ברזל יורד עם הזמן, כיצד לטפל?

ליאור3243

New member
ברזל יורד עם הזמן, כיצד לטפל?

אהלן,

עברתי לטבעונות בתחילת 2013, להלן סיכום נתוני בדיקו הדם הרלבנטיות, 2010, אמצע 2013, עכשיו
IRON:
2010 - 110
2013 - 80
עכשיו - 45

FERITIN:
לא השתנה משמעותית - 40-50

TRANSFERIN:
לא השתנה משמעותית - ~320

HB:
לא השתנה משמעותית - 15

B12:
2010 - 270
עכשיו - 350 (בעקבות שימוש בתוסף עם המעבר לטבעונות)

ליאור3243

New member
לגבי תזונה סהכ מקפיד על הכללים

אמנם לא 2 קילו עדשים מונבטים ו 3 קילו גמבה בכל ארוחה, אבל כן הפרדה בין קפה ותה לאוכל, שילוב קטניות ירקות ירוקים וכו.
אני תוהה מה כדאי לשפר, הגדלת ההפרדה מהקפה לשעתיים במקום חצי שעה היום, הגדלת צריכת קטניות, תוסף ויטמין c. אגב המזון אצלי טובע בטחינה, קראתי עדות אחת (בלבד...) שזה עשוי להשפיע

באופן מאוד אישי

אני מפרידה טחינה מארוחות עם ברזל [האמת שפשוט הפסקתי כמעט לחלוטין לאכול טחינה
].
לי באופן אישי זה מאוד עוזר.

ליאור3243

New member
כן, נדמה לי שאת העדות היחידה לנושא הטחינה

תוך כמה חודשים ראית את השינוי לחיוב? אין לי בעיה "לירות" לכיוון הזה, ובתנאי שתהיה לי אינדיקציה שזה עובד.

נדמה לי שלושה חודשים

ממש לא בטוח שזה ככה אצל כולם.
אני לא אוכלת קקאו, לא שוקולד, לא קפה, לא תה, לא קולה, בקיצור אין אצלי קפאין [ומעולם לא היה].
הורדת מוצרי החלב מאוד מאוד עזרה, אבל לא מספיק, כשהפרדתי את הטחינה התחיל לקרות משהו ומעולם לא שיניתי את זה פשוט.
ממש יכול להיות שזה כי התרגלתי לאכול יותר עלים ירוקים [פי 3 עד פי 10 מקודם, תלוי אם זה יום שאני שותה בו שייק ירוק או לא], או כי הB12 שלי במעקב, או משהו אחר. אני רק יודעת שכל אלו היו גם קודם, אבל אולי פשוט לקח למעבר יותר זמן להשפיע? עברתי לטבעונות וישר הרגשתי שיפור [תוך איזה חודש-חודשיים] כי פתאום לקחתי B12 שכנראה היה לי חסר מאוד מאוד, אבל זה לא הספיק. אחר כך הפרדתי הטחינה מהברזל ואחרי עוד שלושה חודשים בערך עשיתי שוב בדיקות דם שיצאו נהדרות! מאז הן ממשיכות להיות כאלה

אולי אני סתם חיה בסרט שזו הטחינה, כשאני חושבת על זה לעומק, אבל הבנתי שזה בגלל שסידן מקשה על ספיגת ברזל [זו הבעיה בחלב חיות שהוא מועשר בסידן...]. קיצר לא יודעת.

ladybug6

New member
אני לא רופאה, אבל

ההמוגלובין שלך תקין, ספירת הדם שלך תקינה (לא ציינת אם יש שם בעיה כלשהי), הפריטין שלך תקין, והברזל שלך על גבול התקין - אז אני לא רואה שום בעיה.. אתה מרגיש טוב? יש לך בעיה כלשהי? הרופא אמר לך שחסר לך ברזל?
&nbsp
בדיקת ה-IRON היא לא בדיקה משמעותית במיוחד, היא בסה"כ בודקת את כמות הברזל הזמין שהיה לך בדם בדקה שבה לקחו לך דם. זה לא אומר שומדבר אם שאר המדדים הרלוונטים תקינים.
&nbsp
אבל שוב, עדיף להתייעץ עם רופא.

ליאור3243

New member
הרופא

אמר שאין צורך בטיפול, בינתיים לעקוב.
אני בסדר סה"כ אין שום דבר. עייף רוב הזמן אבל זה מההשכמות ב - 5:00 של התינוק, כשאני ישן כמו בן אדם אני לא עייף או חלש.
לא הייתי מתייחס לעניין אלמלא הגרף היה כל כך ברור: אין בשר - ברזל יורד. אני יודע שהרבה טבעוניים "התגברו" על זה, ורציתי לשמוע טיפים מעבר לידועים (ויטמין C, קפאין וכו')
&nbsp
&nbsp

מה שאני יודעת

אני לא גורם מוסמך, אבל הברזל שלי תקין כבר 4 שנים של טבעונות, אחרי שהיו לי חוסרים עצומים במשך שנים לפני שהייתי טבעונית, ואני בחורה אז אני גם מדממת אותו כל חודש.

אלו עצותי:
1. כמויות של עלים ירוקים: להכניס לסלטים, לתבשילים, למרקים, לסנדויץ', לשייק [זה טעים וכל כך טוב! לא צריך ללעוס כל הזמן].
2. ויטמין C, אכן, גמבות, לימונים, עגבניות, תפוזים, קיווי... אני אישית לא מקפידה על זה בכלל, ומסתדרת עם מה שיש לי בתזונה ממילא.
3. B12. מחסור בB12 יכול להיראות כמו מחסור בברזל או יכול ליצור מחסור בברזל, או משהו כזה אמרו לי הרופאים, זה היה לפני שנים.
4. להפסיק עם הקפאין לחלוטין. אם אי אפשר אז להפחית ולהרחיק מארוחות, כמה שיותר רחוק יותר טוב. [ואם מחליפים את הקפה של הבוקר בשייק ירוק עם פירות טריים ועלים ירוקים אז מרוויחים פי 3! עלים לברזל, פירות ליטמין C ובלי קפאין וסידן...
5. להפריד מאכלים מרובי סידן.

Gidi Shemer

New member
הסבר, הסתייגות להסבר, והסתייגות להסתייגות

הסבר-
קיימת דיעה רווחת מזה זמן מה שסידן וברזל מתחרים זה בזה על ספיגה ולכן מאכלים שהם עשירי סידן עלולים להפריע בספיגת ברזל. לא ברור בדיוק מה המנגנון הביולוגי של התחרות, אם זו אכן קיימת, אבל יש מספר אפשרויות כמו השפעה של סידן על ביטוי של גנים שמקודדים לטרנספורטרים של ברזל בתאי דופן המעי. מצד שני, יש גם מחקרים שמראים שצריכת סידן לאורך זמן אינה פוגעת ברמות הברזל.

הסתייגות-
ייתכן והעיכוב הוא רק ברמת הטווח הקצר ומי שצורך סידן בכמויות גבוהות, עיכוב ספיגת הברזל אצלו הוא קצר ומיד אחר כך יש פיצוי בספיגה. בזמנו כתבתי על זה בפורום השכן ואף צירפתי קישור לתקציר המדעי. כדי לחסוך בזמן מקלדת ולא לחזור על הכל, הנה קישור לפוסט שלי מאז:
http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=301&MessageId=163805780

הסתייגות להסתייגות-
זה שהמאמר שצירפתי אכן מציע אלטרנטיבה זה לא מחייב שזה המצב במציאות בתאי דופן המעי. פרט לכך, בהחלט ייתכן שאצל אנשים שונים תהיה תגובה שונה. לא יודע אם אצל ״שינוי צורה״ הפרדת הטחינה היתה בהכרח מגע הקסם שסידר את עניין הברזל (כפי שהיא באמת ציינה כיאה למדענית זהירה בהתהוות
), אבל בהחלט זו אפשרות. הייתי מציע למי שיש לו בעיה קרדינלית עם ספיגת ברזל לנסות את ההפרדה ולראות אם יש תוצאות.

RSPA

New member
קודם כל תודה על ההסבר.

אני לוקח כדורי ברזל והדבר היחידי שאני מקפיד עליו זה לאכול דברים שנותנים ויטמין C בצמוד ללקיחתו. אני ממשיך לשתות קפה (במרווחים של שעה וחצי בערך מהארוחות) ולאכול טחינה. בשורה התחתונה מצב הברזל (IRON) בדמי במגמת השתפרות (עליה במדד). אין שינוי בולט בפריטין.
עם זאת, מענין יהיה לראות אם לכשאפסיק לצרוך טחינה (או אצור הפרדה גדולה יותר מבחינת מרווחי זמן), ישתנו הקצב והרמה של עלית הברזל. מעבר לזה, אצטרך, כך נראה לי, גם להפריד - לצורך הבדיקה וכדי לאשש את הרעיון - בין מועד לקיחת כדור הברזל לבין דברים נוספים שיש בהם תכולת סידן גבוהה (משהו שאני לא עושה כרגע).

כשהייתי צמחונית

לפני 4 שנים ארוכות, אז עוד לא ידעתי שרופאים הם לא מבינים בתזונה. הייתי בטוחה שרופאים מבינים בכל מה שקשור לגוף האדם.
הרופא שרשם לי כדורי ברזל אמר לא לקחת בצמוד למוצרי חלב חיות, ואז שאלתי למה? אז הוא אמר- סידן. אחר כך בבית המרקחת אמרו לי לא בצמוד לחלב חיות. שאלתי שוב ליתר בטחון למה? אמרו סידן. כשבאתי הביתה ראיתי שכתוב בהוראות השימוש של המוצר להרחיק מחלב חיות...
פשוט קיבלתי את זה והכלתי את זה גם על טחינה בהמשך.
אין לי הוכחות ואין לי מספיק הבנה של הביולוגיה כדי להסביר את זה, אולי זה אפילו לא נכון. שווה לנסות, לא?

smaak

New member
מה שהחיפושית אמרה

גם לי יש חוסר בברזל,
אני צריכה בדיוק להיבדק שוב אחרי תקופה שלקחתי תוסף נוזלי של ברזל,
מבחינת תחושת עייפות אני מרגישה עייפה די הרבה,
אבל אני לא יודעת אם זה בגלל שאני ישנה מעט מאוד ועובדת קשה, או בגלל הברזל.
בינתיים אני עושה ניסיון, הכפלתי את כמות הברזל ואני מרגישה שיפור.

כל שאר המדדים אצלי גם הם תקינים.
קח בחשבון שהבדיקה הקודמת היתה לפני הרבה זמן, הרבה לפני הטבעונות, כך שאתה לא יודע האם בהכרח מדובר במעבר.

העלאת ברזל היא באמצעים שכבר תיארת מבחינה תזונתית, ונטילת תוסף, יותר מזה אין מה לעשות..

למעלה