ב: 1944 עם כניסת הגרמנים, אולצו

ב: 1944 עם כניסת הגרמנים, אולצו

יהודי בודפשט, לעבור להתגורר בבתים שסומנו במגן דוד צהוב גדול. זמן קצר אחרי זה, הפכו חלק מהבתים ל:"בתים מוגנים" (vedet hazak). חלק מהבתים, נהנו מהחסות השויצרית, ואחרים מהחסות השודית. אינני יודע, באם היו חסויות נוספות. יתכן שמישהו מחברי הפורום, יודע היכן ניתן למצוא, יותר מידע בעניין הזה? תודה סבאיעקב

טומי*

New member
אנסה לברר ואם יהיו לי תשובות.....

מקוה כך אביא לכאן חג שמח!

עב

New member
האם ניסית את הספר של יד ושם?

אני לא יודעת איזה פרטים בדיוק אתה מחפש, אבל יש כמה פרסומים על השואה בהונגריה. אחד מהם מאוד מקיף ויסודי, של יד ושם בסדרת השואה והוא מוקדש להונגריה. יש שם קטע שמתייחס לבתי החסות, בפרק על קסטנר. הקט הזה דן בחילוקי הדעות של ההנהגה היהודית בעיקר בין קסטנר לקראוס. כמו כן מצאתי ברשת מאמר על "מפעל ההצלה בבודפשט 1944" כמדומני שזאת עדותו של משה קראוס שיזם ועמל על ביצוע הרעיון הזה. הכתובת: http://www.daat.ac.il/daat/hungary/document/58.htm (הדפסתי את החומר הזה). לא מכבר היתה ביקרות במוסף הספרים של הארץ על ספר בנושא גטו בודפשט, "נקראתי ואלך" מאת יונה רוזן. יכול להיות שהוא מזכיר את בתי החסות (לא קראתי את הספר רק שמרתי את הביקורת). באופן כללי אני חושבת שכדאי לך לבדוק את המאגר המקוון של יד ושם.

עב

New member
השם המלא של הספר

רנדלוף ל' בראהאם ונתנאל קצבורג, תולדות השואה, הונגריה, יד ושם, ירושלים, תשנ"ב קטעים נבחרים של הספר מופיעים במאגר המקוון של יד ושם

../images/Emo65.gifgomboc

legy szives akijavitott receptet elkuldeni mert mar az olvasastol is etvagyat kaptak es jelentkeztek enni koszonettel eva hag szameah

דרדרית

New member
בתים מוגנים - סבתא חווה דווחה לי

כרגע בטלפון - היו באיזור סנט אישטוון קוראוט וצפונה משם וכן ברחוב פוג'וני. היא התגוררה בבית מוגן שכזה ברח' פוג'וני חוצמזה- אמא שלי מבקשת להתנצל שעדיין לא בקיאה ברזי הפורום ולא ידעה שכל שרשור הוא בנושא מסויים. כרגע למדה גם זאת. לא להאמין עד כמה היא משתלטת על האינטרנט.

דרדרית Pozony Ut

סבא וסבתא שלי וגם הדודה וקרובים אחרים גרו כולם ברחוב הזה. Pozony ut 14 כולם נלקחו לאושוויץ ביוני 1944. Dezso Szekely - סבא Leona Szekely (Laufer) - סבתא Lily Marberger (Laufer) אחות של סבתא בעלה Sandor Marbrger ביתם Tatiana Marberger Kato Szekely אחות של אבי ועוד בני משפחה רבים אז אם אמא שלך יודעת משהו על קורותיהם בימים האפלים ההם אשמח לשמוע.

pozsonyi ut

a vedett hazak annyira tulzsufoltak voltak hogy meg a lepcsohazakban is aludtak ha jol emlekszem lampel tomi mondta hogy ok apozsonyi ut 14 hazban laktak de meg az egy szobaban levok sem nagyon ismertek egymast

דרדרית - Pozony Ut

סבא וסבתא שלי וגם הדודה וקרובים אחרים גרו כולם ברחוב הזה. Pozony ut 14 כולם נלקחו לאושוויץ ביוני 1944. Dezso Szekely - סבא Leona Szekely (Laufer) - סבתא Lily Marberger (Laufer) אחות של סבתא בעלה Sandor Marbrger ביתם Tatiana Marberger Kato Szekely אחות של אבי ועוד בני משפחה רבים אז אם אמא שלך יודעת משהו על קורותיהם בימים האפלים ההם אשמח לשמוע.

דרדרית

New member
זה בסדר - אילן אמאל'ה כתבה ואצטרך

לבקש ממנה תרגום טלפוני...

B T1

New member
התרגום=הבתים המוגנים היו כה

צפופים, שאפילו בחדר המדרגות לנו האנשים. לפי זכרונה (של סבתא חווה) לפיד אמר פעם שהוא היה בכתובת שציינתם, אבל היה כלכך צפוף שהאנשים אפילו באותו החדר לא הכרו אחד את השני.

Pozony ut 14

למיטב ידיעתי הבית הזה לא היה שייך לבתים המוגנים. עובדה שאיש מבני משפחתי שגרו שם לא שרד. הם גרו בדירות שהיו שייכות להם. תודה בכל אופן

אלהלה

New member
הבתים המוגנים - קשר משפחתי

לפי מה שאמא שלי סיפרה אחד מראשי הקהילה היה בן דודה של אמא שלי שבאותה תקופה גרה בהונגריה (אחרי שהוברחה מיוגוסלביה יחד עם הסבתא שלה) אותו בן דודה שנקרא שטיינר בונדי ידע על מה שקורה וידע ששולחים את היהודים לאושוויץ - ולא סיפר לאמא שלי אלא להפך, אמר שזה בסדר ושהיא והסבתא צריכות ליסוע עם כל שאר היהודים שנשלחים וזה רק מקום עבודה. והוא יחד עם האמא שלו ועוד כמה נבחרים יצאו לשוודיה וכך ניצלו. אחרי המלחמה הוא לא העיז לחזור לגור בהונגריה כי ידע שיש שם אנשים שלא סולחים לו על השקרים והיגר לאוסטרליה. אחרי המון שנים הוא היה בביקור בארץ ואני זוכרת את המפגש ואת השיחה שאמא שלי שואלת אותו למה לא אמרת לנו כלום? לא היה לו ממש מה להגיד ולי זה נשאר כזכרון אחרון ממנו - הקשר עם המשפחה שלו הקטנה - היתה לו בת אחת שגרה תקופה בארץ ניתק והאמת שאין לי בכלל חשק לחפש אותה או מישהו מהמשפחה שלו. לא הבנתי ועד היום אני לא מבינה איך בן משפחה יודע שהוא שולח למוות בני משפחה אחרים ואפילו לא מזהיר אותם או מציע להם לברוח אלא שולח בידיעה ברורה למוות.

orlu

New member
הי סבא יעקב,המידע שברשותי הוא ש..

היו בתים של הותיקןבתים לספרדים ןלפורטוגלים מקוה שזה מספק אותך,אם לא תתקשר למוזיאון בצפת יש להם חומר בנושא חג שמייח

תודה! ההתעניינות שלי היא כללית.

ואין בה שום דבר ספציפי. את הספר של ברהמס על שואת יהודי הונגריה קראתי. ככל הידוע לי זה הספר המקיף והמקצועי ביותר בנושא. אני בעצמי התגוררתי במסגרת הנדודים הרבים גם במחנה סגור ברחוב קולמבוס, שנהנה מחסות ככל הידוע לי של הצלב האדום השויצרי ובמוקומות מוגנים אחרים. הבתים שאני שמעתי עליהם היו מרוכזים ברובע Lipotvaros כיום הרובע ה-13, בו התגוררו יהודים מסורתיים רבים. ההגנה של החסויות השונות היתה הגנה מאוד חלקית ואמא ודודתי שהיו בעלי כתבי חסות שויצריים נלקחו למחנה ריכוז. מבית שכן מהבתים המוגנים, בסוף דצמבר או תחילת ינואר נלקחו כולם לגדת הדנובה ונורו למוות. כאשר הגיעו לבית שלנו הודיע להם הממונה על הבית, שהבית ריק ונשארו בו רק מעט אנשים חולים במחלות מדבקות. הם ויתרו.

mocsari

New member
גם אימי

אימי גם התגוררה בגטו עם הדודות שלה אבל נלקחה לצעדת מוות לכוון וינה.נדמה לי ששם המקום היה שטרסהוף. מרגלית.

בקשר לצפיפות, גם בגטו הצפיפות

היגיעה לכך שאנשים נדחסו לחדרים, ללא יכולת לשכב בגלל חוסר מקום. בחדר של הבית המוגן שבו הייתי, ישננו ארבעה ילדים והדודה על ספה כפולה. תינוקת בעגלה, וסבא ובסתא ישנו בכורסאות.

למעלה