גבול הסמכות של מאבטח

EilonT

New member
גבול הסמכות של מאבטח

שלום לכולם אני חייל בסדיר שמשרת בקורס יוקרתי בצבא, ואני חוזר הביתה בסופי שבוע ברכבת. היום חזרתי הביתה ובמהלך הנסיעה איבדתי את הכרטיס (וכידוע כדי לצאת מהרכבת צריך להעביר את הכרטיס שוב, לא רק בכניסה לרכבת). הגעתי לתחנה ויש בנוסף לשערים שאתה מכניס את הכרטיס והוא נותן לך לעבור, יש את השער הזה לנכים שעומד בו כרטיסן - ששם אתה עובר אם אין לך כרטיס\חוגר\איבדת וכו'. שמעתי שכמה חיילים שהיו לפניי בתור לשער נכים (וגם איבדו את הכרטיס) הוא אמר להם להוציא כרטיס חדש ולהביא לו. היה תור של כמה אנשים אל האיש ששולט על השער לנכים ולכן עברתי מעל המחסומים הרגילים (של אלה שיש להם כרטיס) כדי לצאת, והתכוונתי להוציא במכונה כרטיס חדש ולהביא לו. ואז הכרטיסן הזה ראה שעברתי מעל המחסום (מה שבאמת אני לא אמור לעשות) ביקש ממני חוגר, הראתי לו, ואז הוא לקח את החוגר ולא הסכים להחזיר לי את החוגר. באיזה זכות הוא לוקח לי את התעודת חוגר? הוא לא שוטר ולא שוטר צבאי, רק כרטיסן ברכבת. זה היה הדבר הראשון שלדעתי לא חוקי שהוא עשה. התווכחתי איתו עד שבא מאבטח של חברת האבטחה של הרכבת. הכרטיסן נתן לו את החוגר שלי וגם הוא לא הסכים להחזיר לי אותו, עד שאני אתן לו תעודה מזהה אחרת בתמורה לתעודת חוגר, ואלך להוציא כרטיס חדש. למרות שאני לא חייב לו כלום, וזה שעברתי מעל המחסום לא נותן לו זכות לגנוב לי את התעודת חוגר או כל תעודה אחרת (תעודת חוגר משמשת גם רישיון לנשק), נתתי לו רישיון נהיגה, הוא החזיר לי את התעודת חוגר. הוצאתי כרטיס חדש עם החוגר, הבאתי לו את הכרטיס החדש ואמרתי לו "אם הייתי בלי מדים הייתי לוקח לך את החוגר בכוח, כי אין לך שום זכות לקחת לי אותו". המאבטח שנפגע כבודו התעצבן, ולא הסכים להחזיר לי את הרישיון נהיגה, למרות שכבר הבאתי לו כרטיס חדש והכל. הוא הלך לאחראי משמרת שלו, כשבדרך אני מפציר בו שיחזיר לי את הרישיון נהיגה כי אין לו שום זכות לקחת לי אותו, הוא לא שוטר אלא רק מאבטח. האחראי משמרת התחיל לדבר על זה שהוא יכול לקרוא למשטרה ואמרתי לו - בבקשה, תקרא למשטרה. בינתיים אני כל הזמן מבקש שיחזיר לי את הרישיון והוא לא מוכן. כשהגברתי קצת את הטונים ואמרתי לו שהוא בסך הכל מאבטח אזרחי, אני חייל, ואין לו שום זכות לקחת לי את הרישיון (אפילו שעברתי מעל המחסום בהתחלה), הוא אמר שהוא יכול לעכב אותי, והתחיל לעשות טלפונים. עשיתי כאילו אני מתקשר למשטרה, ואז המאבטח הראשון (לא האחראי משמרת) בסוף אחרי סה"כ ויכוחים של עשרים דקות נתן לי את הרישיון נהיגה והלכתי. עכשיו השאלה - האם באמת למאבטח אזרחי יש סמכות "לעכב" אותי? ועוד אני חייל על מדים? והאם בכלל מותר לו לקחת לי חוגר עד שאני אביא לו תעודה אחרת? למה מי הוא? החוגר שלי זה הרישיון של לנשק והתעודה שלי כחייל. ואח"כ אחרי שהבאתי לו מהמכונת כרטיסים כרטיס חדש, האם זה חוקי שהוא לא מחזיר לי את הרישיון נהיגה? בסה"כ דיברתי אליו לא יפה, זה לא נותן לו זכות לקחת לי תעודה ששייכת לי. תודה

TheSverd

New member
הסיפור שלך מאוד מסובך

אתה צריך לא לשכוח שאתה זה שאיבדת כרטיס ועשית עבירה. בסה"כ הכרטיסן ניסה לשמור על הסדר ולא לתת למי שאין לו כרטיס לנסוע בחינם על ידי חוקים שאויל ביורוקרטיים מדי, אבל בלעדייהם היה הרבה יותר קשה לשלוט על הנוסעים. הוא זה שלקח לך את החוגר והביא אותו למאבטח.המאבטח מן הסתם לא ילך כנגד הכסטיסן שאיתו הוא עובד. הכל היה נגמר טוב ויפה לולא האגו שלך היה מתנפח והיתה מתחיל לעשות על המאבטח פוזות עם ה"אם היתי בלי מדים היתי מוציא ממך את הכרטיס בכוח". אנחנו יודעים שאתה גבר.אתה לא צריך להוכיח את זה לנו. פעם הבא שתתקל לסיטואציה כזאת תשתדל לשמור על קור רוח והכל יסתיים בטוב כמו שזה היה צריך להסתיים פה. צם קל וגמר חתימה טובה!

EilonT

New member
זהו, אפילו לא ממש עשיתי עבירה

זה לא שהתפרצתי לרכבת בלי לשלם, ולא נסעתי בחינם. קניתי כרטיס ועליתי איתו לרכבת, פשוט ביציאה לא היה לי אותו, אבל כל הנסיעה הייתה בתשלום (של צה"ל, לא שלי, אבל לא פרצתי לרכבת כדי לנסוע בחינם). מאוד הרגיז אותי שאיזה אפס מרשה לעצמו "להחרים" לי תעודת חוגר כאילו שיש לו איזשהי סמכות עלי, והאפס השני חושב שבגלל שהוא מאבטח הוא יכול לעשות מה שבא לו. אז אמרתי לו את זה כדי שידע את מקומו, אני לא מוכן לעשות ככה כל מה שאיזה טמבל אומר לי לעשות כשהחוגר שלי משמש לו כמקור סמכות (שדרך אגב - מה שהוא גרם לי לעשות בסופו של דבר זה לקנות כרטיס פעמיים - כלומר צה"ל שילם פעמיים על הנסיעה הזאת, זה לא פתרון הגיוני לבעיה שלבנאדם אבד הכרטיס אחרי שהוא כבר התחיל את הנסיעה)

EilonT

New member
מאבטחים - דעו את מקומכם וסמכותכם

מצאתי את הפתרון החוקי. עפ"י האתר של משטרת ישראל http://www.police.gov.il/al_hamishtara/pkudot_hamishtara/xx_140134a_pkud.asp#Heading3 ". עיכוב על ידי אדם פרטי ‎1) סמכויות אדם פרטי א) כל אדם רשאי לעכב אדם אחר, עד לבואו של איש משטרה, אם נתקיים אחד מאלה; והכל אם יש חשש שהחשוד יימלט או שזהותו אינו ידועה: (‎1) האדם חשוד כי ביצע בפניו עבירת אלימות, פשע, גניבה או עבירה שגרמה נזק של ממש לרכוש. (‎2) אדם אחר הקורא לעזרה, מצביע על אדם החשוד שביצע בפניו עבירה, כאמור בסעיף (‎1) לעיל. ב) חשוד שעוכב לפי סעיף ‎3. ד. ‎1) א) לעיל, יימסר לאיש המשטרה ללא דיחוי, ובלבד שמשך העיכוב לא יעלה על ‎3 שעות. ג) אדם המעכב לפי סעיף ‎3. ד. ‎1) א) לעיל, רשאי להשתמש בכוח סביר, אם החשוד סירב להיעתר לבקשת העיכוב, ובלבד שלא יהיה בשימוש בכוח כדי לגרום חבלה לחשוד. " כלומר במקרה שלי מלכתחילה לא הייתי צריך לתת לכרטיסן הזה או למאבטח את החוגר שלי. בנוסף, גם אם נתתי לו אין לו זכות להחזיק את זה אצלו בלי להחזיר לי. לאחר מכן כשהאחראי משמרת של האבטחה אמר לי שאני מעוכב, הוא השתמש בסמכותו לעיכוב בלי שהייתה לו סמכות כזאת. מכיוון שמאבטח ברכבת (או בכל מקום) הוא בסה"כ אזרח פרטי ואין לו סמכות מעבר לכך, הוא באמת כן רשאי לעכב אותי ואפילו להשתמש בכוח סביר, אבל לא התקיים התנאי "האדם חשוד כי ביצע בפניו עבירת אלימות, פשע, גניבה או עבירה שגרמה נזק של ממש לרכוש", כי אני לא עשיתי אף אחד מהעבירות המפורטות. וגם אם הייתי ממש מנסה להתפלח לרכבת בלי לשלם - עדיין למאבטח אין סמכות לעכב אותי כי זה לא עבירה מסוג פשע או גניבה. מצד שני, אם אתה מאבטח בחנות, ויש לך חשד שמישהו גנב משהו מהחנות, יש לך סמכות להחזיק בו אפילו בכוח (רק בלי לגרום לו חבלה) עד שמגיעה משטרה.

ובנוסף...

אם אין לך כרטיס, הרי שלא שילמת, חובת ההוכחה עליך להוכיח ששילמת. את ההוכחה איבדת, ולכן מותר היה לעכב אותך.

EilonT

New member
חוץ מזה

זה ברור שהכל פה אינטרס של רכבת ישראל לקבל כסף ממשרד הבטחון. כי הם יודעים שכן שילמתי וקניתי כרטיס, אני עושה את זה בחינם גם ככה, אבל כנראה שהם מקבלים את הכסף ממשרד הבטחון עבור מספר החיילים שנספרים, ואם אני לא יוצא עם הכרטיס הם מקבלים כסף של נסיעה אחת פחות, אז הם רוצים שאני אקנה כרטיס חדש שיקבלו כסף עבור עוד כרטיס ממשרד הבטחון. חבל שבשביל כסף של נסיעה אחת ממשרד הבטחון (כשגם ככה נוסעים בכל יום אלפי חיילים ברכבת) לא אכפת להם לעכב חייל מדרכו הביתה בערב יום כיפור.

EilonT

New member
לא נכון, זה לא כמו גניבה

נכון שברעיון זה דומה אבל גניבה זה לא. חוץ מזה - בקשר למה שאמרת "אם אין לך כרטיס, הרי שלא שילמת, חובת ההוכחה עליך להוכיח ששילמת" אני חייל - זה ברור ששילמתי כי אין לי סיבה שלא לשלם אני נכנס בחינם גם ככה. אני לא חשוד פה בגניבה כי זה ברור שחייל לא ינסה "להתפלח" (וגם זה לא גניבה)

מותר לעכב, אסור היה לו להחרים את התעודה.

למעשה לכל אזרח מותר לעכב אם הוא ראה שנעשתה עבירה, ונעשתה... נסעת בלי כרטיס. המלצתי - לך תתלונן ברכבת ישראל. לפחות שהבאים אחריך לא יצטרכו להתווכח.

EilonT

New member
לא נכון, למה אתה מדבר סתם

רק עבירה מסוג פשע, עבירת אלימות, גניבה או נזק חמור לרכוש. לא התקיים אף אחד מאלה.

למעלה