גֵר בארץ נוכרייה / רוברט היינלין

גֵר בארץ נוכרייה / רוברט היינלין ../images/Emo127.gif

גֵר בארץ נוכרייה / רוברט היינלין - הוצאת כתר, תרגום-דפנה לוי. Stranger In a Strange Land / Robert Heinlein 1961. ואלנטין מיכאל סמית הוא בן האדם היחיד שגדל והתחנך אצל בני המאדים. לכן, כשהוא מגיע לכדור הארץ, הוא זוכה לסיקור תקשורתי והתעניינות ציבורית נרחבת. בשל חוקים משפטיים (אותן לא אפרט), זכאי האיש מן המאדים לירושה גדולה ואף תגמולים בשל שימוש בנתיב חלל שגילו הוריו. מייקל מגיע לכדור הארץ כתינוק (מטאפורית), הוא זר בארץ זרה (אם תסלחו לי על השימוש הבוטה בשמו של הספר), הוא אינו מכיר את מנהגי המקום, השפה חוקייה וערכי המוסר שלה. בשלב מסוים, חובר מייקל עם ג´יל, בן וג´ובאל הארשו אשר מצילים את חייו מידיהם של אנשים שהיו רוצים לראותו מת (שוב, בשל זכויותיו שירש). מייקל מבלה את רוב זמנו בחקירת אורח חייהם של בני האנוש ומגלה חברה משוסעת, וכחנית, אלימה ואומללה. חשוב לציין, כי מייקל שלם עם עצמו ועם גופו ומסוגל לעשות דברים שרוב האנשים רק חולמים עליהם. (לקרוא מחשבות, להעלים אנשים, לגרום לחפצים לעשות דברים בלתי אפשריים מבחינה רציונלית וכו´). הוא מעיין סופרמן טבעי ששולט בצורה מוחלטת על סביבתו ועל עצמו. מייקל, שעדיין מחפש את דרכו בכוכב לכת זר זה, מקים כנסיה בה הוא מלמד אנשים את יסודות השליטה העצמית אך חשוב מכול את עיקרון "אתה הוא האלוהים". פירושו של עיקרון זה הוא שכולנו אחראים לעצמנו, למעשינו ולהחלטותינו. אנו האלוהים שלנו - נישא את פירות מעשינו או עונשיהם. כל אחד יכול להיות שלם עם עצמו ולעשות דברים מעבר לכל דמיון, בתנאי שהוא ´גורק´ את המשמעות והאחריות הנלווית לכך. (פירושה של המילה ´גורק´ היא להבין, לקבל, לראות את התמונה במלואה). היינלין מעמיד בשאלה את עובדת היות מייקל נביא אמת המייסד דרך חיים חדשה, טובה יותר או נביא שקר הרוצה להרוס את התרבות הדתית הקיימת וערכי המוסר של חברתנו. הספר הוא מעיין דיון פילוסופי מתמשך על משמעות החיים וקיום האלוהים. לדעתי, בדומה ל´עריצה היא הלבנה´ הדמות המשנית, לכאורה, היא דווקא הדמות הראשית והמרכזית. (ב´עריצה היא הלבנה´ היה זה מייק - המחשב שניעור לחיים). כוונתי לדמותו של ג´ובאל הארשו - עורך דין, רופא, סופר, המשמש כאב רוחני למייק, המקביל האנושי ל"זקנים" אשר הנחו אותו במשך תקופת שהותו על המאדים. בספר ניתנת במה פתוחה לג´ובאל לפרוש את דעותיו בנושאי משטר, כלכלה, חברה ודת ושוב ישנה תחושה כי דמותו היא היא היינלין עצמו. בהשפעת ספר זה הוקמה בסוף שנות ה- 60 ´כנסיית כל העולמות´ שמטרתה : "לחגוג מחדש את החיים, לנצל את מלוא הפוטנציאל האנושי תוך הכרת החופש האישי והאחריות האישית". הכנסייה הושפעה מגישתו של הספר לאהבה, למוסד הנישואין ולערכי המוסר השונים (תודה לגל חיימוביץ´ על התרגום). חברי הכנסייה אף חולקים "אחוות מים"! לסיכום, ספר מעניין וחשוב עם סיום פתוח משהו - כדאי מאוד לקרוא למי שלא עשה כן עדיין. "כשיבוא יום-הדין, אם אכן יקיימו אותו, נגלה שממבו-ג´מבו, האל מקונגו, היה במשך כל העת הבוס הגדול" - ג´ובאל הארשו מדבר על אמונה.
 

byron

New member
וואו

אכן אחד הספרים הטובים שיש. אשר מוכיח בענק למה היינלין הוא מהטובים. ד"א היינלין צוחק על סיינטולוגים וקורא להם האברדיסטים בספר, שאותי זה מאוד שיעשע. אם תוכל להגיד לי איך מתורגם המשפט "laughter is wrongness" שזהו מבחינתי המשפט הכי נכון בספר. (שכמייקל מגלה למה בני אדם צוחקים - בגן חיות מול הקופים) אני בסיום הבנתי שמייקל הוא המלאך מיכאל אבל זו ההבנה שלי
 
התרגום...

מדובר על הסצינה בגן החיות, כשמייקל רואה קוף אחד מכה קוף קטן ממנו ואז הקטן הולך ומכה את זה הקטן ממנו. הוא מוצא את הדבר כה טראגי, עד שהוא נאלץ לצחוק. בפעם הראשונה. "לא? אולי אני לא גורק את המלאות עדיין. אבל תמצאי משהו שמצחיק אותך, אהובתי... בדיחה, כל דבר - אבל משהו שמצחיק אותך עד לכאב בטן, לא חיוך. ואז נראה אם אין שם רוע כלשהו - ואם היית צוחקת אם הרוע לא היה קיים". הוא חשב. "אני גורק שכאשר הקופים ילמדו לצחוק, הם יהיו אנשים".
 

blackwolf

New member
בקשר להיינלין.

כבר דנו בזה די הרבה אבל בכל זאת. אני אוהבת את הספרים שלו, אבל אני חושבת שאני אוהבת בגלל שהם כל כך קלים. הדמויות שלו הן דמויות ´קלות´ ( אני לא מוצאת מילה אחרת, רציתי להגיד מטומטמות, אבל זה לא היה נשמע רציני ).אני אקח את לזארוס כי הוא הדמות הכי קלה והכי מוקצנת שלו. במעט שקראתי עליו ( בני מתושלח, מספר החיה וחלק מדי זמן לאהבה ) הוא הדמות שיודעת הכל. בדי זמן לאהבה ( ותסלחו לי על הספויילר, אבל זה לא ספויילר קריטי ) אירה רוצה שהוא יחיה כדי שהוא יספר לו ´אמיתות מוחלטות´. ולמרות שלאזארוס אומר שהוא לא יודע, לא זוכר וכ´ו וכ´ו, הוא מדבר כמי שיודע הכל ( או לפחות ככה אני קוראת את זה , יכול להיות שהאווירה שאני מקבלת מהספר אינה נכונה ). כמעט כל הדמויות שלו שאני מכירה הן כאלה ( אני מוציאה מן הכלל את צוערי חלל והיום שאחרי ). סוגי הספרים שלו הם גם אותו הדבר, המורה והתלמיד. ההרגשה שאני מקבלת מהספרים שלו היא הטפה אחת גדולה ולא מוצנעת במיוחד. זה לא פוסל את העובדה שאני נהנית מהספרים שלו, אבל זה כן אומר שאני מסתכלת על מה שנאמר שם בזהירות לפני שאני נוקטת עמדה משלי. כמו כן הסיפורים שלו ( ואני מתייחסת רק לספרים שלו שקראתי , כמובן ) גם הם קלים. יש רעים, יש טובים וצריך לנצח. עם כל הכבוד לכישרון של היינלין , אני חושבת שכיום הספרים שלו לא היו מתפרסמים. אני לא יודעת אם זה נכון, אבל אני מקבלת תחושה שקהל הקוראים של היום מחפש קצת יותר מזה. ואם אני אביע את דעתי אני יכולה להגיד שאני כבר לא מחפשת סיפורי גבורה, בטח זה כיף לראות את הרע מובס ואת האבירה היפה מצילה את הנסיך חסר האונים , אבל אלה הספרים הקלים, אלו הספרים שאני קוראת בין לבין. ומילה על גר בארץ נוכריה, לא היו שם דיונים על מה עדיף, היה לנו ברור מה היינלין מעדיף, ובצורה החזקה שבה הוא העביר זאת גם מה אנחנו מעדיפים. הספר הזה היה הדרך של היינלין להראות לנו מה הוא חושב על החברה של אז ( דבר שלדעתי הוא חשוב מאוד, וזה גם אחד הדברים שאני מחפשת בספרים ) ולהציע פיתרון ובלי יותר מידי מאמץ לפתח את העלילה.
 

Boojie

New member
אז אני חייבת להגיב:

בתור חובבת היינליין ידועה, אני מן הסתם אשמע בתור כופרת אם אומר שהדמויות של היינליין נוטות להיות שטוחות ופלקטיות, הפוליטיקה שלו לחלוטין לא ראליסטית ומבוססת על עולם אוטופי שבו האנשים כולם נורא אידיאליסטים, אכפתיים, אינטלינטים, בריאים, צעירים, רעננים ועשירים, ושהוא נורא נורא שוביניסט. אז למה אני אוהבת לקרוא את הספרים שלו? או! קודם כל, כי הוא מעלה שאלות מאד מעניינות (וחשוב מאד לזכור מתי הוא העלה את השאלות הללו, שחלקן עד היום נחשבות חדשניות עד שערורייתיות), שלא נותנות למוח להתיישב על מקומו בשקט. אחת השאלות שמעוררות שפע ויכוחים שוב ושוב זו השאלה שהיינליין מתעסק איתה המון, בנוגע לגילוי עריות. אחרי כל השנים האלה, הנושא הזה עדיין מסוגל לפוצץ פורום. אבל הכי הכי אני אוהבת לקרוא היינליין כי הכתיבה שלו פשוט מענגת. הוא כותב מהר, קצבי, משעשע, קולח - פשוט כתיבה שכיף לקרוא. אפילו כשהוא מפיל על הקורא פילוסופיה בערימות כמו טון של לבנים, זה לא נהיה משעמם. היינליין ידע לכתוב כמו שהרבה סופרים היו רוצים לדעת לכתוב, ואפילו כשהדמויות שלו בעובי של קרטון אני סולחת לו, פשוט כי הכתיבה שלו כל כך כיפית.
 

blackwolf

New member
אני מסכימה,

וגם פחות או יותר אמרתי את זה, אם כי פחות טוב. מאחר ואני התמקדתי בחסרונות אז לי זה התפספס, אבל אני בהחלט מסכימה. כמו שאמרתי בהודעה שלי, הוא מעלה שאלות שנוגעות לתקופה ולחברה ואני אוהבת את זה. אבל זה לא משנה את העובדה שהוא מעביר את זה בצורה מאוד מסויימת ( שאני אישית פחות אוהבת ). אני באמצע די זמן לאהבה ( באנגלית ) ועד עכשיו בכל שיחה שהדמויות שהייתה הם התחילו בנושא אחד קפצו לאחר וחזרו לנושא ההתחלתי, אני מתה על כאלו שיחות, הן מהירות, שנונות וכיך לקרוא אותן ( גם אם לפעמים אני מקבלת את ההרגשה שהנושא שדובר לא הסתיים- אם כי הוא נוטה לחזור על נושאים על מנת להבהיר אותם ), אם כי לפעמים אני מאבדת את חוט השיחה וחייבת לחזור קצת אחורה כדי להזכר עח מה היה הדיון ( אני מאשימה את אנגלית :). אני אמנם נהנית מהספרים והדיונים אבל, כמו שאמרתי בהודעה הקודמת, היינלין נוטה להגיד את האמונות שלו כדברים מוגמרים ונכונים והוא מעביר את זה בצורה כזו חזקה ומדמות שמקרינה כזה מקור ידע שמאוד קל מיד להסכים ולכן אני נזהרת כשאני נוקטת עמדה בנוגע לדברים שוא מעלה ( שבאמת מעוררים בי מחשבה ). בגלל שצורת הכתיבה שלו שהיא , בואי נקרא לזה מסוכנת, מושכת וטובה מאוד (אני לא מוצאת מילים טובות יותר ) צריך להזהר לא מיד להסכים אלה לראות את הצדדים האחרים של המטבע. אני מעדיפה ספרים שמראים גם את שאר הצדדים, שיש דיון הגנה גם על הצד השני והאפריות האחרות ( אני לא יודעת כמה ספרים כאלו באמת יש ). ובקשר לעלילה, אני עדיין חושבת שעיקר הכתיבה של היינלין הייתה סביב הרעיונות והרצון להשמיע את קולו ולכן הרבה פעמים הסיפור התפספס ( כמו שאמרת דמויות קרטוניות ) ולכן אני לא בטוחה שכיום היו מפרסמים את הספרים שלו.
 

Boojie

New member
אופס, אולי באמת הייתי צריכה לכתוב

בהתחלה, שאני מסכימה עם מה שכתבת... כי ככה יצא כאילו שאני רוצה לסתור את דברייך, בזמן שהתכוונתי לחזק אותם.
 

ברנן

New member
הינליין שולת !!!!!

ועכשיו ברצינות : הוא בהחלט אחד הסופרים המוכשרים יותר בתחום המד"ב אע"פ שאת ספריו האחרונים כבר לא כל כך אהבתי צורת הכתיבה שלו נהדרת ויש לו מספיק ספרים טובים (סליחה , מצוינים ) כדי לכפר על ספריו החלשים השאלות שהוא עורר ודעותיו מענינות מאד גם היום לאחר הרבה שנים בקיצור - תמיד מומלץ
 

kenny66

New member
דווקא הספר הזה

מבין הספרים ה"רציניים" של היינלין, ספרי הרעיונות שלו, הכי פחות מצא חן בעיני. כמו בוג´י, גם אני מכור אליו בגלל הכתיבה שלו, וגם אני חושב שיש בו הרבה יותר מזה. הרעיונות שהוא מעלה תמיד שווים דיון, אפילו ב"ספרי הנעורים" שלו כפי שהם מכונים לעתים (מנהרה בשחקים, המפלצת מן הכוכבים ושות´). אבל משום מה הספר הזה נראה לי מפוספס, הן רעיונית והן בכתיבה שלו שלקראת הסוף נחלשת. אולי הספר פשוט זקוק לעריכה טובה שתקצר אותו באי אלו עשרות עמודים. התרומה העיקרית שלו מבחינתי היא אכן בדמותו המופלאה של ג´ובאל הארשו שאמר פעם "חיי הם ספר פתוח שיש להטיל עליו צנזורה חמורה" (אאז"נ). היינלין עצמו באחד הספרים האחרים שלו (מספר החיה? אני ממש לא בטוח) אומר על הספר הזה משהו בסגנון "מה שאנשים יעשו בשביל כסף".
 
גם בעיני גר בארץ נוכריה הוא ספר

לא משהו. אני סבור שהרעיונות שלו לא אומרים כלום לאנשים פה בארץ וחבל שתרגמו אותו לעברית. הספר הזה ולא עריצה היא הלבנה, נחשב לספר הכי טוב של היינלין ולא בכדי פה בארץ הוא לא נחשב כזה. הספר - יותר נכון הרעיונות בספר מדברים אל דור הסיקסיטיז בעיקר בארה"ב. התקופה הזו לא הגיעה אלינו בשל סיבות שונות - מלחמת ששת הימים וכדומה. כיום הרעיונות בספר מיושנים והספר גם עכשיו אינו אומר לי דבר ולדעתי הוא נדוש ביותר. לא נהניתי כל כך מקריאתו.
 
דבר ראשון...

אף פעם לא חבל שמתרגמים ספר של היינלין! אף פעם. אני דווקא חושב שהרעיונות כן אומרים הרבה לאנשים בישראל. היינלין תיעב את האמונה העיוורת, כפי שהוא תיאר אותה בספר, ולצערי אצלנו בארץ יש הרבה אוכלי חינם שחיים על חשבון האמונה שלהם. היינלין חזה בכתיבת הספר את עלייתן המפחידה של קבוצות פונדמנטליסטיות לכוח, דבר שכבר מתחיל להתרחש בחברתנו. רובנו יודעים איזו השפעה הייתה לספר בארה"ב (הקמת כנסיות, חברה מתירנית יותר וכו´) אבל לפחות להיינלין היה שכל מספיק להתנצל על ההשפעה הרעה של ספרו (כפי שהוא רואה אותה). במכתב תשובה למעריץ אדוק שכתב לו בעקבות יציאת הספר הוא אומר : "בחיים אני לא אתיימר להיות נביא, לחלק חבילות קטנות ומסודרות שבהן כל התשובות לאלו בעלי המוח העצל. כל מי שלוקח את הספר הזה כתשובה לשאלותיו מרמה את עצמו. הספר הוא הזמנה למחשבה ולא לאמונה עיוורת".
 

preacher

New member
לא יודע אם כתבו כאן

אבל יצא עכשיו ספר חדש של היינליין - זותומרת ספר ישן שרק עכשיו תורגם - אזרח הגלקסיה, בהוצאת אודיסאה.
 
כתבתי את זה לפני כמה ימים...

הוא עולה 65 בקדמת עדן ו-72 בשאר החנויות. אני באמצע והוא עושה רושם של ספר נחמד.
 
אזרח הגלקסיה

טוב סיימתי את הספר אתמול והוא ממש מגניב. אני לא יכול ממש להרחיב כי אני אהרוס את הקריאה לאחרים. אני מתכוון לפרסם ביקורת נרחבת בעוד שבועיים שלושה. כל מה שאומר - רוצו לקרוא!
 

shirkhan

New member
ספרים דומים../images/Emo54.gif

מי שאהב את אזרח הגלקסיה יכול לנסות את ספרי הפיראטים של "הדרקונית" אן מקפרי sansinak וכל השאר שמערבבים סקס רב גזעי, מהירות על חלל ומפקדת סנובית.
 
למעלה