בררנות אכילה

קרן ארז1

New member
בררנות אכילה

בררנות אכילה היא סוגיה כל כך מורכבת וקשה להתמודדות.
אני רואה כל כך הרבה הורים מתוסכלים שמתמודדים עם הקושי היומיומי הנובע מבררנות באכילה. ילדים רבים נמנעים הן מגיוון בסוגי מזון, הן מאכילת מזון בצורות שונות (למשל כריך חתוך לביסים ולא כריך שלם) והן ממגע עם המזון (ורבים מהם אף דורשים שיאכילו אותם).
הורים רבים, מתוך דאגה אמיתית לילדיהם, דואגים לתת להם את סוגי המזון הללו בלבד, נושאים עימם לכל מקום את האוכל שהילד אוכל ומתקשים להתמודד עם ארוחות משפחתיות או אירועים שסבים סביב אוכל.
חשוב לזכור כי יש מה לעשות על מנת לפתוח את הילד לטעמים חדשים ולסייע לו לגוון מעט יותר באוכל. אני לא מתיימרת לומר כי נהפוך ילד עם רגישות חושית בתחום המזון לילד שטועם הכל כמובן, אף ניתן ליצור שינוי משמעותי.
לפני מספר ימים קיבלתי הודעה מאמא נרגשת, לילד בררו אכילה אמיתי שהסכים לאכול רק שניצל מעובד ולחם עם טחינה ודבש מזה חודשים ארוכים: "הוא סיים את כל ארוחת הצהריים!!! 2 קרפלך, חצי פרגית ואורז!!!! אני פשוט לא מאמינה!!!!!!!!!!!! אני ממש עם דמעות! כל כך מתרגשת מזה! זה פשוט מעבר למדהים".
ההתחלה היתה קשה וסיזיפית אבל אחרי חודשיים חל שינוי משמעותי.

מספר טיפים להתמודדות עם בררנות באכילה:
1. בדיקות וייעוץ תזונתי- אם הילד אוכל מכל אבות המזון ואוכל פירות וירקות והבדיקות תקינות- זה לא דחוף לטיפול ואפשר לעשות צעדים קטנים קטנים בכל פעם. בכל מצב חשוב לעשות בדיקות ולקחת תוספים בהתאם לצורך וכך לוודא שבריאותו של הילד נשמרת.
2. להוציא את האפשרות לתת אוכל מזיק לילד.
3. להדגים אכילה של מגוון של מאכלים בכל ארוחה. לדאוג שבכל ארוחה יוגשו בצלחת המרכזית מגוון מאכלים, שההורים והאחים יאכלו. חשיפה למזונות שונים מסייעת להתרגל אליהם. אכילה יחד היא חשובה ומסייעת להדגים לילד את מה שאנו מצפים ממנו.
4. לגוון מעט בטעמים שאוהב- למשל להוסיף 2 טיפות של שמן זית על הפסטה היבשה. זה לא מורגש. לאט לאט להוסיף עוד טיפה ועוד טיפה ואז מעט רוטב (טיפה או שתיים). כאשר הפה מתרגל לטעם קל להעלות את המינון לאט לאט. (לגרד פירור של ביצה בכריך, או טיפונת בננה מעוכה במעדן וכדומה).
5. לחזק בכל פעם הילד אוכל משהו שונה. אפילו אם אותו האוכל אך חתוך שונה.
6. לא לרדוף אחרי הילד עם אוכל- פעמים רבות מתוך דאגה הורים רודפים אחרי הילד עם האוכל, דוחפים לו כל דבר העיקר שיאכל... ואז לא נוצרת תחושת רעב. הרעב מניע לאכילה מאוזנת יותר. אננו רוצים לנך את הילד להיות קשוב למנגנון הרעב והשובע הטבעי שלו.
7. לא להתייאש! זה תהליך הדרגתי ואיטי.
8. השתמשו במחזק משמעותי כאשר אנו מבקשים מהילד לטעום משהו חדש. אפילו תכנית טלוויזיה או משחק באייפד יכולים לסייע לילד בצעד הראשון והמשמעותי של טעימת משהו חדש.
9. בחירה מעלה את הסיכוי לשיתוף פעולה- תנו לילד את האפשרות לבחור מנה מתוך שתיים או שלוש מנות שונות (ירקות/ פירות). בחירה מעלה את תחושת השליטה של הילד ומסייעת בהתמודדות עם הקושי.
10. ילדים שמתעניינים ומשתפים פעולה מוזמנים להשתתף בהכנת האוכל שלהם ובכלל בהכנת אוכל לכל המשפחה. החשיפה הזו יכולה לסייע להם להסתגל למצרכים שונים ולהנות מחוויה שקשורה באוכל.
11. חשוב "להתאים" את הטעמים לילד- ילד שאוכל יותר מתוקים- כדאי להמתיק לו מעט את האוכל (להוסיף מעט דבש או סילאן לכריך או אפילו לאורז וכדומה) ובהדרגה להפחית את המתיקות (כנ"ל לגבי טעמים אחרים).
אשמח לענות על שאלות והתלבטויות !!
 

alona 27

New member
וואו, תודה

עד עכשיו כל מה ששמעתי בנושא זה "לא להכריח" ו"בלי ממתקים לפני האוכל" וקוו לטוב.
 

קרן ארז1

New member
יש תקווה גם בנושא בררנות באכילה

היי אלונה
שמחתי לעזור!
אם תרצי להעלות כאן שאלות בנושא את ממש מוזמנת ואשמח לעזור.
 
למעלה