בתוך הראש של טראמפ: "עומד להיות שינוי דרמטי ביחס לישראל"
הפסקת האש היא רק ההתחלה: הנשיא הישן-חדש של ארה"ב חוזר לבית הלבן עם חזון ורצון לשנות את פני המזרח התיכון. "רק דמיינו את כל הדברים הנפלאים שיקרו", הוא מבטיח ורומז לבאות. רגע לפני שהוא נכנס שוב לתפקיד, מקורבים ובכירים שעבדו איתו בקדנציה הראשונה מסבירים: מה הוא מתכנן הפעם, איך ישפיעו יחסיו עם נתניהו ומה יקרה בחזית האיראנית?
לפני ארבע שנים עזב דונלד טראמפ את הבית הלבן כאדם מובס ומנודה, כשהדי מהומות הקפיטול עוד נשמעים. בעוד ימים ספורים הוא יחזור לשלטון, והפעם בעמדה שונה לחלוטין מזו שהגיע אליו מלכתחילה – הוא מבוגר יותר, מנוסה יותר ובעל אשראי לאומי גדול יותר לבצע מהלכים גדולים בכהונתו השנייה והאחרונה. לא רק מצבו השתנה מן הקצה אל הקצה בשנים שחלפו מאז עזב את הבית הלבן, אלא גם המזרח התיכון.
עוד לפני שנכנס טראמפ לתפקידו הוא הספיק לרשום הישג – ולקטוף את הפירות: הנשיא הנבחר היה הראשון שבישר על הסכם הפסקת האש והקדים את הנשיא המכהן ג'ו ביידן, שאיתו שיתף פעולה כדי להביא לעסקה – זו שאושרה בקבינט ובממשלה לאחר שבוושינגטון הזהירו כי היא עלולה לקרוס אם תידחה.
בפוסט שפרסם ברשת החברתית שלו Truth Social כבר שיגר רמז לעתיד: "הסכם הפסקת האש היה יכול לקרות רק כתוצאה מניצחוננו ההיסטורי, שסימן לעולם כולו כי הממשל שלי ירדוף שלום וידון על עסקאות שיבטיחו את ביטחונם של כל האמריקנים ושל בני הברית שלנו".
קשה מאוד לצפות את מהלכיו של טראמפ, שהדבר הבטוח ביותר בכהונתו הוא חוסר הוודאות והפזיזות בהחלטותיו – אך האנשים שעבדו לצידו וקיבלו הצצה להתנהלותו יכולים לשפוך אור על העתיד לבוא. בשיחה עם מגזין N12 מנסים שלושה בכירים לשעבר בממשלו, מי שישבו בשולחן ההחלטות המצומצם ביותר, לשרטט את תוכנית האב שלו לאזור בארבע השנים הקרובות.
שלושת הבכירים, שמתוקף תפקידם במועצה לביטחון לאומי האמריקנית היו מעורבים מאוד בהליך קבלת ההחלטות של המנצח מטעם המפלגה הרפובליקנית בנוגע לישראל והמזרח התיכון, תמימי דעים שהוא ינהיג מדיניות שונה ואוהדת יותר כלפי ישראל בהשוואה לממשלו של הנשיא היוצא ג'ו ביידן. הם מסכימים גם שטראמפ יפעל בתקיפות רבה יותר כלפי איראן ומאמינים שכהונתו הקרובה עשויה לעצב מחדש את פני המזרח התיכון.
"תמיכה עקבית וביקורת לא פומבית"
"אין עוד נשיא שעשה את מה שאני עשיתי עבור ישראל. אני נאמן מאוד לישראל ואני אגן עליה". את הדברים האלו אמר טראמפ בריאיון שהעניק למגזין טיים באפריל, והם במידה רבה משקפים את תפיסתו לגביה. בכהונתו הראשונה בבית הלבן הוא טבע את חותמו כאחד מגדולי הנשיאים תומכי ישראל מאז ומעולם – הוא עמד מאחורי העברת השגרירות לירושלים, הכיר רשמית בריבונותנו על רמת הגולן ותיווך בהסכמי אברהם ההיסטוריים.בתקופת ביידן, לצד תמיכה כבירה בישראל בדמות נשק וסיוע כלכלי ודיפלומטי, הידרדרו היחסים בין ישראל לארה"ב בזמן המלחמה לנקודות שפל חסרות תקדים. ביידן עיכב משלוחי נשק, אמר בפומבי שראש הממשלה בנימין נתניהו "טועה בניהול המלחמה", החליט שלא להטיל וטו במועצת הביטחון של האו"ם על החלטה אנטי-ישראלית וביקר לא אחת את התנהלותה המדינית של ישראל.
פרד פלייץ, שכיהן כראש הסגל של המועצה לביטחון לאומי בזמן כהונת טראמפ, הוא כיום סגן הנשיא של מכון המדיניות America First ועומד בקשר עם חלק מאנשי הממשל הנכנס. פלייץ מספר ל-N12 שהוא מעריך שארה"ב תתנהל כעת באופן שונה בתכלית. "אני חושב שעומד להיות שינוי דרמטי – תחת ביידן ראינו עוינות כלפי ישראל מצד הממשל והנשיא. אומנם ראינו תמיכה חזקה לעיתים, אבל גם יותר ביקורת כלפי נתניהו מאשר כלפי חמאס. זה עומד להיפסק תחת הנשיא טראמפ, ולא עומדות להיות מחלוקות פומביות בין ישראל לארה"ב".
גם דרק הארווי, שהיה אחראי המזרח התיכון במועצה לביטחון לאומי האמריקנית עם תחילת כהונת טראמפ הראשונה, מספק הערכה דומה. "הצוות שלו יספק תמיכה עקבית לישראל, וכל ביקורת תהיה פרטית ולא פומבית. הם רואים בישראל בעלת ברית וחברה ומבינים את הקשרים הקרובים בין שתי המדינות. עיכוב משלוחי נשק, העוינות שהובעה, האישור המרומז לבית הדין בהאג להגיש כתב אישום נגד ישראל – אני חושב שעומד להיות שינוי של ממש בגישה של ממשל טראמפ לעומת ממשל ביידן".
עוד לפני שנבחר טראמפ לנשיא נטען כי קבלת ההחלטות שלו פזיזה וקצרת רואי, ושהגורם המרכזי שמניע אותו הוא טובתו האישית. טענות אלה התחזקו במהלך כהונתו הראשונה. ג'ון בולטון, שכיהן כיועצו לביטחון לאומי ב-2018–2019, מותח ביקורת עליו בשיחה עם N12: "אין לו פילוסופיה לביטחון הלאומי האמריקני – אין לו תוכנית-על, קבלת ההחלטות שלו היא עסקתית, נקודתית".
לדברי בולטון, "בקדנציה הראשונה שלו הוא קיבל אלפי החלטות, ואפילו הוא לא יכול לקשר ביניהן. מה שמוביל כל החלטה הוא השאלה מה טוב לדונלד טראמפ. זה הגורם הדומיננטי ולפעמים היחיד". עם זה, פלייץ טוען שהמצב במזרח התיכון בכלל ובישראל בפרט חשוב מאוד למנהיג העולם החופשי החדש. "לדעתי ישראל והמזרח התיכון גבוהים בסדר העדיפויות של הנשיא הנבחר", הוא אומר.
"זה כנראה טוב לישראל"
הנושא הבוער ביותר שעימו יצטרך טראמפ להתמודד במזרח התיכון הוא המלחמה בעזה ומצבם של החטופים, ולסוגיה הזו משקל גם בבייס האמריקני שלו. בקמפיין הבחירות שלו קרא לסיום המלחמה בעזה והבטיח "שלום במזרח התיכון", אך לא פירט מעבר לכך. הוא התגאה בכך שכהונתו הייתה שקטה יחסית והדגיש שהוא "לא עומד להתחיל מלחמות, אלא לסיים אותן".עם זה, טראמפ כדרכו סיפק גם הצהרות שאפשר לפרש בצורה אחרת. בשבועות האחרונים חזר הנשיא הנבחר שוב ושוב על כך שאם לא ישוחררו החטופים עד תחילת כהונתו, "ייפתחו שערי הגיהינום בעוצמה רבה". עוד הוא הביע תמיכה בישראל בזמן המלחמה, ובשיחה עם נתניהו אמר לו: "עשה את מה שאתה צריך לעשות".
"טראמפ רוצה שהמלחמות במזרח התיכון ובאוקראינה יסתיימו, הוא רואה בהן מלחמות של ביידן ולא רוצה להתעסק בהן – זה כנראה טוב לישראל ורע לאוקראינה", מסביר בולטון ומוסיף: "שחרור חטופים הוא נושא שהיה חשוב לו בכהונה הראשונה, הוא רוצה אותם בחזרה. הוא עומד לתמוך במאמצים המתמשכים של ישראל נגד חמאס, בעיקר אם לא יוחזרו החטופים".
עדות נוספת לקו הפרו-ישראלי של הממשל המתגבש ניתנה השבוע בוושינגטון. בשימוע בסנאט לקראת מינויו של שר ההגנה פיט הגסת' הוא הצהיר בפירוש כי הוא "תומך בתוקף במדינת ישראל ובהשמדת כל חברי חמאס".
גם באשר לסוגיית "היום שאחרי" בעזה, טראמפ צפוי להשמיע מוזיקה שונה מזו של ביידן, וגם מזו שלו בכהונתו הראשונה. בריאיון למגזין טיים לפני חודשים אחדים הוא אמר, "פעם חשבתי שפתרון שתי המדינות יכול להצליח, עכשיו אני חושב שיהיה מאוד-מאוד קשה לישראל ולמדינה פלסטינית להתקיים זו לצד זו". "ממשל טראמפ לא עומד להציף את רעיון שתי המדינות בתקשורת אם הממשל הישראלי לא תומך בו, בשונה מביידן", טוען פלייץ.
טראמפ חוזר לעמוד בראש בעלת הברית החשובה ביותר של ישראל, בתקופה שבה העתיד של ישראל והמזרח התיכון כולו מתעצב מחדש. מעשיו והצהרותיו, לצד עדויותיהם של בכירים לשעבר בממשל שלו, מרמזים שאפשר להיאחז באופטימיות זהירה לגבי כוונותיו. "ארה"ב הזניחה את החובות שלה לישראל תחת ממשל ביידן – ואני חושב שזה ישתנה תחת טראמפ", מספק פלייץ תחזית ורודה, אך אפשר גם להסתפק בהערכה הצינית יותר של בולטון: "לפי הניתוח הפוליטי של טראמפ, הוא מרוויח מעמדה פרו-ישראלית, ואני לא חושב שזה ישתנה". כך או כך, בירושלים ובעולם כולו יודעים – השלכות הכהונה השנייה של הנשיא טראמפ עשויות להיות דרמטיות במיוחד.