ברכת תמסח

ח נ צ י

New member
ברכת תמסח

(או יותר נכון עינות תמסח) כ-3,000 נביעות הפזורות בשטח בקעת כברה (כבארה), כקילומטר אחד ממזרח למעגן מיכאל (נ"צ 1435.2176). הנביעות האלה, בתוספת מי נחל תנינים, היו הגורמים העיקריים להיווצרות ביצות כבארה מאחורי רכס הכורכר שהיום בנוי עליו קיבוץ מעגן מיכאל. בתחילת המאה ה-20 עדיין היתה הסביבה כולה מכוסה בביצות.
 

ח נ צ י

New member
הסטוריה -

ב-1922 רכשה פיק"א את השטח, והחלה בייבוש הביצות. תהליך הייבוש כלל את איתור הנביעות, הכנסת המים לצינורות חרס, והובלתם משם באמצעות תעלות שנחפרו אל נחל תנינים, ודרכו אל הים. המבצע, שהופעל בהדרגה עד 1936, שינה כליל את הנוף הטבעי. מפלס מי התהום ירד, ונופי הביצה הפכו לשדות מעובדים על ידי אנשי היישובים החדשים – מעין צבי, מעגן מיכאל ובית חנניה.
 

ח נ צ י

New member
שמורת הטבע -

השריד האחרון של ביצות כבארה הוא ברכת תמסח, באזור שבו היה ריכוז גדול של נביעות. גם לאחר שנוקזה כל הבקעה נותרו כאן ברכות וסביבן אדמה ביצתית. היום יש כאן שמורת טבע קטנה – שמורת ברכת תמסח. זוהי פינת חמד ובה ברכה טבעית שמימיה צלולים. אפשר לראות את הנביעות השונות בדופנות הברכה. חשוב מאד להדגיש שהכניסה למים והרחצה אסורים ע"מ לשמור על האיזון האקולוגי בבריכה. כל כניסה למים תוביל להרחפת חול ולעכירות המים הצלולים כל כך.
 

ח נ צ י

New member
חי וצומח -

עולם החי בשמורה עשיר ומגוון. בתוך המים יש שפע של חלזונות, צדפות ורכיכות, סרטנים, צבי מים ודגים; סביב הברכה מתרכזים חרקים, עופות מים ויונקים. בקרקעיתה נמצאו שיני תמסח, עדות למציאותם כאן של תניני היאור עד ראשית המאה ה-20. גם הצמחייה בשמורה מיוחדת, בהיותה שריד של צמחי המים והביצה שהיו כאן לפני הייבוש. נוסף על פטל קדוש וקנה מצוי גדלים כאן קנה-סוכר גבוה, מכבד הביצות ושנית גדולה. בקרחות שמסביב לבריכה גדלים צמחי אחו, כגון תלתן הביצות, ערידת הביצות וליפיה זוחלת. ליד השמורה, בבית ספר שדה חוף הכרמל, יש תערוכת קבע על ייבוש ביצת כבארה.
 

ח נ צ י

New member
אז איך מגיעים ?

נוסעים על כביש מס' 4 (ת"א - חיפה הישן), עד הפנייה מערבה לקיבוץ מעגן מיכאל. מייד אחרי הפנייה חוצים פסי רכבת את הכביש ומיד אחריהם נפנה דרומה לדרך עפר.
 

ח נ צ י

New member
כאן מתחילות הבעיות -

שילוט המפנה לשמורת הטבע אין, ובנוסף גבוהים הסיכויים שתיתקלו בשער נעול. כמובן שאפשר להגיע בדרכים נוספות (הידועות ליודעי ח"ן בלבד) אך שוב קיים הסיכון שתיתקלו בשערים נעולים ונמצא את עצמנו משוטטים בשטחים חקלאיים. מי הציב את השערים ? מי נועל אותם ? מי אינו רוצה שנגיע אל שמורת הטבע ?
 

ח נ צ י

New member
שטח פרטי ?

מי רכש את שמורת הטבע ? מי מכריז שהכניסה אסורה ? מי אינו רוצה שנבקר בשמורה ? (מיותר לציין שאין אף בקר מסוכן בשטח)
 

ח נ צ י

New member
ואם הצלחנו להגיע -

הכניסה לשמורה נסתרת. ניתן להבחין בפתח הצר בין סבך הקנים, ליד האופניים. קישור לתמונה המקורית בו ניתן לראות גם את השלט הרשמי של השמורה, אחרי המעבר הצר.
 

ח נ צ י

New member
האצות בבריכה

כאמור, המים צלולים מאד אך בחלקה המערבי של הבריכה ניתן להבחין בכמות אצות גדולה מאד. שכבת האצות צפה על פני המים ומתחתיה המים עדיין צלולים. מה משפיע על צמיחת האצות המוגברת ? האם נובע הדבר מחלחול דשנים מהשדות החקלאיים אל הבריכה ? התופעה דורשת בדיקות מעמיקות יותר.
 
למעלה