בר מצוה בתקופת השואה

עידית א1

New member
בר מצוה בתקופת השואה

שלום, הייתי מעונינת לדעת איך חגגו "בר מצוה" בתקופות קשות לעם ישראל.

עידית ברוכה הבאה לפורום

בקישורים יש מדור אמונה בשואה, הייתי מציע שתחפשי גם בקישורים אלה. נראה לי שבתקופת השואה לא היו עורכים טקסי בר מצווה כמו היום. אם היתה אפשרות להתפלל ולעלות לתורה הטח שאותו ילד עלה. שמעתי על סיפור של חתונה בגטו, לפני כ 25 שנה מצאו ארגז עם תמונות באושוויץ. לפי מחקרים כמו גדולה של תמונות משפחתיות היו של חתונה של הבת של החזן קופולוביץ מגטו בנדין. לאחר מחקר של מכון פריץ באוור במינכן ומוזיאון השואה בוושינגטון, החוקרים מצאו בני משפחה וראיינו אותם. אני הייתי מעורב בנושא בגלל שאצלי נמצא כל אוסף התמונות בצורה דגיטאלית. בהזדמנות אספר בפירוט על נושא זה.

שלום לך בני

שלום לך ידידי אין ספק שכול סיפור אפילו הקטן ביותר מעלה עדויות הנסתרים ביותר . מה כוונתי ,פשוט חקירה השואה כיום זה ממש כימו "פאזל" חלק כאן ,חלק שם , עד שמגיעים לאן רצינו לגיעה . אני אומר את זה כי גם אני ,עד שהשלמתי הפאזל פרות או יותר לקח לי שנים שיהיה לכם ימים טובים בכבוד רב סבא אריה

עב

New member
בר מצווה בתקופות הקשות

ראיינתי אדם שהגיע למצוות בסלובקיה בשנת 1938 כאשר צ'כוסלובקיה נקרעה לגזרים והוקמה הרפובליקה הסלובקית הראשונה. האיש סיפר לי שהוא עלה לתורה ללא גינונים מיוחדים ומתוך תחושה של בהילות שצריך להספיק לעלות לתורה לפני שהעולם ייחרב (לאמו הייתה תחושה קשה שזה הולך להיות הסוף). לדעתי צריך להשוות בין קיום הטקסים בזמנים רגילים לבין הזמנים הקשים. אבא שלי שלא השתייך לחוגים החרדים, הגיע למצוות בזמנים "נורמליים" בבודפשט. הוא סיפר שהיה נהוג לעלות לתורה בבית הכנסת ואח"כ (באותו יום או יום לאחר מכן) לערוך קבלת פנים במסעדה או בבית קפה. גם המתנות היו שונות - שעון שהיווה נקודת ציון חשובה וספרים.

בר מצוה בשואה

בדצמבר 1944 הייתי בן 13 ביום הבר מצוה עבדתי בבית חרושת גרמני. עבדו שם יהודים, שבויי מלחמה וכל מיני עובדי כפיה מארצות שונות. המייסטר, מנהל המשמרת המקצועי, היה צ'כי, אדם טוב. אולם השרייבר הרשם היה גרמני רשע. התפקיד שלי היה לדחוף עגלה עם שני גלגלים מליאה תבניות אל העמדה המתאימה. כל איחור בהגעת התבניות הפריע ליצור. עבדתי משמרת לילה והייתי עייף, ביום לקחו אותנו לנקות שלג, אחרתי עם העגלה כמה רגעים. השרייבר התעצבן וקילל: פרפלוחטה, ארור ושפך על ראשי דלי מים קרים. כך חגגתי את הבר מצוה בשואה.

deebeebee

New member
../images/Emo51.gif יצחק

על ששיתפת אותנו בסיפור "בר המצווה" שלך.

יצחק ברוך הבא לפורום

תודה על הסיפור המרגש. הייתי מציע שתשאר בפורום ותשתף אותנו כאן בכל מיני חוויות שעברת.

למעלה