ברכה אחרונה

ברכה אחרונה

שלום רב.
אני מעוניין לקבל על עצמי בלי נדר להגיד ברכה אחרונה,אך איני יודע מזה בדיוק ואיך אני יודע איזה סוג של ברכה אני צריך לברך אחרי כל מאכל.
הבנתי שיש שלוש סוגים של ברכות אחרונות וכל אוכל/שתייה זה ברכה מסוימת. איך אני יודע?
ומה בדיוק הכמות והזמן הנדרשים על מנת שאוכל להגיד ברכה אחרונה? התבלבלתי נורא עם כמות האוכל/שתייה והזמן הדרוש אשר מחייב אותי לומר ברכה אחרונה (מזה בדיוק זמן אכילת פרס? מלוא לוגמיו? רביעית? וכדו') יצאתי נורא מבולבל מהשיעור. אשמח אם מישהו יגדיר לי זאת אחת ולתמיד איך אני מחשב אותם???? אולי לפי גדלים של עצמים מוכרים וכד' כדי שאוכל לדעת להעריך נכון את הכמות והזמן? (אמרו לי שאכילת מאכל כלשהו שיכול להיכנס לתוך קופסת גפרורים מצריך ממני לומר ברכה אחרונה, זה נכון?)
תודה רבה לעונים.

manew

New member
תקציר הלכות ברכה אחרונה

מה הברכה שצריך לברך?

1. ברכת המזון - אחרי סעודה שכללה פת (כל דבר שמברכים המוציא בתחילתו)
2. ברכת מעין שלוש - על אכילת מיני מאפה, על שתיית יין, ועל אכילת אחד משבעת המינים (ענבים, תאנים, רימונים, זיתים, תמרים)
3. בורא נפשות - על כל השאר.

כמה צריך לאכול?
שיעור אכילה שמחייבת ברכה ראשונה זה בכלשהו, אפילו חתיכה קטנה.
שיעור אכילה שמחייבת ברכה אחרונה - זה 'כזית'.

כמה זה 'כזית'? זה מאכל ששוקל 27 גרם (לרוב הדעות), ויש אומרים שמדובר במאכל בנפח של 27 סמ"ק.
ונכון יותר למדוד לפי המשקל.

(כמובן שיש יוצאים מן הכלל בחלק מהדברים - אבל זה עיקרי הדברים)

תודה...

את עיקרי הדברים שרשמתם הבנתי לשמחתי אך ישנם עוד כמה נקודות חשובות שאני לא מבין...:
1.האם אפשר בערך להמחשה בלבד להגיד לי כמה זה כזית? אז אמרו לי שזה מאכל שיכול להיכנס בתוך קופסת גפרורים? האם זה נכון? ואם לא אז איך אוכל בערך להעריך מוחשית כמה זה כזית?
2. מה לגבי שתייה? כמה אני צריך לשתות כדי להתחייב בברכה אחרונה? גם כאן אם אפשר להמחיש לי זאת על ידי כמות של כוס? האם הכמות של שאר המשקים שמחייב אותי בברכה אחרונה תופס גם לגבי יין?
3. ומהו עניין הזמן של אכילת פרס? לא הבנתי את עניין הזמן בדיוק.אשמח לפירוט.
4. לאחר האכילה/שתיה תוך כמה זמן אני צריך לברך ברכה אחרונה מרגע סיומם? (בלחם אני יודע שזה 72 דקות)
תודה רבה לעונים.

תשובות

1.יש שיטות מדידה, מה שאמרו לך זאת שיטה של נפח אבל קשה לחשב מאכלים שונים שניתן לרסקם "כיצד הם יכנסו לקופסת גפרורים" , לכן תשתדל למדוד במשקל ובלאו הכי על רוב ככל הדברים כתוב משקל באריזה אז אין בעיה.
2.כחצי כוס חד פעמית בלגימות רצופות מחייב בברכה האחרונה כי יש בזה רביעית ששתית בבת אחת. לגבי יין יש מחלוקת אם זה רביעית או פחות לכן עדיף לשתות רביעית ולצאת מידי הספק. (אלא אם כן קשה ואדם שותה לגימה לגימה שאז לא חייב כלל)
3.כדי להתחייב בברכה אחרונה לא מספיק לאכול 27 גרם אלא צריך שזה יהיה בזמן מסוים (לא שעתיים..), הזמן הזה הוא בערך 7 דקות, ואז שיעור כזית בזמן של אכילת פרס , מחייב בברכה אחרונה.
4כל זמן שאתה שבע מאותה האכילה, במים זה כמה דקות, בכזית לחם זה 72 , ובכביצה לחם ומעלה שזה ארוחה זה יכול להיות גם שעתיים או יותר.
&nbsp
נראה לי שרוב הדברים כתובים בבירור בלינק שהבאתי לך, עיין שם :)

למעלה