בשעה טובה ומוצלחת- סמכות מקומית לאיחוד וחלוקה

בשעה טובה ומוצלחת- סמכות מקומית לאיחוד וחלוקה

פס"ד יבש על פניו, אבל משמעותי מאד לפיתוח שטחי ציבור ושטחים פתוחים בערים:

מאז תיקון 43 לחוק התכנון והבניה הועדות המחוזיות עמדו על כך ש(בניגוד למה שכתוב בחוק) אין לועדות המקומיות סמכות להכין תכנית איחוד וחלוקה כאשר קיים בעלים אחד.
בשבוע שעבר ניתן בבית המשפט המחוזי בת"א פסק דין עקרוני שקובע את סמכויות הועדה המקומית לאישור תכניות איחוד וחלוקה גם לגבי מקרקעין בבעלות אחת ול"הצרחת" שטחים ביעודים שונים.

ש מים

New member
וואו!! אין מושג כמה שזה חשוב!

ונוגע לי במיוחד!
לדבר יש השלכות עצומות, והנושא מצדיק דיון ארוך ומעמיק.
אבל ממש על רגל אחת:
ישנן רשויות המנסות/פועלות להגלת מלאי שטחי הקרקעות שלהן, שלא בדרך של איזונים צודקים (כלומר: "טבלאות איזון", תכניות או"ח - איחוד וחלוקה). עד עכשיו היו להן קשים, שכן היו מחוייבות להגיע לוועדה המחוזית, והמעשים הללו, שיכולים להיעשות רק במחשכי ה"וועדות מטעם" היו מחשפים לאור יום ועיני כל, ונופלים. עכשיו - קם לציון (או ישמעל) גואל!

הרווחת את המשכורת! החודש תקבלי משכורת 13.

ש מים

New member
אווופס...

בקריאה שניה ראיתי שמדובר "בבעלות אחת" (מה שמלמד אותי שאסור לקרא בפורום ולכתוב במהלך העבודה
).
מכיוון שכך, אני לא יודע מה החשיבות הגדולה. כשאתפנה מעט אנסה לחשוב, האם מדובר בפצצה גדולה, או "סתם" במהלך מחוייב ההגיון והצדק".

בבעלות אחת

גם זה משמעותי!
תחשוב שעד כה אם היו שני שטחים סמוכים אחד צבוע בחום והשני בירוק, ושניהם היו בבעלות הרשות המקומית, לא היה ניתן לבצע 'הצרחה' או שינוי של אחד על חשבון השני, אפילו אם סך השטח הכולל של כל יעוד לא השתנה.
אני צריכה ללמוד את המשמעות אבל על פניו הוחזרו לועדות המקומיות סמכויות שהיו שלהן, ואני מתקשה לראות את המעשים במחשכים שיכולים לצאת מכאן.
ומה שיפה, שלפי בית המשפט ההחלטה תקפה ומהווה תקדים עבור כל הועדות המקומיות בארץ.

ש מים

New member
אכן...

מה שחשבתי. מדובר במעשה (ההחלטה של ביהמ"ש) בו נעשה תיקון עוול עם הרשויות המקומיות. כרגע אני לא רואה נזק ציבורי שיכול להגרם כתוצאה מההחלטה ולא רואה שהמצב הקודם/קיים (שהסמכות ניתנת לוועדה המחוזית בלבד) היה נכון/טוב יותר.

tapuzo

New member
אני חושב שצריך להוציא את כל התכנון מהעיריות

העיריות בארץ לא מקצועיות, זה קואליציות של עסקנים פוליטיים רובם בלי שום נסיון בתכנון
הם מתייחסים למהנדסי הערים כאל המלצה בלבד וגם מהנדסי הערים מלקקים לראש העיר ויודעים
איפה מרוחה החמאה של הארכת קדנציה. אריאל ווטרמן בחיפה דוגמה הזויה של מהנדס עיר שהולך
בתלם עם כל שחיתות שלטונית של הועדה המקומית שם ולמשל בדוח מבקר המדינה על מגדל בכיכר ספר
שבו ניסו לרשום שטח שחייב בהפקעה כשטח המגרש כדי לייצר מגרש גדול יותר כדי לאשר 22 קומות במקום
11.. - פשוט מהנדס העיר ווטרמן בתשובות שלו בפרשה אחרי שבית המשפט פסק נגד העירייה,
שיקר למבקר המדינה. נקודה, אין דרך אחרת לומר את זה.

tapuzo

New member
לפי דעתי מה שצריך לקום זה גוף אחר

צריך לקום גוף תכנון מקצועי אזורי, שליש בעלי מקצוע מתכננים ללא זיקה לעיר, שליש פוליטיקאים מאותה רשות.
ושליש נציגי ציבור כמו חבר מושבעים, מאותה עיר עם נגיעה לתכנון.
כך שמשקל הפוליטיקאים בהצבעה בסוף יירד לשליש. וכל החלטה תצטרך לקבל 50 אחוז מהקולות לפחות
כך שלא ניתן יהיה להעביר החלטה בלהמנע או באי הצבעה ולא ניתן יהיה להסתמך על שליש אחד בלבד, כלומר
רק פוליטיקאים או רק מתכננים או רק נציגי ציבור.
ועדה כזו תפעל בצורה מקצועית, פעם בשבוע - חבריה יקבלו שכר, הם יהיו מחוייבים לקוד אתי נוקשה ובדיקת
ניגודי עניינים כך שניתן יהיה להחליפם בכל פרויקט. הם יעברו הדרכות והשתלמויות וסיורים באותם מקומות
שבהם יש מחלוקות. ומהנדס העיר יהיה חייב לתת דין וחשבון בפני הועדה בכל פרויקט - המלצתו לאשר או לדחות
עם זמן מוקצב לשאלות מכל שליש מהועדה.
העסק כולו יהיה ממוחשב, כל אחד יכתוב הנמקות על מסמכי התכנון נגד אם מתכוון להצביע נגד.
וועדת על אזורית של משרד הפנים תתפקד כועדה מחוזית לערערים בלבד לכל הועדות האזוריות המשניות.

למעלה