרכן העתיקו מהתנ"ך כל מיני פרטים שלאחר מכן עברו שינוי או שידרוג כפי הבנתם) ב) לגבי שאלתך השניה "מהיכן הופיעה אשתו" הרי שבהערתי המקדימה כבר ציינתי שלא בהכרח שכל האישים שהיו וחיו באותהתקופה יוזכרו בתורה. אבל לכך יש לנו את המסורת שעם הולדת קין והבל נולדו דם תאומות 3 ליתר דיוק. ובכלל כדאי לדעת שעל אותן אחיות נסב הויכוח בין קין להבל, דבר שהביא את קין לרציחת הבל כי הוא טען שהיות שהוא הבכור מגיע לו שתי נשים והבל טען שהוא אמנם לאהבכור אך ה"איכותי" מביניהם, שהרי הקב"ה שעה למנחתו=קרבנו ולא לקרבן קין. קין טען ש"כמות" חשובה יותר והוא כבכור מגיע לו יותר. כמו שבחלוקת נחלה, על פי התורה, ניתנת לבכור פי שתיים משאר האחים, כידוע. יש לי להאריך כך הרבה בנושא, שמשה היה גלגולו של הבל והמצרי שנטמן בחול היה גלגול קין. אבל בכך אסטה מהנושא. אי"ה אולי עוד תינתן לי הזכות וההזדמנות לכך. כתיבה וחתימה טובה לך ובני משפחתך!

Ferma

New member
איזה כיף! ../images/Emo140.gif../images/Emo51.gifרבה../images/Emo70.gif

למעלה