בריסק-צאנז

• פותח הנושא ler4
  • פורסם בתאריך

ler4

New member
בריסק-צאנז

שלום האם משהו יודע האם היו קשרי משפחה בין שתי החצרות, או כל קשר אחר?

ספרן

New member
אין קשר

לא משפחתי ולא אידיולוגי. בריסק זו לא חסידות, וכשאומרים בריסק מתכוונים בדר"כ לשושלת הרבנית - ליטאית של הרבנים למשפחת סולובייצ'יק - ההפך הגמור מחסידות. צאנז - זו השושלת החסידית של משפחת האלברשטאם.

ler4

New member
תודה

זה עוזר לי למקד את הקשר המשפחתי שלי למשפחת רבני בריסק. דודתי והרבנית מבריסק מנתניה שמרו על קשר הדוק בגלל קירבה משפחתית. הקשר הוא כנראה דרך הסבתא רבא שלי אסתר גרוס לבית וייס מאזור סעלייש. האם ידוע לך על קישרי נישואים בין משפ' רבני בריסק עם משפחת ווייס מהאזור הזה? יתכן שאסתר גרוס לבית וייס באה מאותו אזור ברומניה של משפחת רבני בריסק בנתניה, איך ואיפה ניתן לברר את זה?

בעשט

New member
בריסק - בעלז

הקשר הוא לא בין בריסק לצאנז אלא בין בריסק לבעלז, על אף שהם גרים בנתניה ששם יש את קרית צאנז. אבל וזה העיקר הם לא רבנים "מ"בריסק אלא רבני "בריסק" דהיינו שם משפחתם הוא בריסק והם כלל לא באים מבריסק הליטאית, והם נדמה לי הונגרים. האק א לעבן

Novartza

New member
רבני משפחת בריסק

רבי יהודה לייב בריסק, רבה של העיר קורטיץ', חתן רבי יחיאל יעקב שווארץ, שהיה דיין בעיר קרולה. רבי אהרן צבי בריסק, רבה של העיר צ'יקה, חתן דודו, רבי נתן צבי בריסק אב בית דין צ'יקה, ייסד את ישיבת "בית משה" בעיר אראד, לאחר עלייתו ארצה הקים את ישיבת "מהר"ם בריסק" בנתניה, (ישנם צאצאים של משפחת בריסק החיים עד היום בנתניה). רבי יהושע בריסק רבה של טיסא-דאדא. רבי מרדכי בריסק, רבה של העיר טאשנאד, חתן רבי שמואל זלמן וויינברגר, אב בית דין של העיר מארגרטן, ידוע בכינויו "המהר"ם בריסק" מטאשנאד, הקים בעירו ישיבה, שהיתה הגדולה שבישיבות טראניסלוואניה. רבי משה שמואל בריסק, רב בקהילת לונקא-ג'ימש, חתן רבי שמעון ליכטנשטיין, אב בית דין של העיר לעכניץ. רבי נתן צבי בריסק, אב בית דין בעיירה צ'יקה, ובעיר סאלונטה, חתן רבי נפתלי הכהן שווארץ, אב בית דין של העיר מאד. אם תרצה להעמיק בשושלת הזו, אשמח לעזור.

ler4

New member
בריסק -ווייס?

אכן הידע שלך על משפחת בריסק הוא מדהים. אולי אתה יודע איך משפחת ווייס או גרוס משתלבת במשפחה? היה קשר קרוב, משפחתי, בין הרבנית ז"ל למשפחת אבי,בילדותי ידעתי שהם קרובי משפחה של אבא שלי והיום כרגיל זה מאוחר. האם המקומות המופיעים בהודעתך כולם בטראנסילואניה? על חלק מהמקומות שמעתי אבל אני חושבת שהיום הם באזור אוקראינה וטראנסילבניה זה רומניה. תודה

Novartza

New member
כולם בטרנסילווניה

אבל טרנסילווניה, מתחלקת בין המדינות הבאות: צ'כיה, הונגריה, רומניה, ויוגוסלביה. בכל אופן, תנסי ליצור קשר עם מי שכתבתי לך, ונראה לאחר מכן אם יש תוצאות, ואם לאו ננסה אולי בדרכים אחרות. אם ידוע לך פרטים נוספים אודות משחות וייס או גרוב אנא כיתבי, וכן השתמשי בהם בשיחה עם צאצאי בריסק.

ספרן

New member
בריסק

בפעם הבאה כדאי לדייק ולכתוב שמדובר על משפחת בריסק ולא ה"אדמורים מבריסק". לעצם העניין - אברהם פוקס ז"ל כתב ספר על ישישבת בריסק מטאשנאד. הספר עדיין ניתן לקניה אצל בנו - יעקב. פרטים רבים על משפחת ויינברגר ממארגרטן נמצאים בספר "עולמי" שנכתב על ידי אהרן צבי איילון (ויינברגר). הספר בידי כרגע, למי שמחפש פרטים.

ler4

New member
בריסק

האמת שחשבתי שהם היו אדמורים. פה דרך חברי הפורום הנהדרים התבררו לי כל הפרטים שיעזרו לי מאוד. תודה על ההפניה לספר, יתכן ואזדקק לו.

Novartza

New member
בריסק-ויס

הרבנית רויזא נעכא וייס, נישאה לרבי שמואל זלמן ויינברגר; אב בית דין מארגרטין. ביתם גיטל. רבי יהושע בריסק, אב בית דין טיסא-דאדא, נישא לאסתר גרינוואלד, בנם מרדכי. והנה בשעה טובה ומוצלחת נישא מרדכי לבית בריסק עם גיטל לבית ויינברגר-וייס. רבי מרדכי הנ"ל התפרסם כמהר"ם בריסק" מטאשנאד, ובנו רבי אהרן צבי בריסק הוא ראש השושלת הנתנתית. וזהו הקשר וייס בריסק, ועם זה המשיכי הלאה ובהצלחה.

ler4

New member
ספרן כרגיל אתה

מלא ידע. התרשים מצטרף למידע ששלח Novartza המונה מתבהרת וישנה עבודה מרתקת עבורי. התקרבתי עוד צעד לחשיפת שורשיה של הסבתא-רבא שלי, אסתר ווייס. תודה רבה

ler4

New member
בריסק-ווייס, Novartza

החומר ששלחת מאוד מעניין.את שמות המשפחה אומנם אני לא מכירה אבל השמות הפרטיים מופיעים במשפחתינו כמעט בכל דור. יש פה הרבה חומר מעניין לחקירה. דרך אגב, מה פירוש ראשי התבות "מהר"ם"? האם השם נעכא הוא נחמה? האם השם נסה, Nessa מקורו בנעכא, מה דעתך? מאוד מעניין, אני יוצאת לחיפושיי. אדווח על התוצאות. תודה

Novartza

New member
מהר"ם

מהר"ם = ראשי תיבות במקרה הנוכחי, מ'ורינו ה'רב ר'בי מ'רדכי, השם נעכא הוא שם בפני עצמו, וכלל לא קשור לנחמה, יתכן ולאדם היו 2 שמות נחמה נעכא, אבל זה ממש לא בא במקום, לגבי מקורות של שמות יש טובים ממני בפורום, ותנסי לשאול אותם.

ler4

New member
בריסק-ווייס התקדמות

בעקבות המידע שקיבלתי מכם, הצלבתי בין הרשום אצלי.בספר יזכור על קהילת מרגריטן מופיעה הערה קצרה לגבי אביה של רייזה נעכה ווייס, שהייתה בתו של יהודי אמיד. די תמוה ואיפה היחוס? בהמשך מצאתי בספר שהרב שמואל זלמן וויינברגר-בעלה- היה בנו של המהריא"ץ,( אגב מה פירוש ראשי התיבות)ירש את כסא אביו. בלווית המהריא"ץ ישנה רשימת המספידים ובינייהם מופיעה השם - הרב אנשל ווייס, גיסו של הרב שמואל זלמן, כלומר האח של הרבנית. השם הרב אנשל ווייס נשמע מוכר ובדקתי בהערות שלי מספר הזכרון לקהילת סעלעש ושם מצאתי: ראש הקהל בגליל הצפוני היה- הרב משה-שלמה ווייס. הבנים: רב גדול, הרב אנשל ווייס, אז פה כבר יש יחוס. בן נוסף: ר; חיים ווייס, סוחר בברגסאס, לימים הפך לראש קהילת קלוז'. יתכן והסבתא שלי אסתר ווייס היא אחות נוספת של משה-שלמה. ההשערה שלי מתבססת על גילה. אני מנסה למצוא הוכחה לכך. לבסוף- האם אני צודקת שראשי קהילה היו בדרך כלל אנשים אמידים שהיו פעילים בקהילה?

Novartza

New member
לאור ההתקדמות

ננסה קודם לפתור את השאלות ששאלת, המהריא"ץ = ראשי תיבות במקרה שלפנינו, מורינו הרב רבי יהושע אהרן צבי. ראשי קהילה בהחלט היו אנשים אמידים, וגם עמידים בדעתם. הרב (אשר) אנשיל וייס היה גיסו של הרב שמואל זלמן ויינברגר, על ידי כך שאחותו של רבי אנשיל וייס, היתה זוגתו של שמואל זלמן ויינברגר, לידיעתך, אביה של רויזא נעכא וייס, שמו בישראל היה משה שלמה, לסיכום ישנו ספר בשם "שמן למנחה" מאת רבי אשר אנשיל וייס בו יש מבוא נרחב לתולדות המחבר, כדאי שתנסי לעיין בספר הזה, בכל אופן אם תרצי דברים נוספים אשמח לעזור.

ler4

New member
הרב אנשיל וייס ומשפחתו

ראשית תודה על פירוש ר"ת. שנית איך משיגים את הספר שהמלצת? לגבי הרב אשר אנשיל וייס, אתה מאשר לי את מה שמצאתי בהצלבות שעשיתי שהוא היה אחיה של רויזא נעכא וייס ויותר מכך גם לפי ההצלבות שלי, מצאתי ששם האב הוא משה-שלמה שהיה ראש קהל ב-"גליל הצפוני" של סעלייש. מצאתי גם שהיה בן נוסף בשם ר' חיים וייס שהיה סוחר בברגסאס. הסבתא-רבא שלי, אסתר וייס אני משערת היתה אחותו של הרב אשר אנשיל וייס. בתו של משה-שלמה וייס. האם יש באפשרותך לאשר זאת? ההשערה שלי מתבססת על כך שהיה לי דוד בשם משה-שלמה שהוא הנכד של אסתר. בנוסף היא התחתנה עם צבי-הירש גרוס מ-שאשואר, שהיה אדם אמיד. הכפר היה קרוב לעיר סעלייש, ושוב השערה שלי, מאחר ולצבי-הירש לא היה "יחוס" הרקע לנישואין היה כסף, כמו שאומרים כסף מתחתן עם כסף. האם יש פרטים על משפחתו של הרב אשר אנשיל? אשמח על כל מידע. תודה רבה על עזרתך.

למעלה